İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) paylaştığı verilere göre, İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı bu yıl yüzde 81,29'a ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 45 seviyelerindeydi. Bu artış, yılın ilk dört ayında barajlara düşen yağış miktarının metrekare başına 248,89 kilogram olmasından kaynaklanıyor. İstanbul'da günlük su tüketimi ise dün itibarıyla 3 milyon 92 bin metreküp olarak ölçüldü.
15 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde yapılan oylama sonucunda, su fiyatlarına konutlarda yüzde 53'e, iş yerlerinde ise yüzde 60'a varan oranlarda zam yapıldı. İstanbulluların yüzde 85'inin kullandığı 0-15 metreküp arası birinci kademede su birim fiyatı yüzde 36 artarak 23.72 TL'den 32.28 TL'ye çıktı. İş yerlerinde ise birinci kademe su fiyatı yüzde 36 zamla 62.14 TL'den 84.51 TL'ye yükseldi. Zam kararı, İSKİ'nin su satış ve kullanılmış suyun uzaklaştırılması bedeli tarife teklifi görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.
14 Mayıs 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Kurban Bayramı tatilinde bir aylık su dokuz günde tüketildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Mumcular Barajı'nda su temininin mümkün olmadığını ve barajın dip seviyelerde olduğunu belirtti. Geyik Barajı'nda da su seviyesinin yüzde 45'lere düştüğünü ifade eden Özçelik, Bodrum'un içme suyu sorununun kısa zamanda çözülemeyeceğini söyledi. Tatil döneminde nüfusun artması su tüketimini ciddi oranda artırdı ve su fiyatlarının astronomik seviyelere çıkmasına neden oldu.
27 Haziran 2024

Türkiye’de 2024 yılı nisan ayında yağışlar, geçen yıla göre yüzde 67 oranında azaldı. Karadeniz bölgesi, son 64 yılın en düşük nisan yağışını gördü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye genelinde yağışlar hem uzun yıllar ortalamasının hem de geçen yılın altında kaldı. Özellikle Bilecik, Bursa, Kastamonu ve Karadeniz bölgesinde yağışlar yüzde 80’in üzerinde azaldı.
15 Mayıs 2024

İstanbul'da sabah saatlerinde başlayan yoğun sis, özellikle İstanbul Boğazı'nın yüksek ve kuzey bölgeleri ile bazı köprüler çevresinde etkili oluyor. Sis nedeniyle görüş mesafesi düşerken, trafikte de aksamalar yaşanıyor. Şehir Hatları, yoğun sis sebebiyle bazı vapur seferlerinin iptal edildiğini ve İstanbul Boğazı'nda gemi trafiğinin durdurulduğunu duyurdu. Kent genelindeki trafik yoğunluğu sabah 07:00 itibarıyla yüzde 33 olarak ölçüldü.
29 Şubat 2024

İstanbul'un bazı bölgelerinde sabah saatlerinden itibaren yoğun sis etkili olmaya başladı. İstanbul Boğazı'nın kuzey bölgeleri ile Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri çevresinde sisin yoğun olduğu gözlemlendi. Sis, Esenyurt, Büyükçekmece, Sultangazi ve Ümraniye gibi yerlerde de görüş mesafesini düşürdü. Sis nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan kalkış yapacak bazı uçuşlarda gecikmeler yaşanırken, Şehir Hatları seferlerinde iptal olmadı ve sabah trafik yoğunluğu yüzde 63 olarak ölçüldü.
28 Şubat 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan alansal yağış raporuna göre, Türkiye genelinde Mart ayında yağış miktarı bir önceki yıla göre yüzde 27 oranında azaldı. Geçen yıl Mart ayında metrekareye 95,5 kilogram yağış düşerken, bu yıl aynı dönemde bu miktar 69,5 kilograma düştü. Ancak, 1991-2020 yılları arasındaki uzun yıllar ortalamasına göre bu yılki Mart ayı yağışları yüzde 14 oranında artış gösterdi.
17 Nisan 2024

Marmara Denizi'nde müsilaj nedeniyle balık çeşitliliği yüzde 25 azaldı, ancak köpek balığı ve vatoz gibi türlerin sayısında yüzde 100'e yakın artış gözlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nin yaptığı araştırmalar, müsilajın deniz ekosistemine olan olumsuz etkilerini ortaya koydu. Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nin biyolojik koridor olma özelliği nedeniyle bu durumun Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi'ni de etkileyebileceğini belirtti. Müsilajın, deniz süngerlerinin toplu ölümüne ve mercanlarda yüzde 30'lara varan kayıplara neden olduğu da vurgulandı.
7 Haziran 2024

Antarktika'daki Thwaites Buzulu'nun erimesi, 2100 yılına kadar deniz seviyesinin 65 santimetre yükselmesine neden olabilir. Thwaites Buzulu, yılda yaklaşık 50 milyar ton buz kaybediyor ve bu durum küresel deniz seviyesinin yüzde 4'ünün yükselmesinden sorumlu tutuluyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, buzulun erime hızının devam etmesi halinde ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Bilim insanları, deniz seviyesinin yükselmesine karşı uyum politikaları öneriyor.
9 Haziran 2024

İsviçre, Beypazarı maden suyunda 'çok yüksek' miktarda bor bulunduğu gerekçesiyle tüketilmemesi önerisinde bulundu. Türkiye'de ise bor için belirlenen maksimum miktarın Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre farklılık gösterdiği, AB'nin 1 mg/L, DSÖ'nün ise 2,4 mg/L bor limiti kabul ettiği belirtiliyor. Prof. Dr. Zeki Karagülle, Türkiye'deki maden sularının kaliteli olduğunu ve vücut için gerekli mineralleri içerdiğini, ancak aşırı tüketimin zararlı olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, borun insan sağlığı için gerekli bir element olduğu, ancak fazlasının zararlı olabileceği vurgulanıyor.
17 Nisan 2024
İşaretlediklerim