Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrası, mimar Doğan Tekeli binaların hızlı ve alelade yapıldığını belirtti. 70 yıllık meslek hayatında pek çok projede yer alan Tekeli, inşaat sektöründeki düzeni ve müteahhitlerin mesleki sorumluluk eksikliğini eleştirdi. Ayrıca, Türkiye'deki mimarlık akımlarının kaotik bir durumda olduğunu ve Anadolu'da kimliksiz 'kalfa yapısı' diye adlandırılan yapıların yaygınlaştığını ifade etti. Hükümetin imar barışı uygulaması ve yıkılan binaların durumu da tartışma konusu oldu.
26 Şubat 2023

Financial Times, Hatay'da depremde yıkılan ve birçok insanın hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans'ı inceledi. 12 yıl önce lüks bir yaşam vaadiyle satışa sunulan rezidansın, Türkiye'nin inşaat sektöründeki çürümüşlüğün bir sembolü haline geldiği belirtildi. İnşaat ve deprem mühendisleri, binanın yıkılma sebeplerini ve yapısal sorunlarını incelemekte. Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Çoşkun, depremden sonra kaçmaya çalışırken yakalandı ve binanın neden yıkıldığını bilmediğini ifade etti. Yapının tasarım ve inşaat kalitesi, kullanılan malzemeler ve yerel yönetimlerin sorumlulukları sorgulanıyor.
5 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan ölüm, yaralanma ve yıkımlarla ilgili olarak ihmalkarlık ve hukuksuzluklar nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, Türk Kızılay Derneği ve AFAD yetkilileri dahil olmak üzere sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Resmi verilere göre depremlerde 44 bin 374 kişi hayatını kaybetti. TİP, bu suç duyurusunu 'asrın davasının iddianamesine bir ek niteliğinde' olarak kamuoyuna sunduğunu belirtti.
27 Şubat 2023

Adıyaman'da depremde yıkılan ve 10'dan fazla kişinin ölümüne neden olan bir binanın müteahhidi Nevzat Bozan tutuklandı. Bozan'ın AKP'den milletvekili adaylığına soyunduğu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğrafları olduğu belirtildi. Ayrıca Bozan, depremden 11 gün sonra AKP Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile bir araya gelmiş ve bu buluşmayı sosyal medyada paylaşmıştır.
26 Şubat 2023

AKP Adıyaman Milletvekili Yakup Taş, Adıyaman'da meydana gelen deprem sonucu enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Deprem sonrası Taş ve ailesinin durumu hakkında endişeler bulunuyordu ve AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtmişti. Taş'ın vefat haberi, AKP Aydın Milletvekili Metin Yavuz tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu.
7 Şubat 2023

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Malatya'da Bostanbaşı mevkiinde bulunan ve depreme dayanıklı olduğu iddia edilen Asur Konutları adlı iki bloklu projenin bir bloğu depremde çöktü. Çökme anı site sakinleri tarafından kaydedildi. İnşaat şirketinin tanıtımında projenin depreme dayanıklı olduğu belirtilmiş ve 28 Ocak'ta bir dairenin satış bedeli 2 milyon 850 bin TL olarak ilan edilmişti.
7 Şubat 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, muhalefetin depremzedelerin çadırlarını söktüğüne dair iddiaları yalanladı. Öztunç, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesindeki Öksüzlü köyünde çadırların CHP'li belediye tarafından toplandığına dair iddiaları reddetti ve çadırları söken belediyenin AK Partili olduğunu ifade etti. Ayrıca, köydeki oyların büyük çoğunluğunun CHP'ye gittiğini belirterek iddiaların asılsız olduğunu vurguladı.
21 Mayıs 2023

Adalet Bakanlığı, Kahramanmaraş ve çevresindeki depremler sonrasında yıkılan binalarla ilgili olarak 10 ilde 'deprem suçları soruşturma büroları' kurulması için talimat verdi. Bu bürolar, binaların yıkılmasından sorumlu kişilerin belirlenmesi ve delil karartma veya kaçma ihtimallerine karşı gerekli önlemleri alacak. Daha önce yedi ilde soruşturma başlatılmış ve Hatay'da yıkılan bir rezidansın müteahhidi kaçmaya çalışırken yakalanmıştı.
11 Şubat 2023

Adıyaman Valiliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan İsias Otel'de hayatını kaybedenler için açılan davada, Adıyaman Belediyesi'ndeki kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verdi. İl İdare Kurulu, otelin yapısal kusurları ve denetim eksikliklerinin binanın yıkılmasına sebep olabileceğini belirtti. Bu kapsamda, yapı ruhsatında imzası bulunan ve sorumlulukları tespit edilen dört belediye görevlisi hakkında soruşturma izni verildi. Karar, depremde oğlunu kaybeden Murat Aktuğralı tarafından uzun zamandır beklenen bir adım olarak değerlendirildi.
28 Mayıs 2024

6 Şubat'ta meydana gelen ve Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından, Adıyaman'da Merve Apartmanı'nın enkazından 77 yaşındaki Fatma Güngör, depremin 212'nci saatinde sağ olarak kurtarıldı. Bu kurtarma, can kaybının 31 bin 974'e yükseldiği bir dönemde gerçekleşti. Aynı apartmandan daha önce 45 yaşındaki Ramazan Yücel de depremin 207'nci saatinde kurtarılmıştı.
15 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çevre Bakanı Murat Kurum, 10 ilde 171 bin 882 binanın incelendiğini ve 24 bin 921 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Üniversiteler uzaktan eğitime geçti ve öğrenci yurtları depremzedelere açıldı. Hatay'da yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğünün bulunduğu bina 'apar topar' yıkıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 22 bin 327'ye, yaralı sayısının 80 bin 278'e yükseldiğini duyurdu. Adalet Bakanlığı, deprem suçları soruşturma büroları kurulması için başsavcılıklara yazı gönderdi.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bin 89'a ulaştı. HDP'li Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, iktidarın deprem yönetimindeki yetersizliklerini ve sorumluluklarını eleştirdi. AFAD'ın bütçe ve personel yetersizliğine dikkat çekti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yıkılan binalarla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Oluç, depremdeki can kayıplarının sorumlularının, müteahhitler, yapı denetim firmaları ve belediyeler arasında oluşturulan bir 'üçgen' içinde olduğunu iddia etti.
1 Mart 2023

Hatay'da, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında, 14 yıl önce güçlendirme çalışması yapılan bir bina ayakta kalırken, aynı yerdeki diğer iki bina ağır hasar gördü veya yıkıldı. TED Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Özcebe'nin yürüttüğü projede, çelikten daha güçlü karbon lifli polimerler kullanılarak bina güçlendirilmiş. Özcebe, güçlendirme yöntemlerinin yaygınlaşmamasının nedenlerini ve bu konuda atılması gereken adımları anlattı. Ayrıca, bina sakinlerinden aldığı teşekkür mesajının kariyerindeki en duygusal anlardan biri olduğunu belirtti.
21 Şubat 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 6 Şubat'ta yaşanan ve çok sayıda can kaybına yol açan deprem sonrası iktidarın deprem önlemleri konusundaki ihmalkarlığını ve yanlış politikalarını eleştirdi. Öztrak, depremzedeler için yeterli konteyner stokunun yapılmamasını, yağma olaylarına karşı tedbirlerin alınmasını ve hükümetin iletişim kısıtlamalarını gündeme getirdi. Ayrıca, depremin önceden bilinmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını ve bu durumun 'asrın cinayeti' olarak nitelendirilebileceğini ifade etti.
13 Şubat 2023

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde iki kişiyi öldürmek suçundan iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Tokatspor Kulübü Başkanı Ufuk Akçekaya, İzmir'deki cezaevinde intihar etti. Akçekaya'nın cenazesi olay yerindeki incelemenin ardından hastane morguna kaldırıldı. Akçekaya, Nazmi Arıkan ve şoförü Şerif Eker'i öldürmek suçlarından hüküm giymişti.
10 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında ağır hasar gören Malatya'daki dört katlı bir bina çöktü. Olay yerine AFAD, itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Arama kurtarma çalışmaları sonucunda enkaz altında kalan Orhan Cücün'ün (28) cenazesi bulundu. Malatya Valisi Hulusi Şahin, ağır hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulundu ve şehirdeki 35 bin ağır hasarlı binanın yıkımının zaman alacağını belirtti.
5 Mayıs 2023

İstanbul Küçükçekmece’de sabah saatlerinde üç katlı bir bina çöktü ve bir kişi hayatını kaybetti. Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında, çöken binanın yanında bulunan dört katlı apartmanın da yüksek risk taşıdığı tespit edildi ve yıkım kararı alındı. Bina sakinlerine eşyalarını alma izni verildi ve bazıları akrabalarının yanına, bazıları ise otellere yerleştirildi.
3 Haziran 2024

Nazmi Şahin, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yapılan hasar tespit çalışmalarında 61 bin 722 binanın acil yıkılması kararının çıktığını ve yapı denetiminden geçemeyen binaların imar barışı kapsamında iskan belgesi aldığını ifade etti. Şahin, Adana ve Gaziantep şehir merkezlerinde denetimli binaların yıkılmadığını, Malatya'da ise yıkılan 1300 binadan sadece ikisinin denetimli olduğunu belirtti. Ayrıca, deprem yönetmeliğinin güncellenmesi gerektiğini ve imar barışının teknik inceleme yapılmadan iskan verilmesine yol açtığını eleştirdi.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman'da yaptığı açıklamada, 1999 öncesi yapılan ve mühendislik hizmeti almayan yapıların yüzde 98'inin yıkıldığını belirtti. Bakan Kurum, yıkılan binaların büyük çoğunluğunun yapı denetimi almamış olduğunu ve yeni binalar arasında da ağır hasarlı olanlar olduğunu fakat yıkılan oranının yüzde 2 olduğunu ifade etti. Toplam 2 milyon 535 bin yapının tespit edildiğini, bunlardan 1 milyon 191 bininin 1999 öncesi inşa edildiğini ve bu binaların yüzde 48'ini oluşturduğunu, geri kalan yüzde 52'sinin ise yeni yapı denetim sistemleri ve deprem yönetmelikleri ile güvenli hale getirildiğini açıkladı.
23 Şubat 2023

6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli çifte depremlerin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yıkılan bölgelerdeki yeniden yapılanma ile ilgili yaptığı vaatlerin gerçekleşme durumu The Guardian tarafından incelendi. Erdoğan, depremlerden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, bir yıl içinde vatandaşlara evlerini teslim edeceklerini söylemişti. Ancak, The Guardian'ın izlenimlerine göre, bu vaatlerin gerçekleşmesi şüpheli görünüyor ve yıkılan binaların yeniden inşası konusunda somut bir ilerleme kaydedilemediği belirtiliyor. Ayrıca, depremlerin yol açtığı zararın ve inşaat firmalarının yolsuzluklarının altı çiziliyor.
6 Şubat 2024
İşaretlediklerim