CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında medya üzerindeki baskılara, tutuklu gazetecilere ve basın özgürlüğü ihlallerine değindi ancak bugün gözaltına alınan Ayşegül Arslan'ın adını anmadı. Kılıçdaroğlu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) bir ceza infaz aygıtına döndüğünü belirtti ve Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın neden hapse atıldığını sordu. Ancak, daha bugün gözaltına alınan Arslan'ın adını anmadı.
3 Ekim 2023

Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı bir program sırasında yayınlanan SADAT reklamı nedeniyle eleştirilen TV100 kanalını savundu. Yarkadaş, kanalın bu durumu 'yayıncılık kazası' olarak nitelendirerek, komplo teorileri üretilmesini ve linç edilmesini haksız bulduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, SADAT'a sert tepki gösterirken, TV100 yönetimi ve SADAT CEO'su arasında çelişkili açıklamalar ortaya çıktı. Ayrıca, TV100'ün patronu Necat Gülseven'in organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı ile dost olduğu bilgisi gündeme geldi.
15 Ocak 2023

Diyarbakır'da, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan 18 gazetecinin yargılandığı dava duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmada beş gazeteci savunma yaptı ve davanın yarın devam edeceği belirtildi. Gazeteciler, iddianamenin siyasi olduğunu ve gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade ettiler. Duruşmayı ulusal ve uluslararası basın örgütleri temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri de takip etti. Gazetecilere yönelik 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
11 Temmuz 2023

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Halk TV'nin bir haberine ilişkin sahte bir erişim engeli kararı gönderildiğini ve aynı haber için gerçek bir mahkeme kararının da olduğunu ancak bu kararın kamuoyuyla paylaşılmadığını belirtti. Halk TV, önce haberini erişim engeli kararı nedeniyle kaldırdığını duyurdu, daha sonra ise kararın sahte olduğunu açıkladı. Akdeniz, Adalet Bakanı Yardımcısı Akın Gürlek'in talebiyle gerçek bir erişim engeli kararının verildiğini ve bu kararın Halk TV'ye gönderilip gönderilmediğinin belirsiz olduğunu ifade etti. Daha önce benzer bir sahte karar olayı Diken gazetesinin başına gelmiş ve konu Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştı.
5 Ocak 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gazeteci Ayşenur Arslan'ın ve yönetmen Ezel Akay'ın sözlerini gerekçe göstererek Halk TV'ye para ve program durdurma cezası verdi. Ayşenur Arslan'ın İçişleri Bakanlığına yönelik terör saldırısıyla ilgili sözleri nedeniyle Halk TV'ye 'terörün amacına hizmet' savıyla yüzde 5 para, beş kez de program durdurma cezası verildi. Ayrıca, Ezel Akay'ın Altın Portakal Film Festivali'nden 'Kanun Hükmü' belgeseli nedeniyle çekilmesini eleştiren sözleri nedeniyle de 'eleştiri sınırını aşmaktan' yüzde 3 para cezası verildi.
4 Ekim 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), FOX TV, Halk TV ve Tele 1 kanallarına çeşitli programlarda yapılan yorumlar nedeniyle para cezası kesti. FOX TV sunucusu Gülbin Tosun'un iktidarın kadın politikalarını eleştirmesi, Halk TV'de Ayşenur Arslan'ın deprem sonrası yaşananları tartışması ve Tele 1'de Merdan Yanardağ ile Emre Kongar'ın Şanlıurfa Belediyesi'nin yardımları Taliban'a göndermesini eleştirmesi ceza gerekçesi oldu. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu cezaların tarafsızlık ilkesine aykırı olduğunu savunarak durumu eleştirdi.
5 Nisan 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 ve KRT kanallarına yasaları çiğnedikleri gerekçesiyle üçer kez program durdurma cezası verdi. TELE1'de yayınlanan 'Forum Hafta Sonu' programında, 15 Temmuz darbe girişiminin 'demokrasi mücadelesi olmadığı' ve 'Yenikapı ruhunun cumhuriyet ve Atatürk önderliğinde yapılan aydınlanma devrimlerini yok etmeye yönelik olduğu' ifadeleri kullanıldığı belirtildi. KRT'de yayınlanan 'Haftanın Panoraması' programında ise HDP/Yeşil Sol Parti ve Kürt seçmenle ilgili değerlendirmelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu tespit edildi.
9 Ağustos 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SADAT'ı ziyaret etmesi ve seçim güvenliği konusunda yapmış olduğu açıklamaların ardından, TV100'de yayınlanan bir programda SADAT reklamının çıkması tartışma yaratmıştır. TV100 kanal yönetimi, reklamın yayınlanmasının bir hata olduğunu belirtirken, SADAT CEO'su Melih Tanrıverdi'nin iddialarına karşı suç duyurusunda bulunulduğu ve dava açıldığı duyuruldu.
18 Ocak 2023

Türk televizyon dizisi 'Yargı', Uluslararası Emmy Ödülleri'nde 'En iyi Telenovela' kategorisinde ödül kazandı. Ödül töreni, New York'taki Hilton Midtown Otel'de gerçekleştirildi ve 20 ülkeden 56 yapım yarıştı. Ay Yapım tarafından üretilen 'Yargı' dizisinin yapımcısı, yönetmeni, senaristi ve başrol oyuncuları törende yer aldı.
21 Kasım 2023

Ece Üner, tv100 Ana Haber bülteninden kendi isteğiyle ayrıldığını duyurdu. Ayrılık haberini sosyal medya üzerinden paylaştı ve izleyicilere teşekkür etti. Ayrıca, geçtiğimiz yıl boyunca kendisine destek ve güven veren tv100 yönetimine de teşekkürlerini iletti. Üner, izleyicileriyle yakında tekrar görüşeceğinin sinyalini verdi.
2 Şubat 2024

Acun Ilıcalı'nın kurucusu olduğu Acun Medya, BBC Studios imzalı zeka oyunu formatı 'The 1% Club'ın haklarını satın aldı. Yerli versiyonu TV8'de yayınlanacak olan oyun, halkın zekasını bilimsel bir araştırmayla test ediyor. Yarışmacıların büyük ödül olan 100 bin avroyu kazanabilmek için ülkenin yalnızca yüzde 1'inin cevaplayabileceği bir soruya yanıt vermeleri gerekiyor. Yapımına 2023'te başlanacak olan programın 2024'te yayınlanması planlanıyor.
18 Ekim 2023

Gazeteci Barış Terkoğlu, Adalet Bakan yardımcısı Akın Gürlek'in şikayeti üzerine 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' suçlamasıyla yargılandı ve iki yıl hapis cezasına mahkum edildi. Terkoğlu'nun, Odatv ve Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan yazıları bu davanın sebebi olarak gösterildi. Mahkeme, Terkoğlu'nun savunmasına rağmen hapis cezası kararını verdi. Terkoğlu savunmasında, hakim, savcı ve polislerin de eleştirilebileceğini ve onlara ayrıcalıklı koruma sağlamanın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.
2 Mayıs 2024

Gazeteci Tolga Şardan, 'MİT'in Cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?' başlıklı bir yazı nedeniyle önce tutuklanmış sonra serbest bırakılmıştır. İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan ifadelerin 'devletin yargı organlarını aşağılama' suçu kapsamında değerlendirildiği ve bu nedenle bir yıl altı aydan beş yıla kadar hapisle cezalandırılması istendiği belirtilmiştir. İddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan bilgilerin kamu barışını bozmaya elverişli olduğu ve halkı yanıltıcı bilgi yaydığı savunulmuştur.
16 Şubat 2024

Kobani davası, Türkiye'de 108 kişinin yargılandığı ve aralarında HDP'nin eski eş başkanlarının da bulunduğu önemli bir dava olarak öne çıkıyor. Eski Eş Başkan Selahattin Demirtaş'ın uzun savunması ve diğer yazıları, geniş ilgi görüyor ve internet üzerinden erişilebilir durumda. Demirtaş ve diğer siyasetçiler, yıllardır süren çatışmaların ortasında doğmuş ve barış için mücadele etmişlerdir. Necmiye Alpay, Demirtaş'ın yazılarından alıntılar yaparak, Türkiye'deki demokratik değerler ve ifade özgürlüğü üzerine düşündürücü noktalar sunuyor.
9 Mayıs 2024

Gazeteci Barış Terkoğlu, 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme' suçlamasıyla iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Terkoğlu'nun pişmanlık göstermemesi ve tekrar suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmamasını gerekçe göstererek ceza indirimi uygulamadı. Terkoğlu, geçmişte benzer bir suçlamayla ilk kez yargılandığını ve o zaman da suçlamaları reddettiğini belirtti. Ayrıca, Fethullahçı yapılanmanın yargı üzerindeki etkisine dair örnekler vererek, adalet sisteminin tarafsızlığını sorguladı.
6 Mayıs 2024

Gazeteci Bahadır Özgür, Mudanya Kitap Fuarı'nda yaptığı konuşma nedeniyle iki yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Özgür, konuşmasında mafya-siyaset-devlet ilişkilerini ve bu süreçte açılan davaların neden sonuçlandırılamadığını anlatmıştı. Bu konuşma nedeniyle 'Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve yargı organlarını aşağılamak' suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldı. Adalet Bakanlığı'nın izniyle hazırlanan soruşturma sonucunda Bahadır Özgür hakkında altı aydan iki yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi ve kabul edildi.
22 Mayıs 2024

Kobani Davasında sekiz yıldır cezaevinde olan Selahattin Demirtaş, 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yazıda, Demirtaş'ın barışçıl ve demokratik siyaseti savunan bir figür olduğu, ancak AKP'nin siyasi çıkarları doğrultusunda onu hedef aldığı belirtiliyor. AKP'nin halkı cepheleştirerek siyasi rant sağladığı ve Demirtaş gibi diyalog ve ortak değerleri öne çıkaran siyasetçilerin bu stratejiye tehdit oluşturduğu vurgulanıyor.
19 Mayıs 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kobani davasında verilen kararların bağımsız ve tarafsız yargı tarafından alındığını belirtti. Tunç, davada mahkumiyetlerin yanı sıra beraat ve tahliye kararlarının da verildiğini ve tahliyelerin başladığını söyledi. Kobani olayları sırasında yaşanan ölümler nedeniyle açılan davada, HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'a uzun hapis cezaları verildi. Ayrıca, bazı sanıklar hakkında tahliye ve beraat kararları da alındı.
17 Mayıs 2024

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala, yeniden yargılama sürecine dair görüşlerini paylaştı. Kavala, suçsuz insanların yıllarca hapis kalmalarına yol açan, delillere dayanmayan kararların yeniden incelenmesinin hukukun temel ilkeleri ve insan haklarına saygının bir gereği olduğunu belirtti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının her yurttaşın adalet talep etme hakkıyla ilgili olduğunu vurguladı. Bu süreç, siyasi liderler arasında da tartışmalara neden oldu.
9 Mayıs 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), 500'den fazla erişim engelleme ve içerik çıkartma başvurusunda 'ifade özgürlüğü ihlali' kararı verdi. Bu kararlar, 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgiliydi. AYM, Diken'in 2018'de yaptığı ve 2021'de pilot karar olarak kabul edilen başvuruyu referans alarak bu kararı verdi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, AYM'nin bu kararları verirken pilot kararı referans aldığını ve bu kararların bir kısmının İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yapılan başvurular olduğunu belirtti.
6 Şubat 2024
İşaretlediklerim