Diyarbakır Barosu, Sur ilçesinde baro üyesi bir avukata 'kolluk kuvvetleri' tarafından saldırı yapıldığını ve avukatın kolunun kırıldığını duyurdu. Baro, işkence ve kötü muamelenin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, saldırıyı ve işkenceyi kınadı. Ayrıca, faillerin hızla tespit edilip açığa alınmalarını ve delillerin korunmasını talep ettiğini belirtti ve hukuki sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.
1 Aralık 2023

Erzurum’da karayolu kenarında biri yaralı, diğeri bitkin halde bulunan iki kerkenez kuşu, bir vatandaş tarafından fark edilip Doğa Koruma ve Milli Parklar Erzurum Şube Müdürlüğüne teslim edildi. Veteriner Selçuk Bayraktar tarafından muayene edilen kerkenezlerin kardeş olduğu belirlendi. Tedavi ve bakımlarının ardından kerkenezlerin doğal yaşam alanlarına bırakılacakları bildirildi.
26 Haziran 2024

Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki Laodikeia Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında 2100 yıllık Hygieia heykeli başı bulundu. Bu keşif, Kazılar ve Araştırmalar Dairesi başkanlığı tarafından sosyal medya platformu X üzerinden duyuruldu. Laodikeia Antik Kenti, milattan önce 3. yüzyıl ortalarında Seleukoslar Kralı II. Antiokhos Teos tarafından eşi kraliçe Laodike adına kurulmuş olup, İmparator Tiberius döneminde Frigya'nın en görkemli ve zengin kentlerinden biriydi. Hygieia, Yunan ve Roma mitolojisinde sağlık ve temizlik tanrıçası olarak biliniyor.
21 Mayıs 2024

Maçka Sanat Galerisi, Türkiye'nin ilk kadın seramik sanatçısı ve çağdaş seramik sanatının öncüsü Füreyya Koral'ın görülmemiş eserlerini sergiliyor. Sergi, Cumhuriyet'in 100'üncü yılını kutlama amacıyla düzenleniyor. 3 Ekim'de açılacak olan sergi, 11 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
30 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar sahilinde SİT alanı içinde bulunan ve daha önce 8'i yıkılan 11 kaçak kafeden bir tanesini daha yıktı. Yıkılan kafe, birinci derecede doğal SİT alanı olan Salacak ve Şemsipaşa Doğal Sit alanı içinde yer almakta ve korunması gerekli kültür varlıklarına komşu konumdaydı. İBB, ilçe belediyesinin kıyı kanununa aykırı yapılaşmaya göz yumduğunu ve sahil bandında ranta izin verildiğini belirtti. Ayrıca, geri kalan iki kaçak yapının yıkımı için hukuki mücadeleye devam edileceğini duyurdu.
2 Aralık 2023

Çin'in Guangdong eyaletindeki bir hayvanat bahçesinde, Nisan-Temmuz 2024 arasında yapılan kazılarda 150'ye yakın tarihi mezar keşfedildi. Bu mezarlar, Han, Kin, Güney Hanedanları, Tang, Ming ve Çing Hanedanları dönemlerine ait olup, 2 bin 100 yılı aşkın bir tarihi kapsıyor. Ayrıca, Çin Cumhuriyeti dönemine ait 48 mezar taşı da bulundu. Keşifler, dönemin inşaat teknolojileri ve sosyal organizasyonu hakkında önemli bilgiler sunuyor.
4 Eylül 2024

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kaçak yapıların yıkılacağını ve kimsenin af beklememesi gerektiğini belirtti. Muğla'da Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi ilçelerde toplamda binlerce kaçak yapı tespit edildi. Başkan Aras, devletle iş birliği içinde çalışacaklarını ve muhalefet belediyesi olmayacaklarını vurguladı. Kaçak yapıların yıkımı için kararlılık ifade edildi.
3 Haziran 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen deniz dibi temizliği etkinliği kapsamında 106 kilogram atık toplandı. Toplanan atıklar, Bodrum Belediyesi 1'inci Sınıf Atık Getirme Merkezi'ne nakledildi. Etkinlik, Bodrum Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün koordinasyonuyla Bitez, Güvercinlik, Ortakent ve Kumbahçe mahallelerinde de gerçekleştirilecek.
23 Ağustos 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, 81 il müftülüğüne gönderdiği yazıda, tarihi ve turistik bölgelerde mobil mescit kurulması ve İslam'ı tanıtıcı broşür, kitap gibi materyallerin dağıtılması için talimat verdi. Yaz aylarında nüfusu artan ve ezan sesi ulaşmayan bölgelerde teknik altyapı oluşturulması ve cuma namazı kılınabilmesi amacıyla mobil mescit temini konusunda düzenlemeler yapılması istendi. Ayrıca, turistlerin uğrak yerlerine Diyanet stantları kurularak, çok dilli materyallerin dağıtımı ve temsil gücü yüksek personelin görevlendirilmesi belirtildi.
16 Temmuz 2023

Hatay açıklarında 20 yıl önce batan Saint Vincent bandıralı M/V Ulla Gemisi, su altı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan ve ekibi tarafından ilk kez görüntülendi. Gemi, doğal bir resif haline gelmiş ve etrafında zengin bir ekosistem oluşmuş durumda. Dalış sırasında birçok deniz canlısı ve nesli tehdit altında olan türler de kayıt altına alındı. Gemi alanı koruma altında olduğu için dalış gerçekleştirilemiyor.
8 Ağustos 2024

Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Van Gölü'ne dalış yapan dalgıçlar, 34 metre 60 santimetre uzunluğunda ve 15 metre genişliğinde yeni bir mikrobiyalit keşfetti. Yukarı Deniz Derneği'nden dalgıçlar, mikrobiyalitlerin turizme kazandırılması için çalışmalar yürütüyor. Dernek başkanı Cumali Birol, bu keşfin Van Gölü'ndeki en büyük mikrobiyalit olduğunu belirtti ve dalışseverleri Van Gölü'ne davet etti.
16 Eylül 2024

Murat Çelik, 2021 yazında Marmara Denizi'nde büyük bir çevre felaketine yol açan müsilajın (deniz salyası) yeniden gündeme geldiğini belirtiyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın arka planında kirlilik, deniz suyu sıcaklığındaki artış ve deniz şartlarındaki durağanlığın olduğunu vurguluyor. 2021'de yaşanan felaket boyutundaki müsilajın tekrar etmemesi için gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekiliyor.
18 Haziran 2024

İstanbul'un ünlü simgelerinden biri olan Kız Kulesi, iki yılı aşkın süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyaretçilere açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, kuleye ulaşımın Karaköy İskelesi'nden sağlanacağını ve tekne seferlerinin her gün 9:30-17:00 saatleri arasında yarım saatte bir yapılacağını duyurdu. Kız Kulesi, Mayıs 2023'te kısa bir süreliğine ziyarete açılmış, ancak Üsküdar Salacak sahilindeki düzenleme çalışmaları nedeniyle tekrar kapatılmıştı.
1 Mart 2024

İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Teos Antik Kenti, Anadolu'da en iyi korunmuş liman olarak kayda geçti. Helenistik ve Roma Dönemi kalıntıları, Dionysos Tapınağı, agora, meclis binası, tiyatro ve liman yapılarıyla dikkat çeken kent, M.Ö. 1000 yıllarına uzanan tarihiyle önemli bir ticari rol oynamış. Günümüzde yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen antik liman, yüzme ve balıkçı teknelerinin konaklama yeri olarak da kullanılıyor.
24 Temmuz 2024

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki ayrı plaj işletmesi ihalesi sonucu başlayan inşaat çalışmaları, doğa savunucuları ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un betonların söküleceği yönündeki açıklamasına rağmen inşaatın devam ettiği ve ekolojik tahribata yol açtığı belirtildi. Kemer'de düzenlenen 'Phaselis Koruma Çalıştayı'nda, inşaatların durdurulması ve alanın onarımı için 10 maddelik bir sonuç bildirgesi yayımlandı.
19 Nisan 2023

Çorum'un Sungurlu ilçesinde yapılan altyapı kazısında, Yunan mitolojisindeki şarap tanrısı Dionysos'un başının kabartma olarak yer aldığı yaklaşık 2 bin yıllık bir ağırlık taşı bulundu. Taşın Roma döneminde şarap yapımında kullanılan bir ağırlık pres taşı olduğu belirlendi ve Boğazkale Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Bu keşif, bölgede ilk kez Dionysos kabartmasının şarap endüstrisiyle alakalı bir taş üzerinde bulunması açısından önem taşıyor.
9 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Rumeli Hisarı'nda devam eden restorasyon çalışmaları sırasında gizli bir geçit keşfetti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, bu geçidin 125 metre uzunluğunda olduğunu ve farklı kollarla başka kanallara uzandığını belirtti. Geçidin harç ve malzeme analizi yöntemiyle inceleneceğini söyleyen Polat, restorasyon çalışmaları sırasında daha önce bilinmeyen birçok noktanın ortaya çıkarıldığını ifade etti. Rumeli Hisarı'nın restorasyonu 2021'de başlamış ve bu süreçte önemli buluntular elde edilmiştir.
31 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Diyarbakır'da 'acil yıkılacak' binalar listesi oluşturuldu. Diyarbakır Barosu, binaların delil toplanmadan yıkılmasını engellemek için mahkemeye başvurdu ve Diyarbakır 1'inci Sulh Mahkemesi yıkımı durdurma kararı verdi. Ancak, mesai saati bittikten sonra aynı mahkeme, yıkımı durdurma kararının sehven verildiğini ve görevli olmadığını belirterek karardan döndü. Avukatlar, ilk kararda hukuki bir hata olmadığını, mesai dışı karar değişikliğinin 'yukarıdan baskı' sonucu olabileceğini düşünüyor. Diyarbakır Barosu, yıkım işleminin devamının delil tespitini riske attığını ve mahkemenin karar değişikliğinin yargı bağımsızlığı açısından kaygı verici olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan ve 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde iki plaj işletmesi için ihale verdi. İhaleyi İstanbul merkezli Se-Fa Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Ltd. Şti. kazandı ve projenin 60 gün içinde tamamlanması planlanıyor. İhaleye tepkiler varken, bölgede iş makinelerinin yol açması ve ağaçları tahrip etmesi eleştirilere neden oldu. Bakanlık, daha önce yapılaşmaya karşı çıktığı Cennet Koyu'nda ve Bostanlık Koyu'nda toplam 85 bin metrekarelik alanda günübirlik tesisler inşa edecek.
27 Şubat 2023

Paleontologlar, İspanya'nın Tenerife adasında 700 bin yıl öncesine ait, mükemmel biçimde korunmuş bir kertenkele iskeleti keşfetti. Buluntu, soyu tükenmiş dev kertenkele türü 'Gallotia goliath' olabilir. Keşif, Kanarya Adaları'nın tarih öncesi yaban hayatına ve paleoekolojisine dair değerli bilgiler sağlıyor. Gelecekteki araştırmalar, fosilin anatomik özelliklerinin ayrıntılı incelenmesine odaklanarak bölgedeki biyolojik çeşitlilik ve çevresel değişiklikler hakkında daha geniş çalışmalara katkıda bulunacak.
3 Temmuz 2024
İşaretlediklerim