Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), ağustos verilerine göre açlık sınırının 12 bin 198 TL, yoksulluk sınırının ise 39 bin 733 TL'ye yükseldiğini duyurdu. Ayrıca bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 15 bin 813 TL olarak belirtildi. Mutfak enflasyonunun aylık 4,63, yıllık 77,04, yıllık ortalama olarak da yüzde 107,80 oranında artış gösterdiği ifade edildi.
29 Ağustos 2023

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücretin yabancı para birimleriyle belirlenmemesi gerektiğini belirtti. Akkol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret ederek, asgari ücrete zam görüşmelerinin bayrama kadar tamamlanmasını istediklerini söyledi. Eski bakan Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğine dair sözlerine atıfta bulunarak, ücretin TL cinsinden konuşulması gerektiğini ve enflasyon düşüş trendinde olmasına rağmen ara zam yapılması görüşünde olduklarını ifade etti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı da asgari ücretin belirlenmesi konusunda farklı görüşlerini dile getirdiler.
12 Haziran 2023

Cumhur İttifakı, seçim öncesinde toplumsal kesimlere yönelik vaatlerini gerçekleştirmek için bir dizi düzenlemeyi içeren torba yasa teklifini Meclis'e getirmeyi hedefliyor. Teklifte, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması, kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılması, gençlere ÖTV'siz cep telefonu ve bilgisayar alma hakkı tanınması ve Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması gibi maddeler bulunuyor.
6 Haziran 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirlemek üzere toplandı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetin asgari ücret teklifini henüz görmediklerini ve teklifi makul bulmazlarsa toplantıya katılmayacaklarını ifade etti. Geçen yıl Türk-İş, teklif edilen asgari ücreti yetersiz bulmuş ve müzakerelere katılmamıştı. Şu anki asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda.
13 Haziran 2023

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık emekçileri, maaş ve cari giderlerinde yapılan kesintileri, sağlıkta yaşanan ekonomik, fiziki ve psikolojik şiddeti, artan iş yükünü ve mobbingi protesto etti. Aile hekimleri, 1-2 Ağustos'ta gerçekleştirdikleri iş bırakma eylemi nedeniyle maaşlarından ve aylık gider ödeneklerinden kesinti yapıldığını belirtti. İstanbul Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED ), Hekim Birliği Sendikası, Sosyal ve Sağlık Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri de protestoya katıldı.
20 Eylül 2023

İzmir'deki Agrobay Seracılık'ta sendika üyesi oldukları için işten çıkarılan 39 işçi, fabrika girişinde oturma eylemi başlattı. İşçiler, tazminatları dahil hiçbir haklarının verilmediğini ve günde 12-18 saat arası çalıştırıldıklarını belirtti. Eylem sırasında jandarma ve polis tarafından müdahale edildi ve işçiler gözaltına alındı.
8 Eylül 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) verilerine göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 13 bin 334 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 433 lira oldu. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 17 bin 336 TL olarak hesaplandı. Asgari ücretin 2023'ün ortasında yapılan zamla 11 bin 402 lira olduğu göz önüne alındığında, açlık sınırı asgari ücretten 2 bin lira fazla.
29 Eylül 2023

İstanbul Esenler'deki bir TOKİ inşaatında çalışan iki işçi, aylardır ücretlerinin ödenmemesi sebebiyle kule vince çıkarak eylem düzenledi. DİSK - Dev Yapı-İş sendikası, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, işçilerin can güvenliğinin de tehlikede olduğunu belirtti. Olay yerinde ambulans ve polis de bulunuyordu.
13 Eylül 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yüzde 49,25 oranında zam yapıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce emeklilere yüzde 5 ek zam yapılacağını açıklamasıyla, zam oranı yüzde 37,57'den yüzde 42,6'ya yükselmişti. Ancak memur emeklilerine yapılan bu zam, daha düşük oranda olduğu için tepki çekmişti. Yeni zamlı maaşlar, ilgili teklifin Meclis'ten geçmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından bir hafta içinde emeklilere verilecek.
23 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, memur ve emekli maaşlarına yüzde 25 oranında zam yapıldı. Bu zammın ardından en düşük emekli memur maaşı 7 bin 600 lira, asgari ücret ise net 8 bin 500 TL oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak açıklanmıştı. Yapılan zamla birlikte çeşitli kamu görevlilerinin ve emeklilerin yeni maaşları belirlendi.
3 Ocak 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini öngören bir teklifi kabul etti. Ayrıca, muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere ödenen 1100'er lira ikramiye de 2000 liraya yükseltildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranları ve artan fiyatlar karşısında yapıldı ve iktidarın ekonomi politikalarıyla ilişkilendiriliyor.
28 Mart 2023

Meka Beton Santralleri İmalat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (MEKAG) hisselerine, halka arz edildikten iki hafta sonra tedbir getirildi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun 28 Eylül 2023 tarihli kararıyla onaylanan halka arz sonrası, MEKAG hisseleri 12 Ekim'de 25 lira değerinden işlem görmeye başlamıştı. Halka arz edildiğinden beri yüzde 184,5 değer kazanan hisselere, 27 Ekim'den 24 Kasım'a kadar geçerli olacak bir brüt takas tedbiri uygulanacak.
28 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için duyurduğu düzenlemeyle 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı ve bu düzenlemenin maliyetinin oldukça yüksek olacağı belirtiliyor. Şirketler, EYT düzenlemesi sonrasında çalışmaya devam edecek EYT'li işçilerin gelecekte hak mahrumiyeti davası açmaması için hukuki önlemler araştırıyor. Ekonomi gazetesi yazarı Vahap Munyar, şirketlere işçileri tazminat ödemesinden sonra bir süre işten uzak tutup daha sonra yeniden işe alarak dava riskini ortadan kaldırma tavsiyesinde bulunulduğunu aktarıyor.
11 Ocak 2023

Hükümetin memur ve memur emeklisi için önerdiği zam teklifi, resmi enflasyon beklentisinin altında kaldığı için sendikaların tepkisini çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın açıkladığı yeni teklife göre, 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam önerildi. Ancak bu teklif, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Sendikalar, teklifin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
18 Ağustos 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli bayram ikramiyesinin yüzde 82 oranında artırılarak 2 bin TL'ye yükseltildiğini açıkladı. Bu düzenleme ile EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) kapsamında emekli olacaklar da dahil olmak üzere toplamda 15,6 milyon emeklinin yararlanacağı belirtildi. Türkiye'de 1999 yılında yapılan yasal düzenleme ile emeklilik yaşının kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a çıkarılması sonucu yaş sınırına takılanlar EYT'li veya EYT mağduru olarak adlandırılmıştı.
25 Mart 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan asgari harcama tutarının, yani açlık sınırının 14 bin 25 liraya yükseldiğini bildirdi. Aynı zamanda yoksulluk sınırı 45 bin 686 liraya çıkarken, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 18 bin 239 lira olarak hesaplandı. Ekim ayı verilerine göre açlık sınırı 13 bin 684 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 lira idi.
28 Kasım 2023

EYT düzenlemesi sonucu 2 milyonu aşkın kişi emeklilik hakkı kazandı ve şu ana kadar 1,6 milyon kişi emeklilik için başvurdu. Mart ayında emeklilik başvurusu yapanlar için maaş ödemelerine başlandı ve maaş bağlama işlemi tamamlananlara birikmiş tutar ödeniyor. EYT kapsamında SSK'dan emekli olanlar 1 Nisan-17 Nisan, Bağ-Kur'lular ise 25 Nisan'a kadar birikmiş maaşlarını alacaklar. 1,6 milyon başvurudan 250 binden fazlasının işlemi tamamlanmış durumda.
5 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde en düşük emekli maaşını 7 bin 500 lira olarak açıklamasının ardından, bazı emeklilerin hesaplarına beklenenden daha düşük meblağlar yattı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme sonrası, emeklilerin hesaplarına 5 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişen tutarlarda para yatırıldığı görüldü. Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, yapılan düzenlemeyi 'seçim rüşveti' olarak nitelendirerek, emeklilerin insanca yaşayabilmeleri için maaşların en az 15-16 bin lira olması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2023

Beş milyondan fazla memur ve memur emeklisi için ek gösterge uygulaması 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu uygulama, emekli maaşlarında yüzde 22'ye varan oranlarda artış sağlayacak ve emekli aylıklarına 250 lira ile 2 bin 800 lira arasında bir artış olarak yansıyacak. Görevdeki memurların maaşlarına ise daha az etki edecek, bazı durumlarda maaşlarda azalma bile görülebilecek. Ancak, görevdeki memurların emekli ikramiyeleri artacak.
11 Ocak 2023

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, taban maaş hakkı ve asgari ücretin üzerinde maaş talepleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşme talebinde bulundu. Talep, dört saatlik bir bekleyişin ardından kabul edildi ve temsili bir grup öğretmen Bakan Yardımcısı Kemal Şanlıoğlu ile görüşmek üzere bakanlığa gitti. CHP ve DEM Parti milletvekilleri öğretmenlerin eylemine destek verdi ve CHP, konuyla ilgili araştırma önergesi ve kanun teklifi sunacağını açıkladı.
29 Ocak 2024
İşaretlediklerim