Ulaştırma ve altyapı bakanlığına deniz ve iç sular ile limanlarda fiyatlandırma ve denetlemede tam yetki veren düzenleme Meclis genel kurulunda kabul edildi. Yeni yasaya göre limanlarda demirleme ücretleri ulaştırma ve altyapı bakanlığı tarafından her yıl belirlenecek oran kadar artırılacak. Ayrıca, gemilerden neden oldukları sera gazı emisyonu için de bedel alınacak. Düzenleme, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, havalimanı güvenlik önlemleri ve ruhsatsız insansız hava araçları ile ilgili cezaları da kapsıyor.
5 Temmuz 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, boğazlardan uğraksız geçiş yapan gemilerden alınan ücretin 1 Temmuz'dan itibaren 5,07 dolar olacağını duyurdu. Bu güncelleme ile ücretler 2022 öncesine göre 6,3 katına çıkmış olacak. Bakan Uraloğlu, bu artışın devlet hazinesine döviz girişini artıracağını belirtti.
13 Haziran 2024

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse ve TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanı Murat Oskay'ın katıldığı toplantıda, kentsel dönüşüm kredilerinde faiz oranlarının yüzde 1'in altına çekilmesi ve vade süresinin uzatılması planlarından bahsedildi. Geçen yıl yapılan düzenlemede faiz oranları artırılmıştı. Hükümet, riskli yapıların dönüşümünü teşvik etmek ve vatandaşların kendi konutlarını dönüştürmelerine destek olmak için bu adımları atmayı hedefliyor.
24 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kurumlar vergisinde yeni düzenlemeler yaptı. İhracatçılara uygulanan kurumlar vergisi indirimi bir puandan beş puana çıkarıldı. Yeni düzenlemelerle bazı istisna ve indirimler kapsam dışı bırakılırken, büyük yatırımlardan elde edilen kazançlara artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Ayrıca, yurt dışına verilen bazı hizmetlerden elde edilen kazançların Türkiye'ye transfer edilmesi şartı getirildi.
28 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatı desteklemek ve ülkeye döviz girişini teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri ve istisnaları içeren yeni bir düzenlemeyi Meclis'e getireceklerini duyurdu. Yurt dışındaki faaliyetlerden elde edilen kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranları artırılacak. İmalatçı ve tedarikçi ihracatçıların kazançlarına kurumlar vergisi indirimi ve yurt dışına sunulan bazı hizmetlerden elde edilen gelirlere kazanç istisnası uygulanacak.
22 Kasım 2023

İlk olarak 3 bin, sonra 1500 liraya çıkarılacağı açıklanan yurt dışı çıkış harcı 500 lira olarak belirlendi. Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM başkanlığına sunuldu. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, yurt dışı çıkış harcının 150 liradan 500 liraya çıkarılacağını açıkladı. Bu, yaklaşık yüzde 230'luk bir zam anlamına geliyor.
16 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de asgari ücretin düşük olmadığını ve AK Parti hükümetleri döneminde asgari ücretin büyümenin üzerinde arttırıldığını savundu. Bu açıklamaya CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 'Haddinizi bilin' diyerek tepki gösterdi ve CHP iktidarında halkın alım gücünün 10 kat artırılacağı sözünü verdi. Özel, asgari ücrete enflasyon zammı yapılmasını, en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesini ve çiftçilerin desteklemelerinin artırılmasını talep etti.
1 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Gaziosmanpaşa'da düzenlenen bir törende kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm maliyetlerinin yarısının devlet tarafından karşılanacağını ve İstanbul'da kira yardımının 3 bin 500 TL'den 5 bin 250 TL'ye yükseltileceğini duyurdu. Ayrıca, evini dönüştürmek isteyenlere düşük faizli kredi imkanı sunulacağını ve enflasyonla mücadelede faiz oranlarının düşürüleceğini belirtti. Erdoğan, politik rakiplerine yönelik eleştirilerde de bulundu.
21 Nisan 2023

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın orta gelirliler için duyurduğu yeni konut finansman modeline, toplam portföy değeri yaklaşık 8,5 milyar lira olan üç yeni proje ile katıldıklarını açıkladı. Antalya ve İstanbul'da satışa sunulan projelere bir haftada 30 bine yakın ön talep geldi. Elmas, başvuranların çoğunluğunun aylık 25-50 bin lira gelir seviyesinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Sur Yapı'nın daha önce Taksim Camii'nin yapımını 'Allah rızası için' üstlendiği hatırlatıldı.
12 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, bir iktidar değişikliği halinde ekonomi yönetimine talip olduğunu belirtti. Bloomberg'in analizine göre Yılmaz, Erdoğan sonrası ekonomide 'devrim' vadetti. Ancak Yılmaz'ın görüşleri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kamucu söylemleriyle çelişiyor. Kılıçdaroğlu, kamu-özel işbirliği projelerine verilen garantilerin sonlandırılmasını savunurken, Yılmaz devletin devamlılığını vurgulayarak bu tür anlaşmaların tanınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, CHP'nin AKP döneminde sermayeye aktarıldığını iddia ettiği 418 milyar doların geri alınması konusundaki ısrarı, İYİ Parti'nin farklı bir tutum sergilediğine işaret ediyor.
24 Mart 2023

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Halkapınar-Otogar metrosu projesi için hükümetin 2023 yılında sadece 3 bin TL ayırdığını belirterek bu duruma tepki gösterdi. Resmi Gazete'de yayımlanan 2023 Yılı Yatırım Programı'nda 8 milyar 136 milyon 791 bin TL'lik projeye bu kadar düşük bir ödenek ayrılması dikkat çekti. Soyer, Twitter üzerinden yaptığı bir anketle ve sonrasında yaptığı paylaşımla bu durumu kamuoyuna duyurdu ve hükümetin İzmir'deki yatırım politikasını eleştirdi.
16 Ocak 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye genelindeki huzurevi yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerinin aylık ücretlerine yüzde 200-400 arasında zam yaptı. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, bu zammın geri çekilmesi gerektiğini belirterek, emeklilerin bu yüksek ücretleri karşılayamayacağını vurguladı. Bakanlığın, gelen tepkiler üzerine zammı yarı yarıya indirmeyi gündemine aldığı ifade edildi.
16 Eylül 2024

Küçükçekmece Belediyesi, Halkalı İstasyon Mahallesi'nde bulunan pazaryeri arazisini borcuna karşılık Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) devretme kararı aldı. Belediye meclisi toplantısında, belediye başkanı Kemal Çebi'ye bu devir için yetki verildi. CHP'li meclis üyesi Fatih Üstünbaş, bu takasın 1 milyar 65 milyon liraya gerçekleşeceğini ve bu sayede aylık 24-25 milyon lira faiz yükünden kurtulacaklarını belirtti.
25 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelir grubuna yönelik yeni bir konut finansmanı programının detaylarını açıkladı. Program, Türkiye'yi üç bölgeye ayırarak, İstanbul'da 5 milyon TL'ye, diğer illerde ise 2 ila 3 milyon TL'ye kadar finansman sağlayacak. Finansmanlar 15 yıl vade ile ve yüzde 0,69'dan başlayan faiz/kar payı oranlarıyla sunulacak. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksitlerin bir kısmını üstlenecek.
4 Ocak 2023

Bu yıl Ramazan Bayramı nedeniyle 10-12 Nisan tarihleri arasında dokuz günlük bir tatil ilan edildi. Bu süre zarfında, Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açıklamasına göre, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait olan köprü ve otoyollar ücretsiz olacak. Bu uygulama, bayram tatilini fırsat bilerek seyahat etmek isteyen vatandaşlar için kolaylık sağlayacak.
4 Nisan 2024

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, mevcut asgari ücretin yetersizliğini vurgulayarak, hükümetten bu konuyu derhal gündemine almasını talep etti. Son zamanlarda asgari ücrete ve emeklilere ara zam yapılacağına dair iddialar olmasına rağmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan böyle bir zammın gündemde olmadığını açıkladı. Yücel, emeklilerin, çalışanların ve gençlerin mağdur olduğunu belirterek, ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak asgari ücrete bir güncelleme yapılması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak amacıyla uzun vadeli ve sübvansiyonlu bir finans yönetimi sistemi getireceklerini duyurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de riskli binaların yenilenmesi için sıfır faizli finansman ve kira desteği sağlayacağını açıkladı. Erdoğan, Türkiye'de 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerektiğini ve siyasi hesaplarla sürecin geciktirilmesinin ağır sonuçları olacağını belirtti. Ayrıca, deprem bölgesindeki işletmelerin borçlarının silineceği ve hasar gören esnafa destek kredileri sağlanacağı bilgisi verildi.
6 Mart 2023

TBMM'ye sunulan vergi borcu yapılandırma paketi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiriliyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlar bu düzenleme kapsamında değerlendirilecek. AKP'nin etki analizine göre, vergi dairelerinin 521 milyar TL ve SGK'nın 196 milyar TL alacağından toplamda 91,3 milyar TL tahsilat bekleniyor. Ek tahsilatlarla birlikte bu miktarın 100 milyar TL'ye yaklaşması öngörülüyor.
31 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu borç yapılandırma paketinin ayrıntılarını İzmir'de bir iş dünyası buluşmasında paylaştı. Yapılandırma, vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, sosyal güvenlik kurumu ve diğer bazı kamu kurumlarına olan borçların yeniden yapılandırılmasını içeriyor. Ayrıca, 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek ve taksit ödeme süreleri 48 aya çıkarılacak. Paket, seçimler öncesinde iktidar tarafından verilen 'müjdeler' arasında yer alıyor.
24 Ocak 2023
İşaretlediklerim