Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkesinin Ukrayna'ya 400 milyon avroluk yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mühimmat, zırhlı araçlar ve mayın temizleme sistemlerini içerecek. Ayrıca kış için özel askeri kıyafetler, elektrik ve ısı jeneratörleri de gönderilecek. Almanya, son dönemde Ukrayna'ya verdiği askeri desteği önemli ölçüde arttırdı ve ABD'den sonra Ukrayna'ya en çok destek sağlayan ikinci ülke konumunda.
19 Eylül 2023

Almanya, Ukrayna'ya daha önce göndermeyi taahhüt ettiği 'Leopard 2' muharebe tanklarının ulaştığını duyurdu. Alman federal meclisi Bundestag'ın bütçe komitesi, savunma ve dışişleri bakanlıklarının talebi üzerine Ukrayna'ya 12 milyar avro değerinde ek askeri destek sağlanmasını onayladı. Bu destek, 2023 için 3,2 milyar avro ve 2024 ile 2032 yılları arasında kullanılmak üzere 8,8 milyar avro kredi şeklinde olacak. Alman hükümeti, işgalin başından bu yana Ukrayna'ya 14,2 milyar avrodan fazla yardım sağladığını belirtti.
29 Mart 2023

Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya mali destek sağlamak amacıyla 16 milyar dolarlık çok yıllı bir yardım paketini değerlendiriyor. Paketin, Ukrayna'nın ihtiyaçlarını karşılamak ve uluslararası finansmanı teşvik etmek için bir katalizör işlevi görmesi amaçlanıyor. Paketin uygulanması için IMF'nin borç verme kurallarında değişiklik yapılması ve Ukrayna'nın belirli politikaları taahhüt etmesi gerekiyor. Anlaşmanın mart sonuna kadar sağlanabileceği ve ilk ödemenin nisanda yapılması bekleniyor.
27 Ocak 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya misket bombası da içeren 800 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Paket, çeşitli topçu mermileri, hava savunma sistemleri, tanksavar füzeleri, zırhlı araçlar ve yedek parçaları kapsıyor. Pentagon yetkilisi, bu yardımın Ukrayna'nın topçu savaşını sürdürebilmesi için yeterli mühimmat sağlayacağını belirtti. Misket bombalarının kullanımı, stoklanması ve satışı 2008'de BM gözetiminde yasaklanmış olmasına rağmen ABD, Ukrayna ve Rusya bu sözleşmeye taraf değil.
8 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a toplam 95 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı. Bu paketten 61 milyar dolar Ukrayna'ya, 26 milyar dolar İsrail'e ve 1 milyar dolar Gazze'ye ayrıldı. Biden, İsrail'e yapılan yardımın, İran ve desteklediği terörist gruplara karşı savunma amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, Ukrayna'ya gönderilecek yardımlar arasında silah, hava savunma mühimmatları ve zırhlı araçlar bulunuyor.
24 Nisan 2024

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını bildirdi. Bu yardımın, daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içereceği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebine ilişkin olarak, bu uçakların Ukrayna'nın kısa vadeli savaş kapasitesi için kilit bir rol oynamadığı ve daha çok uzun vadeli savunma ile ilgili olduğu ifade edildi. ABD'nin, Rusya'ya karşı savaşın yıldönümünde yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
24 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, Ukrayna'ya topraklarını geri alması için askeri desteğin yanı sıra insani yardım sağlamaya devam edeceklerini belirtti. Biden, Ukrayna'ya 325 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketini ve bu paketin daha fazla mühimmat ve ekipman içerdiğini duyurdu. Ayrıca, önümüzdeki hafta ilk ABD Abrams tanklarının Ukrayna'ya teslim edileceğini bildirdi.
22 Eylül 2023

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları işlediğini belirterek, bu suçların cezasız kalmaması adına bir uluslararası mahkeme kurulmasının gerekliliğini vurguladı. AB Komisyonunun adaletten sorumlu üyesi Didier Reynders, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda konuyla ilgili konuşma yaptı. Reynders, Ukraynalı savcılara delil toplama konusunda yardım ettiklerini ve Uluslararası Ceza Mahkemesine destek verdiklerini belirtti. Ayrıca, Eurojust ve Europol'un da suçları cezalandıracak bir uluslararası mahkeme kurulması için çalışmalara katıldığını ve bir 'uluslararası soruşturma bürosu' kurulması için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
18 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna işgali sebebiyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar çerçevesinde, Rusya Merkez Bankası'na ait 200 milyar avro değerindeki varlıkların AB üye ülkelerinde dondurulduğunu duyurdu. Ayrıca, G7 ve AB ülkelerinde Rus merkez bankasının toplamda yaklaşık 300 milyar avro değerinde varlığı dondurulduğu, AB içinde ise Rus oligarkların 24 milyar 100 milyon avro tutarında varlığının dondurulduğu belirtildi. Bu yaptırımlarla birlikte AB tarafından toplam 1473 oligark ve 205 Rus firması yaptırım listesine alındı.
27 Mayıs 2023

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımlar çerçevesinde dondurulan Rusya Merkez Bankası varlık ve rezervlerinden elde edilen gelirlerin ayrı bir hesaba alınmasına karar verdi. Bu karar, AB ülkeleri tarafından dondurulan yaklaşık 200 milyar avro değerindeki Rusya Merkez Bankası varlıklarını kapsıyor. Ayrıca, dondurulan varlıklardan elde edilecek net karların, Ukrayna'nın yeniden inşası için AB bütçesine mali katkı sağlamasının yolunu açabileceği belirtildi. Bu karar, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla birlikte alınan yaptırım kararlarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
12 Şubat 2024

Avrupa Birliği (AB), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye 400 milyon avro yardım sağlama kararı aldı. Aynı zamanda Romanya'ya kuraklık, İtalya'ya ise sel felaketi nedeniyle mali destek sağlanacağı belirtildi. Yardımların AB'nin 2023 bütçesinden Dayanışma Fonu'na aktarılacak para ile yapılması planlanıyor. Ancak ödeme yapılabilmesi için Avrupa Parlamentosu'nun da onay vermesi gerekiyor.
18 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 31 adet M1 Abrams tankı sağlanacağını açıkladı. Bu karar, Ukrayna'nın Batı'dan askeri destek talepleri ve Almanya'nın Leopard 2 tanklarını gönderme kararı almasının ardından geldi. Abrams tanklarının Ukrayna'nın savunma kapasitesini artıracağı belirtilirken, tankların bakım ve kullanımı için Ukraynalı askerlere eğitim verileceği ifade edildi. Biden, tankların teslimatının Ukraynalıların hazır olmaları durumunda gerçekleştirileceğini ve müttefiklerin yardımlarının önemli olduğunu vurguladı.
25 Ocak 2023

Japonya'nın Hiroşima kentinde devam eden G7 zirvesinde, Ukrayna'ya diplomatik, finansal, insani ve askeri destek sağlama konusunda taahhütte bulunuldu. Zirvede bir oturum düzenlenerek Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de katıldı. G7 liderleri, Ukrayna'da barışın yeniden tesis edilmesi konusundaki kararlılıklarını ifade ettiler ve Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Zelenski'yi adil ve kalıcı barış için gösterdiği çabalardan dolayı tebrik etti.
21 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılımının ardından Beyaz Saray ve ABD Kongresi'ni ziyaret edeceği belirtildi. Zelenski'nin ABD Başkanı Joe Biden'la bir araya geleceği ifade edildi. ABD Kongresi'nde halihazırda Ukrayna'ya ilave 21 milyar dolarlık yardım tartışması gündemde bulunuyor.
15 Eylül 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank gönderme kararlarını olumlu karşıladığını belirtti. Zelenski, ayrıca menzilli füze, topçu sistemleri ve savaş uçaklarına olan ihtiyaçlarını vurgulayarak, bu savunma desteklerinin Rusya'nın saldırganlığını daha çabuk sona erdireceğini ifade etti. Ukrayna'ya gönderilecek tankların sürecinin hızlandırılması gerektiğini ve güçlü bir tank birliği oluşturulması için çaba sarf edildiğini de ekledi.
26 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Kiev'de gerçekleştirdiği basına kapalı toplantıda, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin en iyi güvenlik garantisi olacağını söyledi. Toplantıda, Ukrayna'ya uluslararası desteğin devam etmesi ve 'Barış Zirvesi' düzenlenmesi gibi konular ele alındı. Zelenski, Rus ordusunun düşük motivasyonuna rağmen Ukrayna'nın daha fazla silah yardımına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Ocak 2023

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi ve Marder tipi zırhlı muharebe araçları vereceklerini ifade etti. İki lider, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne desteklerini yineledi ve Ukrayna'ya mali, insani, askeri ve diplomatik destek sağlama konusunda ortak kararlılıklarını dile getirdi. ABD de Ukrayna'ya Bradley tipi zırhlı muharebe araçları sağlayacağını ve her iki ülkenin Ukrayna kuvvetlerini eğitmeyi planladığını açıkladı.
6 Ocak 2023

ABD, Danimarka ve Hollanda'nın elinde bulunan F-16 savaş uçaklarının Ukrayna'ya gönderilmesine onay verdi. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, bu kararı 'muhteşem haber' olarak nitelendirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, transfer için yasal güvencelerin verildiğini belirtti. Ancak, Ukrayna'nın F-16'ları kullanmaya başlaması için pilotların eğitimlerini tamamlaması gerekiyor ve bu sürecin aylar alacağı tahmin ediliyor.
19 Ağustos 2023

Avrupa Parlamentosu'nun bütçe komitesi, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 400 milyon avroluk afet yardımında bulunmasını onayladı. Toplamda 454,8 milyon avroluk afet yardımının geri kalanı Romanya ve İtalya'ya gidecek. Yardımlar, Avrupa Birliği bütçesinin dayanışma ve acil yardım için ayrılan bölümünden karşılanacak.
20 Eylül 2023

Romanya, elindeki iki Patriot savunma sisteminden birini Ukrayna'ya hibe etme kararı aldı. Bu karar, Romanya meclisinde kabul edilen yasa tasarısının Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından onaylanmasıyla yürürlüğe girecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu yardımı memnuniyetle karşılayarak, Romanya'ya minnettarlığını ifade etti ve bu sistemin Ukrayna'nın hava sahasını Rus füze saldırılarına karşı koruyacağını belirtti. Romanya, 2004'ten beri NATO üyesi olup, Ukrayna ile 650 kilometrelik bir sınırı paylaşmaktadır.
6 Eylül 2024
İşaretlediklerim