Gazeteci Furkan Karabay, terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme, kamu görevlisine hakaret ve halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçlamalarıyla tutuklandı. Karabay, Silivri Cezaevi'nden yazdığı mektupta, cezaevinin kötü şöhretine ve isminin değiştirilmesine rağmen bu algının değişmediğine dikkat çekti. Karabay, cezaevinde yaşadığı zorlukları ve tutukluluğunun üçüncü gününde yaşadıklarını anlattı.
13 Kasım 2024

Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Çolak, Suriye'den gelen tartışmalı görüntüleri paylaşması üzerine gözaltına alınmıştı. Emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen Çolak, haftada bir polis merkezine imza vermeyi içeren adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Çolak, paylaştığı görüntülerin yalan olmadığını savundu.
4 Temmuz 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kobani davasında verilen kararların bağımsız ve tarafsız yargı tarafından alındığını belirtti. Tunç, davada mahkumiyetlerin yanı sıra beraat ve tahliye kararlarının da verildiğini ve tahliyelerin başladığını söyledi. Kobani olayları sırasında yaşanan ölümler nedeniyle açılan davada, HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'a uzun hapis cezaları verildi. Ayrıca, bazı sanıklar hakkında tahliye ve beraat kararları da alındı.
17 Mayıs 2024

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala, yeniden yargılama sürecine dair görüşlerini paylaştı. Kavala, suçsuz insanların yıllarca hapis kalmalarına yol açan, delillere dayanmayan kararların yeniden incelenmesinin hukukun temel ilkeleri ve insan haklarına saygının bir gereği olduğunu belirtti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının her yurttaşın adalet talep etme hakkıyla ilgili olduğunu vurguladı. Bu süreç, siyasi liderler arasında da tartışmalara neden oldu.
9 Mayıs 2024

Twitch yayıncısı Jahrein, basın yoluyla müstehcenlik suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Jahrein, Antalya'da gözaltına alınmış ve 29 gün cezaevinde kalmıştı. İddianamede, müstehcen konuşmalar içeren yayınlar yaptığı iddia edilerek hapis ve para cezası talep edilmişti. Ancak mahkeme, Jahrein'in suçsuz olduğuna karar verdi ve beraat ettiğini sosyal medya hesabından duyurdu.
6 Kasım 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), 500'den fazla erişim engelleme ve içerik çıkartma başvurusunda 'ifade özgürlüğü ihlali' kararı verdi. Bu kararlar, 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgiliydi. AYM, Diken'in 2018'de yaptığı ve 2021'de pilot karar olarak kabul edilen başvuruyu referans alarak bu kararı verdi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, AYM'nin bu kararları verirken pilot kararı referans aldığını ve bu kararların bir kısmının İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yapılan başvurular olduğunu belirtti.
6 Şubat 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, iki yılın altında ceza alanların da cezaevine gireceğini ve iyi hal indiriminin her suçta uygulanmayacağını açıkladı. Tunç, ceza adalet sisteminin caydırıcı olması gerektiğini ve cezasızlık algısını değiştirmeye yönelik düzenlemeler yapılacağını belirtti. Ayrıca, cezaevi kapasite sorunlarının cezasızlıkla alakası olmadığını ve devletin bu duruma karşı tedbir alacağını ifade etti. Yeni suç tiplerinin katalog suçlara eklenebileceği ve yargıyı hızlandırmaya yönelik çalışmaların yapılacağı da duyuruldu.
14 Ekim 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo'da 'Ermeni soykırımı' ifadesinin kullanılması nedeniyle kanala 189 bin 282 TL idari para cezası ve beş program durdurma cezası verdi. Açık Radyo, yazılı bir açıklama yaparak konuyu yargıya taşıdıklarını belirtti. Açıklamada, programın ifade ve düşünce özgürlüğü sınırlarını aşmadığı ve evrensel gazetecilik ilkelerine aykırı olmadığı vurgulandı.
29 Haziran 2024

Twitch yayıncısı Jahrein, basın yoluyla müstehcenlik suçlamasıyla üç yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Antalya 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi, Jahrein'in toplumun ahlaki değerlerine aykırı müstehcen konuşmalar yaptığı iddiasıyla hazırlanan iddianameyi kabul etti. Jahrein, daha önce gözaltına alınmış ve tutuklanmış, ancak itiraz üzerine serbest bırakılmıştı. Dava süreci devam ediyor.
15 Ekim 2024

Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir davada, sanık avukatı mahkeme heyetindeki başkan ve üye hakimin başörtülü olması nedeniyle reddihakim talebinde bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu talebi 'eski Türkiye kafası' olarak nitelendirdi ve Ankara başsavcılığının olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Tunç, kadınların inanç, eğitim ve çalışma özgürlüğünü gasbeden 28 Şubat zihniyetiyle hareket etmenin bir avukata yakışmadığını belirtti ve Türkiye'de son 22 yılda kadın hakları ve özgürlükleri konusunda önemli adımlar atıldığını vurguladı.
18 Mayıs 2024

RTÜK, Açık Radyo'ya 'Ermeni soykırımı' ifadesi nedeniyle verdiği para cezası ve yayın durdurma cezasına karşı açılan davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmişti. Ankara Bölge 10'ncu İdare Mahkemesi, RTÜK'ün itirazını reddetti ve yürütmeyi durdurma kararını onayladı. Açık Radyo, bu kararı ifade ve basın özgürlüğü açısından umut verici bulduğunu belirtti.
9 Ağustos 2024

Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, YSK Başkanı Ahmet Yener'in elektronik oy açıklaması üzerine yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' ve 'yargı organlarını alenen aşağılama' suçlamalarıyla soruşturma başlatıldı. İstanbul başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Mahruki, savcılığa ifade verdikten sonra tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Mahruki, evine gelen polisler hakkında sosyal medya üzerinden bilgi vererek süreci protesto etti.
20 Kasım 2024

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, Türk Demokrasi Vakfı'nın düzenlediği toplantıda Türkiye'deki yargı sistemini eleştirdi. Selçuk, Türkiye'de verilen yargı kararlarının yüzde 99'unun geçersiz olduğunu ve mahkemelerin bağımsızlığının olmadığını belirtti. Ayrıca, yedek yargıç kurulunun işlevsiz olduğunu ve kendisinin bile hak arama özgürlüğünü kullanamadığını ifade etti.
31 Mayıs 2024

Orhan Bursalı, hükümetin Kavala'nın avukatlarının yeniden yargılama başvurusu ve cumhurbaşkanının mahkeme kararlarına yönelik açıklamalarıyla sıkıştığını belirtiyor. Bursalı, bu gelişmelerin hükümetin ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı politikalarından vazgeçeceği anlamına gelmediğini vurguluyor. Ayrıca, Meclis'e sunulan 9. yargı paketinin, ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayıcı ve eleştirileri cezalandırıcı nitelikte olduğunu ifade ediyor.
14 Mayıs 2024

Eski AKUT başkanı Nasuh Mahruki, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle tutuklandı. Mahruki, YSK Başkanı Ahmet Yener'in elektronik oy açıklaması üzerine iktidarın ve YSK'nın seçimleri çalmak için tezgah kurduğunu iddia etmişti. Bu paylaşımın ardından hakkında soruşturma başlatılan Mahruki, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
20 Kasım 2024

Akdeniz Üniversitesi'nde öğretim üyeliği görevinden, 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza attığı için 22 Kasım 2016'da Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edilen Barış Akademisyeni Bülent Şık, yedi buçuk yıl sonra Ankara 27'nci İdare Mahkemesi'nin kararıyla görevine iade edildi. Bülent Şık, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, akademi içinde ya da dışında toplumsal barışı ve kamu refahını savunmaya devam edeceğini belirtti.
24 Şubat 2024

Mehmet Y. Yılmaz, Cumhurbaşkanı'nın talimatları ile göreve başlayan hâkim ve savcıların yargı organlarının bağımsızlığını ne kadar içselleştirebileceklerini sorguluyor. Yılmaz, bu durumun yargı bağımsızlığı açısından olumsuz bir fotoğraf sunduğunu belirtiyor ve genç hukukçuların üniversitede öğrendikleri değerleri görevleri sırasında hatırlamaları umudunu dile getiriyor. Ayrıca, bu durumun somut sonuçlarını son iki günde yaşanan bir olay üzerinden örneklendiriyor.
21 Şubat 2024

28 Şubat davasında hüküm giyen eski 1’inci Ordu Komutanı Çetin Doğan tahliye edildi. Doğan, 28 Şubat sürecindeki rolü nedeniyle yargılanmış ve mahkum edilmişti. Tahliyesi, davanın ve sürecin yeniden değerlendirilmesine yol açabilir.
17 Mayıs 2024

Kobani davasında tahliye edilen Gültan Kışanak, cezaevi çıkışında yaptığı açıklamada, tahliyeden ziyade barış ve özgürlüğe ihtiyaç duyduklarını belirtti. Kışanak, arkadaşlarının özgürlüğüne kavuşamamasından dolayı buruk olduklarını ifade etti ve Türkiye'deki sorunların özgürlük temelinde çözülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hukukun, adaletin ve barışın olmadığı bir yerde özgürlüğün tam anlamıyla yaşanamayacağını söyledi.
16 Mayıs 2024

Dargeçit belgeseli, 1995 yılında Mardin Dargeçit'te gözaltında kaybolan yedi kişinin hikayesini ve ailelerinin adalet mücadelesini konu alıyor. Yönetmen Berke Baş ve yapımcı Enis Köstepen tarafından çekilen belgesel, 43. İstanbul Film Festivali'nde en iyi belgesel film ödülünü kazandı. Film, Adıyaman'da görülen Dargeçit Jitem davasını 10. duruşmadan karar duruşmasına kadar izliyor ve ailelerin yıllar sonra bulduğu kemiklerin delil sayılması için verdikleri mücadeleyi anlatıyor. Belgesel, Türkiye'deki adalet sisteminin işleyişine ve cezasızlık sorununa dikkat çekiyor.
29 Haziran 2024
İşaretlediklerim