Fransız milyarder Bernard Arnault ve Rus Oligark Nikolai Sarkisov hakkında 'kara para aklama' suçuna karıştıkları iddiasıyla ön soruşturma açıldı. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Arnault 167 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ikinci insanı. Rus oligarkın Fransa'daki faaliyetleriyle ilgili ön soruşturma 2022'de başladı ve halen devam ediyor. Savcılık, Fransa Ekonomi Bakanlığı'nın mali istihbarat izleme biriminin (Tracfin) hem Arnault hem de Sarkisov'un dahil olduğu gayrimenkul işlemleriyle ilgili bir not eklediğini söyledi.
30 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gerçekleştirdiği bono ve tahvil ihaleleri ile toplamda 36 milyar 427 milyon lira (yaklaşık 1 milyar 128 milyon dolar) değerinde borçlanma yaptı. İlk ihalede 11 ay vadeli kuponsuz hazine bonosu yeniden ihraç edilirken, ikinci ihalede ise 2 yıl vadeli, altı ayda bir yüzde 18,5 kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edildi. İlk ihalede nominal satış 2 milyar 469 milyon lira, ikinci ihalede ise 15 milyar 88 milyon lira olarak gerçekleşti.
6 Mayıs 2024

Titanik filminde Rose karakterinin hayatta kalmasını sağlayan tahta parçası, 718 bin 750 dolara satıldı. Bu parça, Planet Hollywood'un sahne eşyaları ve kostümlerinin açık arttırmasında alıcı buldu. Satılan parça, 1912'deki Titanik faciasından kurtarılan bir enkaz parçasından esinlenerek yapılmış ve aslında bir kapı çerçevesinin parçasıydı. Filmde, bu parça Rose'un hayatta kalmasına yardımcı olurken, Jack karakteri ise donarak hayatını kaybediyor.
27 Mart 2024

Fransız medyasının aktardığına göre, sağlık sorunları nedeniyle Mayıs ayında konserlerini iptal eden Jane Birkin, Paris'teki evinde bakıcısı tarafından ölü bulundu. 17 yaşında oyunculuğa başlayan ve Michelangelo Antonioni'nin 'Cinayeti Gördüm' filmiyle tanınan Birkin, aynı zamanda Serge Gainsbourg ile seslendirdiği 'Je t'aime… moi non plus' şarkısıyla müzik dünyasında da ün kazandı. Hermes markasının ünlü el çantası modeline adını veren Birkin, modada da etkili bir isimdi.
16 Temmuz 2023

Queen grubunun efsanevi yıldızı Freddie Mercury'nin 'Bohemian Rhapsody'yi bestelediği Yamaha G2 model piyano, açık artırmada 2,2 milyon dolara satıldı. Mercury'nin ölümünden sonra yakın arkadaşı Mary Austin'e bıraktığı özel eşyalar arasında yer alan piyano, Sotheby's müzayede evi aracılığıyla satışa çıkarıldı. Ayrıca 'Bohemian Rhapsody'nin el yazması taslağı da 1,7 milyon dolara alıcı buldu.
7 Eylül 2023

Fransa'da 27 Haziran'da 'dur' ihtarına uymayan bir araca ateş açarak 17 yaşındaki Nael M. isimli sürücüyü öldüren polis memuru, 'kasten öldürme' suçlamasıyla tutuklandı. Olayın ardından ülke genelinde protestolar düzenlendi ve polis, protestoculara biber gazıyla müdahale etti. Protestolar nedeniyle Clamart kentinde 3 Temmuz'a kadar gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
29 Haziran 2023

Polonya'nın başkenti Varşova'da bir kişi, vitrin mankeni gibi davranarak dükkanın kapanış saatinden sonra mücevherat çalmakla suçlandı. 22 yaşındaki zanlı, güvenlik kameralarında elinde bir çanta tutarken vitrinde hareketsiz dururken görüntülendi. Polis, zanlının mağazanın birkaç bölümünde dolaştığını, ardından da mücevherat kısmında durakladığını açıkladı. Zanlı, başka bir mağazadan da ürün çalmakla suçlandı ve 10 yıla kadar hapis cezası alabilir.
20 Ekim 2023

Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde düzenlenen bir operasyonda 135 parça tarihi eser bulundu. Jandarma ekipleri, tarihi eser kaçakçılığı tespit etti. Şüphelinin aracında yapılan aramada, Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen 102 sikke ve Roma ve Bizans dönemine ait 33 obje bulundu.
5 Kasım 2023

İstanbul'da gerçekleştirilen sahte para operasyonunda, Irak'ta basılan ve Türkiye'de piyasaya sürülmesi planlanan 1,5 milyon dolar değerinde sahte paraya el konuldu. Operasyonda yabancı uyruklu şüpheliler gözaltına alındı ve şüphelilere ait evlerde 28 bin dolar sahte para ile suçlardan elde edildiği tahmin edilen 5 bin 500 dolar bulundu. Emniyetteki işlemlerin ardından iki şüpheli tutuklanırken, bir zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
28 Mayıs 2024

Hazine'nin her 10 bin liralık borcunun 6400 lirası döviz cinsinden olduğu belirtiliyor. İç piyasaya 1200 lira, dış piyasaya ise 5200 lira döviz borcu bulunuyor. Hazine uzmanlarının bu durumdan vicdan azabı çektiği, bazılarının ise verilen emirleri uyguladıklarını belirttiği ifade ediliyor. Yazıda, bu borçlanma stratejisinin sonuçlarına dair eleştiriler yer almakta ve hükümetin bu konudaki tutumuna dair eleştirilere yer veriliyor.
9 Mart 2024

Fransız sanatçı Louise Bourgeois'nın 'Örümcek' adlı heykeli, Sotheby’s New York'ta 32,8 milyon dolara satılarak bir kadın sanatçıya ait eserler arasında en yüksek müzayede satış rakamına ulaştı. Bu satış, Bourgeois'nın eserleri arasında da rekor kırmış oldu. Sanatçı, 80 yaşından sonra başladığı ve en bilinen eserleri arasında yer alan dev örümcek heykellerini, annesini ve kendisini simgeleyecek şekilde yaratmıştır. Bu heykeller dünyanın en önemli müzelerinde sergilenmiştir.
20 Mayıs 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltme planını savunduğu bir televizyon programında, saatini çıkardı. Bu hareketi, Macron'un halktan kopuk olduğu eleştirilerine yol açtı. Saatin maliyeti konusunda çeşitli spekülasyonlar yapılırken, Élysée Sarayı saatin Bell & Ross marka olduğunu ve kişiselleştirilmiş bir arma taşıdığını belirtti. Benzer modellerin yaklaşık 2 bin 400 avro olduğu ifade edildi.
25 Mart 2023

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, insanların 'enkaz altında kalır' korkusuyla yastık altı birikimlerini bankalara yatırmaya başladıklarını belirtti. Yakın, bankalar adına altın eksperliği yaptıklarını ve deprem öncesine göre bu altınların oranının üç katına çıktığını ifade etti. Ayrıca, depremzedelerin kara günler için sakladıkları altınları bozdurduklarını da ekledi.
6 Mart 2023

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağcı grupla bağlantılı 13 kişinin yargılandığı davada, üç kişi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlarından hapis cezasına çarptırıldı. 66 yaşındaki Jean-Pierre Bouyer dört yıl hapis cezası alırken, diğer iki kişiye verilen cezalar daha kısa süreli oldu. Ayrıca bir kişi silah bulundurmaktan altı ay tecil edilmiş hapis cezası aldı. Dokuz kişi ise suçlamalardan beraat etti.
19 Şubat 2023

Ticaret Bakanlığı, çifte fatura düzenlediği tespit edilen sigara firmalarına 215 milyon lira ek vergi tahakkuku ve idari para cezası uyguladığını duyurdu. Bakanlık müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucunda, sahte ve düşük kıymetlerle ithal edilen tütün ve filtre gibi sigara hammaddesi cinsi eşyalar için çifte fatura düzenlendiği ve gümrük idarelerine düşük tutarlı faturaların ibraz edildiği belirlendi. Bu durum sonucunda firmalara, 53 milyon lira ek vergi tahakkuku ve 162 milyon lira idari para cezası olmak üzere toplamda 215 milyon lira ceza kesildi.
16 Ekim 2023

Fransa'da polis memurunun 'dur' ihtarına uymayan bir araca ateş açması sonucu 17 yaşındaki Nael M. isimli sürücünün ölümü üzerine başlayan protestolar devam ediyor. Nael M.'nin anısına düzenlenen eylemlerde polis ile protestocular arasında çatışmalar yaşanıyor ve emniyet güçleri biber gazı kullanıyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, ortalama yaşı 17 olan 1300'den fazla kişi gözaltına alındı ve 45 bin polis görevlendirildi. Ayrıca, Fransa'da bazı şehirlerde toplu taşıma seferleri yeni bir emre kadar iptal edildi.
1 Temmuz 2023

Çin'in son imparatoru Aisin-Gioro Puyi'ye ait olan ve dünyada sadece sekiz adet bulunan Patek Philippe marka kol saati, Hong Kong'daki Phillips Asia Müzayede Evi'nde yaklaşık 51,5 milyon liraya satıldı. Saatin Puyi'ye nasıl ulaştığı tam olarak bilinmese de, Paris'teki bir lüks mağazadan alındığı ve Puyi tarafından İkinci Dünya Savaşı sonrasında savaş esiri olarak kaldığı Sovyetler Birliği'nde tercümanına hediye edildiği biliniyor. Müzayede evi, saatin hikayesini doğrulamak için üç yıl süren bir araştırma yürüttü.
24 Mayıs 2023

1 Haziran 2023 ile 8 Nisan 2024 tarihleri arasında Türkiye'de 436 organize suç örgütü çökertilmiş ve bu operasyonlar sonucunda toplam 92 milyar TL değerinde malvarlığına el konulmuştur. Bu suç örgütlerinin büyük bir kısmı uyuşturucu, kaçakçılık, çek-senet tahsilatı gibi faaliyetlerde bulunurken, 21 tanesi siber suçlarla ilgili soruşturulmuştur. Yabancı uyuşturucu baronları, Türkiye'de kara para aklama yöntemi olarak lüks gayrimenkuller satın almış, şirketler kurmuş ve değerli eşyalar edinmişlerdir. Operasyonlar sonucunda bu mal varlıklarına el konulmuştur.
17 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, İstanbul Havalimanı'nda bir kargo içerisinde halılara emdirilmiş 17 kilogram metamfetamin ele geçirdi. Değeri 18 milyon TL olan uyuşturucu madde yurt dışına gönderilecekti. Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.
25 Eylül 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Royal Halı ve Nakpilsa'yı toplam 1 milyar 800 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardı. İhaleye katılabilmek için 180 milyon lira teminat yatırılması ve 28 Kasım saat 16:00'ya kadar teklif verilmesi gerekiyor. İhale, 29 Kasım'da saat 11:00'de TMSF'nin Esentepe'deki binasında gerçekleştirilecek. Royal Halı'nın da bulunduğu Naksan Grubu şirketleri 2016 yılında FETÖ soruşturması kapsamında kayyıma devredilmişti.
20 Ekim 2023
İşaretlediklerim