Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki artış nedeniyle otomobil fiyatları yükselmiş ve ikinci el piyasasında araçlar sıfır fiyatına yakın veya daha yüksek fiyatlara satılmaya başlamıştır. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte, ikinci el araçların sıfır araç fiyatından yüksek bir fiyata satılması yasaklanmıştır. Bu düzenleme, ikinci el araç piyasasını düzenlemeyi amaçlamaktadır.
6 Temmuz 2023

Galatasaray Kulübü, milli futbolcu Kaan Ayhan'ı İtalyan takımı US Sassuolo'dan satın alma opsiyonuyla kiralık olarak kadrosuna kattığını açıkladı. 2022-2023 sezonu için geçici transfer ücreti olarak Ayhan'ın eski kulübüne net 400 bin avro ödenecek. Ayhan'ın Galatasaray'dan alacağı sezonluk ücret ise net 9 milyon 500 bin lira olarak belirlendi. Ayrıca, futbolcunun satın alma opsiyon bedeli 2 milyon 800 bin avro olarak açıklandı.
31 Ocak 2023

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunun yıl içinde iki kez artırılmasına rağmen, ilaç sıkıntısı devam ediyor. Özellikle Parkinson, diyabet, kalp damar hastalıkları, astım gibi hastaların sürekli kullanmak zorunda olduğu ilaçlara ulaşmak zorlaştı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarındaki düzenlemenin gerekenin altında kaldığını ve ilaç tedarik sorununun daha da artacağını belirtti. Saydan, ilaçta dışa bağımlılığın azalması için yerli ilaç sanayinin güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
18 Ağustos 2023

Türk serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, sponsorunun kendisine gönderdiği özel dikim dalış kıyafetlerinin gümrükte takıldığını ve yüksek vergiler nedeniyle iade edebileceğini belirtti. Daha önce de benzer bir durum yaşayan Ercümen, milli sporcu belgesini sunmasına rağmen bir çözüm bulunamadığını ve antrenmanlarından geri kaldığını ifade etti. Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün kendisiyle iletişime geçerek yardımcı olacaklarını söylediği aktarıldı.
9 Haziran 2023

Trabzonspor'un olağan mali genel kurulu Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Denetleme kurulu üyesi İsmet Keskin, kulübün 31 Ekim 2023 tarihi itibarıyla net borcunun 4 milyar 45 milyon lira olduğunu açıkladı. Ayrıca, yönetim kurulu idari ve mali yönden oy çokluğuyla ibra edildi.
3 Aralık 2023

Avrupa Birliği, çevreye, iklime ve halkın bütçesine zarar verdiği gerekçesiyle satılmayan giysi ve ayakkabıların imhasını yasaklayan bir düzenlemeye anlaşmaya vardı. Bu düzenleme, üreticileri daha sürdürülebilir ürünler üretmeye teşvik edecek ve AB genelinde kişi başına yıllık 11 kilo tekstil ürününün çöpe atılmasını önlemeyi amaçlıyor. Yeni yasa, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan sonra 2 yıl içinde bütün üye ülkelerde yürürlüğe girecek. Ayrıca, üreticilerin geri dönüştürülmesi daha kolay ürünlere yönelmesi ve üretim sırasında kaynak kullanımının azaltılması için de yeni kurallar getirilecek.
6 Aralık 2023

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, İstanbul Bakırköy'de bulunan Florya Metin Oktay tesislerindeki 41 dönümlük arsasını Galatasaray'a 1 milyar 171 milyon 800 bin lira bedelle sattı. Bu satışla birlikte Galatasaray'ın Florya'daki toplam arsa büyüklüğü 62 dönüme yükseldi. Satış, Kamuyu Aydınlatma Platformu aracılığıyla duyuruldu.
3 Mart 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'de 2023 yılında toplam 1 milyon 225 bin 926 konut satıldı ve bu, 2014'ten bu yana en düşük yıllık konut satışı olarak kaydedildi. Satışlar, bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azalırken, ipotekli konut satışları yüzde 36,6 düşüş gösterdi. İstanbul, en çok konut satışının yapıldığı il olurken, yabancılara yapılan konut satışları da yüzde 48,1 azaldı. Konut fiyatları ise bir önceki yıla göre yüzde 82,8 artış gösterdi.
19 Ocak 2024

ABD merkezli teknoloji şirketi Apple, 18 ay önce ulaştığı 3 trilyon dolarlık piyasa değerini yeniden yakaladı. Şirket, 2 Ağustos 2018'de 1 trilyon dolar ve 19 Ağustos 2020'de 2 trilyon dolar değerlemeyi aşmıştı. 2022'nin ikinci çeyreğinde beklentileri aşan satışlarla hisse değeri bu yıl %50'den fazla artış gösterdi. Apple'ın piyasa değeri, dünyanın birçok önde gelen ekonomisinden daha büyük, sadece ABD, Çin, Japonya ve Almanya'nın GSYİH'si Apple'ı geride bırakabiliyor.
3 Temmuz 2023

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı ve beIN Medya Grubu işbirliğiyle düzenlenen bir yardım ve dayanışma kampanyasının açılışında, Spor Toto Süper Lig maçlarının önümüzdeki iki hafta boyunca şifresiz yayınlanacağını duyurdu. Bu karar, futbolun birleştirici gücünü vurgulamak amacıyla alındı. Ayrıca, son dönemde futbol müsabakalarında hükümete yönelik protestolar ve bu protestolara verilen tepkiler de gündemde yer almıştı.
1 Mart 2023

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, İstanbul'da 450 bin ile 750 bin arasında boş konut bulunduğunu açıkladı. Bu konutların bir kısmının kamu arazilerinin imara açılması sonucu orta ve üst gelir grupları için üretildiğini ve yüksek rant amacıyla boş tutulduğunu belirtti. Gökce, boş konutların kentsel dönüşüm ve sosyal konut politikalarında kullanılabileceğini, riskli yapılarda yaşayanlara kiralanması teşvik edilerek deprem direncinin artırılabileceğini ifade etti. Ayrıca, merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin bu konuda eşgüdüm içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
2 Mayıs 2023

Dünyaca ünlü futbolcu Neymar, Suudi Arabistan'ın Al-Hilal takımına transfer oldu. Al-Hilal, bu transfer için PSG'ye 80 milyon avro bonservis bedeli ödeyecek. Neymar, Al-Hilal takımından iki yılda 300 milyon avro kazanacak. Reklam ve sponsor gelirleriyle bu bedelin 400 milyon avroya kadar çıkması bekleniyor. Suudi Arabistan kulüplerinin son dönemde gerçekleştirdiği yıldız transferler arasında Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Sadio Mane, N’Golo Kante, Riyad Mahrez, Ruben Neves, Roberto Firmino ve Jordan Henderson gibi isimler yer alıyor.
15 Ağustos 2023

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu, tıbbi izleme teknolojisi şirketi Masimo'nun şikayeti üzerine, Apple'ın yeni akıllı saat modelleri Apple Watch Ultra 2 ve Apple Watch Series 9'un ABD'de satışını yasakladı. Karar, Apple Watch'un kandaki oksijen seviyelerini okuma özelliğinin Masimo'nun nabız oksimetresi patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle alındı. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından veto edilmeyen bu karar sonucunda Apple'ın söz konusu modellerinin satışı durduruldu. Apple ise karara itiraz için ABD Federal Temyiz Mahkemesi'ne başvurdu.
27 Aralık 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti aylık 44 bin 561 lira oldu. Bu maliyet, bir önceki aya göre yüzde 4,62, bir önceki yılın aralık ayına göre ise yüzde 61,47 oranında artış gösterdi. Araştırmada, et-kıyma ürünlerinin yıllık bazda yüzde 117,10 oranında arttığı ve saç bakım ürünlerinde yüzde 183,33'lük bir artış olduğu belirtildi.
3 Ekim 2023

Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcılar Mayıs ayında net olarak en çok Aselsan hissesini satarak 62,4 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Aynı dönemde, Tofaş hissesi 70,2 milyon dolarlık alımla en çok tercih edilen hisse oldu. Yabancı yatırımcılar toplamda 23,7 milyar dolarlık alım yaparken, 24,3 milyar dolarlık satış yaptı ve net satış 573,9 milyon dolar olarak gerçekleşti.
13 Haziran 2023

NBA Play-off'larının başlamasıyla birlikte, LeBron James'in kariyerine ve başarılarına dikkat çekiliyor. LeBron, NBA tarihinin en yüksek skor rekorunu kıran bir basketbolcu olarak tanınıyor. Ayrıca başarılı bir iş adamı, Hollywood yıldızı ve hayırsever olarak da biliniyor. Spor dışında bir ajans ve prodüksiyon şirketi sahibi olan James, aynı zamanda kendi vakfı aracılığıyla hayır işleri yapıyor ve Akron'da bir okul açtı. Kariyerinde 2 Olimpiyat altını, 4 NBA MVP ödülü ve 19 NBA All-Star seçilmesi gibi başarılar bulunuyor. Ayrıca solak olmasına rağmen sağ eliyle şut atıyor, harika bir yüzücü ve Liverpool futbol takımının kısmi sahibi.
15 Nisan 2023

Son 20 yılda İstanbul'da 130 proje ile 1 milyar 170 milyon 868 bin 864 metrekare alanın yapılaşmaya açıldığı ve bu durumun yaklaşık 164 bin futbol sahası büyüklüğünde olduğu belirtilmiş. Kamuya ait park, orman ve askeri alanlar gibi donatı alanlarının özel inşaat projelerine dönüştürüldüğü, bu projelerle elde edilen maddi kazancın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 bütçe gelirinin 20 katına ulaştığı ifade edilmiş. Ayrıca, imar planlarında yapılan değişikliklerle emsal değer artışı sağlanan 44 alanda yapılan inşaatların, planlanandan üç buçuk kat fazla olduğu ve bu durumun da büyük maddi kazançlar getirdiği vurgulanmış.
16 Ocak 2024

Real Madrid'den ayrıldıktan sonra herhangi bir takım çalıştırmayan Zinedine Zidane, Suudi Arabistan milli takımının teknik direktörlüğü için yapılan 150 milyon avroluk (yaklaşık 3 milyar 216 milyon TL) iki yıllık teklifi reddetti. Zidane, kulüplerden gelen diğer teklifleri de geri çevirerek, asıl hedefinin Fransa milli takımını çalıştırmak olduğunu belirtti. Didier Deschamps'ın Dünya Kupası sonrası Fransa milli takımından ayrılacağı yönünde iddialar bulunuyor.
26 Mayıs 2023

S Sport Plus, Euroleague, NBA, UFC ve La Liga gibi önemli spor organizasyonlarının yayın haklarını elinde bulunduran bir platform olarak, abonelik fiyatlarına zam yaptığını açıkladı. Eylül 2023'te 69,99 TL olan aylık paket fiyatı 99,99 TL'ye, 499,99 TL olan yıllık paket ise 699,99 TL'ye yükseltildi. Zamlı fiyatlar 6 Şubat 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak ve platform bu değişikliği üyelerine mesaj yoluyla bildirdi.
7 Ocak 2024

Türkiye'de Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada ve bankalar arasında döviz alım satım fiyatları arasında farklılıklar yaratmıştır. Bu durum, sanayicilerin zarar etmesine ve maliyet hesaplamalarında doların 21 lira olarak kabul edilmesine neden olmuştur. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, döviz borcu olanların maliyetlerinin etkilendiğini belirtmiştir. Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci ise bu durumun seçimden sonra otomotivden mobilyaya kadar birçok sektörde fiyat artışlarına yol açacağını öngörmektedir.
27 Nisan 2023
İşaretlediklerim