Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen genel kurulunda yaptığı konuşmada, seçim sonrasında 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alan vatandaşlar için sevindirici bir haber paylaşacaklarını belirtti. Bu açıklama, AKP'nin 21 yıllık iktidarında seçim öncesi vaatlerinin arttığı bir dönemde geldi. Mart ayı sonunda en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya yükseltilmiş, ancak diğer emekliler için bir artış yapılmamıştı. Daha önce AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, 7 bin 500 lira üzerinde maaş alan emeklilerle ilgili bir çalışma olmadığını ifade etmişti.
1 Mayıs 2023

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından asgari ücretin Perşembe gününden önce neticelendirileceğini belirtti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ikinci toplantısında herhangi bir rakam konuşulmamıştı. Atalay, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı ile yapılacak ortak toplantıdan sonra bir sonuca varılacağını umduğunu ifade etti ve cumhurbaşkanına taleplerini ilettiğini söyledi.
20 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışan emeklilere yapılacak olan beş bin lira ikramiye ödemesinin yarın banka hesaplarına yatırılacağını duyurdu. Daha önce sadece çalışmayan emeklilere yapılan bu ödeme, artan enflasyon karşısında emeklilerin maaşlarının yetersizliği nedeniyle talep edilmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleştirilmişti. Çalışan emeklilerin ödeme dışında bırakılması eleştirilere yol açmış ve bu eleştirilerin ardından çalışan emeklilere de ödeme yapılması kararlaştırılmıştı.
28 Aralık 2023

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında zam yapılmasını kararlaştırdı. 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6, ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Enflasyon farkının altı aylık dönemler halinde verilmesi kararlaştırıldı. Refah payı talebi kabul edilmedi. Kurulda altı üye hükümetin teklifini kabul ederken, beş üye ret oyu verdi.
31 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, memur aylıkları ile kamudaki sözleşmeli personel ve işçi ücretlerinin 11 Şubat Cumartesi günü ödeneceğini duyurdu. Bu karar başlangıçta sadece depremden etkilenen 10 il için alınmışken, sonrasında tüm memurları kapsayacak şekilde genişletildi. Bu düzenlemeyle memurlar maaşlarını normal ödeme tarihinden dört gün önce alacaklar.
9 Şubat 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, temmuz ayında yapılacak asgari ücret zammının 500 dolar (9 bin 750 TL) civarında olmasını beklediğini ifade etti. Ocak ayında yapılan düzenlemeyle asgari ücretin dolar bazında 455 doların üzerine çıktığını belirten Bilgin, temmuz ayında da reel alım gücünü koruyacak bir düzenleme yapacaklarını söyledi. Ayrıca emekli maaşlarına kademeli zam yapılacağını ve 7 bin ile 10 bin TL arasındaki maaşların belli bir oranda artırılacağını duyurdu.
8 Mayıs 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, çalışmayan emeklilere verilen 5 bin liralık ikramiyenin çalışan emeklilere de verilmesi öngören bir önerge kabul edildi. Bu değişiklik, bir kanun teklifine yeni madde olarak eklendi. Eğer torba kanun Meclis'ten geçerse, çalışan emekliler de bu ikramiyeden yararlanabilecek. Daha önce sadece çalışmayan emeklilere verilen bu ödeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla enflasyon karşısında maaşların yetersizliği gerekçesiyle yapılmıştı.
29 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı aylık yüzde 3,5 olarak yeniden belirlendi. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Tahsilat Genel Tebliği ile amme alacaklarında uygulanan tecil faizi oranı yıllık yüzde 24'ten yüzde 36'ya çıkarıldı. Yeni oranlar bugünden itibaren geçerli olacak, ancak daha önce yapılan tecil başvuruları için eski oranlar uygulanmaya devam edecek.
14 Kasım 2023

Hakan Kara, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) açlık endeksinin asgari ücret belirlemede referans alındığını belirterek, asgari ücretin yüzde 28 ile 29,3 arasında artışla 10 bin 880 lira veya 11 bin lira olabileceğini öngördü. Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini söylemesi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın TL üzerinden konuşulması gerektiğini ifade etmesi gibi farklı görüşler de mevcut. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak.
16 Haziran 2023

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücretin yabancı para birimleriyle belirlenmemesi gerektiğini belirtti. Akkol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret ederek, asgari ücrete zam görüşmelerinin bayrama kadar tamamlanmasını istediklerini söyledi. Eski bakan Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğine dair sözlerine atıfta bulunarak, ücretin TL cinsinden konuşulması gerektiğini ve enflasyon düşüş trendinde olmasına rağmen ara zam yapılması görüşünde olduklarını ifade etti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı da asgari ücretin belirlenmesi konusunda farklı görüşlerini dile getirdiler.
12 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HAK-İŞ Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, temmuz ayında en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseleceğini duyurdu. Ayrıca, emeklilerin maaş durumunun iyileştirileceğini ve 3600 ek gösterge hakkının tüm şartları tutan memurlara sağlanacağını belirtti. Bu açıklama, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce memurlara en düşük maaşın 21 bin 265 lira olacağına dair verdiği sözün ardından geldi.
11 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücret artışının yılda bir kez yapılacağını ve bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Erdoğan, enflasyona ezdirmediklerini ve ekonomi yönetiminin enflasyonu dizginleyici adımlar attığını belirtti. Ayrıca, asgari ücretle ilgili ilk toplantının 11 Aralık'ta yapılacağı bilgisi verildi.
2 Aralık 2023

Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini belirtmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu fikre karşı çıkarak Türk Lirası ile konuşulması gerektiğini ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Yılmaz, asgari ücret görüşmelerinin bayramdan önce sonuçlanmasını beklemediğini ve uzlaşma umduğunu belirtti. Ayrıca, en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını ve bu düzenlemenin Meclis'e sunulacağını söyledi.
16 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk TV'de katıldığı bir programda asgari ücret ve EYT ile ilgili soruları yanıtladı. EYT'de yaklaşık bir milyon kişinin ilk maaşını aldığını ve sürecin hızla devam ettiğini belirtti. Asgari ücretin temmuz ayında yeniden değerlendirileceğini, ancak şu an için bir rakam vermek istemediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret konusunu seçim vaadi olarak kullanmadığını söyledi ve asgari ücretin yılda bir kez düzenlendiğini, ancak enflasyon nedeniyle altı ayda bir düzenleme yapıldığını belirtti.
28 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de altı aylık enflasyon oranı yüzde 37,56 olarak belirlendi. Bu oran, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammın belirlenmesinde esas alınacak. Daha önce memur maaşlarına temmuz ayında yüzde 17,55 artış ve 8 bin 77 TL seyyanen zam uygulanmış, toplu sözleşme zammı ise yüzde 6 olarak gerçekleşmişti. Yüzde 6'nın üzerindeki enflasyon farkı, maaş zammına yansıtılacak ve bu durum memur maaşlarında yaklaşık yüzde 31,56 civarında bir enflasyon farkı zammı anlamına geliyor.
3 Ocak 2024

Abdulkadir Selvi, emeklilere yapılması planlanan zammın yerine bir defaya mahsus ödeme yapılacağını belirtti. Bu ödemenin 'cumhuriyetin yüzüncü yılı ikramiyesi' olarak tanımlanabileceğini ifade etti. Selvi, bu bilgilerin duyum olduğunu ve emeklilere yapılacak düzenlemenin sadece en düşük emekli maaşı alanları değil, tüm emeklileri kapsayacağını belirtti. Ancak bu ödemenin bir defaya mahsus olup olmayacağı veya ocak ayına kadar geçerli olup olmayacağı konusunda net bir bilgi verilmedi.
15 Eylül 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere toplandı ancak herhangi bir ücret seviyesi konuşulmadı. Komisyonda işveren, işçi ve kamu temsilcileri yer aldı. Geçen yıl Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin lira teklifi kabul edilmezse masadan kalkacaklarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret görüşmelerini Atalay olmadan sürdürmüş ve yeni asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak duyurmuştu.
13 Haziran 2023

AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT düzenlemesinin Meclis'e sunulacağını ve EYT'lilerin mart ayında ilk maaşlarını alacaklarını belirtti. 8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlayanları kapsayacak olan teklif, henüz yasalaşmadı ve başvurular yasal süreç tamamlandıktan sonra e-Devlet üzerinden yapılacak. Daha önce farklı tarihlerde maaşların ödeneceği yönünde açıklamalar yapılmıştı, ancak son açıklamalarla ilk ödemelerin mart ayında yapılacağı netleşti.
17 Ocak 2023

Cumhur İttifakı, seçim öncesinde toplumsal kesimlere yönelik vaatlerini gerçekleştirmek için bir dizi düzenlemeyi içeren torba yasa teklifini Meclis'e getirmeyi hedefliyor. Teklifte, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması, kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılması, gençlere ÖTV'siz cep telefonu ve bilgisayar alma hakkı tanınması ve Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması gibi maddeler bulunuyor.
6 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanları ve memur emeklilerinin maaş zam oranının belirleneceği Kamu Görevlileri Hakem Heyeti toplantısıyla ilgili konuştu. Işıkhan, memur ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini ifade etti. Kamu İşveren Heyeti’nin 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri sürecini başarıyla tamamladığını ve maaş artışına yönelik son sözün Hakem Heyeti’nde olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023
İşaretlediklerim