60. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen Antalya Film Forum Pitching platformlarında yarışacak projeler belli oldu. Uzun Metraj Kurmaca Pitching, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Pitching ve Dizi/Kısa Dizi Pitching platformlarına seçilen projeler açıklandı. Her platformda belirlenen projelere çeşitli ödüller verilecek. Festival, 7-14 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek.
11 Eylül 2023

Ünlü Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' adlı yeni filmi, 16-27 Mayıs tarihleri arasında Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek 76. Cannes Film Festivali'nde yarışmaya hak kazandı. Film, küçük bir köyde görev yapan ve tacizle suçlanan bir öğretmenin hikâyesini konu alıyor. Ceylan daha önce 'Kış Uykusu' filmiyle Altın Palmiye dahil olmak üzere Cannes'dan çeşitli ödüllerle dönmüştü. Festivalde yarışacak diğer filmler arasında Jessica Hausner'in 'Club Zero', Wes Anderson'ın 'Asteroid City' ve Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' gibi eserler yer alıyor.
13 Nisan 2023

10. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali'nde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü, İsveçli yönetmen Fredrik Gertten’in 'Toplum Sözleşmesini Yırtmak' filmine verildi. Festivalde ikincilik ödülü Almanya yapımı 'Bekleyiş' filmine giderken, mansiyon ödülü Filipinler, Avustralya, ABD, Birleşik Krallık, Hong Kong ortak yapımı 'Delikado'ya verildi. Öğrenci filmlerine verilen Gaia Ödülü'nü ise Özbekistan yapımı 'Aralkum' kazandı.
16 Ekim 2023

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'nde, KHK ile görevlerinden çıkarılan iki memurun mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, yarışma seçkisinden çıkarıldı. Yönetmen Nejla Demirci, bu durumu 'sansür' olarak nitelendirdi. Festival yönetimi, belgeselin çıkarılma sebebini, filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği iddiası olarak belirtti.
23 Eylül 2023

Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin 26'ncısı, 31 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek. Festival, kadın sinemacıların eserlerini izleyiciyle buluşturmayı ve sinema sektöründe kadınların daha görünür olmasını hedefliyor. 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla düzenlenecek olan festival için başvurular 20 Mart'a kadar yapılabilecek ve filmlerin 2022 veya 2023 yılında üretilmiş olması gerekiyor. Festivalin ödülleri ve program detayları ilerleyen günlerde duyurulacak.
6 Mart 2023

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'nde yarışma seçkisinden çıkarılan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor. Belgesel, 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle festivalden çıkarıldı. Jüriler, belgeselin seçkiye geri alınmaması durumunda görevlerini yerine getirmeyeceklerini açıkladılar.
23 Eylül 2023

Altın Portakal Film Festivali, 'Kanun Hükmü' belgeseli nedeniyle yaşanan tartışmalar sonucunda iptal edildi. Belgesel, festivalden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarılmış, ancak sanatçıların direnişi sonucunda yeniden seçkiye alınmıştı. Bu durum üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmiş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da bu kararı 'çok değerli' bulmuştu. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, belgeselin yeniden seçkiden çıkarıldığını duyurmuştu. Son olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivalden desteğini çektiğini açıkladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, festivalin 'kendileri dışında oluşan ve oluşturulan süreç' sebebiyle iptal edildiğini duyurdu.
29 Eylül 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin Altın Portakal Film Festivali'ne geri alınması üzerine festivalden çekildiğini duyurdu. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor ve festivalden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarılmıştı. Festival, belgeseli seçkiye yeniden dahil ettikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildiğini açıkladı.
28 Eylül 2023

Nehir Tuna'nın yönettiği 'Yurt' filmi, 80. Venedik Film Festivali'nde 'En İyi Senaryo' ödülünü kazandı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı ve beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Filmin konusu, kendini İslam'a adamış bir babanın zoruyla erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen 14 yaşındaki Ahmet'in yaşadıklarına odaklanıyor. Film, Türkiye prömiyerini 7-14 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapacak.
10 Eylül 2023

Türk yönetmen Selcen Ergun'un ilk uzun metrajlı filmi 'Kar ve Ayı', 66. San Francisco Uluslararası Film Festivali'nde 'Yeni Yönetmenler Ödülü'ne layık görüldü. Film, dünya prömiyerini Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapmış ve Türkiye prömiyerini Antalya Film Festivali'nde gerçekleştirmiştir. Jüri, Ergun'un filmdeki atmosfer, gerilim ve karakter gelişimine dair keskin ve incelikli bakış açısını övdü. Film, kışın bitmek bilmeyen bir kasabada geçen ve genç bir hemşirenin yaşadıklarını konu alıyor.
27 Nisan 2023

Selman Nacar'ın son filmi 'Tereddüt Çizgisi', 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı. Filmin galasına, yönetmen Nacar'ın yanı sıra oyuncular Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Erdem Şenocak, Okan Avcı, Buket Gülbeyaz, Zeynep Tözüm, Ahmet Kutlu ve film ekibi katıldı. Filmin dünya haklarını, Shoplifters, The Square ve A War gibi uluslararası film kategorisinde Oscar adayı olan filmleri de temsil eden Magnolia Pictures aldı.
5 Eylül 2023

Selman Nacar'ın ikinci uzun metrajı 'Tereddüt Çizgisi', 19. Zürih Film Festivali'nde en iyi film seçilerek 'Altın Göz' ödülünün sahibi oldu. Film, avukat Canan'ın masum olduğuna inandığı ve uzun süredir savunduğu bir cinayet zanlısının hüküm duruşması gününde kendi vicdanıyla yüzleşmek zorunda kalmasının hikayesini anlatıyor. Festivalin odak noktası yetenekli yeni yönetmenleri keşfetmek olan festival, 'En İyi Uzun Metraj Film' kategorisine en fazla üç film yönetmiş isimlerin yapımlarını kabul ediyor.
8 Ekim 2023

26'ncı Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla Ankara'da başlıyor. Festival, dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin filmlerini izleyiciyle buluşturacak ve filmler sonrasında gerçekleşecek söyleşiler ve panellerle kadınların birbirine ilham ve güç vermesi amaçlanıyor. Açılış töreninde Tilbe Saran, Asiye Dinçsoy, Belmin Söylemez, Selda Taşkın ve Öyküsu Özyürek'e çeşitli ödüller takdim edilecek. Festival, 1 Haziran'dan itibaren Büyülü Fener Kızılay Sineması'nda film gösterimlerine devam edecek.
31 Mayıs 2023

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 'Kanun Hükmü' adlı belgeseli gerekçe göstererek Altın Portakal Film Festivali'ne verdiği desteği çektiğini duyurdu. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş'ın mücadelesini anlatıyor. Festival yönetimi, belgeseli 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle festivalden çıkarmış, ancak sanatçıların direnişi karşısında belgeseli yeniden seçkiye almıştı. Bu durum üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmişti. Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivalden desteğini çektiğini açıkladı.
29 Eylül 2023

Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne', 76'ncı Cannes Film Festivali'nde izleyiciyle buluştu. Daha önce 'Üç Maymun' ile 'En İyi Yönetmen' ve 'Kış Uykusu' ile 'Altın Palmiye' ödüllerini kazanan Ceylan, 'Ahlat Ağacı'ndan beş yıl sonra bu yeni filmiyle karşımıza çıkıyor. Film, ilk gösteriminde 11 dakika ayakta alkışlandı ve eleştirmenlerden tam not aldı. 'Kuru Otlar Üstüne', tacizle suçlanan bir resim öğretmeninin hikayesini konu alıyor ve Türkiye'de henüz vizyon tarihi açıklanmadı.
22 Mayıs 2023

Nehir Tuna'nın yönettiği ilk uzun metraj filmi 'Yurt', 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı ve beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Film, 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı. Filmin konusu, dini bir yurtta kalan 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet'in yaşadıklarını anlatıyor. Festivalin ödülleri 9 Eylül'de açıklanacak.
4 Eylül 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde gösterilecek ilk filmler açıklandı. Festival, Cannes'da prömiyerini yapan 'May December' filmi ile açılacak. Festivalin uluslararası programında Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Toronto Film Festivali'nin ardından ülkemizde ilk kez Ayvalık'ta gösterilecek yılın merakla beklenen filmleri yer alıyor. Festivalde ayrıca, 'Sararmış Yapraklar', 'Canavar', 'Öğretmenler Odası', 'Kabahatliler', 'Umudunu Kaybetme', 'İnşallah Erkek Olur', 'Dört Kız Kardeş', 'Nasıl Seks Yapacağız?', 'Vurgun Yemek', 'Güzel Günler', 'Çözümler Kitabı' ve 'Yeniden Başla' gibi filmler de izleyiciyle buluşacak.
24 Ağustos 2023

Bu yıl 80'incisi düzenlenen Uluslararası Venedik Film Festivali'nde 'Altın Aslan' ödülünü, Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos'un yönettiği 'Poor Things' filmi kazandı. Film, birçok eleştirmen tarafından 'yılın filmi' olarak nitelendirildi ve festivalde 8 dakika ayakta alkışlandı. En iyi kadın oyuncu ödülünü 'Priscilla' filmindeki performansıyla Cailee Spaeny, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise 'Memory' filmindeki performansıyla Peter Sarsgaard kazandı. Festivalde ayrıca, 'Io Capitano' filminin yönetmeni Matteo Garrone, Gümüş Aslan Ödülü'ne layık görüldü.
10 Eylül 2023

Türk oyuncu Fikret Kuşkan, İtalya'nın Puglia bölgesinde düzenlenen Ora!Fest Uluslararası Film Festivali'nde 'Roza' filminde sergilediği performansla 'en iyi aktör' ödülüne layık görüldü. Film, Hamit İzol'un kitabından uyarlanarak Mustafa Kotan yönetmenliğinde ve Sultan Turan Kızılay senaristliğinde çekildi. 'Roza', Urfa'dan Mersin'e göç eden mevsimlik işçi bir ailenin yaşadığı dramı konu alıyor ve eğitimsizlik, ekonomik sıkıntılar ve töre gibi temaları işliyor.
9 Haziran 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta beş yerli film olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona giriyor. Biyografik film 'Sadık Ahmet', Yunanistan'daki Batı Trakya Türklerinin mücadelesini anlatıyor. 'Efsane' isimli yerli komedi filmi, Çorum'da yoğurtçuluk yapan bir ailenin hikayesini ele alıyor. 'Aşk Mevsimi' iki gencin aşkını, 'Bars' Anadolu Parsı'nı arayan zooloğun hikayesini, 'Argylle: Gizli Casus' ise dünya çapında maceraları olan bir casusun öyküsünü konu ediniyor. Alman yapımı 'Öğretmenler Odası' idealist bir öğretmenin hikayesini, 'Hannas 2' ise paranormal olaylarla dolu bir korku filmi olarak izleyiciyle buluşuyor.
2 Şubat 2024
İşaretlediklerim