Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından düzenlenen 56. SİYAD Ödülleri'nde, Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi dokuz dalda ödül kazandı. Film, aralarında en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo ödüllerinin de bulunduğu dokuz kategoride ödüle layık görüldü. Deniz Celiloğlu ve Merve Dizdar, sırasıyla en iyi erkek ve kadın oyuncu ödüllerini aldı. ‘Karanlık Gece’ filmi en iyi müzik, ‘Hayat’ filmi ise yardımcı rolde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı.
5 Mart 2024

Işıl Özgentürk, bu yılki Cannes Film Festivali'nde kırmızı halıda boy gösteren Türk kadın oyuncuların, Türkiye'yi temsil ettiklerini iddia etmelerini eleştiriyor. Festivalde tek bir Türk filminin bile yer almadığını belirten Özgentürk, bu oyuncuların aslında dondurma, saat ve mücevher markalarını temsil ettiklerini vurguluyor. Dünyaca ünlü sinema oyuncularının Filistin'e yasak getiren kararı protesto ederken, Türk oyuncuların bu tür markaları tanıtmasının festivalin itibarını zedelediğini savunuyor.
26 Mayıs 2024

18 Şubat Pazar akşamı gerçekleştirilen BAFTA töreninde ödül alan 12 film ve bu filmlerin izlenebileceği platformlar veya sinemalar duyuruldu. Christopher Nolan'ın yönettiği 'Oppenheimer' filmi altı ödülle törenin en çok ödül alan yapımı oldu ve Apple TV ile Google Play üzerinden kiralanabilir. 'Poor Things' (Zavallılar) beş ödül kazanırken, şu anda sinemalarda gösterimde. Diğer ödül alan filmler arasında 'The Zone of Interest' (İlgi Alanı), 'The Holdovers' (Geride Kalanlar), 'Anatomy of a Fall' (Bir Düşüşün Anatomisi) gibi yapımlar yer alıyor ve bu filmler de yakında sinemalarda veya çeşitli dijital platformlarda izlenebilecek.
20 Şubat 2024

77. Cannes Film Festivali, bu akşam düzenlenecek ödül töreniyle sona eriyor. Yazıda, dört yarışma filminin ilk izlenimleri ve ödül tahminleri ele alınıyor. 'The Substance' filmi, kadın bedeni üzerindeki toplumsal baskıları ele alırken, 'Parthenope' gençlik ve güzellik kaybını trajedi olarak işliyor. 'Emilia Pérez' ve 'Anora' filmleri de değerlendirilmiş, özellikle 'Anora' senaryo ve kadın oyuncu kategorilerinde öne çıkıyor. Altın Palmiye için 'All We Imagine As Light' ve 'The Seed of the Sacred Fig' güçlü adaylar olarak gösteriliyor.
25 Mayıs 2024

İstanbul Modern Sinema'nın 'Yönetmenlerle Buluşma' serisinin sekizinci konuğu olarak Tayfun Pirselimoğlu seçildi. 14-21 Mart 2024 tarihleri arasında yönetmenin yedi uzun ve iki kısa filmi izleyicilerle buluşacak. Gösterimler sırasında Pirselimoğlu'nun filmlerinde yer alan oyuncular ve sanat yönetmeni Natali Yeres gibi isimler de katılım sağlayacak. Ayrıca, 15 Mart'ta bir söyleşi etkinliği düzenlenecek. Programda, Pirselimoğlu'nun Kafkaesk anlatımla karanlık ve absürt bir polisiyeye dönüşen son filmi 'Kerr' ve daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş kısa filmi 'Sükût Altındır' da yer alıyor.
13 Mart 2024

Diken'in isteği üzerine, İstanbul Film Festivali'nin kadın çalışanları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel olarak kadınlar hakkında veya kadın yönetmenler tarafından çekilmiş sekiz filmlik bir seçki hazırladı. Bu seçki, kadınların yaşam deneyimlerini, cinsel uyanışlarını ve toplumsal cinsiyet rollerini sorgulayan çeşitli filmleri içeriyor. Seçilen filmler arasında Sofia Coppola'nın 'The Virgin Suicides', Agnès Varda'nın 'Cléo from 5 to 7', Céline Sciamma'nın 'Petite Maman' gibi eserler yer alıyor.
8 Mart 2024

'Ölümlü Dünya 2', geçen yıl Aralık ayında vizyona girdikten sonra büyük bir başarı elde ederek ilk haftasında 400 bin izlenme sayısını geçmiş ve 12 gün içinde bir milyon seyirciye ulaşmıştı. Ali Atay'ın yönettiği ve başrollerinde Ahmet Mümtaz Taylan, İrem Sak gibi isimlerin yer aldığı film, 3 Mayıs'tan itibaren Netflix platformunda izlenebilecek. Film, kanun kaçağı Mermer ailesinin örgütün eline düşen bir aile üyesini kurtarmak için yaptığı son vurgunu konu alıyor.
23 Nisan 2024

‘Dune: Part Two’ filmi, gösterime girdiği dördüncü hafta sonunda da gişede liderliğini sürdürdü ve 38 bin 426 seyirci tarafından izlendi. Böylelikle film, Box Office Türkiye’de dört hafta boyunca zirvede kalmayı başardı ve toplamda 484 bin 210 kişi tarafından izlendi. Listenin ikinci sırasında ‘Kral Şakir: Devler Uyandı’, üçüncü sırada ise ‘Tay 2: Ebabil Takımı’ yer aldı.
26 Mart 2024

Cannes Film Festivali'nin ilk yarısında öne çıkan üç film, kadın karakterlerin hikayelerini merkezine alıyor. 'Wild Diamond', sosyal medya ve reality show dünyasında sınıf atlamaya çalışan bir genç kadını anlatırken, 'The Girl with the Needle' savaş sonrası sefalet içinde bir kadın hikayesi sunuyor. 'Bird' ise, zor bir aile ortamında büyüyen 12 yaşındaki Bailey'nin hikayesini işliyor. Her üç film de farklı açılardan kadınların yaşadığı zorlukları ve mücadeleleri ele alıyor.
21 Mayıs 2024

Ata Demirer’in yazıp oynadığı ve Hakan Algül’ün yönettiği Bursa Bülbülü filmi, 30 Haziran’da Netflix’te izleyiciyle buluşacak. Film, kendi kasedini çıkarmak isteyen şarkıcı Cengiz’in hikayesini anlatıyor. Başrollerde Ata Demirer, Özge Özacar, Cem Gelinoğlu, Neslihan Arslan ve Seda Türkmen yer alıyor. Demirer, haberi X hesabından duyurdu.
28 Haziran 2024

Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un son filmi 'Merhamet Hikayeleri' (Kinds of Kindness) yarın Türkiye’de vizyona giriyor. Filmin başrollerinde Emma Stone, Jesse Plemons, Willem Dafoe ve Margaret Qualley yer alıyor. Jesse Plemons, bu filmdeki performansıyla 77’nci Cannes Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı. Film, üç ayrı bölümde çaresiz bir adam, denizde kaybolan karısının geri döndüğünü düşünen bir polis memuru ve özel yeteneklere sahip birini bulmaya kararlı bir kadının hikayesini anlatıyor.
4 Temmuz 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından desteklenen İstanbul Film Festivali'nin 43. düzenlemesi, 17-28 Nisan tarihleri arasında İstanbul'un iki yakasındaki altı salonda gerçekleştirilecek. Festivalin biletleri yarın satışa çıkacak. Bu yıl festivalin öne çıkan konukları arasında yönetmen Wim Wenders ve oyuncu Kôji Yakusho yer alıyor. Festivalde, 150'ye yakın film gösterimi yapılacak ve Berlin Film Festivali'nde ödül kazanan filmler de izleyiciyle buluşacak.
4 Nisan 2024

Zeki Demirkubuz’un yazıp yönettiği 'Hayat' filmi, 97’nci Akademi Ödülleri’nde Türkiye’nin 'En İyi Uluslararası Film' adayı olarak seçildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, filmi desteklediklerini ve Oscar yolculuğunda başarılar dilediklerini belirtti. Film, babasının baskısıyla nişanlanmak zorunda kalan Hicran’ın evden kaçmasını ve İstanbul’da yaşadığı olayları anlatıyor. Başrollerde Miray Daner ve Burak Dakak yer alırken, yan rollerde Melis Birkan, Cem Davran, Umut Kurt, Doğu Demirkol ve Caner Cindoruk gibi isimler bulunuyor.
27 Ağustos 2024

Pera Film, onur ayına özel olarak 'Hiçbir şeyden korkmuyorum' adlı film programını duyurdu. Gösterimler, Pera Müzesi Oditoryumu'nda 28 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Programda, Stephan Elliott'un yönettiği ve 1994 yılında en iyi kostüm tasarımı dalında Oscar kazanan 'Priscilla Çöller Kraliçesi' ve John Cameron Mitchell'in çektiği 'Hedwig ve Kızgın Çıkıntısı' filmleri yer alacak. Film gösterimleri indirimli müze giriş biletiyle izlenebilecek.
12 Haziran 2024

77'nci Cannes Film Festivali'nin jüri üyeleri açıklandı ve Türk senarist ve oyuncu Ebru Ceylan da bu prestijli listede yerini aldı. Festival, 14 Mayıs'ta başlayacak ve 25 Mayıs'ta ödül töreniyle sona erecek. Jüri başkanı olarak Amerikalı oyuncu-yönetmen Greta Gerwig görev yapacak. Jüride ayrıca Amerikalı oyuncu Lily Gladstone, Fransız oyuncu Eva Green, Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki gibi isimler de bulunuyor.
29 Nisan 2024

Eşkıya ve Her Şey Çok Güzel Olacak filmleri, görüntü kalitesi artırılmış haliyle 6 Eylül'den itibaren yeniden vizyona girecek. Yönetmen Ömer Vargı, filmlerin orijinal niteliklerini koruyarak 4K formatıyla restore edildiğini belirtti. Dağıtımını CJ ENM'in üstlendiği filmler, Taff Pictures tarafından sinema salonlarında seyirciyle buluşacak. Eşkıya, 1996 yılında 2 milyon 600 bin izlenmeyle döneminin rekorunu kırmıştı, Her Şey Çok Güzel Olacak ise diyalogları ve müzikleriyle hatırlanıyor.
1 Eylül 2024

IMAX ve CineNOVA Sinemaları arasında yapılan yeni anlaşma çerçevesinde, Türkiye'de lazer projeksiyon teknolojisine sahip dört yeni IMAX salonunun açılması planlanıyor. İstanbul'daki Marmara Forum ve Forum İstanbul ile Ankara'daki Gordion alışveriş merkezlerinde açılacak olan salonlar, 4K görüntü kalitesi sunacak. Diğer iki salonun yerleri henüz açıklanmadı ve tüm salonların 2026 yılına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.
25 Nisan 2024

Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un yeni filmi 'Bugonia', başrollerinde Emma Stone ve Jesse Plemons ile 7 Kasım 2025’te vizyona girecek. Film, Güney Koreli yönetmen Joon-hwan’ın 2003 yapımı 'Save The Green Planet!' filminden uyarlanacak ve Dünya’yı yok etmek isteyen bir uzaylı sandıkları bir CEO’yu kaçıran iki genç adamın hikayesini anlatacak. Lanthimos ve Stone daha önce 'Poor Things' ve 'Kinds of Kindness' filmlerinde de birlikte çalışmışlardı.
27 Haziran 2024

2024 Oscar ödüllerinde Emma Stone, iki Oscar kazanan sekizinci aktris olma şansına sahip. Barbie'nin film müziği, filmin kendisinden daha yüksek ödül kazanma ihtimaline sahip. Cillian Murphy, en iyi erkek oyuncu ve en iyi film ödüllerinin aynı filme gitmesi trendini sonlandırabilir. Bradley Cooper, en çok Oscar adaylığı alıp ödül kazanamayanlar listesinde beşinci sırada yer alıyor. İki eşcinsel oyuncu aynı yıl Oscar'a aday gösterildi. Martin Scorsese, en yaşlı en iyi yönetmen adayı oldu. American Fiction filmi, iki siyah oyuncunun aday gösterildiği ilk film olarak tarihe geçti. Robert Downey Jr., Christopher Nolan'ın Oppenheimer filmiyle en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülüne aday gösterildi. Robbie Robertson, ölümünden sonra en iyi film müziği kategorisinde aday gösterildi.
10 Mart 2024

Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos ve oyuncu Emma Stone, 'Bugonia' adlı film için üçüncü kez bir araya geliyor. Film, Güney Kore yapımı bilimkurgu komedisi 'Save the Green Planet'in bir uyarlaması olacak ve başrollerde Emma Stone ile Jesse Plemons yer alacak. 'Bugonia'nın yayın hakları Focus Features'a satıldı ve ABD'de Focus Features, uluslararası dağıtımını ise Universal Pictures üstlenecek. Lanthimos ve Stone daha önce 'Poor Things' ve 'Kinds of Kindness' filmlerinde birlikte çalışmıştı.
20 Mayıs 2024
İşaretlediklerim