Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için çözüm olarak öğrenci yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesi ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararı alındı. Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) bu kararı, öğrenciler, akademisyenler, siyasetçiler ve hukukçular tarafından sosyal medyada eleştirildi. Eleştirilerde, eğitimin kalitesinin düşeceği, öğrencilerin psikolojik ve akademik zarar göreceği ve alternatif çözümlerin değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, bu kararın bir kuşağın kaybedilmesine yol açabileceği ifade edildi.
11 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 20 farklı üniversiteye rektör atadı. Atamalar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Atananlar arasında AKP ile bağlantılı isimlerin olması dikkat çekti. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı, Giresun Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Yılmaz Can ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Kemalettin Aydın'ın AKP ile geçmiş bağlantıları bulunuyor.
1 Ağustos 2023

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, milletvekili Can Atalay için tahliye kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine hükmetmiş ve tahliyesine karar vermişti. Yargıtay, AYM üyelerinin yetkilerini aştığını iddia ederek suç duyurusunda bulunacak. Bu durum, Ankara'da anayasal bir krize işaret ediyor.
8 Kasım 2023

Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekanlığı'na, mimarlık eğitimi almayan ilahiyatçı-tarihçi Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin'in atanması tepkilere neden oldu. Kapanşahin, kamuoyundaki tepkiler ve kendi ifadesiyle 'daha fazla yıpranmamak' için istifa ettiğini açıkladı. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, dekanlıkların idari görev yerleri olduğunu ve uzmanlık gerektirmediğini belirtti. Kapanşahin'in istifası sonrası fakülte, dönem sonuna kadar dekan yardımcısı ile yönetilecek.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağı belirtildi. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler karara karşı çıkarken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK henüz karardan geri adım atmadı. İBB Başkanı İmamoğlu, milyonlarca üniversiteli öğrencinin mağdur olduğunu belirterek karardan acilen dönülmesi çağrısında bulundu.
19 Şubat 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis öngören 'sansür yasası' olarak adlandırılan 'dezenformasyonla mücadele yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini 8 Kasım'da görüşecek. AKP ve MHP'nin hazırladığı bu yasa, gazetecilik meslek örgütleri tarafından 'sansür yasası' olarak adlandırılmıştı. CHP, yasanın 29'uncu maddesinin iptali için AYM'ye başvurmuştu. AYM, başvurunun iptal istemini 8 Kasım'daki Genel Kurul gündeminde ele alacak.
2 Kasım 2023

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği 'hak ihlali' kararına ilişkin 'Meclis gereğini yerine getirecektir' dedi. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmişti. Kurtulmuş, 'AYM kararı ortadadır, Meclis gereğini yerine getirecektir' ifadelerini kullandı.
27 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, BÜMED'in üniversitedeki yerinden çıkarıldığını duyurdu. Mezunlar kararı protesto etti ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Kaymakamlık, BÜMED'e tesislerin tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi ve tahliye işlemleri başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bu duruma tepki göstererek, 'kayyum düzenine' son vereceklerini belirtti.
30 Ocak 2023

Eski Milli Eğitim Bakanı ve AKP'li Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı açık mektupta, deprem felaketinin ardından üniversitelerin uzaktan eğitime geçirilmesini 'vahim bir hata' olarak nitelendirdi. Çelik, YÖK'ün üniversite yöneticilerini tehdit ettiğini iddia etti ve Erdoğan'dan gerçekleri YÖK'e değil, 'yağcılık yapmayan' rektörlere sormasını istedi. Ayrıca, KYK yurtlarının kapasitesinin artırılarak depremzedelerin yerleştirilmesinin mümkün olduğunu savundu ve YÖK'ün yapısal değişikliklere ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararlarını eleştirerek, AYM'nin TİP Hatay milletvekili Can Atalay ile ilgili 'hak ihlali' kararını tanımayan ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmeden Yargıtay'a destek çıktı. Erdoğan, Yargıtay'ın da yüksek bir mahkeme olduğunu ve AYM'nin yanlışlar yaptığını belirtti. Ayrıca, teröristlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gecikmesi nedeniyle yurt dışına kaçtıklarını ve Türkiye'yi tehdit ettiklerini ifade etti.
10 Kasım 2023

OHAL döneminde yayınlanan 686 sayılı KHK'yla görevinden ihraç edilen barış akademisyeni ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul'un üniversiteyle bağı, itiraz üzerine yeniden kesildi. Kurul, mayıs ayında göreve iade edilmişti. Ancak Ankara Üniversitesi'nin itirazı sonrasında verilen yürütmenin durdurulması kararı nedeniyle, Kurul'un bir kez daha üniversitesiyle bağı hukuksuzca kesildi. Eğitim Sen Genel Merkezi, bu durumda olan çok sayıda akademisyenin olduğunu belirtti.
25 Temmuz 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karara karşı akademisyenler, öğrenciler ve veliler mağduriyet yaratacağını belirterek itiraz etti. Eğitim-Sen'in ardından Türkiye Barolar Birliği de YÖK'ün kararının yetki aşımı olduğunu savunarak Danıştay'da dava açtı.
27 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda protesto eylemleri yapanların adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını belirtti. Haziran başında ve 7 Temmuz'da gönderilen yazılarda, izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasak ve suç olduğu ifade edildi. Ayrıca, eylemlerin üniversitenin tanıtımını olumsuz etkilediği ve öğrenci tercihlerini etkilediği iddia edildi.
10 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım' yönetimi, mezunların okula girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etmeye devam ediyor. Bu durum, mahkeme kararlarına rağmen gerçekleşiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı. Mezunlar, giriş yasaklarını mahkemeye taşıyor ve bazı mezunların davalarında, giriş yasaklarının kaldırılmasına yönelik kararlar çıkmaya başladı. Ancak, mahkeme kararının üzerinden bir ay bile geçmeden bazı mezunların kartları yeniden iptal edildi.
25 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, kayyım rektörler Naci İnci ve Melih Bulu tarafından atanan kişilerin kadrolaşmaya devam ettiği belirtiliyor. AKP İstanbul İl Başkanlığı'nın, üniversite genel sekreteri Hasan Fehmi Topal'a kendi kadrolarını işe alması yönünde baskı yaptığı iddia ediliyor. İşe alınanlar arasında İBB döneminde İSKİ'de çalışan iki personel ve Önder İmam Hatipliler Derneği'nden Murat İnkaya bulunuyor. İşe alımların sözlü sınavlarla yapıldığı ve bazı pozisyonlara deneyimsiz kişilerin getirildiği ifade ediliyor.
12 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen ve 'kayyım rektör' protestolarına katılan 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi için toplam 335 yıl dört ay hapis cezası talep edildi. Savcılık, öğrencilere 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'direnme', 'görevi yaptırmamak için direnme' gibi suçlamalar yöneltti. Mahkeme, avukatlara mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için süre vererek davayı 3 Şubat'a erteledi. Öğrenciler, 2021'de Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün online eğitim kararını protesto etmiş ve rektör Naci İnci tarafından çeşitli suçlamalarla soruşturma başlatılmıştı.
30 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi'ne atanan İrfan Fidan, mahkemenin başkanlığı için aday oldu. Fidan'ın adaylığı, mahkeme içinde ve iktidar yanlısı üyeler arasında rahatsızlık yarattı. Adalet Bakanlığı'nın bazı AYM üyelerini Fidan lehine ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor. AYM başkanlık seçimi, önemli dava süreçlerini, özellikle HDP'nin kapatılma davasını etkileyebilir.
31 Ocak 2023

CHP Gençlik Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, YÖK'ün hibrit eğitim kararının öğrencilerin oy kullanmasını engellemek amacıyla alındığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurmuştu. Akademisyenler ve siyasiler karara itiraz ederken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK'ün hibrit eğitim kararı, öğrencilerin adres değişikliği yapma süresinin bitimine yakın bir tarihte açıklandı. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, öğrencilerin oy kullanabilmesi için ulaşım masraflarının karşılanması dahil gerekli desteği vereceklerini belirtti.
3 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, bazı mezunlar ve emekli akademisyenlerin üniversiteye girişini engellemek için kart iptalleri yapmış ve mahkeme kararlarına rağmen bu uygulamayı sürdürmüştür. Öğretim görevlisi Can Candan'ın üniversiteye girişi, eşi refakatinde olmasına rağmen engellenmiş ve bu durum mahkeme tarafından hukuksuz bulunarak iptal edilmiştir. Ancak yönetim, mahkeme kararını uygulamak yerine mevzuatı değiştirerek giriş yasaklarını sürdürmüştür. Yönetim ayrıca, öğretim görevlilerinin işine son vererek ve öğretim üyelerine soruşturma açarak onları okuldan uzaklaştırmaktadır.
21 Kasım 2023

Yargıtay, Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve sonrasında milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Yargıtay, AYM'nin yetki aşımı yaptığını ve kendisini süper temyiz mercii olarak gördüğünü iddia ediyor. Ayrıca, Yargıtay, AYM'nin kararlarının yargı organları üzerinde vesayet kurduğunu ve yüksek mahkemelerin kararlarını bozma eğiliminde olduğunu savunuyor. Yargıtay, AYM'nin bu tutumunun hukuki olmadığını ve yargısal aktivizm sonucu olduğunu belirtiyor.
8 Kasım 2023
İşaretlediklerim