BBC'nin film eleştirmeni Caryn James, bu ay izlenebilecek en iyi altı diziyi belirledi. Seçkide, David Beckham hakkındaki belgesel, Sophie Wilde'ın başrolde olduğu 'Everything Now', Tom Hiddleston'ın 'Loki' karakteriyle devam eden dizi, Mike Flanagan'ın 'Usher Evi'nin Çöküşü', Brie Larson'ın başrolde olduğu 'Kimya Dersleri' ve müzikal komedi 'Neon' yer alıyor. Bu diziler, Ekim ayı boyunca Netflix, Disney+ ve Apple TV+ platformlarında izlenebilecek.
2 Ekim 2023

ABD'de Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları (AFTRA) ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasında maaş ve yapay zeka kullanımına karşı iş güvencesi talepleri nedeniyle başlayan grev, 118 gün sonra geçici bir anlaşmayla sona erdi. Anlaşma, asgari ücretlerde büyük bir artış ve yapay zeka kullanımına ilişkin güvenceler içeriyor. Ayrıca emeklilik hakları ve sağlık sigortalarının kapsamı genişletildi. Daha önce Amerikan Senaristler Birliği (WGA) ile AMPTP arasında da benzer sebeplerle başlayan grev, beş ay sonra sona ermişti.
9 Kasım 2023

11 Ocak'ta gerçekleşen Altın Küre Ödül törenine katılan birçok ünlü isim, etkinlik sonrasında Covid-19 testlerinin pozitif çıktığını açıkladı. Bu isimler arasında Colin Farrell, Brendan Gleeson, Jamie Lee Curtis ve Michelle Pfeiffer gibi ünlüler bulunuyor. Artan vakalar sebebiyle Eleştirmenlerin Seçimi Ödülleri'nde Covid-19 testi zorunluluğu getirildi. Pfeiffer, Covid-19 nedeniyle Jeff Bridges'a ödül verme görevini John Goodman'a bırakmak zorunda kaldı.
18 Ocak 2023

76. Cannes Film Festivali, Amerikalı oyuncu Michael Douglas'a sinemaya olan katkıları ve parlak kariyeri nedeniyle Altın Palmiye Onur Ödülü vereceğini duyurdu. Douglas, ödülünü 16 Mayıs'ta düzenlenecek açılış töreninde alacak. 78 yaşındaki oyuncu, daha önce de Cannes Film Festivali'ne farklı filmlerle katılmıştı. Douglas, Cannes'da olmanın kendisi için her zaman taze bir nefes olduğunu belirtti.
3 Mayıs 2023

Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese'nin son filmi 'Dolunay Katilleri', 2010'dan bu yana en iyi açılışa imza attı. Film, ilk hafta sonunda sadece ABD'de 23 milyon dolar gişe hasılatı elde etti. Film, petrol zengini olduktan sonra sistematik olarak öldürülen Osage kabilesini anlatıyor. Bu, Scorsese'nin 2010'da çektiği 'Zindan Adası'ndan bu yana yaptığı en kazançlı açılış.
24 Ekim 2023

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 2022 yılında vizyona giren ve dijital platformlarda yayınlanan en iyi uluslararası filmleri üyelerinin oylarıyla belirledi. Vizyon filmleri kategorisinde 'Drive My Car' birinci, 'Aşk, Mark ve Ölüm' ikinci, 'Memoria' ise üçüncü oldu. Dijital platform filmleri kategorisinde ise 'Ayrılma Kararı' birinci, 'Hatıra: 2. Bölüm' ikinci, 'Müstakbel Suçlar' üçüncü sırayı aldı. Yerli yapımların oylaması ise önümüzdeki günlerde yapılacak.
18 Ocak 2023

Oyun dünyasının prestijli ödüllerinden biri olan The Game Awards, 2023 yılında 31 farklı kategoride yılın en iyi oyunlarını ve oyunla ilgili diğer ödülleri açıkladı. Yılın oyunu ödülünü Baldur’s Gate 3 kazanırken, Alan Wake 2 en iyi oyun yönetmenliği, en iyi anlatım ve en iyi sanat yönetimi ödüllerini aldı. Diğer kategorilerde ise Final Fantasy 16, Hi-Fi Rush, Cyberpunk 2077 gibi oyunlar ve e-spor alanında Lee “Faker” Sang-hyeok, JD Gaming gibi isimler öne çıktı.
8 Aralık 2023

Bu hafta sinema salonlarında dokuz film vizyona giriyor. Bunlar arasında Christopher Nolan'ın yönettiği bilim kurgu filmi 'Oppenheimer' ve Margot Robbie ve Ryan Gosling'li 'Barbie' bulunuyor. 'Oppenheimer', atom bombasının yapılış hikayesini anlatırken, 'Barbie' ise bir kadının mükemmel kadın imajına uyum sağlama çabasını konu alıyor. Diğer vizyona giren filmler arasında 'Uyanış', 'Paris Hatıraları', 'Teftiş', 'Prenses ve Dracula', 'Zıpır Dedektif ve Altın Arı Kovanı', 'Resident Evil: Death Island' ve 'Mühr-ü Musallat 2: Yasak Düğün' bulunuyor.
21 Temmuz 2023

ABD'de senarist ve yazarların ardından 160 bin üyeli Oyuncular Birliği SAG-AFTRA da greve başladı. Grevin nedenleri arasında çalışma şartları ve yapay zeka endişeleri yer alıyor. Yapay zeka, şu anda filmlerde seslendirme ve görsel efektlerde kullanılıyor. Sendika, yapay zekanın yaratıcı meslekler için varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu ve eğlence sektörünün yapısını bozabileceğini belirtiyor. Yazarlar da yapay zeka kullanımının telif haklarını ihlal ettiğini ve iş fırsatlarını azaltacağını ifade ediyor.
16 Temmuz 2023

Emmy, Grammy, Oscar ve Tony ödüllerini kazanarak EGOT statüsüne ulaşan 18 sanatçı bulunmaktadır. Bu ödüllere ek olarak Pulitzer veya Peabody ödülünü de kazanan beş sanatçı ise PEGOT statüsüne sahiptir. EGOT kazananlar arasında besteciler, oyuncular, yapımcılar ve yönetmenler yer alırken, PEGOT kazananlar arasında Barbra Streisand ve Rita Moreno gibi isimler bulunmaktadır. EGOT fikri ilk olarak 1985'te Philip Michael Thomas tarafından ortaya atılmış ve popülerlik kazanması '30 Rock' dizisiyle olmuştur. EGOT'a giden yolun genellikle müzik çalışmalarından geçtiği belirtilmektedir.
11 Mart 2023

TRT, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Oscar Ödül Töreni'nin Türkiye yayıncısı olarak listelenmişti. Ancak, 95'inci Oscar Ödül Töreni'nin yayın haklarından son anda vazgeçtiği belirtildi. Resmi bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen, bu kararın Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alındığı iddia edildi.
10 Mart 2023

77'nci Cannes Film Festivali açılış töreniyle başladı ve Amerikalı oyuncu Meryl Streep, Altın Palmiye Onur Ödülü'nü Fransız oyuncu Juliette Binoche'un elinden aldı. Jüri başkanlığını Amerikalı oyuncu ve yönetmen Greta Gerwig yaparken, senarist ve fotoğrafçı Ebru Ceylan da jüride yer alıyor. Streep, 35 yıl önce Cannes Film Festivali'nde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı.
15 Mayıs 2024

İstanbul Modern Sinema, en iyi yabancı film dalında Oscar adayı olan 10 filmi sinemaseverlerle buluşturuyor. Programda Bhutan'dan 'Rahip ve Silah', Almanya'dan 'Öğretmenler Odası', Fransa'dan 'Şeflerin Aşkı' gibi çeşitli ülkelerden seçilmiş filmler yer alıyor. Programın sponsorluğunu Türk Tuborg üstleniyor. Filmler arasında, gerçek bir hikayeden esinlenen 'Dört Kız Kardeş' ve sinemaya olan aşkı anlatan 'Hayalet Resimler' gibi dikkat çekici yapımlar da bulunuyor.
12 Şubat 2024

Ünlü yönetmen Martin Scorsese'nin Leonardo DiCaprio ve Robert De Niro'nun başrollerini paylaştığı 'Killers of the Flower Moon' isimli yeni filmi, 20 Mayıs'ta Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapacak. Scorsese, 1986'dan bu yana Cannes'da ilk kez bir film sunacak. Filmin kadrosunda ayrıca Lily Gladstone, Jesse Plemons ve diğer tanınmış oyuncular yer alıyor. Film, 1920'lerde Oklahoma'da Osage yerlilerinin petrol nedeniyle öldürülmesini ve FBI'ın soruşturmasını konu alıyor ve Türkiye'de 20 Ekim 2023'te vizyona girecek.
31 Mart 2023

Christopher Nolan'ın yönettiği ve Amerikalı fizikçi Julius Robert Oppenheimer'ın hayatını anlatan 'Oppenheimer' filmi, IMAX salonlarında yeniden vizyona girecek. Film, vizyona girdiği 21 Temmuz'dan itibaren dünya genelinde toplam 947 milyon dolar kazandı. Cillian Murphy, Robert Downey Jr. ve Matt Damon'ın başrollerinde olduğu film, IMAX formatında yeniden izleyiciyle buluşacak. Film, cuma gününden itibaren altı IMAX 70 mm salonları da dahil olmak üzere seçili ekranlarda yalnızca bir hafta gösterilecek.
1 Kasım 2023

Ankara Film Festivali'nin bu yılki onur ödülleri Nur Sürer, Cahit Berkay, Mustafa Ayaz, Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek. Ödüller, 2-10 Kasım tarihlerinde düzenlenecek festivalin açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek. 'Aziz Nesin Emek Ödülü' oyuncu Nur Sürer'e, 'Sanat Çınarı Ödülü' ressam ve akademisyen Mustafa Ayaz'a, 'Kitle İletişim Ödülü' ise müzisyen Cahit Berkay'a sunulacak. 'Vakıf Özel Ödülü' ise Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek.
9 Ekim 2023

18-24 Eylül tarihlerinde düzenlenecek 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin uzun metraj, belgesel ve kısa metraj film yarışmaları jüri üyeleri açıklandı. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda filmleri değerlendirecek jüri, yönetmen Ömer Faruk Sorak başkanlığında belirlendi. SİYAD En İyi Film Ödülü, Film-Yön En İyi Yönetmen ödülü, Belgesel Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması'nın jüri üyeleri de duyuruldu.
21 Ağustos 2023

Geçen yılın dikkat çeken filmlerinden 'Barbie' içindeki 'I'm just Ken' şarkısıyla tanınan Ryan Gosling, şarkının Oscar adaylığı kazanmasının ardından, bu unutulmaz performansı Oscar töreninde canlı olarak sahneleyeceğini duyurdu. Şarkı, 'Barbie' filminden Oscar'a aday gösterilen iki parçadan biri. Bu haber, aylardır devam eden spekülasyonlara son verdi. Ancak, bir feminist filmde sadece erkek bir karakterin öne çıkarılmasının tartışma yaratması, Oscar komitesinin kararlarını etkilemiş gibi görünmüyor.
27 Şubat 2024

Hollywood'da senaristler ve oyuncuların çalışma şartları ve yapay zeka endişeleri nedeniyle grevde olduğu bir dönemde, Netflix yeni bir yapay zeka uzmanı aradığını duyurdu. Bu uzman, izleyicilere yeni program önerirken kullanılan Netflix algoritmasını yönetecek. İlan edilen maaş yıllık 900 bin dolar. Bu durum, grevde olan oyuncular ve senaristler tarafından öfkeyle karşılandı. Ayrıca, bu maaşın toplamda 35 oyuncu ve ailelerinin sağlık sigortasına erişimini karşılayabileceği belirtildi.
28 Temmuz 2023

76. Cannes Film Festivali'nde 'Anatomie d’une chute' filmi Altın Palmiye ödülünü kazanırken, 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla Merve Dizdar en iyi kadın oyuncu seçildi. Dizdar, ödülünü alırken duygusal bir konuşma yaparak, canlandırdığı Nuray karakterinin mücadelesini ve kadınların yaşadığı zorlukları vurguladı. Festivalde diğer ödüller de sahiplerini buldu, aralarında en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu ve en iyi senaryo gibi kategoriler yer aldı.
27 Mayıs 2023
İşaretlediklerim