Bloomberg haber ajansına konuşan kaynaklara göre Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini önümüzdeki ay onaylayabilir. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Türkiye'nin endişelerini giderdiklerini ve onay sürecinin Türkiye ve Macaristan'a kaldığını belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya başvurmuş, ancak Türkiye ve Macaristan dışındaki ülkeler üyelikleri onaylamıştı. Türkiye'nin onay süreci, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi ve diğer diplomatik gerginlikler nedeniyle karmaşık bir hal almıştı.
3 Şubat 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya NATO üyeliği için belirli bir takvim sunulmadığını belirtti. Stoltenberg, koşullar yerine geldiğinde Ukrayna'ya üyelik daveti gönderileceğini ve NATO'nun Ukrayna'ya askeri yardım sağladığını ifade etti. Ayrıca, Ukrayna'nın NATO üyeliğine yaklaştığını ve Ukrayna silahlı kuvvetlerine silahlı eğitim verildiğini kaydetti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ise NATO'nun tutumunu eleştirerek, üyelik veya davet için bir takvim belirlenmemesini ve koşullarla ilgili muğlak ifadeler kullanılmasını 'eşi görülmemiş ve absürt' olarak nitelendirdi.
11 Temmuz 2023

İsveç'te aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasının ardından Türkiye'den gelen sert tepkiler sebebiyle, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Şubat ayında planlanan üçlü mekanizma toplantısı ertelendi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecinde Türkiye'nin endişelerini gidermek için belirli taahhütlerde bulunmuş olmalarına rağmen, bu gelişme sonrasında toplantının ertelenmesi kararı alındı. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor.
24 Ocak 2023

İsveç'in NATO'ya katılımı için gerekli olan katılım protokolü, Meclis Dışişleri Komisyonu tarafından onaylandı. Protokolün, İsveç Genel Kurulu'ndan da onay alması gerekiyor. Şu ana kadar NATO üyesi 31 ülkeden 29'u İsveç'in üyeliğini onayladı. Türkiye ise İsveç'teki Kuran yakma eylemleri ve terörle mücadele yasasının yetersizliği nedeniyle protokolün onayını geciktiriyor.
26 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Vilnius'ta gerçekleşen NATO zirvesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü tutmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Biden, NATO'nun demokratik değerleri koruma konusundaki önemini vurgulayarak, NATO'nun genişlemesinin bu değerlerin korunmasına katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'yu bölmeyi hedeflediğini ancak başarısız olduğunu ifade etti.
12 Temmuz 2023

Finlandiya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti öncesinde, Türk yetkililer Finlandiya'nın NATO üyeliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylanabileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin üzerine düşen görevi yapacağını ve verilen sözün tutulacağını belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım başvuruları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından gerçekleşmiş ve Türkiye, özellikle terörle mücadele konusunda endişelerini dile getirmişti. İsveç ile ilişkilerde yaşanan gerilimler nedeniyle Türkiye, sadece Finlandiya'nın üyeliğini onaylayabileceğini, İsveç'in ise destek beklememesi gerektiğini açıklamıştı.
15 Mart 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasını 16 Kasım Perşembe günü görüşecek. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye başlangıçta bazı endişelerini dile getirmişti. Haziran 2022'de İspanya'daki NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine yönelik itirazlarından vazgeçmişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği onaylanırken, İsveç'in üyeliği ise bazı gerginlikler nedeniyle bekletiliyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz 2023'te İsveç'in üyeliği için olumlu sinyal vermişti.
14 Kasım 2023

Stockholm'de YPG destekçisi bir grup tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen bir maket asıldı. Bu olay üzerine İsveç büyükelçisi Türkiye Dışişleri Bakanlığına çağrıldı ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsveç Parlamentosu Başkanının Türkiye ziyaretini iptal etti. İsveç Başbakanı Ulf Kristerrson, bu eylemin İsveç'in NATO üyeliği için yapılan başvuruyu sabote etmeye çalıştığını ve ülkesinin güvenliği için de tehlike oluşturduğunu belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, Türkiye'nin endişeleri sonrasında Madrid'deki NATO zirvesinde iki ülke, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki taleplerini karşılayacak adımlar atacaklarını taahhüt etmişti.
13 Ocak 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliği için gerekli olan katılım protokolünü imzaladı. Bu onay, İsveç'in NATO'ya katılım sürecinde önemli bir adımı temsil ediyor. Haberin detayları henüz paylaşılmamış olup, ilerleyen zamanlarda daha fazla bilgi verileceği belirtilmiş.
25 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin farklı bir tutum sergileyebileceğini ifade etti. Bu açıklama, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun İsveç olmadan da NATO'ya katılımı değerlendirebileceklerini söylemesinin ardından geldi. Türkiye ve Macaristan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini henüz onaylamadı. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesi nedeniyle gerilmişti.
29 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in temmuz ayında yapılacak olan NATO liderler zirvesinde ittifaka katılacağını tahmin ettiğini belirtti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda endişelerini dile getirmiş ve İsveç'ten terörle mücadele konusunda adımlar atmasını beklemişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmamış durumda. Blinken, Türkiye'nin meşru çıkarlarını dikkate alarak İsveç ile çalıştıklarını ve sürecin yakın zamanda tamamlanacağını ifade etti.
6 Nisan 2023

Avrupa Birliği (AB), liderler zirvesinde Ukrayna'ya 50 milyar avro ek mali yardım sağlanması konusunda uzlaştı. Daha önce Aralık ayında Macaristan'ın vetosu nedeniyle bu yardım planı engellenmişti. Ancak AB'nin özel zirvesinde tüm üye ülkelerin bu yardım paketi konusunda anlaşmaya vardığı duyuruldu. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya üzerinden bu uzlaşmayı ve AB'nin Ukrayna'ya olan uzun vadeli ve öngörülebilir desteğini duyurdu.
1 Şubat 2024

Milli Savunma Bakanlığı, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğe müdahale etmek üzere NATO Kosova Gücü'ne (KFOR) bağlı bir komando birliğini bölgeye gönderdiğini açıkladı. Kosova'da Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmiş ve bölgede tansiyon yükselmişti. KFOR ve Kosova polisi belediye binalarını korumak için tedbirler almış, çıkan arbedede 30 KFOR askeri yaralanmıştı. Türkiye'nin gönderdiği birlik, 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova'daki Sultan Murat Kışlasına intikal edecek.
4 Haziran 2023

ABD ve Avrupa Birliği, 23 ve 24 Mart 2023 tarihlerinde, daha önce kararlaştırıldığı üzere, Hint-Pasifik stratejileri doğrultusunda ortak bir deniz tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikata ABD'den USS Paul Hamilton savaş gemisi ile AB'nin Atalanta Operasyonu'na bağlı İspanyol gemisi Reina Sofia ve İtalyan gemisi Carlo Bergamini katıldı. Tatbikatın amacı, gemiye çıkış prosedürleri, gemi navigasyonu ve entegrasyonu gibi alanlarda eğitim yapmak ve serbest ve açık bir Hint-Pasifik'i desteklemek olarak belirtildi. Tatbikatın ana hedefi, Pasifik bölgesindeki büyük güç rekabetinde Çin'e karşı bir duruş sergilemek olarak ifade edildi.
25 Mart 2023

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusu sonucunda Antakya künefesi, Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret olarak tescil edildi. Bu tescil, Hatay'ın deprem sonrası yaralarını sarmasına ve tarihi ile kültürel mirasının korunmasına katkı sağlayacak. Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakcı, Antakya künefesinin AB'de tescil edilen dokuzuncu Türk ürünü olduğunu belirtti. AB'de coğrafi işaret almak için başvurulan ve inceleme süreci devam eden 45 Türk ürünü daha bulunmaktadır.
13 Mart 2023

Libya Temyiz Mahkemesi, Türkiye ve Trablus hükümeti arasında petrol ve gaz arama çalışmalarına ilişkin imzalanan enerji anlaşmasını askıya aldı. Anlaşma, Akdeniz'de Türkiye ve Trablus yönetiminin hak iddia ettiği, ancak Mısır ve Yunanistan'ın da hak iddia ettiği sularda petrol ve gaz çıkarma faaliyetlerini kapsıyordu. Anlaşmanın askıya alınması, Mısır ve Yunanistan'ın tepkileri ve Libya içindeki siyasi çekişmelerin arka planında gerçekleşti. Trablus Temyiz Mahkemesi karar hakkında detay vermezken, Ulusal Birlik Hükümeti'nin itiraz hakkı bulunuyor.
10 Ocak 2023

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yıllığında nükleer silah stoklarının arttığını ve jeopolitik ilişkilerin bozulmasıyla devletlerin nükleer cephanelere yatırım yaptığını belirtti. Dünya genelinde dokuz ülkenin elinde toplam 12 bin 512 nükleer savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor. Soğuk savaş sonrası dönemdeki kademeli düşüş trendinin sona erdiği ve özellikle Çin, Rusya, Pakistan, Kuzey Kore ve Hindistan'ın stoklarına yeni başlıklar eklediği gözlemleniyor. Rusya ve ABD'nin nükleer silah sayısı dünya toplamının neredeyse yüzde 90'ını oluşturuyor.
13 Haziran 2023

Türk beyaz eşya üreticisi Arçelik, ABD'li rakibi Whirlpool'un Avrupa faaliyetlerini ve Ortadoğu ile Afrika faaliyetlerini satın almak üzere anlaşmaya vardı. Avrupa faaliyetleri için Beko Europe adında yeni bir şirket kurulacak ve Arçelik bu şirkette %75 hisseye sahip olacak. Ortadoğu ve Afrika faaliyetleri için ise 20 milyon avro karşılığında prensipte anlaşma sağlandı. Bu gelişmelerin ardından Arçelik hisseleri yüzde 9,4 oranında değer kazandı.
17 Ocak 2023

ABD ordusuna ait hassas bilgiler içeren milyonlarca e-posta, '.mil' yerine Mali'nin alan adı olan '.ml' yazılması sonucu yanlışlıkla Mali'ye gönderildi. Pentagon Sözcüsü Tim Gorman, Savunma Bakanlığının bu durumun farkında olduğunu ve önlemler alındığını belirtti. Mali'nin alan adını yöneten Hollandalı internet girişimcisi Johannes Zuurbier, 2013'ten bu yana benzer hatalarla karşılaştığını ve bu durumu ABD yetkilileriyle paylaştığını ifade etti. Zuurbier, sadece ocak ayından bu yana 117 bin e-postanın kendisine yönlendirildiğini ve bu durumun riskler yarattığını dile getirdi.
18 Temmuz 2023

Brüksel'de gerçekleşen AB zirvesinde, İran ve İsrail'e yeni saldırılardan vazgeçmeleri çağrısı yapıldı ve İran'a karşı yeni yaptırımlar alındı. AB, İsrail'in dış politikasına eleştiri yöneltmezken, Türkiye'nin bölgedeki rolüne dikkat çekildi ve Türkiye'yi İran'a karşı müttefik olarak kazanma stratejisi belirlendi. Ayrıca, AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden canlandırılması için özel çağrı yapılarak, Gümrük Anlaşması'nın modernleştirilmesi ve vize serbestisi gibi konularda ilerleme kaydedilmesi hedeflendi.
19 Nisan 2024
İşaretlediklerim