İstanbul Esenyurt'ta bir ev sahibi, kira konusunda anlaşamadığı kiracısını dövdü. Olay, sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntüler üzerine polis tarafından incelendi ve ev sahibinin kimliği tespit edildi. Ev sahibi A.E, 'kasten yaralama' suçundan dolayı gözaltına alındı ve adli makamlara sevk edildi.
1 Ekim 2023

Orta gelir grubuna yönelik başlatılan 'Yeni Evim' kampanyası, mevzuatın geç çıkması ve Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası alıcıların sorgulayıcı tutumu nedeniyle satış iptalleriyle karşı karşıya kaldı. Kampanya, uygun gelir havuzunun yetersizliği ve 100 bin konut satış hedefine ulaşmanın zorluğu ile eleştiriliyor. Kampanya, 0,69-0,99 arasında değişen faiz oranlarıyla ev sahibi olma fırsatı sunuyor ve yeni konut üretimini artırmayı hedefliyor.
14 Mart 2023

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, İstanbul Bakırköy'de bulunan Florya Metin Oktay tesislerindeki 41 dönümlük arsasını Galatasaray'a 1 milyar 171 milyon 800 bin lira bedelle sattı. Bu satışla birlikte Galatasaray'ın Florya'daki toplam arsa büyüklüğü 62 dönüme yükseldi. Satış, Kamuyu Aydınlatma Platformu aracılığıyla duyuruldu.
3 Mart 2023

Dünyaca ünlü İngiliz şarkıcı ve söz yazarı Robbie Williams, Türkiye'deki ilk konserini Bodrum'da verdi. Konser repertuvarında sevilen şarkılarının yanı sıra efsanevi parçası 'Feel' i de seslendiren Williams, zaman zaman hayranlarıyla da sohbet etti. Otelde konaklayanların ücretsiz katılabildiği konsere dışarıdan gelen dinleyicilerin 20 bin liraya yakın bilet ücreti ödediği belirtildi.
18 Ağustos 2023

PROPIN tarafından yayımlanan rapora göre, Türk Lirası Koruma Kanunu'ndaki istisnaları uygulayarak dolarla kira işlemleri yapan mal sahiplerinin sayısı arttı ve A sınıfı ofis binalarının kira ortalaması metrekare başına 19,4 dolara çıktı. Pandemi sonrası hibrit çalışma modeline geçen şirketler ofis alanlarını küçülttü ve yeni tasarlanan ofislere taşındı. Ayrıca, seçim sürecinde ofis pazarında genel bir durgunluk beklenirken, bazı kullanıcıların bu dönemi fırsata çevirerek yeni işlemlere yönelebileceği öngörülüyor.
20 Şubat 2023

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Mardin ve çevresindeki işyeri kiralarını ortalama 1500 liradan 5 bin liraya çıkardı. Süryani esnaf için uygulanan zam oranı yüzde 300 olarak belirlendi. Mardin Milletvekili Tuma Çelik, bu duruma ilişkin soru önergesi vererek, artışın ayrımcı olduğunu ve ekonomik kriz ile bölgesel eşitsizlikler göz önünde bulundurulduğunda adaletsiz bir uygulama olduğunu ifade etti. Ayrıca, esnafa 'Dükkanı boşaltabilirsiniz' yanıtı verildiği belirtildi.
15 Ocak 2023

Amerikalı pop yıldızı Beyonce'un İsveç'te verdiği konser, konaklama ve restoranlara olan talebi artırarak ülkenin ekonomik istatistiklerine yansıdı ve mayıs ayında beklenenden yüksek bir enflasyon oranı olan %9,7'lik bir artışa neden oldu. Danske Bank ekonomisti Michael Grahn, Beyonce'un bu artışa küçük bir katkı yaptığını belirtti. Beyonce'un dünya turnesi, 2 milyar sterlinlik hasılat yaratabilir tahminleri arasında yer alıyor ve konserlerin yapıldığı şehirlerde konaklama talebi artış gösteriyor.
15 Haziran 2023

İstanbul'da emlak sektörüne olan yüksek talep ve kiraların resmi enflasyonun çok üstünde artması nedeniyle, ev sahipleri evlerini satarken içindeki kiracıları çıkarmak için zorlanıyor. Bu durum, bazı ev sahiplerinin kiracılara evin satış fiyatından komisyon vermek zorunda kalmalarına yol açıyor. Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, bir emlakçının anlattığına göre, Levent'te bir rezidansta daire satmak isteyen ev sahibinin, kiracının çıkması için satıştan yüzde 10 komisyon talep edildiğini örnek veriyor.
27 Mart 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın raporuna göre, Türkiye'de konut fiyatları son yedi yılda yüzde 601 artış gösterdi ve bu oranla OECD ülkeleri arasında en yüksek artışı yaşayan ülke oldu. İstanbul'da ise son iki yılda kira fiyatları 5,2 kat, konut satış fiyatları ise yüzde 84,14 oranında arttı. Artan konut ve kira fiyatları nedeniyle orta ve düşük gelir grubu için konut satın almak ve kiralamak giderek zorlaşıyor. 2019'dan itibaren İstanbul'da kira fiyatlarının en çok arttığı ilçeler Üsküdar, Kağıthane ve Beykoz olarak sıralanıyor.
23 Aralık 2023

Türkiye'de konut ve kira fiyatlarındaki rekor artış, geçim sıkıntısı ve konaklama sorununu beraberinde getiriyor. Yüksek enflasyona rağmen hükümetin kira artışlarını yüzde 25'le sınırlandırmasından sonra yeni tutulan evlerin kira bedelleri fırladı. Euronews Türkçe'nin haberine göre 15-29 yaş arasındaki gençlerin yarısı 'aşırı kalabalık evlerde' yaşıyor. Türkiye'de bu oran yüzde 51 iken Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 26. Toplam nüfusa bakıldığında Türkiye'de 10 kişiden dördü aşırı kalabalık evlerde ikamet ediyor.
26 Haziran 2023

İstanbul Modern'in yeni müze binası, BBC News tarafından hazırlanan 'Inside Museums' belgesel serisinin ilk bölümünde yer aldı. Belgeselde, müzenin mimarı Renzo Piano'nun anlatımı ve Türkiye sanatına dair söyleşiler bulunuyor. Ayrıca, The New York Times, La Repubblica ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gibi dünya basınında müze binası ve açılış sergileri olumlu eleştiriler aldı. İtalyan gazetesi La Repubblica, binayı 'uçan bir gemi' ve 'ışık ve suyun dansı' olarak tanımlarken, Alman gazetesi ise İstanbul Modern'i 'Türkiye'nin Centre Pompidou'su' olarak nitelendirdi.
8 Temmuz 2023

ABD'deki bir temyiz mahkemesi, Türkiye'nin 6 bin yıllık 'Yıldız Avcısı' adlı Kilia idolünün çalındığını beyan etmekte geç kaldığı gerekçesiyle eserin Türkiye'ye iadesi talebini reddetti. Mahkeme, Türkiye'nin 1990'lı yıllardan itibaren eserin durumundan haberdar olabileceğini ve Nisan 2017'ye kadar müzayede evi Christie’s ve eserin sahibi Michael Steinhardt'a dava açma hakkını değerlendirmediğini belirtti. Türkiye'nin eserin New York'ta olduğunu bildiği halde harekete geçmemesi eleştirildi.
9 Mart 2023

ABD'nin Colorado eyaletinde bir çift, kiraladıkları evin açık alanındaki jakuzideyken dağ aslanının saldırısına maruz kaldı. Adamın başı ve kulağı hafif şekilde yaralandı. Çiftin çığlık atması, su sıçratması ve el feneriyle hayvanı aydınlatması sonucu aslan uzaklaştı. Colorado Doğal Yaşam Parkı yetkilileri, çiftin tepkisinin doğru olduğunu ve ciddi bir yaralanma olmadığını belirtti. Colorado'da son bir yılda ilk kez aslan saldırısı bildirildi ve 1990'dan beri toplam 24 saldırı kaydedildi, bunlardan üçü ölümle sonuçlandı.
22 Mart 2023

Almanya'da Mahmut Şahin'in evinin bahçesine düşen ve yaklaşık 4.5 milyar yıl yaşında olduğu tespit edilen 3.5 kilogram ağırlığındaki göktaşı için ilk olarak 200 bin avro teklif edilmişti. Bilim insanlarının değerlendirmesi sonucunda göktaşının değeri 400 bin avro olarak belirlendi. Şahin, göktaşını Münih'teki bir maden fuarında sergiledi ve Hamburg'daki bir müzeyle satış için görüşmeler yapmaktadır. Şahin, satıştan elde edeceği geliri yatırıma dönüştürmeyi planlıyor.
9 Kasım 2023

Yüzde 25'lik kira artış sınırlamasını yetersiz bulan ve tahliye sorunlarından kaçınmak isteyen mülk sahipleri, piyasanın yükselmesini bekleyerek evlerini boş tutmaya başladı. İstanbul'da 400 bin 'hayalet konut' olduğu tahmin ediliyor. Bazı yabancı yatırımcılar da evlerini boş bırakıyor. TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, arz sıkıntısı nedeniyle kira fiyatlarında artışın devam edeceğini öngörüyor.
7 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrası Diyarbakır'da evsiz kalan depremzedeler için ev arayışı başladı. Bazı ev sahipleri kiraları iki katına çıkarırken, bazıları evlerini depremzedelere açıyor. Emlak sitelerinde kira fiyatları 5 bin liradan başlayıp 6 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Emlakçılar ise depremzede ailelerden komisyon almayacaklarını ve yüksek kiralar için aracılık yapmayacaklarını belirtiyor. Ayrıca, dayanışma örnekleri de mevcut; bazı ev sahipleri ve aileler depremzedelere ücretsiz olarak evlerini açıyor.
20 Şubat 2023

HBO'nun popüler dizisi 'Succession' karakterlerinden Kendall Roy'un kullandığı Manhattan'daki lüks daire 29 milyon dolara satışa çıkarıldı. Daire, 500 metrekare büyüklüğünde, beş yatak odası, iki oturma odası, dört banyo, özel bir asansör ve geniş bir terasa sahip. Ayrıca binada basketbol ve futbol sahaları bulunan bir sosyal tesis bulunuyor. Daire daha önce 33 milyon dolara satışa çıkarılmış ancak alıcı bulunamayınca fiyatı 4 milyon dolar düşürülmüş.
20 Nisan 2023

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, İstanbul'da 450 bin ile 750 bin arasında boş konut bulunduğunu açıkladı. Bu konutların bir kısmının kamu arazilerinin imara açılması sonucu orta ve üst gelir grupları için üretildiğini ve yüksek rant amacıyla boş tutulduğunu belirtti. Gökce, boş konutların kentsel dönüşüm ve sosyal konut politikalarında kullanılabileceğini, riskli yapılarda yaşayanlara kiralanması teşvik edilerek deprem direncinin artırılabileceğini ifade etti. Ayrıca, merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin bu konuda eşgüdüm içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
2 Mayıs 2023

Dünyanın en değerli viskisi olan Macallan Adami 1926'nın bir şişesi, 18 Kasım'da açık artırmaya çıkarılacak. Bu şişenin 750 bin ila 1,2 milyon sterlin arasında satılacağı tahmin ediliyor. Bu, 25 mililitrelik tek bir kadehin 25 bin ila 40 bin sterlin edeceği anlamına geliyor. Adami 1926, 1926'dan 1986'ya 60 yıl boyunca fıçılarda yıllandırıldıktan sonra şişelenen en eski Macallan. 1986'da viskiden sadece 40 şişe üretildi ve bu şişeler Macallan'ın en zengin müşterilerine sunuldu.
20 Ekim 2023

İstanbul'un Başakşehir ilçesinde, belediye iştiraki Başakkent A.Ş. tarafından yıkılan bir evle ilgili olarak, yıkımdan bir ay sonra İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkeme, evin arazisine Başakkent A.Ş.'nin ortak çıkmasının hukuka uygun olmadığına hükmetti. Ev sahibi, belediye başkanı ve ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu. Mahkeme kararına rağmen yıkım gerçekleştiği için telafisi güç zararlar meydana geldi.
23 Kasım 2023
İşaretlediklerim