Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

Elon Musk, Twitter'ın ücretli olabileceğini açıkladı. Musk, platformun kullanımı için küçük bir aylık ödeme almayı planladığını belirtti. Ayrıca, platformda doğrulama için kullanılan 'mavi tik' özelliğini de ücretli hale getirdi ve bunu avantaj sağlayan bir ücretli abonelik sistemine dönüştürdü. Musk, bu değişikliğin botlarla mücadeleyi amaçladığını ifade etti.
19 Eylül 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda, Cannes Film Festivali'nde yarışan 'Çaykovski’nin Karısı' ve gerçek bir olaydan uyarlanan 'Çıldırmış Ayı' gibi dikkat çekici filmler gösterime girdi. Ayrıca, evlilik kararını ailelerine açıklayan bir çiftin hikayesini anlatan 'Belki Evet, Belki Hayır' ve bir annenin hasta kızını kurtarmak için verdiği mücadeleyi konu alan 'Kızım' gibi yerli yapımlar da izleyiciyle buluştu. Animasyon severler için 'Tay' ve 'Kral Şakir: Mikrop Avcıları Cumburlop', korku filmi meraklıları için ise 'Paranoid' ve 'Ecinni 4: Ecel' vizyona giren diğer filmler arasında yer alıyor.
31 Mart 2023

Batman filminde Penguen karakterini canlandıran Colin Farrell, aynı karakterle 'The Penguin' adlı dizide rol almaya devam edecek. Dizi, HBO'nun Max platformunda Mayıs 2024'te yayınlanmaya başlayacak. Türkiye'de hangi platformda gösterileceği ise henüz açıklanmadı.
13 Nisan 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta üç yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona girdi. Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan 'Savaş Atı', iki gencin Amerikan Rüyası'na dair hikayesini anlatıyor. 'Kaygısız Baş', İstanbul'dan Kapadokya'ya dönen bir gencin yaşadıklarını, 'Küçük Deniz Kızı' ise Ariel'in insan olma arzusunu konu ediniyor. Japon yapımı anime 'Suzume', genç bir kızın olgunlaşma serüvenini, 'Conjuring: Şeytan Ayini' ve 'Cin Hikayeleri Kayıp Bebek' korku ve gerilim türünde, 'İşaretliler: Kurban' ise metafizik bir hikayeyi izleyiciyle buluşturuyor.
26 Mayıs 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde, AKP'nin milletvekili adayları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamu kurumlarının imkanlarını kullanarak seçim çalışmaları yaptığı ve camilerde mitingler düzenlediği belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu, bakanların aday olabilmeleri için istifa etmeleri gerektiği yönündeki başvuruları, bakanların kamu görevlisi olmadığı gerekçesiyle reddetti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve diğer bakanlar, seçim çalışmalarında bakanlık imkanlarını ve TOGG araçlarını kullandıkları, bazı araçların plakalarının sigorta kayıtlarında farklı araçlara ait olduğu görüldü.
23 Nisan 2023

Bu hafta sinema salonlarında üçü yerli olmak üzere altı yeni film vizyona giriyor. Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan 'Sürü', suça sürüklenen bir çocuğun hikayesini anlatıyor. 'Örümcek Ağı' evinde tuhaf olaylar yaşayan bir çocuğun hikayesini, 'Lilith Cinleri' cinler ile insanlar arasındaki savaşı, 'Kaygısız Baş' ise bir adamın işinden kovulup memleketine dönmesini konu alıyor. Haftanın animasyonları arasında 'The First Slam Dunk' ve 'Bulmaca Kulesi 2: Eve Dönüş' bulunuyor.
28 Temmuz 2023

Meta'nın bağımsız gözetim kurulu, Facebook ve Instagram'da meme ucu gösteren fotoğrafların yasağını kaldırma tavsiyesinde bulundu. Bu karar, trans ve non-binary bireylerin şikayetleri üzerine geldi. Kurul, cinsiyet kimliklerinin çeşitliliğini göz önünde bulundurarak, trans ve non-binary bireylerin bu tür fotoğrafları paylaşmalarına izin verilmesi gerektiğini belirtti. Meta'nın politikalarının cinsiyet ayrımına dayandığı ve belirsiz olduğu, bu nedenle uluslararası insan hakları standartlarına uygun kriterler belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Ancak, bu değişikliklerin pratikte nasıl uygulanacağı ve yapay zekanın cinsel kimlikleri nasıl tespit edeceği konusunda belirsizlikler bulunuyor.
21 Ocak 2023

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan sinemacı ve gazeteci Çiğdem Mater, 'Sinemada Hapishane' adlı bir yazı kaleme aldı. Yazı, YouTube'da sinema içerikleri üreten 'Kutsal Motor' kanalının 'Kapsül' programı için hazırlandı ve Ece Dizdar tarafından seslendirildi. Mater, yazısında hapishanenin mutsuz ve çaresiz bir yer olmadığını, haklı olduğuna inanan bir kişi için neşeli bir yer olabileceğini ifade etti.
17 Ekim 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, uygulamanın ismini ve logosunu 'X' olarak değiştirdi. Ancak bu değişiklik, Musk'ın bazı yasal sorunlarla karşılaşmasına neden olabilir. Meta ve Microsoft gibi büyük şirketler 'X' harfiyle ilgili fikri mülkiyet haklarına sahip. Bu nedenle, Musk bu şirketlerden dava alabilir. Ticari marka avukatı Josh Gerben, Twitter'ın bu konuda dava edilme ihtimalinin %100 olduğunu belirtti.
25 Temmuz 2023

İstanbul Adalar'da evcil hayvanların yasadışı üretimi ve satışı yapıldığı tespit edildi. Aktivistlerin ve bölge halkının ihbarı üzerine tarım müdürlüğü ve polis harekete geçti ve bir anne kurt köpeği ile dört yavrusu kurtarıldı. Evcil hayvanların kayıtdışı üretimi ve ticareti, sahipsiz hayvan nüfusundaki artışa neden oluyor ve hayvana karşı insanlık dışı muamele vakalarının başlıca kaynağı oluyor. Hayvanları Koruma Mevzuatı'na göre, evcil hayvanların, sahiplerince kısırlaştırılması esastır.
22 Temmuz 2023

Pınar Deniz ve Uraz Kaygılaroğlu'nun başrollerini paylaştığı Disney+ orijinal yapımı 'Aktris' dizisinin ilk fragmanı izleyiciyle buluştu. 31 Mayıs'ta yayınlanacak olan dizi, suç, gerilim ve mizah öğelerini içeriyor. Yönetmenliğini Soner Caner'in üstlendiği ve senaryosunu Hakan Bonomo'nun yazdığı dizide, Türkiye'nin en ünlü yıldızının hem ışıltılı hem de karanlık dünyasını konu alıyor. Dizide ayrıca Tolga Tekin, Ahmet Rıfat Şungar, Şebnem Hassanisoughi, İpek Çiçek ve Serhat Kılıç gibi isimler rol alıyor.
10 Nisan 2023

FOX TV, isim ve logo değişikliğine giderek yeni adını Now TV olarak duyurdu. Disney grubunun FOX'u satın alması sonucu belli bir süreliğine sahip olduğu isim hakkının süresinin dolması nedeniyle bu değişiklik gerçekleşti. RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından yaptığı duyuru ile kanalın yeni adının Now TV olduğunu ve RTÜK'ün değişiklik talebini onayladığını bildirdi.
24 Ocak 2024

Twitter, Şubat ayında duyurduğu içerik üreticileriyle reklam gelirlerini paylaşma planını hayata geçiriyor. Sahibi Elon Musk, ilk dağıtımın toplamının beş milyon dolar olacağını belirtmişti. Bazı içerik üreticileri, 72 saat içinde paylarını alacaklarına dair bildirim aldıklarını ifade etti. Para kazanmak için bir hesabın mavi tikli olması ve paylaşımlarının beş milyon görüntülenme alması gerekiyor. Kişi başına dağıtılacak tutar birkaç bin dolardan 40 bin dolara kadar değişebiliyor.
14 Temmuz 2023

Twitter, kullanıcıların hesaplarının ne zaman mavi tik onayı aldığını gösteren bir özellik getirdi. Bu özellik sayesinde, mavi tikin paralı hale gelmeden önce onaylanan hesaplar kolayca ayırt edilebiliyor. Elon Musk'ın CEO'su olduğu şirket, Aralık 2022'de mavi tiki aylık 8 dolar karşılığında satmaya başlamış ve 20 Nisan'da ücretsiz mavi tikleri kaldırmıştı. Mavi tik önceden özellikle ünlüler ve gazeteciler için dezenformasyonla mücadele amacı taşırken, şimdi bir statü sembolü olarak görülüyor.
5 Haziran 2023

Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş'ın mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle Altın Portakal Film Festivali'nden çıkarılmıştı. Ancak, festival jürisi ve diğer film yapımcılarından gelen tepkiler üzerine belgesel, festival seçkisine geri alındı. Festival yönetimi, belgeselin geri alınmasının gerekçesini 'filmdeki kişinin hakkında yargı sürecinin devam etmediğinin' belgelenmesi olarak gösterdi.
28 Eylül 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, platformun logosunu, ismini ve adresini değiştirdi. Bu değişikliklerin ardından Twitter'ın reklam gelirleri yarı yarıya düştü. Uzmanlar, bu değişikliklerin etkileri üzerine farklı görüşler belirtti. Bazıları bu değişikliği 'saçma' olarak nitelendirirken, bazıları ise bu tür yeniliklerin özellikle başı dertte olan şirketlere olumlu sonuçlar verebileceğini ifade etti.
27 Temmuz 2023

Yazar Ahmet Ümit, 'Başkomser Nevzat / Tapınak Fahişeleri' isimli kitabının 'müstehcen' bulunarak sansürlendiğini duyurdu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, kitabın 18 yaşından küçükler için zararlı olduğuna ve belirli sınırlamalara tabi olmasına karar verdi. Bu karar gereği kitap, içi görülmeyen zarf veya poşet içinde ve 'Küçüklere zararlıdır' ibaresiyle satılacak. Kitapla ilgili kısıtlamalar arasında açıkta satış, teşhir, reklam ve küçüklere dağıtım yasağı bulunuyor.
17 Mart 2023

Rick and Morty animasyon dizisinin ana karakterlerini seslendiren Justin Roiland, ev içi şiddet suçlamaları nedeniyle diziden çıkarıldı. Roiland, 2020 yılında birlikte yaşadığı kimliği belirsiz bir kadına karşı ağır ev içi şiddet suçlamalarıyla yargılanmayı bekliyor. Dizinin dağıtımcısı Adult Swim, Roiland'ın yerine yeni bir seslendirme sanatçısı arayışına girdiğini duyurdu. Rick and Morty, 2013 yılında yayına başlamış ve büyük bir popülerlik kazanmıştı.
25 Ocak 2023
İşaretlediklerim