Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 ek zam yapılacağını bildirdi. Bu ek zamla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak 2024'ten itibaren maaş artış oranlarının yüzde 42,6'ya yükseleceğini ifade etti. Ayrıca, Temmuz ayındaki artışlarla tüm emeklilerin maaş artış oranlarının eşitleneceğini ve emekli maaşı alt sınırının 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılacağını belirtti.
16 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emeklilere yapılan zammı yüzde 25'ten 30'a çıkardığını açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Erdoğan'a hitaben, memur ve emeklilere asgari ücret zammı kadar zam yapılması gerektiğini ifade ederek, 'Sen devlet mi yönetiyorsun, evcilik mi oynuyorsun?' şeklinde eleştiri yöneltti. Erdoğan daha önce 2023 yılı için asgari ücretin 8 bin 500 lira olacağını duyurmuştu, bu da temmuz ayında yapılan 5 bin 500 liralık asgari ücrete göre yüzde 54,5'lik bir artış anlamına geliyor.
4 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına ilişkin yeni düzenleme yapılacağını duyurmasının ardından, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini içeren kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, düzenlemeyle 11 milyona yakın emeklinin faydalanacağını, 6 milyon emeklinin 2 bin liralık artıştan yararlanacağını ve 7 bin 500 liranın altında maaş alanların maaşlarının bu seviyeye çıkarılacağını belirtti. 7 bin 500 liranın üstündeki emekli maaşlarına ise zam yapılmayacak.
24 Mart 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, emekli maaşlarının en düşüğünün 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin 2 bin liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro verilmesi gibi düzenlemeleri içeren bir teklifi onayladı. Ayrıca, muharip gazilerin aylıklarındaki farklılıkların giderilmesi ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenmesi de teklif kapsamında yer alıyor. Bu düzenlemeler, Türkiye'de devam eden fiyat artışları ve yükselen gıda enflasyonu bağlamında, hükümetin ekonomi politikaları eleştirileri arasında gerçekleşti ve yaklaşan seçimler öncesinde halkın taleplerine yanıt olarak değerlendiriliyor.
30 Mart 2023

Düzenlemeyle en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya çıkarıldı. Bu artış, Hazine tarafından sağlanacak bir tamamlama ile gerçekleştirilecek. Ancak, 7 bin 500 lira üzerinde maaş alan emekliler zam alamayacak ve temmuzdaki enflasyon zammı, emeklilerin kök aylıkları üzerinden hesaplanacak. Bu durum, maaşı 7 bin 500 liranın altında olan emeklilerin de temmuz zammını 'hissetmeyecekleri' anlamına geliyor.
29 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, artan enflasyon nedeniyle maaşları yetersiz kalan emeklilere yönelik olarak, daha önce sadece çalışmayan emeklilere yapılan 5 bin lira ödemenin, şimdi de çalışan emeklilere yapılacağını açıkladı. Bu karar, çalışan emeklilerin önceki düzenlemeden yararlanamaması üzerine gelen eleştirilerin ardından geldi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler de çalışan emeklilere ödeme yapılması için çalışma başlatıldığını duyurmuştu. Erdoğan, bu ödemeden 4 milyon 689 bin emeklinin faydalanacağını belirtti.
24 Kasım 2023

Türkiye'de net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olarak belirlenmesinin ardından, ekonomistler ve bazı yorumcular, ülkede çalışanların büyük bir kısmının asgari ücretli olduğuna dikkat çekiyor. Çalışma Bakanlığı özel sektörde çalışanların yüzde 37'sinin asgari ücretle çalıştığını belirtirken, işçi örgütleri bu oranın yüzde 60'a yaklaştığını iddia ediyor. Ekonomistler, asgari ücretin yoksulluk sınırının oldukça altında kaldığını ve Türkiye'nin düşük ücretli bir ekonomi yapısına sahip olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Türkiye'nin asgari ücretli çalışan oranı bakımından dünya genelinde ilk sıralarda yer aldığı ve bu oranın Avrupa Birliği ülkelerine göre çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.
20 Haziran 2023

Türk-İş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve ilgili bakanlar ile TBMM'deki parti grup başkanvekillerine, ücretlilerin temel giderlerinin vergi matrahından indirilmesi talebiyle bir mektup gönderdi. Mektupta, asgari ücret kadar olan ücretlerin gelir vergisinden istisna tutulmasının yeterli olmadığı ve bu durumun ücret gelirlerinin haksız şekilde daha yüksek vergi dilimlerine girmesine neden olduğu belirtildi. Ayrıca, brüt asgari ücretin 1999-2023 arasında 143 kat artarken, gelir vergisi tarifesinin birinci diliminin sadece 35 kat arttığı ve bu durumun asgari ücretliler üzerinde ağır bir vergi yükü oluşturduğu ifade edildi.
16 Aralık 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini öngören bir teklifi kabul etti. Ayrıca, muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere ödenen 1100'er lira ikramiye de 2000 liraya yükseltildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranları ve artan fiyatlar karşısında yapıldı ve iktidarın ekonomi politikalarıyla ilişkilendiriliyor.
28 Mart 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon oranlarına göre, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 49,25 oranında zam yapıldı. 2023 yılı ikinci altı aylık dönemin enflasyonu yüzde 37,57 olarak belirlendi. Anadolu Ajansı tarafından derlenen verilere göre, çeşitli unvanlara sahip memurların yeni maaşları belirlendi ve bu maaşlar kamuoyu ile paylaşıldı.
3 Ocak 2024

AKP'li kurmaylar, emeklilikte yaşa takılanlar için düzenlemenin mart ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelmesini ve nisan ayında ilk maaşların ödenmesini beklediklerini ifade ettiler. 6 Şubat'ta yaşanan depremler nedeniyle Meclis çalışmalarına ara verilmiş ve bu süreç ertelenmişti. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını belirtmiş, en düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL'ye yükseltildiği ve ortalama emekli aylığının yüzde 30'luk son zammın ardından 9-10 bin TL'ye çıktığı bilgisi verilmiştir.
21 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı kararıyla, 6772 sayılı kanun kapsamında çalışan kamu işçilerine 2023 yılında verilecek ilave tediye ödemelerinin tarihleri belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, işçilere yapılacak ek ödemenin birinci yarısı 23 Haziran'da, ikinci yarısı ise 18 Aralık'ta ödenecek. Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girdi.
16 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammın Temmuz ayında TBMM'den geçeceğini duyurdu. En düşük memur maaşının net 22 bin TL olacağını ifade etti. Maliye Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını ve paydaşları memnun edecek bir torba yasa üzerinde hedeflediklerini belirtti. Daha önce 11 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan da en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını söylemişti.
21 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede asgari ücret artışı ve emekli maaşları konularını ele aldı. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'ye çıkarılması ve bu maaşın üzerinde olanların durumu görüşüldü. Bakan Bilgin, basın mensuplarının sorusu üzerine asgari ücrete zam yapılacağını ve bunun Temmuz ayında gerçekleşeceğini belirtti.
28 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşları için düzenleme yapacaklarını belirtti. Ayrıca, memur maaşlarına temmuz ayında enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı yapılacağını ve bu konuda salı günü kamuoyuna bilgi verileceğini duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin dolar bazında üç buçuk kat artırıldığını ve 8 bin 500 liranın üzerine çıkarıldığını, gelişmelere göre bu rakamın da gözden geçirileceğini ifade etti.
7 Mayıs 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhuriyetin 100'üncü yılı dolayısıyla çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin TL ikramiye verilmesini öngören madde kabul edildi. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlar. Önceki haftalarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeneceğini açıklamıştı ancak çalışan emeklilerin bu ödemeden yararlanamayacağı belirtilmişti.
25 Ekim 2023

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantılarından sonra, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücretin 17 bin 2 lira olacağı açıklandı. Daha önceki toplantılarda herhangi bir rakam üzerinde anlaşma sağlanamamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamasına göre, işçi ve işveren temsilcileri cumhurbaşkanlığı sarayında toplanarak bu kararı verdi. Yeni asgari ücret, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun açıkladığı açlık sınırının biraz üzerinde bir rakam olarak belirlendi.
27 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ikramiye ödenmişti. Çalışan emeklilerin bu ödemeden kapsam dışı bırakılması eleştirilere yol açtı. Gelen tepkiler üzerine, çalışan emeklilere de 5 bin lira ikramiye ödenmesi yönünde bir adım atıldı ve bu önerge kabul edildi. Meclis'te görüşülen torba yasa kapsamında yer alan düzenleme önümüzdeki çarşamba yasalaşacak ve 28-29 Aralık tarihlerinde yaklaşık 5 milyon çalışan emeklinin ikramiyeleri ödenecek.
20 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarına zam yapılması için gerekli adımların atılacağını ifade etti. Muhalefet partilerinin emekli aylıklarına yüzde 25'lik zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması için verdiği önergeler, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.
21 Ağustos 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli ve memur maaşlarında yüzde 25 oranında bir artış yapılacağını duyurdu. Bu açıklama, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yıllık enflasyon oranını yüzde 64,27 olarak açıklamasının ardından geldi. 2022 yılı ikinci altı aylık dönem için belirlenen enflasyon farkı ise yüzde 15,4 olarak hesaplandı.
3 Ocak 2023
İşaretlediklerim