Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 12 bin 34 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 41 bin 626 TL'ye yükseldi. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. BİSAM'ın temmuz raporunda açlık sınırı 11 bin 525 TL, yoksulluk sınırı ise 39 bin 886 TL idi.
17 Eylül 2023

Emekli Sandığı'ndan maaş alan memur emeklileri ve harp ile vazife malullerinin ocak ayı maaş zam farkları 26 Ocak'ta ödenmeye başlanacak. SGK tarafından yapılan duyuruya göre, maaş farkları aylık, üçer aylık dönemlerde maaş alan gruplara göre farklı tutarlarda tahakkuk ettirilmiş. Toplamda 2 milyon 481 bin 769 kişiye ödenecek olan zam farkı tutarı 19.3 milyar lirayı bulacak.
23 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 ek zam yapılacağını bildirdi. Bu ek zamla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak 2024'ten itibaren maaş artış oranlarının yüzde 42,6'ya yükseleceğini ifade etti. Ayrıca, Temmuz ayındaki artışlarla tüm emeklilerin maaş artış oranlarının eşitleneceğini ve emekli maaşı alt sınırının 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılacağını belirtti.
16 Ocak 2024

Sputnik Türkiye çalışanları, yönetimin sendika karşıtı tutumu ve temel hak taleplerini görmezden gelmesi üzerine grev kararı aldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası'nda örgütlenen çalışanlar, toplu iş sözleşmesi için yönetimle görüşmeler yürütmüştü ancak bu görüşmeler, yöneticilerin sendikalı çalışanlara baskısı ve taleplerde uzlaşmaz tavrı sonrası sonlandı. Grev kararının asılmasının ardından yapılan basın açıklamasında işverenin sendika karşıtı tutumu ve taleplere yaklaşımı eleştirildi.
24 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarının iyileştirilmesi konusunda bakanlara gerekli talimatları verdiğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emekli zammıyla ilgili düzenlemenin temmuzda Meclis'ten geçeceğini ifade etti. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini öngören kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. Erdoğan, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya yükselttiklerini ve yeni maaşların enflasyon oranı netleşince belli olduğunu söyledi.
6 Temmuz 2023

Türkiye'de uzun süredir gündemde olan ve milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu'nda tüm partilerin 'Evet' oyuyla kabul edildi. 9 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanlar için yaş şartı aranmaksızın emeklilik imkanı getirildi. Yasanın yürürlüğe girmesi Resmi Gazete'de yayınlanmasına ve ilk maaşların nisan ayında yatırılması bekleniyor. Deprem sonrası Meclis'in yoğun gündemi arasında yer alan bu düzenleme, siyasi partilerin temsilcileri tarafından farklı açılardan değerlendirildi.
1 Mart 2023

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın araştırma birimi BİSAM'ın ekim dönemi raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 12 bin 928 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, asgari ücretin (11 bin 402 lira) üzerinde ve her geçen gün yurttaşların geçim şartlarını zorlaştıran bir durumu işaret ediyor. Ayrıca, sağlıklı ve dengeli beslenme için gerekli gıda maliyetleri de yetişkinler ve çocuklar için ayrı ayrı hesaplanmıştır.
16 Kasım 2023

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için getirilen düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle, yaş dışındaki diğer şartları taşıyanlar emekli aylığı alabilecekler. Geriye dönük ödeme yapılmayacak ve hak talep edilemeyecek. İlk kez emekli aylığı bağlananlar, emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam ederlerse, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmı Hazine tarafından karşılanacak. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçilerin emeklilik hakları kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu kılan düzenlemeler kaldırılacak.
3 Mart 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yönetiminin yemekhaneyi özelleştirme çabalarına karşı sendikalar ve öğrenciler birleşti. İTÜ, yemekhane işletmesi için ihale açtı ve bu durum, yemekhanenin özel şirketlerin işletmesine verilmesi anlamına geliyor. Sendikalar ve öğrenciler, bu durumun birçok soruna yol açacağını ve yemekhane işçilerinin mağduriyet yaşayacağını belirtiyor. Ayrıca, kamu hizmetlerinin özel sektörün 'maliyet-kar' hesaplaması anlayışı içinde değerlendirilmesinin Anayasaya ve temel insan haklarına aykırı olduğunu ifade ediyorlar.
15 Eylül 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), haziran ayı için dört kişilik aile için açlık sınırını 10 bin 373 lira, yoksulluk sınırını ise 33 bin 789 lira olarak hesapladı. Ayrıca bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 13 bin 471 lira olarak belirlendi. Gıda fiyatlarındaki değişimler ve diğer yaşam maliyetleri bu hesaplamaları etkiledi.
27 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur ve emekli maaşlarına yapılan zammın yüzde 30'a yükseltildiğini duyurdu. Ayrıca en düşük emekli maaşının 5 bin 500 TL'ye çıkarıldığını belirtti. Erdoğan, küçük işletmelere verilen asgari ücret desteğinin de 400 liraya yükseltildiğini ifade etti. Daha önceki açıklamada zam oranının yüzde 25 olacağı belirtilmiş ve sosyal medyada bu oran tepki çekmişti.
4 Ocak 2023

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Sputnik Türkiye'de grevde olan gazetecilerin, işverenin şikayeti üzerine polis tarafından ifade vermeye çağrıldığını açıkladı. Gazeteciler, 17 Ağustos'tan bu yana işe geri alınma ve ücret artışı talebiyle grev yapıyorlar. İşveren, grevin '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na aykırı olduğunu iddia ediyor ve grev kırıcılarla ilgili sosyal medya paylaşımlarını suç olarak gösteriyor. TGS, yargının daha önce grevin yasal olduğuna ve sendika temsilcisinin işe iadesine karar verdiğini, ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işverene sendikal hak ihlalinden para cezası kestiğini belirtiyor.
3 Ocak 2024

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere toplandı ancak herhangi bir ücret seviyesi konuşulmadı. Komisyonda işveren, işçi ve kamu temsilcileri yer aldı. Geçen yıl Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin lira teklifi kabul edilmezse masadan kalkacaklarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret görüşmelerini Atalay olmadan sürdürmüş ve yeni asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak duyurmuştu.
13 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşları için düzenleme yapacaklarını belirtti. Ayrıca, memur maaşlarına temmuz ayında enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı yapılacağını ve bu konuda salı günü kamuoyuna bilgi verileceğini duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin dolar bazında üç buçuk kat artırıldığını ve 8 bin 500 liranın üzerine çıkarıldığını, gelişmelere göre bu rakamın da gözden geçirileceğini ifade etti.
7 Mayıs 2023

Trendyol'un Esenyurt deposunda çalışan sendikalı işçiler, 'küçülme' gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşçiler, işten çıkarılanların geri alınmasını talep ediyor. Ayrıca, işten çıkarılan işçilere rağmen Trendyol'un yeni işçi almak için ilan yayınlamasını eleştiriyorlar. İşçiler, kötü çalışma koşullarına ve güvencesiz çalışmaya karşı direniyorlar.
29 Ağustos 2023

Şili Yüksek Mahkemesi, 2010 yılında San Jose bakır ve altın madeninde meydana gelen göçükte 69 gün mahsur kalan 33 madenciden 31'ine toplam 1,4 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verdi. Madenciler, devlet kurumlarının güvenlik hükümlülüklerini yerine getirmediğini iddia etmişti. Mahkeme kararına göre, 31 madenciden her birinin 48’er bin dolar manevi tazminat alacağı belirtiliyor.
5 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı yıllık enflasyon oranı %64,27 iken, memur ve emekli maaşlarına yapılan zam oranı %15,4 olarak belirlendi. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, bu zammın yetersiz olduğunu ifade ederek, kamu görevlileri ve emeklilere ilave ek zam yapılması çağrısında bulundu. Yalçın, asgari ücrete yapılan artışın kamu görevlileri için de geçerli olması gerektiğini ve ek zammın devletin gücünü ve paydaşlığını göstereceğini Twitter üzerinden paylaştı.
3 Ocak 2023

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Sputnik'teki grev öncesinde üyelerine sendikadan istifa etmeleri için baskı yapan Sputnik yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Sputnik'teki TGS üyeleri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanmasının ardından grev kararı almış, bu karardan iki hafta sonra 24 çalışan işten çıkarılmıştı. Suç duyurusunda, 24 sendikalı çalışanın işten atılmasının kanunlara aykırı olduğu ve sendikalaşma hakkının ihlal edildiği belirtildi.
24 Ağustos 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanları ve memur emeklilerinin maaş zam oranının belirleneceği Kamu Görevlileri Hakem Heyeti toplantısıyla ilgili konuştu. Işıkhan, memur ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini ifade etti. Kamu İşveren Heyeti’nin 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri sürecini başarıyla tamamladığını ve maaş artışına yönelik son sözün Hakem Heyeti’nde olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

Türkiye'de net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olarak belirlenmesinin ardından, ekonomistler ve bazı yorumcular, ülkede çalışanların büyük bir kısmının asgari ücretli olduğuna dikkat çekiyor. Çalışma Bakanlığı özel sektörde çalışanların yüzde 37'sinin asgari ücretle çalıştığını belirtirken, işçi örgütleri bu oranın yüzde 60'a yaklaştığını iddia ediyor. Ekonomistler, asgari ücretin yoksulluk sınırının oldukça altında kaldığını ve Türkiye'nin düşük ücretli bir ekonomi yapısına sahip olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Türkiye'nin asgari ücretli çalışan oranı bakımından dünya genelinde ilk sıralarda yer aldığı ve bu oranın Avrupa Birliği ülkelerine göre çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.
20 Haziran 2023
İşaretlediklerim