İstanbul Valiliği, bayram ve eğitim yılının sona ermesinin aynı döneme rastlaması nedeniyle ağır tonajlı araçlara kısıtlama getirdi. İçişleri Bakanlığı’nın 'Kurban Bayramı Trafik Tedbirleri Talimatı' gereğince alınan karara göre, 14 Haziran 2024 Cuma saat 06:00’dan 16 Haziran 2024 Pazar saat 05:00’e kadar ağır tonajlı araçların şehirden çıkışlarına kısıtlama uygulanacak. Bozulabilir gıdalar, tıbbi malzeme, posta/süreli yayın, kurbanlık ve akaryakıt taşıyan araçlar bu kısıtlamadan muaf tutulacak.
13 Haziran 2024

Mehmet Altan, Türkiye'de, özellikle İstanbul'da, bayram günü yaşanan trafik kazaları ve Antalya'daki teleferik skandalını ele alıyor. Kazaların ve skandalın, ülkede ihmalkarlık ve hukuksuzluğun bir göstergesi olduğunu belirtiyor. Ayrıca, hapishanelerde bayramı kutlamak zorunda kalan insanların durumuna ve ülkedeki ultra zenginlerin artışına dikkat çekiyor. Altan, bu zenginliğin kaynağının üretimle ilişkili olup olmadığını sorguluyor ve üretim kaynaklı zenginleşmenin topluma daha fazla düzen getireceğini savunuyor.
15 Nisan 2024

Rahmi Turan, Kurban Bayramı'nın ilk gününde, hükümetin 9 gün tatil vermesine rağmen ekonomik destek sağlamadığını eleştiriyor. Yazıda, ülke nüfusunun büyük bir kısmının ekonomik zorluklar içinde olduğu ve emeklilerin bayram öncesi maaş alamadığı belirtiliyor. Emeklilerin 3 bin liralık ikramiye ile bayrama boynu bükük girdiği ve torunlarına verecek paraları olmadığı vurgulanıyor.
16 Haziran 2024

Ankara'da, akaryakıta gelen ÖTV zammının ardından toplu ulaşım ücretlerine zam geldi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin aldığı kararla tam bilet fiyatı 9,5 TL'den 15 TL'ye, öğrenci bileti ise 4,75 TL'den 7,5 TL'ye yükseltildi. Zamlı tarifeler 24 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak. ABB, yaptığı açıklamada toplu ulaşım hizmetlerindeki aylık 300 milyon liralık zararın diğer bütçe kalemlerinden karşılandığını belirtti.
18 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan çifte depremin ardından, evlerini taşımak isteyen vatandaşlardan fahiş fiyatlar talep eden nakliye şirketlerine karşı, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Malatya valilikleri tarafından ev taşıma bedellerine azami sınırlar getirildi. Şanlıurfa, Malatya ve Hatay valilikleri tarafından yapılan açıklamalarda, belirlenen ücretlerin üzerinde fiyat talep eden firmalara cezai işlem uygulanacağı duyuruldu. Vatandaşların fırsatçılık yapan firmalar hakkında şikayette bulunabilecekleri iletişim kanalları da paylaşıldı.
18 Şubat 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasına göre, dokuz günlük Kurban Bayramı tatili nedeniyle farklı şehirlerde tatil yapmak isteyenlerin oluşturduğu yoğunluk nedeniyle Muğla'ya üç günde 112 bin 869 araç girişi oldu. Bodrum, Fethiye ve Marmaris ilçeleriyle Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden olan Muğla, tatil dolayısıyla ziyaretçi akınına uğradı. Hava ve deniz yoluyla gelen turist sayısı da 82 bin 769'a ulaştı.
26 Haziran 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararına göre, 20 Nisan'dan 24 Nisan 07:00'ye kadar Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olan otoyollar ve bazı köprülerden geçişler ücretsiz olacak. Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen yollar bu uygulamanın dışında tutulmuştur. Ayrıca, 21-24 Nisan tarihleri arasında Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri ile belediye toplu taşıma hizmetleri de ücretsiz sağlanacak.
14 Nisan 2023

İstanbul'da 2 bin 125 minibüs ve dolmuşun taksi plakasına dönüşümü için gerekli araçlar, piyasa değerinin iki katı fiyatla satışa sunuldu. Şoförler, bu durumu 'soygun' olarak nitelendirerek, yüksek maliyetlerin sonunda müşterilere yansıyacağını belirtti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun taksi sorununu çözmek için attığı adımın UKOME tarafından onaylandığı, ancak taksicilerin bu durumdan rahatsız olduğu ve İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu'nun fiyat politikalarına tepki gösterildiği ifade edildi. Taksiciler, belediyenin kiralama modeli ile piyasaya müdahale etmesini ve fiyatların düşürülmesini talep ediyor.
12 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Eylül ayından bu yana satılan 260 bin sıfır kilometre aracın satış işlemlerini incelemeye aldı. Bu kapsamda 13 araç distribütörü ve 257 bayiden detaylı bilgi istendi. Ayrıca, araç alıcılarına da araçları için nakit ödeme yapılıp yapılmadığı ve zorunlu aksesuar alımına zorlanıp zorlanmadıkları konusunda sorular yöneltildi.
27 Ocak 2023

Ramazan bayramı tatilinin ilk beş gününde Türkiye genelinde 3 bin 71 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda toplam 38 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 26 kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kazalarla ilgili istatistikleri sosyal medya hesabından paylaştı. Tatilin beşinci gününde 618 trafik kazası daha yaşandı ve 339 bin 285 araç denetlendi.
11 Nisan 2024

Adalet Bakanlığı, 6 Şubat'taki depremler sonrası ürün fiyatları ve kiralarda yaşanan fahiş artışlara karşı harekete geçti. Bakanlık, deprem ve salgın gibi olağanüstü dönemlerde fahiş fiyat ve kira artışı yapanlara iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası öngören bir yasa için teknik çalışmalara başladı.
27 Şubat 2023

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB), Ankara'da 22 grubun ücretsiz biniş kartlarını geçersiz ilan etmişti. Ancak, yaşanan tartışmalar ve mağduriyetler sonucunda TÖHOB, tüm ücretsiz biniş kartlarının 1 Ekim'e kadar geçerli olacağını duyurdu. Bu süre zarfında çözüm bulunması bekleniyor. Aksi takdirde, araçların belediyeye devredilmesi durumunda, çalışanlara ve mal sahiplerine öncelikli iş hakkı sunulması talep edilecek.
25 Eylül 2023

Bayram tatilinde İstanbullular, Adalar'a akın etti ve nüfusu 17 bin olan dört ada günde 60-70 bin kişiyi ağırladı. Adalılar, faytonların kaldırılmasından sonra kullanılan 13 kişilik elektrikli araçların yerine daha büyük minibüslerin getirilmesini protesto etti. Protestolara polis müdahale etti ve bazı protestocular gözaltına alındı. Yazar, küçük yerlerde doğru adımlar atmayanların büyük laflarının inandırıcı olmadığını vurguluyor.
22 Haziran 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı süresince kesim işlemleri sırasında meydana gelen kazalar nedeniyle 951 kişinin ambulansla, toplamda ise 29 bin 32 kişinin kendi imkanlarıyla hastanelere başvurduğunu belirtti. Durumu ağır olan ve operasyon geçiren 83 kişinin tedavisinin sürdüğünü ifade etti. Kurban Bayramı bu yıl 28 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında kutlandı.
1 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı ekipler, Antalya, Muğla ve İzmir'in tatil beldelerinde günübirlik kiralanan konutlara yönelik denetimleri artırdı. Gelir İdaresi Başkanlığı, turizm sezonunun başlamasıyla birlikte bu alana yönelik denetim takvimini oluşturdu. Bakan Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye büyük önem verdiklerini belirtti. Denetimler kapsamında gece kulüpleri, restoranlar, beach clublar ve günübirlik kiralanan konutlar da incelenecek.
17 Haziran 2024

İçişleri Bakanlığı tarafından Kurban Bayramı tatili boyunca gerçekleştirilen 'Kalkan-24' denetimlerinde 1456 düzensiz göçmen yakalandı. Denetimler, valilikler ve Göç İdaresi Başkanlığı koordinesinde, polis, jandarma ve sahil güvenlik tarafından Mobil Göç Noktası araçlarıyla yapıldı. Yakalanan göçmenler İl Göç İdaresi Müdürlüklerine teslim edilerek sınır dışı işlemleri başlatıldı.
25 Haziran 2024

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, hükümetin sıfır otomobiller için yaptığı matrah düzenlemesinin etkisinin sona erdiğini ve otomobil fiyatlarında artış beklediğini ifade etti. Kasım ayında getirilen düzenleme, satılan araçların yaklaşık yüzde 30'unu etkileyerek ÖTV dilimlerini değiştirmiş ve fiyatları düşürmüştü. Ancak Şahin, bu önlemlerin etkisinin kısa sürdüğünü ve fiyatların daha da artacağını, çip krizinin de 2023'te devam edeceğini belirtti.
12 Ocak 2023

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB), ayın 1’i ile 4’ü arasında ücretsiz yolcu taşıyacağını duyurdu. Bu karar, özel halk otobüsleriyle belediyeler arasındaki ücretsiz yolcu taşıma tartışması sonucunda alındı. TÖHOB üyeleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın özel halk otobüslerine desteğini yetersiz bulduklarını belirtti. TÖHOB Başkanı Ercan Soydaş, ücretsiz seyahat hakkı olan 18 farklı gruptaki yolcuların her ayın 1’i ile 4’ü arası taşınacağını, geri kalan günlerde ise kamu araçlarını kullanmaları gerektiğini ifade etti.
15 Ekim 2023

Kamuoyunda 'Airbnb düzenlemesi' olarak bilinen yasa Resmi Gazete'de yayınlandı. Düzenlemeye göre, izin belgesi olmadan turizm amaçlı konutlarını kiraya verenlere 100 bin lira para cezası kesilecek ve 15 gün içinde izin belgesi alarak faaliyete dönmeleri gerekecek. İzin belgesi almadan turizm amaçlı kiralamaya devam edenlere 500 bin Türk Lirası, faaliyetlerin devam etmesi durumunda ise 1 milyon Türk Lirası ceza verilecek. Kiraladığı konutu başkasına kiraya verenler ve izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında da cezalar uygulanacak.
2 Kasım 2023

Murat Muratoğlu, yurt dışı çıkış harç pulu bedeline fahiş zam yapılacağı iddialarını ele alıyor. Mevcut 150 liralık harç bedelinin 1.200-1.500 lira aralığına çıkarılacağı konuşuluyor. Muratoğlu, bu durumun anayasal seyahat özgürlüğüne aykırı olup olmadığını sorguluyor ve hükümetin bu zammı tepki ölçerek kademeli olarak uygulayabileceğini öne sürüyor.
15 Haziran 2024
İşaretlediklerim