Türkiye’de 108 milyon kişinin kişisel verilerinin çalındığı iddiasıyla ilgili olarak Google’a gönderilen yazı ortaya çıktı. Çalınan verilerin Google Drive’da beş farklı dosya halinde yayınlandığı ve daha sonra kaldırıldığı belirtildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Google’dan dosyaların kaldırılmasını talep etti. Resmi kurumlar ise verilerin çalınmadığını iddia etti.
17 Eylül 2024

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun talebiyle, partisi ve kendisi hakkında olumsuz içerikler içeren haber ve sosyal medya paylaşımlarına erişim engeli konuldu. Engellenen içerikler arasında Yapıcıoğlu'nun biyografisinin yer aldığı bir yazı da bulunuyor. Parti, Hizbullah ile ilişkilerini gösteren haberlerin yanı sıra, Yapıcıoğlu'nun altı yaşında evlendirilen bir kız çocuğu, Hizbullah'ın terör örgütü olmadığı ve Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili yaptığı açıklamaların yer aldığı biyografiye de erişim engeli getirtti.
31 Mart 2023

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), Çin menşeili video paylaşım platformu TikTok'a, çocukların kişisel bilgilerinin kullanılması konusunda Avrupa Birliği (AB) yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 345 milyon avro para cezası verdi. TikTok'un kişisel verilerin korunmasına ilişkin ihlallerinin 31 Temmuz-31 Aralık 2020 tarihleri arasında gerçekleştiği belirtildi.
17 Eylül 2023

Yazar Yavuz Ekinci'nin 'Rüyası Bölünenler' isimli romanı, 'PKK propagandası yapıldığı' iddiasıyla İstanbul savcılığı tarafından toplatılma kararı alındı. Ekinci, bu karara itiraz etti, ancak İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından itirazı reddedildi. Yazar, mahkemenin ret kararını ve kendi düşüncelerini Twitter hesabından paylaştı, yapıtların yargılanmasını politik bir eylem olarak nitelendirdi.
7 Nisan 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle verdiği kararı kabul etmediğini belirtti. Arslan, AİHM'nin kararının kamuoyunda tartışıldığını, ancak nihai kararı Türkiye'deki mahkemelerin vereceğini ifade etti. AİHM, Yalçınkaya'nın başvurusu üzerine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6, 7 ve 11'inci maddelerine ilişkin hak ihlali kararı almıştı.
1 Ekim 2023

ABD Adalet Bakanlığı ve 16 eyaletin başsavcısı, Apple'ın akıllı telefon pazarlarında rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle antitröst davası açtı. Davada, Apple'ın pazar gücünü kötüye kullandığı ve geliştiricilere yasa dışı kısıtlamalar getirerek akıllı telefonlar üzerinde tekel oluşturduğu iddia ediliyor. Bu haberin ardından Apple hisseleri yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti.
21 Mart 2024

Rap sanatçısı Ezhel, bir Twitter sohbet odasında 'Kürdistan'ın başkenti Ankara'dır, İstanbul'dur' ifadelerini kullanarak Kürtlerin Türkiye'deki varlığını savundu. Bu sözler üzerine iktidara yakın bazı gazeteler tarafından PKK propagandası yapmakla ve skandal ifadeler kullanmakla suçlandı. Ezhel, sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek Türkiye'nin bölünemeyeceğini ve Kürdistan tabirinin Türkiye'nin bir parçası olduğunu ifade etti. Sözlerinin ardından Ezhel, sosyal medya üzerinden hakaret ve küfürlerle karşı karşıya kaldı.
21 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar sebebiyle CHP Zeytinburnu İlçe Başkan Yardımcısı Süleyman Dağ gözaltına alındı. Dağ'a, Instagram ve Twitter hesaplarından yaptığı paylaşımlar nedeniyle 'halkın kin ve düşmanlığa tahrik etme' ve 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamaları yöneltildi. Ayrıca, 2012 yılında Erdoğan'ın bir öğrenciye söylediği sözlerin yer aldığı video da delil olarak dosyaya eklendi. Dağ, ifade verdikten sonra yurtdışına çıkışı yasaklanarak serbest bırakıldı.
11 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kendisinin Twitter mesajlarını engelleme girişimine karşı çıkarak, tecrit uygulamalarının kaldırılması çağrısında bulundu. Demirtaş, cezaevinden avukatları ve yakınları aracılığıyla mesajlarını Twitter üzerinden paylaşmaya devam ediyor. Adalet Bakanı Bozdağ, Demirtaş'ın mesajlarını engellemek için uluslararası örnekleri incelediklerini belirtti. HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da benzer bir tepki göstererek, hükümetin korkularını dile getirdi.
11 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen ve 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis cezası öngören yasanın 29'uncu maddesinin iptalini görüşmek üzere toplandı. Basın örgütleri, bu yasayı ve gazetecilere yönelik tutuklamaları protesto etmek için AYM önünde 'basın nöbeti' başlattı. 29'uncu maddeden dolayı tutuklanan gazeteci Tolga Şardan da nöbete katıldı ve AYM'nin vereceği kararın meslek ve toplum açısından önemine vurgu yaptı.
8 Kasım 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Disney +, Amazon Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’deki bazı yapımları 'Türk aile yapısına aykırı' buldu ve bu platformlara para cezası verdi. RTÜK, bu yapımlarda cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve bunların normalleştirilmesi gibi sebeplerle ailenin korunması ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Ayrıca, Virgin Radyo'da yayınlanan bir programda çocukların dinleyebileceği zaman dilimindeki gayri ahlaki, cinsellik ve müstehcenlik üzerine yapılan konuşmaları da yayıncılık ilkelerine aykırı buldu ve bu kuruluşa da para cezası verilmesini kararlaştırdı.
26 Temmuz 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden avukatları ve yakınları aracılığıyla Twitter üzerinden mesajlar paylaşmasının engellenmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti. Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nden bu yöntemle özellikle seçmeni motive etmek ve hakkındaki iddialara yanıt vermek amacıyla mesajlarını iletiyor. Bozdağ, hükümlülerin sosyal medya kullanımını engelleyecek düzenlemeler üzerinde düşündüklerini ve dünyadaki örnekleri incelediklerini ifade etti.
11 Ocak 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram’a erişimi 2 Ağustos’ta engellemişti. Türkiye ve Meta arasında yapılan anlaşma sonrası, Instagram’a getirilen erişim engeli kaldırıldı. Anlaşma kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun olarak katalog suçlar arasında yer alan içeriklerin kaldırılması ve Türk kullanıcıların haklarının güvence altına alınması gibi şartlar bulunuyor. Meta tarafından anlaşmaya dair henüz bir açıklama yapılmadı.
10 Ağustos 2024

Twitter'ın bazı kaynak kodlarının GitHub üzerinden sızdırıldığı bildirildi. Twitter'ın talebi üzerine GitHub, DMCA yasası kapsamında bu kodları kaldırdı. GitHub, içerik kaldırma işlemleri hakkında genellikle yorum yapmadığını ancak DMCA taleplerini şeffaf bir şekilde paylaştığını belirtti. Kodları sızdıran kullanıcının adının 'FreeSpeechEnthusiast' olduğu ifade edildi.
27 Mart 2023

Sosyal medya fenomeni Danla Bilic, Ankara'da yaşayan Tuğay D. isimli bir kişinin kendisine sosyal medyadan rahatsız edici mesajlar gönderdiğini ve hayal dünyasında kendisiyle aşk yaşadığını iddia ettiğini belirterek şikayetçi oldu. Bilic'in can güvenliğini tehlikede gören mahkeme, Tuğay D. hakkında 2 ay süreyle uzaklaştırma kararı verdi. Türk hukukunda 'musallat olma' suçu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu kapsamında 'tek taraflı ısrarlı takip' olarak tanımlanıyor ve bu tür eylemler için uzaklaştırma kararı alınabiliyor.
1 Nisan 2023

Sosyal medya fenomeni ve tasarımcı Eda Taşpınar, Sultanahmet Cezaevi Camii içerisinde çekilmiş fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştı. Bu paylaşım bazı kullanıcılardan tepki topladı ve Taşpınar fotoğrafı kaldırdı. İstanbul başsavcılığı, Taşpınar hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan TCK 216. maddesi kapsamında resen soruşturma başlattı.
3 Ocak 2023

Diken yazarı Levent Gültekin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı ve Bayraktar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar hakkında yaptığı bir yorum nedeniyle 25 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi. Gültekin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yorumunun hakaret veya iftira içermediğini, basit bir eleştiri olduğunu belirtti ve 'devlet gücüyle paramıza çöküyorlar' ifadesini kullandı. Ayrıca, ödemesi gereken tazminat miktarını 'haram' olarak nitelendirdi.
23 Kasım 2023

Rekabet Kurulu, Elon Musk tarafından yapılan Twitter'ın kontrolünün devralınması işlemine onay verdi. İşlemin kanunen izne tabi olduğu ve etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılmadığı belirlendi. Ancak, bu işlem için önceden izin alınmadığı tespit edildiği için Musk'a, Türkiye'deki 2022 yılı gelirinin binde biri oranında idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
6 Mart 2023

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House'un 2023 raporunda, Türkiye internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı. Rapor, Türkiye'de internet özgürlüğünün son on yılda istikrarlı bir şekilde azaldığını belirtti. Sansürün yaygın olduğu ve yüzlerce web sitesi, çevrimiçi makale ve sosyal medya gönderisinin engellendiği veya kaldırıldığı belirtildi. Ayrıca, hükümetin çevrimiçi ifadeyi suç sayan ve sansürü artıran yasalar çıkardığı, dezenformasyonu körükleyen trol ağları oluşturduğu ve gazetecileri, aktivistleri ve sosyal medya kullanıcılarını yasal suçlamalarla karşı karşıya bıraktığı ifade edildi.
4 Ekim 2023

Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrasında hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, sosyal medya platformunun üst düzey yönetimiyle yapılan toplantının ardından kaldırıldı. Ancak erişim kısıtlamasının kalkmasının ardından bu kez Twitter'da global bir sorun ortaya çıktı ve kullanıcılar tweet atma sınırlarına ulaştıkları uyarısıyla karşılaştı. Bloomberg ve Londra merkezli siber gözlemevi NetBlocks, platform kaynaklı bu sorunu doğruladı.
9 Şubat 2023
İşaretlediklerim