Adıyaman'da yaşayan bir depremzede, şehrin depremden sonraki üç gün boyunca kaderine terk edildiğini iddia ederek yetkililere tepki gösterdi. Sağlık çalışanı olduğunu belirten depremzede, canlı yayında yaptığı açıklamada insanların soğuktan ve açlıktan öldüğünü, yerel ve üst düzey yöneticilerin bölgede bulunmadığını ifade etti. Ayrıca kriz yönetiminin başarısız olduğunu ve tüm sorumluların bu durumdan dolayı suçlu olduğunu dile getirdi.
14 Şubat 2023

Türkiye Barolar Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan binaların yapımında sorumlu olan müteahhitler ve diğer görevliler hakkında suç duyurusunda bulundu. Ayrıca, binaların projelerine onay veren ve denetimleri yeterince yapmayan idari görevliler hakkında da suç duyurusu yapıldı. Her ilin başsavcılığına bu konuda dilekçe verildi.
10 Şubat 2023

Diyarbakır'da 6 Şubat'ta meydana gelen depremde yıkılan Galeria Sitesi'ne ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, binaların altındaki kolonlardaki konum değişikliği, mimari planda gösterilen duvarların kaldırılması gibi yapıda meydana getirilen düzensizliklerin ve projelendirme hatalarının yıkıma sebep olduğu belirtildi. Depremde Galeria Sitesi'nde 89 kişi hayatını kaybetmiş, 20 kişi yaralı olarak kurtarılmıştı. Diyarbakır başsavcılığı, kentte yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin soruşturmayı sürdürüyor.
26 Nisan 2023

İskenderun'da denize bakan 17 katlı MCG Tower, 6 Şubat depreminde yıkıldı ve 12 kişi hayatını kaybetti. Binanın inşaat aşamasında statik projede hatalar olduğu ve bu yüzden bina zemininde ve birinci katında çelik kirişler eklenerek eksikliklerin giderilmeye çalışıldığı belirtildi. Ancak, deniz manzarasının kapanmaması için deniz tarafına ekstra destek kirişleri eklenmediği, bu durumun binanın yük dağılımını olumsuz etkilediği ve yıkılmasına neden olduğu ifade edildi. Cehide ve Rafi Sümbültepe'nin çocukları adalet mücadelesi başlattı.
5 Mart 2024

6 Şubat depremlerinde yıkılan Furkan Apartmanı davasında, firari sanık Hasan Hüseyin Sever’in avukatı Ersan Şen, müvekkili için tutuklanmama garantisi verilmesini talep etti. Bu talep, depremde yakınlarını kaybedenler tarafından tepkiyle karşılandı ve Şen mahkeme çıkışında yuhalandı. Duruşma savcısı, bazı sanıklar için üst sınırdan ceza ve tutuklama talep ederken, mahkeme heyeti duruşmayı 18 Temmuz’a erteledi.
31 Mayıs 2024

Hatay Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem sonucu Antakya ilçesinde bir bina yıkıldı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden hasar gören ve eşya çıkarmaya çalışan dört kişi enkaz altında kaldı. AFAD, PAK ve UMKE ekiplerinin yürüttüğü arama kurtarma çalışmaları sonucunda üç kişinin cansız bedenine ulaşıldı ve bir kişi yaralı olarak kurtarıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasına göre, bu olayla birlikte can kaybı altıya yükseldi.
21 Şubat 2023

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ve AKP'li Veysel Eroğlu, deprem bölgesinde hedeflenen sürede kalıcı konutların inşası için Türkiye'de yeterli işgücünün bulunmadığını ifade etti. Uzmanlar, artçı sarsıntıların devam ettiği bölgede konut yapımının tehlikeli olduğunu ve uygun zemin araştırmalarının yapılmadığını belirtiyor. Eren, hükümetin hedeflediği zaman diliminde konutların tamamlanamayacağını, bu nedenle konteyner ve prefabrik kentlerin birkaç yıl kalıcı olacak şekilde düşünülmesi gerektiğini söyledi.
7 Nisan 2023

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Hatay'da yıkılmak üzere olan ve işyeri ile konutların laboratuvar test sonuçlarını içeren evrakların bulunduğu binadaki belgelerin savcılık kararıyla olay yeri inceleme ekipleri tarafından tutanakla alındığını duyurdu. Avukat Bedia Büyükgebiz, yıkım girişimini engellemek için alana giden ÇHD'li avukatların, yıkılan binalardan birinin depremle diğerinin ise kepçeyle yıkıldığını ve yerdeki belgelerin her iki enkaza da ait olabileceğini belirtti. ÇHD, evrakların teslim alınmasını başarı olarak duyurdu.
13 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat'taki çifte deprem sonrası TOKİ binalarının zarar görmemesini 'doğru zemin ve doğru teknik' kullanılmasına bağladı. Sosyal medya kullanıcıları ise diğer binaların neden denetlenmediğini ve riskli binaların neden yenilenmediğini sorgulayarak eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu'nun depremi 'kader' olarak nitelendirmeleriyle çelişen bu açıklamalar, depremde yıkılan binlerce binanın ve kaybedilen 40 binden fazla insanın sorumluluğu konusunda tartışmaları beraberinde getirdi.
19 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen iki büyük deprem sonucunda en az 5 bin 177 bina yıkıldı ve 7 bin 108 kişi hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmalarının ilk 24 saatte yetersiz kaldığı ve binaların deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmediği eleştirileri gündeme geldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, depremde ihmali ve kusuru olanların yargı sürecinin ardından hesap vereceğini belirtti.
8 Şubat 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde, depremler sonucu ağır hasar gören bir binanın yıkım çalışması sırasında bina kontrolsüz bir şekilde çöktü. İş makinesiyle birlikte çöken binanın altında kalan operatör, AFAD ekiplerinin çalışması sonucu bulunduğu yerden çıkarıldı ancak hayatını kaybetti. Olayla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldı.
24 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan ve Hatay'daki yıkımın simgesi haline gelen Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, tutuklandıktan sonra verdiği ifadede binanın neden çöktüğünü bilmediğini söyledi. Coşkun, depremin dalga boyunun farklı olabileceğini ve yeryüzüne yakın olmasının yıkıma neden olmuş olabileceğini tahmin ettiğini belirtti. Ayrıca, Karadağ'a gitme planının işlerle ilgili olduğunu ve depremden kaçmak için olmadığını iddia etti.
11 Şubat 2023

Hatay'da, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen iki büyük deprem sonrası yıkılan binalardan biri, AKP Hatay Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik'in açılışına katıldığı Ser-Al İnşaat'a ait Güçlü Bahçe City sitesi oldu. Sosyal medyada tepkilerin artması üzerine firma sahibi Servet Altaş, yüzlerce binanın yıkıldığını belirterek, medyanın kendisini haksız yere hedef gösterdiğini ve asılsız haberler yapıldığını öne sürdü. Altaş, depremin şiddetine dikkat çekerek, şehirde kullanılabilecek az sayıda binanın kaldığını ve önceliğin can kurtarmak olması gerektiğini ifade etti.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'teki depremlerde 109 kişinin ölümüne neden olan Ebrar Sitesi B Blok'un çökmesine dair yeni bir bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, binanın yeterli mühendislik ve denetim hizmeti almadığı, zemin etüt raporunun eksik olduğu ve yapılan ilave katlar için gerekli betonarme hesaplarının yapılmadığı belirtildi. Ayrıca, müteahhit, statik proje müellifi, fenni mesul, belediye yapı kontrol ve proje kontrol birimlerinin asli kusurlu olduğu ifade edildi.
10 Mayıs 2024

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Adıyaman ziyaretinde Mimarlar Odası Temsilcisi Fevzi Dost'tan depremzedeler için yapılacak konutlar hakkında bilgi aldı. Dost, Kahta ilçesindeki konutların maliyetinin devletin açıkladığı rakamların iki katına ihale edildiğini belirtti. Babacan, inşaat maliyetlerinin lüks bir otel yapımıyla kıyaslandığında dahi yüksek olduğunu ifade etti. Bakanlık, konutlar için hak sahiplerine iki yılı ödemesiz, toplam 20 yıl faizsiz vade imkanı sağlayacağını duyurdu.
13 Mart 2023

İzmir'in Konak ilçesinde iki kişinin su birikintisindeki kaçak elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiği olayla ilgili iddianame, 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Olayda sorumluluğu olduğu iddia edilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve eski başkan Tunç Soyer de dahil beş kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. İddianamede, İZSU Genel Müdürü de dahil 13'ü tutuklu 42 kişi hakkında 'bilinçli taksirle ölüme neden olmak' suçundan 22 buçuk yıla kadar hapis cezası isteniyor. Davanın ilk duruşması 5 Eylül'de görülecek.
16 Ağustos 2024

Hatay'ın İskenderun ilçesinde depremde hasar gören beş katlı bir binanın kontrollü yıkımı sırasında bina yan yattı. Yıkım sırasında bina, bitişikteki apartmanın balkonuna çarparak bazı dairelerin camlarını kırdı. Olay yerinde güvenlik önlemleri alınarak çevredeki binalar tahliye edildi ve elektrik ile doğalgaz kesildi. Hasar gören binada incelemeler başlatıldı.
15 Ağustos 2024

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde bir kişinin hayatını kaybettiği ve yedi kişinin yaralandığı teleferik kazasına ilişkin dava, Antalya 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Davada Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün de aralarında bulunduğu 12 sanık yargılanıyor. Sanıklar, bakım ihmalleri ve yetkisiz personel çalıştırma suçlamalarını reddediyor. Kazanın ardından teleferik tesisinin bakımlarının eksik yapıldığı ve bu ihmallerin kazaya davetiye çıkardığı iddia ediliyor.
11 Haziran 2024

6 Şubat'ta meydana gelen depremde yıkılan ve 72 kişinin ölümüne neden olan Adıyaman'daki İsias Oteli ile ilgili soruşturma tamamlandı. Adıyaman başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 11 sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi. İddianame, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve sanıkların yargılanmasına 3 Ocak 2024'te başlanacak.
5 Aralık 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bakan Murat Kurum, 10 ilde 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti ve ağır hasarlı binaların yıkılacağını ifade etti. Vatandaşların AFAD'ın koordinasyonu dışında evlerinden eşya almamaları konusunda uyarıda bulundu. Hasar tespitlerinin bir hafta içinde tamamlanması planlanıyor ve ay sonuna kadar inşaat faaliyetlerinin başlatılması hedefleniyor.
14 Şubat 2023
İşaretlediklerim