Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararına uymayarak, kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Ankara Barosu, bu kararı 'yargı tarihinde görülmemiş darbe' olarak nitelendirerek, karara imza atanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve diğer hukukçular da Yargıtay'ın kararını anayasal düzene karşı bir başkaldırı olarak değerlendirdi.
8 Kasım 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararını uygulamayan mahkeme, 28 çuval dava dosyasını Yargıtay’a yolladı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararını uygulaması beklenen mahkeme, karar için topu Yargıtay’a atmıştı. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı İstanbul başsavcılığında görevli bir memurla Yargıtay’a yolladı.
2 Kasım 2023

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin eski rektörü ve AKP'den milletvekili adayı Adem Korkmaz'ın döneminde üniversite tarafından 200'den fazla 'adrese teslim' kadro ilanı açıldığı iddia edildi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı kararları olmasına rağmen, bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve lisansüstü tezleri belirtilerek özel şartlar oluşturulduğu ifade edildi. Toplamda 263 kadro ilanı verildiği ve bu ilanların çoğunun adrese teslim olduğu öne sürüldü.
15 Nisan 2023

AKP'nin yeni müfredatı, 10 gün askıda tutulduktan sonra bu eğitim yılında uygulanmak üzere onaylandı. Yeni düzenlemeye göre, öğretmen adayları KPSS sonrası Milli Eğitim Akademisi'nden geçmek zorunda kalacak. Bu akademi, ümmetçi ve partizan öğretmen kadrolarını oluşturmayı hedefliyor. Yazar, bu düzenlemelerin ülkenin geleceğini olumsuz etkileyebileceğini savunuyor.
10 Haziran 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi kararı, bazı akademisyen, öğrenci ve veliler tarafından eleştirildi. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde bu kararı protesto eden öğrenciler, 'Eğitim hakkımız engellenemez' sloganları atarken, polis müdahalesi sonucu 22 öğrenci gözaltına alındı. YÖK Başkanı Erol Özvar, şu an için sadece uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisan ayında değerlendirileceğini belirtti.
17 Şubat 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yönetimi, öğrencilere attığı e-postayla rektörlük çevresindeki eylemlerin ve basın açıklamalarının yasaklandığını duyurdu. Bu kararın 11 Temmuz tarihli toplantıda alındığı ve 4 Eylül itibarıyla geçerli olacağı belirtildi. Üniversitede eylem, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerin suç kapsamında olduğu ve bunu yapanların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası alacağı ifade edildi. Ayrıca, rektörlük çevresinde basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma, çadır kurma, şenlik yapma, oturma ve sair eylemlerin yasak olduğu, bu tür davranışları sergileyenlerin adli ve idari işlemlere konu olacağı dile getirildi.
4 Eylül 2023

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 'Barış İçin Akademisyenler' bildirisine imza attığı için ihraç edilen Dinçer Demirkent hakkında göreve iade kararı çıktı. Anayasa Mahkemesi, 2019'da bildiriye imza atan akademisyenlerin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetmişti. Demirkent, OHAL Komisyonu'nun ret kararının ardından Ankara 21'inci İdare Mahkemesi'nde dava açmış ve mahkeme oybirliğiyle iadesine karar verdi. Ankara Üniversitesi'nin kararı istinafa götürmemesi durumunda karar kesinleşecek.
30 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin yönetimi, akademisyenleri uzaklaştırıp tanıdık kişilere işe alma ve lojman tahsis etme iddialarıyla gündemde. İletişim ve hukuk fakülteleri, kadrolaşma amacıyla kullanılan yapılar olarak nitelendiriliyor. İddialara göre, yönetimle ilişkili kişilere ve hülle yoluyla makam sahibi olanlara lojman tahsis edilmiş. Fakülte sekreterlikleri, şube müdürlüğüne atamalar için bir basamak olarak kullanılıyor ve bu durum Sayıştay raporlarına yansıyor.
31 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi endüstri mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Bilgiç, senato kararıyla dört yıllığına seçildiği üniversite yönetim kurulu (ÜYK) üyeliğinin süresi dolmadan sonlandırılmasına itiraz ederek dava açtı. İstanbul 13'üncü İdare Mahkemesi, Bilgiç'in görev süresinin dolmadan alınan kararı hukuka aykırı bularak iptaline karar verdi. Bilgiç, çevrimiçi toplantılarda kararlara katılmadığı için görevden alındığını ve bu toplantıların usulsüz yapıldığını iddia etti. Üniversite yönetimi, mahkeme kararına itiraz edebilir.
27 Nisan 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemi eğitimlerini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. YÖK Başkanı Erol Özvar, nisanda hibrit eğitim değerlendirileceğini belirtse de, üniversitelerin açılıp açılmayacağı konusunda belirsizlik sürüyor. 14 Mayıs seçimleri öncesinde, adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin durumu netleşmezse, öğrencilerin oy kullanma süreci zorlaşacak. Öğrenciler, hem sınav dönemi hem de ekonomik ve lojistik zorluklar nedeniyle memleketlerine dönüp oy kullanamayacaklarını ifade ediyorlar.
23 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci ve diğer yöneticiler tarafından kurulan BUVAKIF'ın kapatılması için bir mezun tarafından açılan dava, İstanbul 7'nci İdare Mahkemesi tarafından oy çokluğuyla reddedildi. Mahkeme, davacının kişisel menfaatinin ihlal edilmediğini ve dava açma ehliyetinin olmadığını belirtti. Ancak, karara muhalefet eden üye hakim, davacının Boğaziçi Üniversitesi mezunu olması nedeniyle dava açma ehliyetinin olduğunu savundu. CİMER'e yapılan başvuruda ise, vakıfların kamu kurumlarının ismini alamayacağı ve bu durumun 5072 sayılı kanuna aykırı olduğu belirtildi.
29 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında verdiği kararı 'darbe girişimi' olarak nitelendirerek, TBMM Danışma Kurulu'nun toplanmaması üzerine TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemine başlayacaklarını duyurdu. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve sonrasında milletvekili seçilen Can Atalay'ın durumuyla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararının ardından geldi. Yargıtay, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
9 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yedi üniversiteye rektör atadı. Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre; Altınbaş Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi'nin yeni rektörleri belirlendi.
15 Eylül 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere özel haklar tanıdı. Bu haklar arasında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere hangi program ve sınıflarda yüz yüze, hangi program ve sınıflarda ise uzaktan öğretim yapılacağına üniversite senatolarının karar vermesi, talep eden öğrencilere kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı tanınması ve talep eden öğrencilere bir yıl kayıt dondurma hakkı tanınması yer alıyor.
8 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 farklı üniversiteye yeni rektör atamalarını gerçekleştirdi. Atamalar Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarla duyuruldu. Ayrıca, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Konseyi üyeliklerine de beş yeni isim atandı. Bu atamalar, iki ülke arasında imzalanan anlaşmanın ilgili maddesi gereğince yapıldı.
15 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla kurulan Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü için açılan öğretim görevlisi ilanının, rektör Naci İnci'nin öğrencisi Belkıs Gökbulut Öztürk'ü işaret ettiği ve bu kadronun 'adrese teslim' olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, ilanın özelleştirilmiş ve objektiflikten uzak olduğunu belirterek Öztürk'ün atanmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, hukuka uyarlık bulunamadığı ve devam edilmesi halinde telafisi güç zararların doğabileceği ifade edildi.
29 Kasım 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimin yaza kadar uzaktan yapılacağını açıklaması üzerine, KYK yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde oturma eylemi yapan 22 öğrenci gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı. Öğrenciler, yüz yüze eğitim taleplerini iletmek istediklerini ve uzaktan eğitimin yanlış bir karar olduğunu düşündüklerini ifade ettiler.
18 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uyulmaması sebebiyle ikinci bir başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi, bu başvuruyu 13 Aralık'taki toplantısında ele alacak. AYM'nin daha önce Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vermiş ve yeniden yargılama yapılmasını talep etmişti. Ancak, Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM'nin kararına uyulmamasına karar vermiş ve Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar almıştı.
7 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, üniversite personel alımlarında kadrolaşma devam ediyor. İşe alımlar sırasında yazılı ve sözlü sınavlar yapılmasına rağmen, bazı adaylar 'referans' ile işe alınıyor. Bu kişiler arasında AKP'li isimler ve çeşitli dernek yetkilileri bulunuyor. Son olarak, AKP Tokat gençlik kollarının eski yöneticisi Muhyiddin İkbal Keskin, Boğaziçi Üniversitesi Kilyos yerleşkesindeki iki yurda amir olarak atandı. Keskin, sözleşmeli personel olmasına rağmen bu pozisyona getirildi ve 'sözleşmeli personele kadro' kanunu ile kadroya geçiş işlemleri sürüyor.
13 Mart 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'nin Hazine yardımı hesabındaki blokajı kaldırma ve kapatma davasında sözlü savunmayı ertelemesi kararlarını eleştirdi. Bahçeli, AYM'nin terör ve bölücülük yatağına yardım açtığını ve mahkeme üyelerinin vicdanlarını değil ihanetin sesini dinlediğini iddia etti. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın seçim sonrası hedeflerinden birinin yeni anayasa olduğunu ve AYM'nin kuruluş ve yargılama esaslarının kökten değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bahçeli, AYM'yi teröristlere hazine yardımı açan bir mahkeme olarak nitelendirdi ve Türk adaletine zarar veren bu yapıya karşı olduklarını ifade etti.
11 Mart 2023
İşaretlediklerim