Yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin doğal afetleri nasıl tetiklediğini ve artırdığını inceliyor. Araştırmaya göre, ortalama sıcaklıklardaki artışlar daha şiddetli yağmurlar, daha yüksek sıcaklıklar, daha uzun süreli kuraklıklar ve daha fazla yangın riski gibi sonuçlar doğuruyor. Özellikle Dubai'de artan yağışlar, Sahel bölgesindeki aşırı sıcak hava dalgaları ve Doğu Afrika'daki kuraklıklar iklim değişikliğinin etkileri arasında yer alıyor. Ayrıca, Kanada'da 2023 yılında yaşanan orman yangınları da iklim değişikliğinin etkilerine örnek olarak gösteriliyor.
4 Mayıs 2024

Yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin aşırı hava olaylarını tetikleme biçimlerini dört ana başlık altında inceliyor: daha şiddetli yağmurlar, daha yüksek sıcaklıklar, daha uzun süreli kuraklıklar ve artan yangın riski. Her 1 derecelik sıcaklık artışı atmosferin yüzde 7 daha fazla nem tutmasına neden oluyor, bu da yoğun yağışlara yol açabiliyor. Ayrıca, küçük sıcaklık artışları bile aşırı sıcaklıkları tetikleyebilirken, sıcak hava dalgaları kuraklıkları kötüleştiriyor ve uzun süreli sıcaklık artışları yangın riskini artırıyor.
4 Mayıs 2024

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün verilerine göre, Marmara Denizi'nin dibindeki oksijensiz tabaka giderek yüzeye doğru ilerliyor. 1980'lerde litrede 2 miligramın üstünde seyreden oksijen değerleri, bugün litrede 0,5 miligramın altına inmiş durumda. Uzmanlar, artan kirliliğin önlenememesi durumunda bir felaketin yaşanacağı konusunda uyarıyor. Kirliliğe karşı önlem alınmaması halinde müsilaj, denizanası sayısında artış ve toksik gazlar çıkaran zararlı alg patlamaları gibi olayların daha fazla yaşanacağı belirtiliyor.
26 Temmuz 2023

NASA'nın Modis-Aqua uydusu, son 20 yılda dünya okyanuslarının yüzde 56'sında maviden yeşile doğru bir renk değişimi tespit etti. Bu değişim, özellikle ekvatora yakın tropikal bölgelerde gözlemlendi ve İngiltere'deki Ulusal Oşinografi Merkezi'nden araştırmacılar, bu yeşillenmenin iklim değişikliği nedeniyle değişen ekosistemlerin bir göstergesi olduğuna inanıyor. Renk değişikliğinin nedeni tam olarak belirlenemese de, fitoplanktonlarla bağlantılı olabileceği ve bu organizmaların atmosfer dengesi ve oksijen üretimi için hayati öneme sahip olduğu belirtiliyor.
15 Temmuz 2023

Temmuz ayında Antarktika'da kaydedilen sıcaklıklar, beklenenin 28 derece üzerine çıkarak aylık ortalamada 10 santigrat derece daha yüksek kaydedildi. MetDesk Tahmin Direktörü Michael Dukes, bu tür bir ısınmanın buz tabakalarının çökmesine yol açabileceğini belirtti. Bu, son iki yılda bölgeyi etkileyen en sıcak ikinci sıcak hava dalgası oldu. Araştırmacı Zeke Hausfather, Antarktika'daki sıcak hava dalgasının küresel sıcaklıklardaki artışın en büyük etkenlerinden biri olduğunu ifade etti.
2 Ağustos 2024

ABD'nin Alaska Yarımadası'nda 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), depremin Sand Point şehrine 98 kilometre uzaklıkta olduğunu ve 32,6 kilometre derinlikte gerçekleştiğini belirtti. Depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı.
16 Temmuz 2023

Oxford, Bristol, Exeter Üniversiteleri ve Doğu Finlandiya Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı ortak araştırma, çocukluk ve gençlik dönemlerindeki hareketsiz yaşam tarzının atardamar sertleşmesini artırdığını ortaya koydu. Araştırmada, 11 ila 24 yaşları arasındaki bin 339 kişi üzerinde 13 yıl boyunca yapılan incelemeler sonucunda, günde 6 saatten 9 saate çıkan hareketsizlik süresinin atardamar sertleşmesini yaklaşık yüzde 10 artırdığı bulundu. Ayrıca, yaşlanmanın atardamar sertliğini artırdığı ve bu durumun yetişkinlerde genç yaşta ölüm riskini yüzde 47 artırabileceği, günde en az 3 saatlik hafif fiziksel aktivitenin ise atardamar sertleşmesi riskini en aza indirebileceği belirtildi.
27 Mart 2024

ABD'nin Florida eyaletinde, Florida Keys adalarında deniz suyu sıcaklığı jakuzi seviyesine ulaştı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, bu dönemde normal su sıcaklıkları 23-31 santigrat derece arasında olmalıyken, bu hafta 38,43 santigrat dereceye yükseldi. Bu durum, küresel bir rekor olabilir. Uzmanlar, bu tür şiddetli hava koşullarının artan sıklığı ve yoğunluğunun, insan kaynaklı iklim krizinin bir belirtisi olduğunu belirtiyor.
26 Temmuz 2023

Japonya'nın Hokkaido bölgesinde, bozayı yavrularının yüzde 80'i somon kıtlığı nedeniyle öldü. Uzmanlar, somon kıtlığının ana nedenini iklim krizi kaynaklı artan deniz sıcaklıkları olarak belirledi. Pembe somon, bölgedeki yaklaşık 500 bozayı için önemli bir besin kaynağıdır. Hokkaido Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, küresel ısınmanın mevcut hızıyla devam etmesi halinde ada çevresindeki deniz suyu sıcaklığının 1980’lerdeki seviyelere kıyasla 2090’larda 10°C’ye kadar artacağı konusunda uyarıda bulundu.
28 Eylül 2023

ABD'nin Alaska eyaletinde bir petrol sahasından kurtarılan ve sürekli temas kurarak tedavi edilen bir aylık yavru mors hayatını kaybetti. Yavru mors, Alaska'nın kuzeyindeki Beaufort Denizi'nden 6 kilometre içeride bulunmuş ve acil tedavi için yaban hayatı merkezine götürülmüştü. Hayvanın tedavisine 1 Ağustos'ta başlanmış, ancak bir dizi sağlık sorunu nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
14 Ağustos 2023

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, sıcak havalarda deniz ve havuzlarda enfeksiyon hastalıklarının arttığını belirtti. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle deniz ve havuzlarda insan yoğunluğu oluştuğunu ve bu durumun sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini ifade etti. Deniz suyunun, sürekli kendini yenilediği için havuza göre daha az riskli olduğunu ancak çok kalabalık yerlerde deniz suyunun da hijyen açısından bozulduğunu aktardı.
28 Ağustos 2023

Yaz aylarında buzun üretiminde kullanılan suyun kirli olması ve hijyenik olmayan koşullarda saklanması, buz kaynaklı gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Buzun Salmonella, E. coli, Listeria gibi bakteriler veya Norovirus gibi virüslerle kontamine olması ciddi sindirim sistemi sorunlarına neden olabiliyor. Gıda mühendisi Ebru Akdağ, buzun da gıda maddesi gibi muamele görmesi gerektiğini ve hijyen kurallarına uyulmasının önemini vurguluyor. Tüketicilerin kirli buza karşı önlem alması zor olduğundan, asıl sorumluluk buz üretenler ve kullananlara düşüyor.
16 Temmuz 2024

Alpler'in en yüksek dağı Mont Blanc, 2021'den bu yana 2,2 metre daha kısa oldu ve yakın geçmişteki en düşük yüksekliğe indi. Küresel ısınma nedeniyle dağ silsilesindeki buzullar son yıllarda hacminin üçte birini kaybetti. Mont Blanc'ın yeni resmi yüksekliği 4 bin 805,59 metre olarak belirlendi. İklim ve buzul bilimi uzmanları, Mont Blanc'ın zirvesindeki kaybın Alpler'deki genel buzul örtüsünün kaybıyla ilişkili olmadığına dikkat çekiyorlar.
6 Ekim 2023

Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi ve Kiel Geomar Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi uzmanları, İstanbul'da önümüzdeki yıllarda büyük bir deprem olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Bölgedeki son büyük depremin 1766'da meydana geldiğini ve Kuzey Anadolu fay hattında şu anda dört metreye varan bir hareket açığı olduğunu ifade eden uzmanlar, birikmiş gerginliğin boşalmasının ağır sonuçları olabileceğini vurguladı. Ayrıca, İstanbul'un doğrudan bir fay hattının üstünde bulunduğu ve zeminin birçok bölgede sağlam olmadığına dikkat çekildi.
10 Şubat 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Akdeniz’in doğusu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun batısında toz taşınımı beklendiğini bildirdi. Bu durumun görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma gibi olumsuzluklara yol açabileceği belirtildi. Ayrıca, Doğu Akdeniz ile Gaziantep, Malatya ve Kayseri’de kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışlar beklendiği de ifade edildi.
15 Ekim 2023

Maine Üniversitesi'nin verilerine göre, dünya genelindeki sıcaklıklar aynı hafta içinde üç kez rekor kırdı ve 6 Temmuz, 17,23 derece ile kaydedilen en sıcak gün olarak tarihe geçti. Antarktika'da haftalık hava sıcaklığı ortalamasının normalin 4,5 derece üstünde olduğu belirtildi. Ancak ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Maine Üniversitesi'nin topladığı verileri teyit edemediğini açıkladı ve iklim değişikliği sebebiyle sıcak bir dönemden geçildiğini ifade etti.
7 Temmuz 2023

Avrupa Birliği'nin iklim değişikliğini izleyen kuruluşu Copernicus, okyanus sıcaklıklarının tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını duyurdu. Bu durum, okyanusların karbondioksit emme kapasitesini azaltarak gezegenin ısınmasına yol açıyor. Ayrıca, sıcaklık artışı deniz canlılarının göç etmesine ve beslenme zincirinin bozulmasına neden oluyor. Bilim insanları, bu rekorun Ağustos ayında kırılmasının, suların önümüzdeki Mart ayında ne kadar daha ısınacağı konusunda endişe yarattığını belirtiyor.
4 Ağustos 2023

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, TÜBİTAK destekli bir araştırma ile İzmir dış körfezinde Foça-Karaburun bölgesinde birçok yeni fay hattı tespit etti. Prof. Dr. Derman Dondurur liderliğindeki 12 kişilik ekip, Piri Reis gemisiyle bir hafta süren sismik araştırmalar yaparak yaklaşık bin kilometrelik alanda veri topladı. Araştırma sonucunda, bölgedeki aktif fay miktarı ve yoğunluğunun beklenenden fazla olduğu görüldü. Toplanan veriler işlenerek fayların haritalanması planlanıyor ve bu çalışmanın İzmir'in afet riski açısından önemli olduğu vurgulanıyor.
2 Mart 2023

Bursa'da sabah saatlerinde mercek bulutu görüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, mercek bulutlarının engebelerden kaynaklanan rüzgar dalgalanmaları sonucu oluştuğunu ve genellikle engebenin kuytu tarafında aşağı doğru hareketli türbülansın bir göstergesi olduğunu belirtiyor. Bu tür bulutlar, UFO'ya benzer şekilleriyle dikkat çekiyor ve fön rüzgarlarının etkili olduğu coğrafi alanlarda sıkça rastlanabiliyor.
19 Ocak 2023

ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, Alaska Havayolları'na ait bir uçağın havadayken panelinin patlamasıyla ilgili soruşturmanın ön raporunu yayımladı. Raporda, paneli sabitleyen cıvataların yerine takılmadığı belirtildi. Soruşturma, Boeing'in Washington'daki fabrikasında panelin onarımı sırasında dört cıvatanın çıkarıldığını ve yerine takılmadığını ortaya koydu. Alaska Havayolları, yaşanan olay sonrası yolculara 1500'er dolar tazminat teklif etti.
7 Şubat 2024
İşaretlediklerim