Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2021-2023 yılları arasında yapılan yat ve tekne satışlarında 1,4 milyar liralık vergi kaybı tespit etti. Gelir idaresi, turizm bölgelerindeki lüks harcamaları yakından takip ederek, özel yat ve tekne satışlarını inceleme altına aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verileriyle uluslararası bilgi değişimi kapsamında elde edilen bilgileri çapraz kontrol eden bakanlık, 45 binin üzerinde özel tekne ve yat satışında yüksek miktarda vergi kaybı belirledi. 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin satış bedelleriyle beyan edilen fiyatlar arasında büyük fark bulunduğu tespit edildi.
22 Eylül 2024

Türkiye'de kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında, kur farkı ödemeleri Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanıyordu. Yeni bir torba yasa ile bu yükün tamamının Merkez Bankası'na devredilmesi planlanıyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu, bu durumun bütçeye olan yükü sınırlamayı hedeflediğini ancak enflasyonla sonuçlanabileceğini belirtti. Ağaoğlu, devletin bu harcamaları vergi artışı veya borçlanma yoluyla karşılamak zorunda kalabileceğini ifade etti.
10 Temmuz 2023

Ankara Büyükşehir Belediyesi, artan CNG maliyetleri nedeniyle toplu ulaşım ücretlerine zam yaptığını duyurdu. Tam bilet fiyatı 6,5 liradan 9,5 liraya, öğrenci bileti ise 3,5 liradan 4,75 liraya çıkarıldı. Belediye Başkanı Mansur Yavaş, maliyet artışlarının önüne geçmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a vergi muafiyeti veya indirim talebinde bulunmuş, ancak yanıt alamamıştı. EGO Genel Müdürlüğü'nün Kasım 2022'deki aylık zararı 262 milyon lira olarak açıklandı.
9 Ocak 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, kur korumalı mevduat uygulamasının (KKM) Türkiye ekonomisine zarar verdiğini ve bir servet transferi olduğunu belirtti. KKM, Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılmış ve vade sonunda faiz ya da kur farkı ödenen bir sistemdir. Yılmaz, KKM'nin ekonomiyi 'yutacak' bir canavara dönüştüğünü ve bu uygulamanın Erdoğan'ın siyasi ömrünü uzatma amacı taşıdığını ifade etti. Ayrıca, KKM hesaplarında toplanan paranın miktarının 2,346 trilyon TL'yi bulduğu bilgisi paylaşıldı.
20 Mayıs 2023

226 milyar liralık vergi paketinin detayları açıklandı. Pakette yurt dışına çıkış harcının 150 liradan 1.500 liraya çıkarılması gibi bireyleri ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul’daki işlemlere vergi getirilmesi planını ertelediklerini duyurdu. Yeni düzenlemelerle çok uluslu ve yerli şirketlerin yanı sıra bireyler tarafından ödenen vergilerin artırılması hedefleniyor.
14 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Kararı ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı aylık yüzde 3,5 olarak yeniden belirlendi. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Tahsilat Genel Tebliği ile amme alacaklarında uygulanan tecil faizi oranı yıllık yüzde 24'ten yüzde 36'ya çıkarıldı. Yeni oranlar bugünden itibaren geçerli olacak, ancak daha önce yapılan tecil başvuruları için eski oranlar uygulanmaya devam edecek.
14 Kasım 2023

Akif Beki, yurt dışına çıkış harcının 20 kat artırılarak 3 bin liraya çıkarılacağına dair iddiaları ele alıyor. Maliye Bakanlığı'nın döviz çıkışını zorlaştırmak için bu adımı attığı belirtiliyor. Bu durumun, Merkez Bankası'nın rezervlerini geri biriktirme çabası ve dış fonların akışının kesilmesiyle ilgili olduğu ifade ediliyor. Beki, bu uygulamanın ülkeye ve insanlara verilen değeri yansıttığını ve yapılan zamların eleştirildiğini vurguluyor.
22 Haziran 2024

Esfender Korkmaz, Hazine ve Maliye Bakanı'nın mali disiplini sağlamak amacıyla vergileri ve cezaları artırma planlarını eleştirdi. Korkmaz, kamu harcamalarının etkin kullanılmaması durumunda bu tür önlemlerin bütçe açıklarını kapatmada yetersiz kalacağını savundu. Ayrıca, kamu yatırımlarının azaltılması ve vergilerin artırılmasının özel yatırımları olumsuz etkileyerek işsizliği artıracağını ve kalıcı büyümeyi engelleyeceğini belirtti. Yeni vergi reform paketi kapsamında, vergi istisnalarının kaldırılması ve konut satışlarında vergi muafiyetinin sona erdirilmesi gibi değişiklikler öngörülüyor.
24 Mayıs 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) ve KOBİ dışı büyük işletmelerin kredi garanti limitleri artırıldı. Buna göre bir KOBİ'nin kredi garanti sisteminden kullanabileceği kredi garanti limiti 100 milyon TL'den 150 milyon TL'ye çıkarıldı. Bu rakam KOBİ dışı büyük işletmeler için de 350 milyon TL'den 500 milyon TL'ye yükseltildi. Ayrıca, KOBİ tanımı dışında olan ancak yeni yönetmelikle KOBİ tanımına dahil olan işletmelere 31 Aralık 2023 tarihine kadar 'KOBİ dışı işletmeler' için belirlenen kredi garanti limitlerinden yararlanabilme imkânı tanındı.
3 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı açıklamada, KDV, gelir vergisi ve kurumlar vergisi genel oranlarında bir artış olmayacağını belirtti. Ayrıca, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) de bir düzenleme yapılmayacağını ifade etti. Şimşek, Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen vizyonun uygulanacağını ve vergi istisnalarının gözden geçirileceğini söyledi.
4 Mart 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde hükümetin yapmayı planladığı yeni evlerin fay hattı üzerinde olduğunu belirtti. Kahramanmaraş'ta yaşanan yıkıcı depremlerin ardından hükümetin yeniden inşa çalışmalarına başladığı, ancak uzmanların acele edilmemesi gerektiğini vurguladığı aktarıldı. Öztunç, TOKİ tarafından planlanan yeni evlerin bir kısmının Çiğli köyüne yapılacağını ve bunun akılcı olmadığını ifade etti.
2 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu harcamalarının rasyonelleştirileceğini belirten bir genelge yayımladı. Genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların gözden geçirilmesi gerektiği ifade edildi. Bakan Şimşek'in bu açıklaması, sosyal medyada ve vatandaşlar arasında tartışma yarattı. Vatandaşlar, hükümetin yüksek maliyetli projeleri ve cumhurbaşkanlığı harcamalarını örnek göstererek, bu tür harcamaların da rasyonelleştirilip rasyonelleştirilemeyeceğini sorguladı.
17 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'teki grup toplantısında yaptığı konuşmada, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) ve yargıya güvenmediklerini ifade etti. Kılıçdaroğlu, YSK'nın bağımsız olmadığını ve İstanbul seçimlerinde yaşananları örnek göstererek eleştirilerde bulundu. Ayrıca, Hazine'den çıktığını iddia ettiği 418 milyar doları geri alacaklarını ve uyuşturucu oligarklarıyla mücadele edeceklerini belirtti.
24 Ocak 2023

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) için kullanılabilecek azami kredi garanti limitlerini artıracağını belirtti. Şimşek, bir KOBİ'nin sistemden en fazla 100 milyon lira kredi kullanabildiğini, bu rakamın 150 milyon lira olacağını ifade etti. Ayrıca, KOBİ tanımı dışında olan ancak yeni yönetmelikle KOBİ tanımına dahil olan işletmelere, 31 Aralık 2023 tarihine kadar 'KOBİ dışı işletmeler' için belirlenen kredi garanti limitlerinden yararlanabilme imkanı sağlanacağını ekledi.
25 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 şehirde 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden inşa süreci için bir yıl süre istedi. TOKİ, afetzedeler için maliyet üzerinden borçlandırma yapacak ve iki yıl ödemesiz, toplam 20 yıl faizsiz vade imkanı sağlayacak. Başvurular iki aylık süre içinde yapılacak ve sonuçlar ilgili platformlarda duyurulacak. Yıkılan veya ağır hasarlı yapılar için hak sahiplerine, iş yerleri için yüzde 4 faizle sekiz yıl vade, orta hasarlı binalar için güçlendirme kredisi verilecek.
2 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi vaatleri arasında yer alan kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifi, Meclis'te onaylandı. Yapılandırma kapsamına vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları gibi birçok alacak dahil edildi. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri bir ay uzatıldı.
9 Mart 2023

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyon muhasebesi uygulamasının KOBİ'leri zor durumda bıraktığını ve yatırımların askıya alınabileceğini söyledi. Avdagiç, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu konuda bir düzenleme yapması gerektiğini belirtti. Enflasyon düzeltmesinin yılda bir kere yapılmasını ve vergi matrahını artırmayacak şekilde düzenlenmesini talep etti. Ayrıca, ciro sınırı getirilerek küçük firmaların bu kapsamdan muaf tutulabileceğini önerdi.
15 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dikmen yerleşkesindeki binanın tuvaletlerini yenilemesi üzerine gelen tasarruf tedbirlerine uyulmadığı eleştirilerine yanıt verdi. Bakanlık, bakım-onarım çalışmalarının binaların ömrünü uzatmak için zorunlu olduğunu ve tasarruf genelgesinin kapsamı dışında olduğunu belirtti. Bakanlık, genelgenin amacının kamuda verimliliği artırarak tasarruf sağlamak olduğunu ve bu tür bakım-onarım çalışmalarının hizmetin devamı için gerekli olduğunu vurguladı.
5 Temmuz 2024

CHP Zonguldak milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, İÇTAŞ-LİMAK ortaklığında olan YK Enerji'ye 1 milyar 14 milyon 331 bin 32 TL teşvik ödendiğini açıkladı. Bu teşvik, üretmedikleri ancak üretime hazır tuttukları elektrik kapasiteleri için yapılıyor. YK Enerji, Muğla Milas'ta Akbelen Ormanı'nda ağaç kıyımı yapmış ve bölgedeki İkizköy direnişçileri jandarmanın müdahalesine maruz kalmıştı. Yavuzyılmaz, bu teşvikin 'kapasite mekanizması' adı altında verildiğini belirtti.
30 Temmuz 2023
İşaretlediklerim