Bianet'in Kürtçe yayını Bianet Kurdî'nin editörü Aren Yıldırım, İstanbul Üsküdar'daki evinde sabah erken saatlerde polis tarafından gözaltına alındı. Yıldırım, Fatih'teki Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Avukatı Ülkü Şahin, dosyada kısıtlama olduğunu ve 24 saat süreyle avukatla görüş yasağı bulunduğunu belirtti. Aren Yıldırım, aynı zamanda dilbilimci, çevirmen ve gazeteci olarak tanınıyor ve iki kitabın yazarı.
15 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararını görüşmek üzere gündemine aldı. Ancak bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine görüşme ileri bir tarihe ertelendi. AYM, Demirtaş'ın 'tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluğa ilişkin kararların etkili itiraz güvencesi içermeyen, bağımsız ve tarafsız hâkim ilkelerine aykırı olan sulh ceza hâkimliklerince verilmesi nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği' iddiasını ele alacaktı.
26 Temmuz 2023

ABD'de, Meta'ya çocukları kasıtlı olarak kandırdığı ve içeriklerin çocukları istismar ettiği iddiasıyla dava açıldı. Avrupa Birliği daha önce Meta ve Snapchat'ten reşit olmayan kullanıcıların korunması hakkında bilgi talep etmişti. ABD'nin 33 eyaletinden avukatlar tarafından açılan davada, Meta'nın çocukların psikolojisine zarar verdiği belirtiliyor. Meta yetkilileri ise şirketin gençler için güvenli bir çevrimiçi deneyim sağlamak adına yaptığı çalışmaların bu suçlamalarla yanlış yansıtıldığını ifade ediyor.
27 Kasım 2023

Yazar Yavuz Ekinci'nin 2014 yılında yayımlanan 'Rüyası Bölünenler' adlı romanı, İstanbul savcılığının talebi üzerine 'PKK propagandası yapıldığı' iddiasıyla toplatılma kararı aldı. Ekinci, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, romanın kurgusal bir eser olduğunu ve edebiyata yapılan müdahalelerin geçmişteki sansür uygulamalarını hatırlattığını belirtti. Ayrıca, yazar Ahmet Ümit ve Britanyalı yazar Jeanette Winterson'un eserlerinin de geçmişte sansürlendiği bilgisi verildi.
20 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası'nda aldığı hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın 'hak ihlali' başvurusunu Genel Kurul'a sevk etti. Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, AYM 2'nci bölümünün yerleşik içtihatlar gereği doğrudan ihlal kararı verebileceğini belirtti. AYM'nin bir takvim açıklayacağı ve bu takvim kapsamında genel kurulun bir karar vereceği belirtildi.
5 Ekim 2023

ABD'de uzun süredir devam eden TikTok tartışmalarında önemli bir gelişme yaşandı. Temsilciler Meclisi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'un ülkede yasaklanması yönünde bir tasarıyı büyük bir çoğunlukla onayladı. Tasarı, TikTok'un sahibi olan Çinli ByteDance şirketine platformu 165 gün içinde satması gerektiğini belirtiyor; aksi takdirde TikTok, ABD'deki uygulama mağazalarında yer alamayacak. Bu karar, ABD'lilerin kişisel bilgilerinin Çin hükümetinin eline geçme endişesiyle alındı.
13 Mart 2024

Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023

RTÜK, TELE1 TV'ye Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın sözleri nedeniyle yayın durdurma ve idari para cezası vermişti. TELE1 TV, bu karara karşı Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, TELE1 TV'nin başvurusunu kabul ederek cezanın yürütmesini oybirliğiyle durdurdu ve RTÜK'e savunma için 30 günlük süre tanıdı. Eğer mahkeme RTÜK'ün kararını onaylasaydı, kanal 24 Temmuz'a kadar yayın yapamayacaktı.
17 Temmuz 2023

Günde on binlerce kişinin ziyaret ettiği Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle hedef gösterildikten sonra kapatıldı. Kapatma kararını savunan Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a, Ekşi Sözlük'ün kurucusu Sedat Kapanoğlu Twitter'dan sert bir dille yanıt verdi. Kapanoğlu, Hakan'ın tutumunu eleştirerek, milyonlarca insanın bilgiye erişim hakkının ve yazarların emeğinin önemsenmesi gerektiğini vurguladı.
24 Şubat 2023

Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda şeriat ile ilgili eleştirel bir yorum yapmıştır. Bir kullanıcının Farsça bir şiire yaptığı, 'Feyza hanıma şeriat atak gelmiş' yorumuna, Altun 'Şeriate s..kayım' şeklinde karşılık vermiştir. Bu paylaşımın ardından sosyal medyada hedef gösterilen Altun, paylaşımını silmiş ve 'Türkiye Cumhuriyeti laiktir laik kalacak' şeklinde yorumlar yapmıştır. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı, Altun'un paylaşımını 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla soruşturma kapsamında gözaltına alınmasına karar vermiştir.
19 Şubat 2024

İstanbul Başsavcılığı, TikTok platformunda deprem bölgesindeki seçmenlere hakaret içeren bir video yayınlayan kişiye yönelik 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Söz konusu şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi ve yurt dışında olma ihtimaline karşı yakalama kararı çıkarıldı.
16 Mayıs 2023

Free Web Turkey'in 2023 İnternet Sansürü raporuna göre, 2023 yılında toplam 219 bin 59 URL için erişim engeli kararı verildi. Bu engellemeler arasında 14 bin 680 haber, 5 bin 641 sosyal medya paylaşımı ve 743 sosyal medya hesabı bulunuyor. En çok engellenen haberler yolsuzluk ve usulsüzlük konularında olup, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesini konu alan haberler de dikkat çekiyor. Haberlerin engellenme gerekçeleri arasında en çok 'kişilik hakları ihlali' öne çıkıyor.
12 Temmuz 2024

ABD Temsilciler Meclisi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u ABD'de yasaklama yönünde oy kullandı. Yasa tasarısı, TikTok'un Çinli ana şirketi ByteDance'in hisselerini Amerikalı şirketlere satması gerektiğini belirtiyor. TikTok, ABD'de 170 milyon kullanıcıya sahip olup, özellikle gençler arasında popüler. ABD'li politikacılar, platformun kullanıcı bilgilerini Çin'e aktardığını ve Amerikalıların görüşlerini etkilediğini iddia ediyor.
17 Mart 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edildikten sonra TİP’ten Hatay milletvekili seçilen avukat Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararının gerekçesini açıkladı. AYM, Atalay hakkındaki yargılamayı durdurmayan Yargıtay’ın içtihada aykırı davrandığını, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmediğini, Anayasa’nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak Atalay’ın anayasal haklarını ihlal ettiğini belirtti. Gerekçeli kararda, Atalay hakkındaki ihlal kararının yapısal bir sorundan kaynaklandığı aktarıldı.
27 Ekim 2023

Sabah gazetesi yazarı ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Kaplan, kişilik haklarını ihlal ettiği iddiasıyla bir hava durumu haberinin yayından kaldırılmasını talep etti ve mahkeme bu talebi kabul etti. Kaplan, son iki ayda toplam 396 içeriğe erişim engeli getirtti. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Gazete Duvar'da yayımlanan ve Kaplan'ın kişilik haklarını ihlal ettiği iddia edilen hava durumu haberinin kaldırılmasına dikkat çekti ve bu durumu eleştirdi.
5 Temmuz 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 ve KRT kanallarına yasaları çiğnedikleri gerekçesiyle üçer kez program durdurma cezası verdi. TELE1'de yayınlanan 'Forum Hafta Sonu' programında, 15 Temmuz darbe girişiminin 'demokrasi mücadelesi olmadığı' ve 'Yenikapı ruhunun cumhuriyet ve Atatürk önderliğinde yapılan aydınlanma devrimlerini yok etmeye yönelik olduğu' ifadeleri kullanıldığı belirtildi. KRT'de yayınlanan 'Haftanın Panoraması' programında ise HDP/Yeşil Sol Parti ve Kürt seçmenle ilgili değerlendirmelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu tespit edildi.
9 Ağustos 2023

Instagram, 18 yaş altı kullanıcılar için yeni kısıtlamalar getirdiğini duyurdu. 'Genç hesapları' adı verilen uygulama kapsamında, reşit olmayan kullanıcıların içeriklere erişimi ve diğer kullanıcılarla etkileşimleri sınırlandırılacak. Ebeveynler, çocuklarının hesaplarını denetleyebilecek ve kullanım sürelerini belirleyebilecek. Uygulama ilk olarak ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya'da yürürlüğe girdi; Türkiye'de ise ocak ayında aktif olacak.
18 Eylül 2024

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrasında arama kurtarma çalışmalarına katılan ve Twitter üzerinden 'Devlet nerede' diye soran emekli savcı Erol Taslak hakkında, bir takipçisinin şikayeti üzerine 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve diğer devlet organlarını alenen aşağılama' suçlamasıyla dosya açıldı. Isparta savcılığı, Taslak'ın sözlerinin aşağılayıcı değil, eleştiri niteliğinde olduğuna karar vererek kovuşturmaya yer olmadığını belirtti. Bu karar, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi kapsamında değerlendirildi.
24 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter'a Türkiye'den erişilememesinin teknik sorunlardan kaynaklandığını belirtti. Ancak siber güvenlik ve internet gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. 6 Şubat'taki depremler sonrası Twitter, bilgi alışverişi ve yardım organizasyonları için aktif olarak kullanılıyordu. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazılarının sadece VPN ile girebildiklerini ifade etti.
8 Şubat 2023

Gazeteci Ayşenur Arslan, 2020'de Pençe Harekatı hakkında yaptığı bir yorum sonrası sosyal medyada hakarete uğradı. Arslan'ın bu yorumları bir televizyon kanalı tarafından çarpıtılarak paylaşıldı ve bir kişi tarafından hakaret içeren bir yorum yapıldı. Arslan, hakaret eden kişi hakkında şikayetçi oldu. Mahkeme, Arslan'ın sözlerinin sunuluş biçimini ve sanığın tepkisini 'haksız tahrik' olarak değerlendirerek sanığa ceza verilmesine gerek görmedi.
10 Aralık 2023
İşaretlediklerim