Aydın'ın Efeler ilçesindeki Tralleis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları yeniden başladı. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, kazıların üniversite bünyesinde devam edeceğini ve bu çalışmaların bilim dünyasına ve ülkenin kültürel zenginliğine önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Çekilmez, Tralleis'i bir an önce ziyaretçilere açmayı hedeflediklerini söyledi. Tralleis, tarihte ilk notalı müziğin yazıldığı yer olarak biliniyor.
8 Temmuz 2024

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ekibi, Çubuk'ta 1402 Ankara Savaşı'ndan kalma toplu bir mezar buldu. Bu savaşta Osmanlılar ile Moğollar arasında meydana gelmiş ve 30 ila 40 bin kişi hayatını kaybetmişti. Bulunan toplu mezar, savaşın Çubuk Ovası'nda gerçekleştiğini kesinleştirdi. AYBÜ İnsanlık Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Albayrak, Çubuk'un 15 köyünde yüzey araştırması yaparak 1402 Ankara Savaşı'na ait arkeolojik veriler topladıklarını belirtti.
9 Ekim 2023

Van'ın Çatak ilçesindeki Kaniya Bekan Nekropolü'nde yürütülen arkeolojik kazılarda, 3 bin 200 yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen iskeletlerin kafataslarında beyin ameliyatı izleri tespit edildi. Yaklaşık 400 insan iskeletinden 30'unda görülen bu izler, antik çağlarda kullanılan dört farklı cerrahi tekniği gösteriyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hakan Yılmaz'ın açıklamalarına göre, ameliyat edilen bireylerin yüzde 60'ı iyileşmiş, bu da dönemin cerrahi başarısını ortaya koyuyor.
27 Kasım 2023

Kuzey Fransa'da Dieppe yakınlarındaki Galya köyünün kalıntılarını inceleyen arkeologlar, 200 yıllık bir not içeren küçük bir cam şişe buldu. Not, 1825 yılında PJ Féret adlı bir yerel ileri gelenin burada kazılar yaptığını belirtiyor. Bu keşif, arkeologlar için nadir ve büyülü bir an olarak nitelendirildi. Kazı çalışmaları, uçurum erozyonu nedeniyle acil olarak gerçekleştiriliyordu ve Galya dönemine ait birçok eser ortaya çıkarıldı.
20 Eylül 2024

Bartın'ın Amasra ilçesinde, 2017 yılında okul inşaatı sırasında tarihi kalıntılara rastlanan ve koruma altına alınan bölgede sürdürülen kazı çalışmalarında Roma İmparatorluğu dönemine ait 'Büyük İskender' heykelinin başına rastlandı. Tarihi parça, Amasra Müze Müdürlüğü görevlilerince koruma altına alındı. Haziran 2022'de başlatılan kazı çalışmalarında bugüne kadar 350 eser kayıt altına alındı.
21 Eylül 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 31 bin 974 can kaybına yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda, Hatay'da birçok tarihi yapı hasar gördü veya yıkıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yıkılan cami, kilise ve havraların ve diğer kültürel miras alanlarının hızla koruma altına alınması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, Hatay'ın yeniden inşası için bu yapıların her bir parçasının önemli olduğunu vurguladı.
14 Şubat 2023

Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinde müze ve ören yerlerini 1 milyon 111 bin 957 kişi ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre en çok ziyaret edilen 10 müzenin ziyaretçi sayısı 482 bin 292’ye ulaştı. İzmir Efes, 129 bin 987 ziyaretçiyle en çok ziyaret edilen ören yeri oldu. Milli Saraylar Başkanlığına bağlı müzeler ise bayram tatilinde 245 bin 980 kişi tarafından ziyaret edildi.
24 Haziran 2024

Antalya'da kentsel sit alanında bulunan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından kullanılan tek katlı tarihi bir binanın sıvasının dökülmesi sonucunda, Alaaddin Keykubat dönemine ait olduğu değerlendirilen kuş ve hayat ağacı figürleri keşfedildi. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi yetkilisi Cemil Karabayram, yapıda inceleme yaparak bu figürleri tespit ettiklerini ve taşların orijinal halini koruduğunu belirtti. Ayrıca, taşlarda kök boya ile yapılmış kahve tonlarında işlemeler de bulundu.
7 Kasım 2023

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH), ülkenin San Andres Cholula kentinde devam eden araştırmalarında Geç Postklasik Döneme ait 11 gizli mezar, 1000'den fazla arkeolojik eser ve 14 insan iskeleti bulduğunu duyurdu. Bulunan insan kalıntıları ve seramik parçaların gömüldükleri günden bu yana hiç dokunulmamış oldukları belirtildi. Arkeolog Sergio Suarez, keşfedilen kalıntıların paha biçilmez ve tarihi bir zenginliğe sahip olduğunu ifade etti.
26 Eylül 2023

Galata Kulesi, depreme karşı güçlendirme ve dış cephe onarımı çalışmaları nedeniyle bir ay süreyle ziyaretçilere kapatıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kulenin daha önce çatı onarım çalışmaları nedeniyle kısmen kapatıldığı hatırlatıldı. Çalışmalar sırasında kulenin beden duvarlarında bulunan yaklaşık 400 göçmen kuş yuvasının korunacağı ve ebabil kuşlarının göç mevsiminin gözetileceği belirtildi.
21 Şubat 2024

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de bulunan ve Bizans ile Roma dönemine ait arkeolojik SİT alanı, YK Enerji tarafından mahkeme süreci devam ederken dozerlerle yıkıldı. İkizköylüler ve avukatları, yasaların uygulanmadığını ve 4 bin yıllık tarihi bir bölgenin yok edildiğini belirtiyor. Arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin bir kısmının taşındığı iddia edilirken, bölge halkı ve avukatları, yıkımın ve taşınmanın yasalara aykırı olduğunu ve yargı sürecinin ihlal edildiğini ifade ediyor. İkizköy Çevre Komitesi sözcüsü ve diğer köylüler, yaşananlara tepki göstererek, doğaya, tarihe ve kültüre saygısızlık yapıldığını ve vatan hainliği olarak nitelendiriyor.
3 Ocak 2023

Fas'ta, 66 milyon yıl önce okyanuslarda avlanan ve boyu bir katil balinaya yakın olan yaklaşık 8 metre uzunluğundaki 'Khinjaria acuta' isimli deniz kertenkelesinin fosili bulundu. Bu tür, hançeri andıran dişlere sahip olup, Tyrannosaurus rex ve Triceratops gibi dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olabilir. 'Khinjaria acuta', mosasaur olarak bilinen dev deniz kertenkeleleri ailesinin bir üyesi ve günümüzde Komodo ejderlerinin ve anakondalarının uzaktan akrabasıdır. Araştırmacılar, bu canlıların yok oluşunun modern deniz besin zincirlerinde süper avcı türlerinin azalmasına yol açtığını belirtiyor.
6 Mart 2024

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki plaj işletmesi ihalesi sonucu başlatılan inşaat projelerine karşı çıkan gönüllü yurttaşlar, projenin durdurulması ve alandan tüm ekipmanların çıkarılması talebinde bulundu. Phaselis’e Dokunma Hareketi adıyla toplanan grup, Kültür Varlıklarını Koruma Antalya Bölge Kurulu önünde basın açıklaması yaparak, projenin yasal düzenlemelere aykırı olduğunu ve bölgenin doğal ve kültürel mirasına zarar verdiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin 2024-2026 dönem başkanlığını üstlenmeye hazırlandığı bir dönemde, bu tür projelerin ulusal ve uluslararası yüzleşmelere yol açabileceği vurgulandı.
8 Mart 2023

Britanya'nın Jurassic Sahili'nde, yaklaşık 150 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen ve okyanuslarda yaşamış bir pliosaur türüne ait 2 metre uzunluğunda bir kafatası bulundu. Bu kafatası, şimdiye kadar bulunan en eksiksiz fosil parçalarından biri olarak kaydedildi. Kafatasında 130 adet uzun ve keskin diş bulunuyor ve bu canlının boyunun 10-12 metre arasında olduğu tahmin ediliyor.
11 Aralık 2023

Üsküdar'da bulunan ve Bizans döneminden kalan Kız Kulesi'nin restorasyon çalışmaları sona ermek üzere. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kuledeki restorasyonun birkaç hafta içinde tamamlanacağını ve kule-müze olarak hizmet vereceğini açıkladı. Ersoy, restorasyonun gecikmesinin nedeninin depreme karşı alınan ek önlemler olduğunu belirtti ve Kız Kulesi'nin artık yeme içme yerine kültürel bir ziyaret noktası olarak hizmet vereceğini ifade etti.
4 Nisan 2023

Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde çıkan yangınların ardından yapılan hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Yangında toplam 15 bin dekar tarım alanı yandı ve 1000 hayvan telef oldu. Diyarbakır’da 7 bin 900, Mardin’de ise 7 bin dekar tarım alanı zarar gördü. Yangın, yerleşim alanlarına da sıçrayarak 15 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
23 Haziran 2024

1990 yılından bu yana kapalı olan ve Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan 633 yıllık Anadolu Hisarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kültür varlıklarını koruma ve yenileme projesi kapsamında restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla müze ve kültür alanı olarak halka açıldı. Açılışa özel olarak İsmail Hakkı Demircioğlu ve Erkan Oğur'un verdiği konserle 'Hisar Konserleri' başlatıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, açılışı ve konseri sosyal medya hesabından duyurdu.
7 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'da bulunan kültür varlıklarının korunması amacıyla Hatay Arkeoloji Müzesi'nde bulunan eserler, hasar görmemiş taşıyıcı sistemlerin yanı sıra metal kafesler ve kum torbaları kullanılarak güvenli hale getirildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, alınan önlemleri ve koruma altına alınan eserler arasında yer alan Hitit Kralı II. Şuppiluliuma heykelini Twitter üzerinden paylaştı.
2 Mart 2023

Bilim insanları, Büyük Patlama'dan 470 milyon yıl sonra oluşmuş ve şimdiye kadar keşfedilmiş en eski kara deliği tespit etti. Araştırma ekibi, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu ve Chandra X-ışını Gözlemevi verilerini kullanarak, Dünya'dan 13,2 milyar ışık yılı uzaklıkta bir kara delik buldu. Bu keşif, erken evrenin anlaşılması ve ilk süper kütleli kara deliklerin oluşumu hakkındaki teorilerin geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Yale Üniversitesi astrofizikçisi Priyamvada Natarajan, bulguyu büyük gaz bulutlarından oluşan kara delikler için şimdiye kadar elde edilen en iyi kanıt olarak değerlendirdi.
6 Kasım 2023

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki 'İç Kale' de yapılan kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakalarına ulaşıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Kulaz başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında önemli bulgular elde edildi. Kazılar sonucunda, çanak çömlek parçalarının yüzde 6'sının İlk Tunç Çağı'na ait olduğu belirlendi. Ayrıca, bu yıl yapılan çalışmalarda İç Kale'deki büyük binanın hemen önünde İlk Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakalarına ulaşıldı.
11 Ekim 2023
İşaretlediklerim