Türkiye'de, günlük erişimi 1 milyonu aşan sosyal ağ sağlayıcıları için temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş olup, X platformu bu zorunluluğu yerine getirmediği için idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmıştır. X, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası'na uyum gösterirken, Türkiye'deki yükümlülükler konusunda direnç göstermiş ve yaptırımların ilk aşaması olarak reklam yasağı uygulanmıştır. X'in Türkiye'deki kullanıcıların veri güvenliği ve ifade özgürlüğüne yönelik taahhütleri sorgulanmakta ve platformun internet trafiği bant genişliğinin daraltılması gibi daha sert yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği belirtilmektedir.
16 Nisan 2024

Kara para aklama, vergi kaçırma ve örgüt kurma dahil altı suçtan tutuklanan Dilan Polat'ın 'Enercii' isimli şarkısı, Spotify ve Apple Müzik gibi çevrimiçi müzik dinleme platformlarından kaldırıldı. Temmuz ayında yayınlanan ve 96 milyon dinlenme sayısına ulaşan şarkı, hala Polat'ın YouTube hesabında erişilebilir durumda. Dilan ve Engin Polat çifti, bu suçlamalarla birlikte tutuklanan 12 kişi arasında yer alıyor.
8 Kasım 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, TikTok'un Türkiye'deki faaliyetlerini eleştirerek, aile yapısını ve toplumsal normları tehdit ettiğini iddia etti. Yayman, TikTok Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Kamu Politikaları Yöneticisi Emir Gelen'i 7 Aralık 2023'te TBMM'ye davet ettiğini ve komisyonun sosyal ağların olumsuz etkilerine karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, TikTok'a yönelik cezai yaptırımların mümkün olduğunu ve 7 Aralık'taki görüşmelerin ardından bir karar alacaklarını ifade etti.
1 Aralık 2023

EngelliWeb ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), Türkiye'de internete erişim engelleme yetkisi olan kurum ve kuruluşları açıkladı. Liste, Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlıklardan, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı'na kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Ayrıca, Adalet Bakanlığı, valilikler, çeşitli bakanlıklar ve diğer devlet kurumları da bu yetkiye sahip. Bu kadar geniş yetkiyle, internetin bir anda karartılabileceği vurgulanıyor.
12 Ağustos 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, Exxen, Blu TV gibi dijital yayın platformlarının yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek uyarıda bulundu. RTÜK, içerik denetimlerine hız verdiğini ve gerekli hallerde en ağır yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, milli güvenlik, terör propagandası, çocuk ve gençlerin gelişimine zararlı içerikler ile Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine yapılan yayınlara izin verilmeyeceği vurgulandı. RTÜK, diyalog ve anlayış çerçevesinde sorunları çözmeyi tercih ettiğini, ancak gerekli görüldüğünde yaptırım gücünü kullanacağını belirtti.
3 Temmuz 2023

Apple, 98 ülkedeki iPhone kullanıcılarını casus yazılım saldırıları hakkında uyardı. Şirket, bu saldırıların kullanıcıların kimlikleri veya yaptıkları işler nedeniyle hedef alındığını belirtti. Geçen yıl Hindistan'da da benzer bir durum yaşanmış ve bazı Hintli milletvekilleri Apple'ın uyarılarını sosyal medyada paylaşmıştı. Apple, 'devlet destekli' saldırılar yerine 'paralı casus yazılım saldırıları' terimini kullanmayı tercih ediyor.
12 Temmuz 2024

Rekabet Kurulu, Storytel Turkey Yayıncılık Hizmetleri AŞ'nin yayınevi ve eser sahipleriyle yaptığı uzun süreli münhasırlık anlaşmalarıyla sesli kitap pazarına rakip firmaların girişini engelleyerek rekabet kurallarını ihlal ettiği iddialarına yönelik soruşturma başlattı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve tespitleri ciddi ve yeterli bularak, şirket hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Ancak, soruşturma kararlarının, ilgili teşebbüs ya da teşebbüs birliklerinin kanunu ihlal ettikleri ve ceza yaptırımıyla karşı karşıya kaldıkları şeklinde yorumlanamayacağı belirtildi.
4 Ağustos 2023

Alphabet ve Apple, Amazon'un Kindle uygulaması üzerinden çocukların müstehcen fotoğraflara erişebildiği gerekçesiyle içerik denetiminin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Reuters'ın iki aileden aldığı bilgiye göre, çocuklar Kindle uygulaması aracılığıyla müstehcen materyalleri indirip görüntüleyebiliyor. Amazon, güvenli bir alışveriş ve okuma deneyimi sağlama konusunda kararlı olduklarını ve konuyu ciddiye aldıklarını açıkladı. Apple ve Google, uygulamanın kendi yönergeleriyle uyumlu olması için Amazon ile çalıştıklarını ifade etti.
20 Nisan 2023

Gazeteci ve T24 yazarı Tolga Şardan, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla 'MİT’in cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?' başlıklı yazısı nedeniyle tutuklandı. İstanbul Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul 1'inci Sulh Ceza Hakimliği, yazıya erişim engeli getirdi.
2 Kasım 2023

Türkiye’de 108 milyon kişinin kişisel verilerinin çalındığı iddiasıyla ilgili olarak Google’a gönderilen yazı ortaya çıktı. Çalınan verilerin Google Drive’da beş farklı dosya halinde yayınlandığı ve daha sonra kaldırıldığı belirtildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Google’dan dosyaların kaldırılmasını talep etti. Resmi kurumlar ise verilerin çalınmadığını iddia etti.
17 Eylül 2024

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), 'unutulma hakkı' adı altında birçok kamuyu ilgilendiren haberin sansürlendiğini ve bunun toplumsal hafızayı yok ettiğini belirten bir rapor yayımladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu sansürün ifade ve basın özgürlüğüne zarar verdiğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi, 5651 sayılı yasanın 9. maddesini iptal etmesine rağmen, sulh ceza hakimliklerinin bu madde kapsamında karar vermeye devam ettiğini belirtti. İFÖD, arşiv değeri olan birçok haberin sansürlendiğini ve bu durumun toplumsal hafızaya zarar verdiğini raporladı.
7 Haziran 2024

Rap sanatçısı Ezhel, bir Twitter sohbet odasında 'Kürdistan'ın başkenti Ankara'dır, İstanbul'dur' ifadelerini kullanarak Kürtlerin Türkiye'deki varlığını savundu. Bu sözler üzerine iktidara yakın bazı gazeteler tarafından PKK propagandası yapmakla ve skandal ifadeler kullanmakla suçlandı. Ezhel, sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek Türkiye'nin bölünemeyeceğini ve Kürdistan tabirinin Türkiye'nin bir parçası olduğunu ifade etti. Sözlerinin ardından Ezhel, sosyal medya üzerinden hakaret ve küfürlerle karşı karşıya kaldı.
21 Ocak 2023

TikTok kullanıcısı '@ghostwriter', yapay zeka araçlarını kullanarak Drake ve The Weeknd'in seslerini taklit edip yeni bir şarkı oluşturdu ve bu şarkı çeşitli müzik platformlarında yayınlandı. Şarkı sosyal medyada viral olmasının ardından, şarkıcıların telif haklarını elinde bulunduran Universal'ın başvurusu üzerine Apple Müzik, Spotify, Deezer ve Tidal gibi platformlardan kaldırıldı. Universal Music, sanatçılara zarar verecek faaliyetleri engellemek için müzik platformlarının yasal ve ahlaki sorumluluğu olduğunu belirtti. Ayrıca Universal Music'in de yapay zeka üzerine çalışmalar yaptığı ancak sanatçıların seslerinin izinsiz kullanılmasının itibar kaybına yol açabileceği görüşünde olduğu ifade edildi.
19 Nisan 2023

ABD Adalet Bakanlığı ve 16 eyaletin başsavcısı, Apple'ın akıllı telefon pazarlarında rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle antitröst davası açtı. Davada, Apple'ın pazar gücünü kötüye kullandığı ve geliştiricilere yasa dışı kısıtlamalar getirerek akıllı telefonlar üzerinde tekel oluşturduğu iddia ediliyor. Bu haberin ardından Apple hisseleri yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti.
21 Mart 2024

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Disney Plus'ın 'Atatürk' yapımını yayınlamama kararına tepki olarak, platforma karşı her türlü yaptırımın uygulanacağını belirtti. Yayman, Meclis açıldığında Disney Plus Türkiye yetkililerini çağırıp iptal gerekçelerini komisyonlarına açıklamalarını isteyeceklerini ifade etti. Ayrıca, Disney Plus'ın lisansının iptali dahil, bant daraltma ve reklam yasağı gibi yaptırımların uygulanabileceğini söyledi.
3 Ağustos 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden avukatları ve yakınları aracılığıyla Twitter üzerinden mesajlar paylaşmasının engellenmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti. Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nden bu yöntemle özellikle seçmeni motive etmek ve hakkındaki iddialara yanıt vermek amacıyla mesajlarını iletiyor. Bozdağ, hükümlülerin sosyal medya kullanımını engelleyecek düzenlemeler üzerinde düşündüklerini ve dünyadaki örnekleri incelediklerini ifade etti.
11 Ocak 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engelledi. BTK’nın site bilgileri sorgu sayfasına göre, Instagram.com’a erişim 02/08/2024 tarihli ve 490.05.01.2024.-608903 sayılı karar ile engellendi. Bu kararın gerekçesi hakkında detaylı bilgi verilmedi. Daha önce de BTK, Twitter kısıtlaması nedeniyle mahkeme tarafından haksız bulunmuştu.
2 Ağustos 2024

Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Nisan 2021'de yayınladığı ve halkın eylemler sırasında cep telefonuyla ses ve görüntü kaydetmesini engelleyen genelgesini iptal etti. Bu genelge, polislerin orantısız şiddet görüntülerinin artması üzerine çıkmış ve gazetecilik örgütleri tarafından eleştirilmişti. Diyarbakır Barosu tarafından paylaşılan kararda, iptalin haberleşme ve basın hürriyeti haklarının kanunla sınırlanması gerektiği gerekçesiyle yapıldığı belirtildi. Danıştay daha önce de bu genelgenin yürütmesini durdurma kararı almıştı.
8 Mayıs 2024

Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan dava sonucu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydıner, duruşma öncesi şikayetinden vazgeçtiğini bildirdi, bu da Pehlivan'ın beraat ihtimalini artırdı. Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, yazının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti.
14 Kasım 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kendisinin Twitter mesajlarını engelleme girişimine karşı çıkarak, tecrit uygulamalarının kaldırılması çağrısında bulundu. Demirtaş, cezaevinden avukatları ve yakınları aracılığıyla mesajlarını Twitter üzerinden paylaşmaya devam ediyor. Adalet Bakanı Bozdağ, Demirtaş'ın mesajlarını engellemek için uluslararası örnekleri incelediklerini belirtti. HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da benzer bir tepki göstererek, hükümetin korkularını dile getirdi.
11 Ocak 2023
İşaretlediklerim