Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, sahte tarihi eser satışına ortak etme vaadiyle bir kişiyi 10 bin avro dolandıran iki şüpheli tutuklandı. Mağdur Metin Y., iki kişinin kendisine altın görünümlü sahte heykeller göstererek dolandırdığını ihbar etti. Şüpheliler, İzmir'de düzenlenen operasyonla yakalandı ve ifadelerinde suçlarını itiraf etti. Denizli Müze Müdürlüğü, heykellerin sahte olduğunu tespit etti.
16 Mart 2024

Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helena Manastırı'nda yapılan kazı çalışmalarında, erken Bizans dönemine ait in-situ zemin mozaiği bulundu. Bu mozaik, Ordu'da bulunan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıyor. Mozaikteki geometrik ve bitkisel motifler, milattan sonra 5 ile 6'ncı yüzyıl arasında yapıldığı düşünülüyor. Kazı çalışmaları Ordu Müzesi Müdürlüğü ve Doç. Dr. Seçkin Evcim'in bilimsel sorumluluğunda gerçekleştirildi.
11 Ağustos 2024

Bodrum'da dalgıçların katılımıyla gerçekleştirilen temizlik çalışmasında denizden 2,5 ton atık çıkarıldı. Bitez Koyu'nda toplanan plastik şişe, içecek kutusu, plastik kasa, araba lastiği ve duba gibi atıklar, Bitez Üç Fidan Parkı'nda sergilendikten sonra atık merkezine götürüldü. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, bu tür çalışmaların tüm Türkiye'de yapılması gerektiğini vurguladı. Etkinlik, 'Denize en çok mavi yakışır' sloganıyla düzenlendi.
22 Mayıs 2024

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Antalya Kumluca'daki plajda yerleştirilen şezlong ve şemsiyelerin deniz kaplumbağası yuvalarını kapattığını ve bazı yavruların öldüğünü belirtti. Vakıf, belediye ve halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, sahillerdeki ışık kirliliğinin de kaplumbağa yavrularının doğru yönü bulmasını zorlaştırdığına dikkat çekildi.
25 Ağustos 2023

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda suların çekilmesi sonucu iki bin yıllık bir tuz tesisi ortaya çıktı. Tesis, Kaunos Antik Kenti'nde 2005 yılında yapılan kazılar sırasında bulunmuştu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, tesisin antik dönemde mühendislik harikası bir yöntemle kurulduğunu ve yılda ortalama 4-5 ton tuz üretildiğini belirtti. Üretilen tuzların çuvallarla limana taşınarak gemilerle Yunanistan ve adalara ihraç edildiği belirtildi.
29 Eylül 2023

Brezilya'da bulunan 70 milyon yıllık Navaornis kuş fosili, kuşların beyin evrimi hakkında yeni bilgiler sunuyor. Los Angeles Doğa Tarihi Müzesi ve Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları, fosilin kafatasını dijital olarak yeniden tasarlayarak, kuşların beyin yapısının evrimsel gelişimini incelemekte. Araştırma, Navaornis'in Arkeopteriks'e göre daha büyük bir serebruma sahip olduğunu ve bu nedenle daha gelişmiş bilişsel kapasiteye sahip olabileceğini ortaya koyuyor. Ancak, bugünkü kuşlarla karşılaştırıldığında, beyninin birçok bölgesinin daha az gelişmiş olduğu belirtiliyor.
15 Kasım 2024

Muğla'nın Milas ilçesindeki İkizköy sakinleri, Işıkdere mevkiindeki kömür madeni projesi için yapılan çalışmaların 4 bin yıllık tarihi eserleri yok ettiğini iddia ederek YK Enerji hakkında suç duyurusunda bulundu. İkizköy halkı, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Muğla 3. İdare Mahkemesine başvurmuş, ancak herhangi bir yanıt alamamıştı. Avukat İsmail Hakkı Atal, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğini belirtti. Yargı süreci devam ederken, şirketin arkeolojik bölgeyi kepçelerle kazdığı ve İkizköylülerin bu durumu jandarmaya ve savcılığa taşıdığı bildirildi.
7 Ocak 2023

Diyarbakır'da, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu ağır hasar gören ve yıkımına başlanan Galeria İş Merkezi'nde mahsur kalan kediler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve AFAD ekiplerinin ortak çalışmasıyla kurtarıldı. Hayvanseverlerin uyarısı üzerine yıkım durduruldu ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Şu ana kadar yedi kedi kurtarılırken, binada başka hayvanlar olabileceği ihtimaline karşı çalışmalar devam ediyor. Daha önce bölgeye gelen AFAD ekipleri, gerekli ekipman bulunamadığı için kurtarma çalışmasına başlayamamıştı.
23 Şubat 2023

Aydın'ın Efeler ilçesindeki Tralleis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları yeniden başladı. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, kazıların üniversite bünyesinde devam edeceğini ve bu çalışmaların bilim dünyasına ve ülkenin kültürel zenginliğine önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Çekilmez, Tralleis'i bir an önce ziyaretçilere açmayı hedeflediklerini söyledi. Tralleis, tarihte ilk notalı müziğin yazıldığı yer olarak biliniyor.
8 Temmuz 2024

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ekibi, Çubuk'ta 1402 Ankara Savaşı'ndan kalma toplu bir mezar buldu. Bu savaşta Osmanlılar ile Moğollar arasında meydana gelmiş ve 30 ila 40 bin kişi hayatını kaybetmişti. Bulunan toplu mezar, savaşın Çubuk Ovası'nda gerçekleştiğini kesinleştirdi. AYBÜ İnsanlık Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Albayrak, Çubuk'un 15 köyünde yüzey araştırması yaparak 1402 Ankara Savaşı'na ait arkeolojik veriler topladıklarını belirtti.
9 Ekim 2023

Van'ın Çatak ilçesindeki Kaniya Bekan Nekropolü'nde yürütülen arkeolojik kazılarda, 3 bin 200 yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen iskeletlerin kafataslarında beyin ameliyatı izleri tespit edildi. Yaklaşık 400 insan iskeletinden 30'unda görülen bu izler, antik çağlarda kullanılan dört farklı cerrahi tekniği gösteriyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hakan Yılmaz'ın açıklamalarına göre, ameliyat edilen bireylerin yüzde 60'ı iyileşmiş, bu da dönemin cerrahi başarısını ortaya koyuyor.
27 Kasım 2023

Kuzey Fransa'da Dieppe yakınlarındaki Galya köyünün kalıntılarını inceleyen arkeologlar, 200 yıllık bir not içeren küçük bir cam şişe buldu. Not, 1825 yılında PJ Féret adlı bir yerel ileri gelenin burada kazılar yaptığını belirtiyor. Bu keşif, arkeologlar için nadir ve büyülü bir an olarak nitelendirildi. Kazı çalışmaları, uçurum erozyonu nedeniyle acil olarak gerçekleştiriliyordu ve Galya dönemine ait birçok eser ortaya çıkarıldı.
20 Eylül 2024

Bartın'ın Amasra ilçesinde, 2017 yılında okul inşaatı sırasında tarihi kalıntılara rastlanan ve koruma altına alınan bölgede sürdürülen kazı çalışmalarında Roma İmparatorluğu dönemine ait 'Büyük İskender' heykelinin başına rastlandı. Tarihi parça, Amasra Müze Müdürlüğü görevlilerince koruma altına alındı. Haziran 2022'de başlatılan kazı çalışmalarında bugüne kadar 350 eser kayıt altına alındı.
21 Eylül 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 31 bin 974 can kaybına yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda, Hatay'da birçok tarihi yapı hasar gördü veya yıkıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yıkılan cami, kilise ve havraların ve diğer kültürel miras alanlarının hızla koruma altına alınması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, Hatay'ın yeniden inşası için bu yapıların her bir parçasının önemli olduğunu vurguladı.
14 Şubat 2023

Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinde müze ve ören yerlerini 1 milyon 111 bin 957 kişi ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre en çok ziyaret edilen 10 müzenin ziyaretçi sayısı 482 bin 292’ye ulaştı. İzmir Efes, 129 bin 987 ziyaretçiyle en çok ziyaret edilen ören yeri oldu. Milli Saraylar Başkanlığına bağlı müzeler ise bayram tatilinde 245 bin 980 kişi tarafından ziyaret edildi.
24 Haziran 2024

Antalya'da kentsel sit alanında bulunan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından kullanılan tek katlı tarihi bir binanın sıvasının dökülmesi sonucunda, Alaaddin Keykubat dönemine ait olduğu değerlendirilen kuş ve hayat ağacı figürleri keşfedildi. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi yetkilisi Cemil Karabayram, yapıda inceleme yaparak bu figürleri tespit ettiklerini ve taşların orijinal halini koruduğunu belirtti. Ayrıca, taşlarda kök boya ile yapılmış kahve tonlarında işlemeler de bulundu.
7 Kasım 2023

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH), ülkenin San Andres Cholula kentinde devam eden araştırmalarında Geç Postklasik Döneme ait 11 gizli mezar, 1000'den fazla arkeolojik eser ve 14 insan iskeleti bulduğunu duyurdu. Bulunan insan kalıntıları ve seramik parçaların gömüldükleri günden bu yana hiç dokunulmamış oldukları belirtildi. Arkeolog Sergio Suarez, keşfedilen kalıntıların paha biçilmez ve tarihi bir zenginliğe sahip olduğunu ifade etti.
26 Eylül 2023

Galata Kulesi, depreme karşı güçlendirme ve dış cephe onarımı çalışmaları nedeniyle bir ay süreyle ziyaretçilere kapatıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kulenin daha önce çatı onarım çalışmaları nedeniyle kısmen kapatıldığı hatırlatıldı. Çalışmalar sırasında kulenin beden duvarlarında bulunan yaklaşık 400 göçmen kuş yuvasının korunacağı ve ebabil kuşlarının göç mevsiminin gözetileceği belirtildi.
21 Şubat 2024

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de bulunan ve Bizans ile Roma dönemine ait arkeolojik SİT alanı, YK Enerji tarafından mahkeme süreci devam ederken dozerlerle yıkıldı. İkizköylüler ve avukatları, yasaların uygulanmadığını ve 4 bin yıllık tarihi bir bölgenin yok edildiğini belirtiyor. Arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin bir kısmının taşındığı iddia edilirken, bölge halkı ve avukatları, yıkımın ve taşınmanın yasalara aykırı olduğunu ve yargı sürecinin ihlal edildiğini ifade ediyor. İkizköy Çevre Komitesi sözcüsü ve diğer köylüler, yaşananlara tepki göstererek, doğaya, tarihe ve kültüre saygısızlık yapıldığını ve vatan hainliği olarak nitelendiriyor.
3 Ocak 2023

Fas'ta, 66 milyon yıl önce okyanuslarda avlanan ve boyu bir katil balinaya yakın olan yaklaşık 8 metre uzunluğundaki 'Khinjaria acuta' isimli deniz kertenkelesinin fosili bulundu. Bu tür, hançeri andıran dişlere sahip olup, Tyrannosaurus rex ve Triceratops gibi dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olabilir. 'Khinjaria acuta', mosasaur olarak bilinen dev deniz kertenkeleleri ailesinin bir üyesi ve günümüzde Komodo ejderlerinin ve anakondalarının uzaktan akrabasıdır. Araştırmacılar, bu canlıların yok oluşunun modern deniz besin zincirlerinde süper avcı türlerinin azalmasına yol açtığını belirtiyor.
6 Mart 2024
İşaretlediklerim