İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), aşırı kurak bir dönem yaşanan İstanbul'da su sarfiyatını azaltacak ve aile bütçesine katkı sağlayacak tasarruf önerileri sundu. Kentteki barajlarda genel doluluk oranının yüzde 33 seviyelerine kadar düştüğü belirtildi. Evdeki su sarfiyatının yüzde 70'inin tuvalet ve banyoda harcandığı, damlatan muslukların tamir ettirilmesi ve musluk başlıklarına perlatör takılması gibi önerilerle su tasarrufu sağlanabileceği ifade edildi.
16 Ağustos 2023

İstanbul'da yaşanan kuraklık ve su kaynaklarındaki azalma nedeniyle İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen, su kesintisi planlanmadığını ancak su tasarrufuna şiddetle davet ettiklerini belirtti. İstanbul'un su ihtiyacı çeşitli barajlar ve nehirlerden karşılanıyor ve Melen Barajı'nın tamamlanamaması nedeniyle su stresi yaşanıyor. İSKİ, su havzalarında kaçak yapılaşmayla mücadele ediyor ve depreme dayanıklı altyapı çalışmaları yürütüyor. Ayrıca, yağmur bombası gibi çevreyi kirletebilecek yöntemler yerine, yağmur suyunu barajlarda biriktirme ve yeşil alan sulamaları için arıtılmış atık sular kullanma gibi çevre dostu yöntemler öneriliyor.
9 Nisan 2023

Bursa'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Nilüfer Barajı, bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle tamamen kurudu. 2007 yılından beri hizmet veren ve yıllık 60 milyon metreküp su kapasitesine sahip olan barajın su seviyesi Şubat ayında sıfıra indi. Bursa'nın diğer içme suyu kaynağı olan Doğancı Barajı'nın su seviyesi ise yüzde 24'e düştü. Geçen yıl aynı dönemde Doğancı Barajı'nda su seviyesi yüzde 43, Nilüfer Barajı'nda ise yüzde 24 civarındaydı.
25 Şubat 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Sazlıdere Barajı kenarına kimliği belirsiz kişilerce dökülen alüminyum demir cüruf malzemenin baraj suyuna karışmadığını bildirdi. İSKİ ve İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün koordinasyonunda inceleme ve temizlik çalışmaları başlatıldı. Atık malzeme, İSTAÇ ekipleri tarafından bertaraf edilecek. İSKİ, suyun arıtıldıktan sonra şebekeye verildiğini ve güvenle kullanılabileceğini belirtti.
5 Nisan 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), dün İstanbul'da su tüketiminde rekor kırıldığını belirtti ve abonelerine tasarruf çağrısında bulundu. Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının su tüketimini artırdığına dikkat çekildi. İSKİ, günlük alışkanlıkların değiştirilerek gerçekleştirilecek yüzde 10'luk bir tasarrufun önemine vurgu yaptı.
27 Temmuz 2023

Düzce'de etkili olan kuvvetli sağanak yağışlar nedeniyle birçok bölgede sel oluştu ve köy yolları kapandı. Özellikle Yığılca ilçesinde yoğun yağışlar görüldü. AFAD ve diğer ilgili ekipler, su baskınlarına ve taşkınlara karşı müdahale ediyor. Hasanlar Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 130'a ulaşması üzerine, baraj bölgesinde ve dere yataklarına yakın yerlerde yaşayan vatandaşların tahliyesi için çalışmalar yapılıyor.
9 Temmuz 2023

Türkiye'de kış aylarında beklenen yağışların düşük olmasının ardından, özellikle Marmara Bölgesi'nde barajların doluluk oranları ciddi şekilde azalmıştı. Mart ayında yaşanan yağış artışı ile İstanbul'daki barajların doluluk oranı nisan ayı itibariyle yüzde 44,96'ya yükseldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 1991-2020 yılları mart ayı ortalaması olan 61,2 milimetre yağış, 2023 Mart'ında yüzde 56 artarak 95,5 milimetreye çıktı.
14 Nisan 2023

İstanbul'da barajların doluluk oranları kritik seviyelere düşerken, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, iklim değişikliğinin etkilerine ve su kaynaklarının azalmasına dikkat çekti. Gökçe, Türkiye'nin 'su stresi' yaşayan bir ülke konumuna geldiğini ve 'su fakiri' olma yolunda ilerlediğini belirtti. İstanbul'da betonlaşma ve yoğun yapılaşmanın ekolojik kaynakları tehdit ettiğini, Kanal İstanbul projesinin de su kaynaklarının yüzde 29'unu tahrip edeceğini ifade etti. İBB'nin 'İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı' kapsamında 2050 yılında karbon nötr hedefine ulaşmayı ve çeşitli sürdürülebilirlik hedefleri belirlediğini açıkladı.
24 Ocak 2023

Edirne Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, ilçenin içme suyunun sağlandığı Kadıköy Barajı'nda su seviyesinin yüzde 10'un altına düştüğünü ve yalnızca iki aylık su rezervi kaldığını belirtti. Helvacıoğlu, sıcak hava etkisinin artması ve bilinçsiz su kullanımı nedeniyle 45 gün sonra Keşan'ın yarısına su veremeyebileceklerini, hatta gelecekte suya muhtaç kalabileceklerini ifade etti. Bu nedenle vatandaşlardan su tasarrufu yapmalarını istedi.
21 Temmuz 2023

İstanbul Üniversitesi ve Küresel Denge Derneği tarafından yapılan bir çalışma, İstanbul ve İzmir'deki deniz seviyesi yükselmesinin olası etkilerini ortaya koydu. Çalışma sonucunda hazırlanan rapora göre, İstanbul'da 6 milyon kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik alan ve İzmir'de Kordon ve tatil beldeleri sular altında kalma riskiyle karşı karşıya. Ayrıca, İstanbul'daki 16 atık su arıtma tesisinin 12'si ve İzmir'deki 20 atık su arıtma tesisinin dördü de tehdit altında. Deniz sularının yer altı sularına karışması durumunda, özellikle İzmir'deki tarımsal faaliyetler olumsuz etkilenebilir.
7 Eylül 2023

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul'da Büyükçekmece ve Küçükçekmece göllerinin çevresi, Ayamama Vadisi, Veli Efendi, Zeytinburnu, Haliç çevresi ve Kadıköy Kurbağalıdere gibi bölgelerde sıvılaşma riskinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'un yüzde 5'inden azında sıvılaşma riski bulunurken, şehrin yüzde 20'si çok zayıf zemin üzerinde yer alıyor. Sağlam zeminler ise Bebek, İstinye, Maslak, Şişli, Beşiktaş, Üsküdar ve kuzey bölgelerinde bulunuyor. Tüysüz, 6,5 ve üzeri büyüklükteki depremlerde sıvılaşma riskinin arttığını, ancak İstanbul'da Hatay gibi yoğun sıvılaşma beklentisi olmadığını ifade etti.
7 Mart 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşanan su kıtlığı nedeniyle belediye, evlere tankerlerle su sağlıyor. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, su sağlayan barajların kapatılmasıyla ilçede su sıkıntısı yaşandığını ve vatandaşlara su ulaştırmak için çaba gösterdiklerini belirtti. Ağustos-Ekim arasında 915 haneye tankerlerle 2 bin 432 ton su verildi. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Baki Ülgen, su ihtiyacını karşılayan barajlardaki su miktarının düşmesi nedeniyle yeni sondaj kuyularının açılacağını bildirdi.
18 Ekim 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'ın İskenderun ilçesinde deniz seviyesinin yükselmesiyle bazı caddeler sular altında kaldı. Çay Mahallesi Mete Aslan Bulvarı'nda yaklaşık 200 metrelik alanda su birikintileri oluştu ve su seviyesi araçların tekerlek hizasına ulaştı. Trafik yoğunluğu yaşanırken, trafik polisi araçları alternatif yollara yönlendirdi. Evlere su ulaşmadığı gözlemlendi.
7 Şubat 2023

Meteoroloji uzmanları, İstanbul'da yakın zamanda kar yağışı olmayacağını, ancak hafta sonu kuvvetli sağanak yağışın beklendiğini ve bu durumun olumsuz etkilerine karşı önlem alınması gerektiğini bildirdi. İstanbul'da barajlardaki su oranı son 10 yılın en düşük seviyesine indi. Türkiye genelinde ise ocak sonu ve şubat başında yağışların artması bekleniyor. İstanbul'da cuma akşamı başlayacak kuvvetli yağışın su baskınlarına ve sele yol açabileceği, sıcaklıkların 4-5 derecelere kadar düşebileceği ve ardından yeniden 10 derecelere çıkmasının beklendiği ifade edildi.
25 Ocak 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul genelinde su kesintisi olacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurdu. İSKİ Kurumsal İletişim Şube Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, kent genelinde bir su kesintisi planlanmadığı bildirildi. İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz'ın açıklamaları üzerinden yanlış bir algı oluştuğu ve evsel kullanım dışındaki alanlarda su kısıtlaması ile ilgili şu an için herhangi bir karar alınmadığı ifade edildi.
21 Mart 2023

Son bir yılda damacana su fiyatları yüzde 160 oranında artarak 50 TL sınırına yaklaştı. Bu durum, tüketicilerin ambalajlı sular yerine şebeke sularına yönelmelerine neden oldu. SUDER Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, ambalajlı su maliyetlerinin büyük bir kısmının suyun kendisinden değil, ambalajlama ve taşıma gibi diğer maliyetlerden kaynaklandığını belirtti.
18 Ocak 2023

Eskişehir'de hava sıcaklığının sıfırın altında 7 dereceye düşmesi sonucu Porsuk Çayı'nın yüzeyi buzla kaplandı. Soğuk hava günlük hayatı olumsuz etkiledi ve bazı sürücüler araç camlarındaki buzu kazımak zorunda kaldı. Bir gondolun buz üzerinde ilerlemeye çalıştığı gözlendi. Soğuk havanın kentte yarın da devam etmesi bekleniyor.
14 Ocak 2024

Sağlık Bakanlığı, 2022 yüzme sezonunda yürütülen izleme çalışmalarını değerlendirdi. Bakanlık, 1445 izleme noktasından 1140'ını 'mükemmel' olarak sınıflandırdı. Ayrıca, 'iyi' sınıfında 165, 'yeterli' sınıfında 86, 'zayıf' sınıfında 54 izleme noktası tespit edildi. Türkiye'nin yüzme suyu kalitesini Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu şekilde izlediği belirtildi.
5 Ağustos 2023

Belçikalı Veos şirketi, mezbahalarda kesim sonrası biriken hayvan kanını arıtarak içme suyuna dönüştürecek bir tesis kuracağını açıkladı. Bu yöntemle yılda 45 milyon litre yer altı suyu tasarrufu hedefleniyor. Tesis, iki milyon avro yatırımla hayata geçirilecek ve günlük 150 bin litre su üretecek. Arıtma işlemi sırasında hayvan kanı koyulaştırılıp kurutulacak ve ayrılan su buharı yoğunlaştırılarak tekrar suya dönüştürülecek.
21 Mayıs 2023

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son yağışlarla birlikte yüzde 80'in üzerine çıktı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından yapılan açıklamaya göre, kentteki barajlardaki su miktarı 695 milyon 25 bin metreküpe ulaştı. Bu oran, baraj ve göletlerin toplam 868 milyon 683 bin metreküp biriktirme hacminin yüzde 80,03'üne denk geliyor.
23 Mart 2024
İşaretlediklerim