Societe Generale'nin CEEMEA Baş Stratejisti Marek Drimal, yabancı yatırımcıların Türkiye'de ekonomik istikrar ve dengesizliklerin çözümü için ortodoks politikalara geri dönülmesini beklediğini ifade etti. Türkiye'deki seçim belirsizliğinin sona ermesiyle piyasaların yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklandığı, bu durumun piyasada hareketliliği artırabileceği belirtiliyor. Drimal, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yılın geri kalanında sabit tutmasını ve mevcut ekonomik modelin devamını beklediklerini söyledi.
2 Haziran 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim sürecinde kullanacağı iki ana stratejiyi yazdı. İlk strateji, Orta Asya cumhuriyetlerinin liderlerine baskı yaparak Erdoğan'a 'dünya lideri' imajı çizilmesi. İkinci strateji ise eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomiden sorumlu bakanlık koltuğuna geri dönmesi için yapılan baskılar. Altaylı'ya göre, bu hamlelerle Erdoğan seçmenlere güçlü bir dış politika ve gerçekçi ekonomi politikaları mesajı vermeyi hedefliyor.
12 Mart 2023

Esfender Korkmaz, 2021 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 779 şirkete el konulduğunu belirtmesi ve gerekirse yeni şirketlere de el konulabileceğini söylemesi üzerine, bu durumun Türkiye'deki şirketlerin iflas riskini nasıl artırdığını ele alıyor. Korkmaz, FETÖ örgütüne ait şirketlerin nasıl bu kadar mal ve mülk sahibi olduğunu ve devletin bu duruma nasıl izin verdiğini sorguluyor. Ayrıca, Türkiye'deki büyük şirketlerin yurt dışında yatırım yapmak için bankalardan aldıkları krediler ve bu durumun Türkiye ekonomisine etkileri üzerinde duruyor. 2023 yılında doğrudan yabancı yatırım sermayesi giriş ve çıkışlarının dengesizliği de vurgulanıyor.
3 Mart 2024

Son dört ayda Türk futbolunda yaşanan olumsuz olaylar, yazar Cemal Ersen tarafından eleştiriliyor. Süper Kupa finalindeki fiyasko, hakem Halil Umut Meler’e yapılan saldırı, İstanbulspor Kulübü Başkanı’nın takımını sahadan çekmesi ve Trabzonspor-Fenerbahçe maçındaki çirkin olaylar gibi durumlar Türk futbolunun içinde bulunduğu durumu gözler önüne seriyor. Yazar, bu sorunların çözümü için ciddi adımlar atılmadığını, sorumluların ise içi boş söylemlerle olayları geçiştirdiğini belirtiyor.
23 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'taki depremzedeyle yaptığı konuşmada depremleri 'kader planının içerisinde olan şeyler' olarak tanımladı. Ancak ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu, ATV Ana Haber'e yaptığı açıklamada, bilim insanlarının sözlerinin dini bir emir gibi olduğunu ve yaşananların kader olarak adlandırılamayacağını ifade etti. Hatipoğlu, yapıların iznini veren ve yanlış malzeme kullanan kişilerin İslam dininde katil ve zalim sayılacağını belirtti ve kaderin akıllı düşünmek ve tedbir almak olduğunu vurguladı.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'Bu seçim benim için bir final' şeklindeki sözleri, Mehmet Ocaktan tarafından bir veda işareti olarak değil, daha çok seçmenin duygularına hitap eden bir strateji olarak yorumlanmıştır. Ocaktan, Erdoğan'ın bu ifadeleriyle kesinlikle siyaseti bırakacağını ima etmediğini, aksine 2028'de aday olabilmek için anayasa değişikliği dahil her yolu deneyeceğini öne sürmektedir. Ayrıca, Bekir Bozdağ'ın erken seçim kararıyla Erdoğan'ın yolunun açılabileceğine dair açıklamalarına da değinilmiştir.
13 Mart 2024

Türkiye'nin ekonomik durumunun 1970'lerden bu yana iktidara gelen partiler ve liderlerin tercihleriyle şekillendiği belirtiliyor. Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Tek Adam' rejimi altında ekonomiyi siyasi hedefler için kullandığı ve bu durumun Türkiye'yi enflasyon sarmalında bıraktığı ifade ediliyor. Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine getirilmesi, Erdoğan'ın irrasyonel politikalardan vazgeçip rasyonel politikalara dönüş yapma çabası olarak yorumlanıyor. Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi, Şimşek'in politikalarının olumlu bir adım olduğunu gösterse de, yerel seçimler öncesinde ekonominin geleceği konusunda Erdoğan'ın etkisinin devam ettiği vurgulanıyor.
13 Mart 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'de iktidarın yıllardır vatandaşların yastık altında sakladığı birikimlere ilgi duyduğunu ve bu birikimleri ekonomiye kazandırmak için çeşitli çağrılarda bulunduğunu ifade ediyor. Ancak, vatandaşların bu çağrılara yanıt vermediğini ve birikimlerini güvenli buldukları yastık altında tutmaya devam ettiklerini belirtiyor. Muratoğlu, bu durumun Türkiye'deki ekonomik belirsizlikler ve güvensizlik ortamı nedeniyle vatandaşların bir nevi sigorta olarak gördüğü bir davranış olduğunu vurguluyor.
9 Mart 2024

İbrahim Kahveci, Türkiye'de yaşanan toplumsal sorunlara rağmen, özellikle deprem bölgesi olan K. Maraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya gibi illerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranının artışını ele alıyor. 2018 yılında bu illerde %62,4 olan oy oranı, 2023 seçimlerinde %64,1'e yükselmiş. Nüfus azalmasına rağmen oy oranının artışı, toplumun sorunlara karşı seçimlerde beklenen tepkiyi göstermemesi üzerine düşündürücü bir durum olarak değerlendiriliyor. Kahveci, bu durumun Türkiye'nin geleceği için karanlık bir tablo çizdiğini belirtiyor.
9 Şubat 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Sezgin Tanrıkulu'nun kitabının önsözünde Kürt sorununun çözümüne ilişkin görüşlerini ifade etti. Kılıçdaroğlu, sorunun Türkiye'nin ilerlemesi ve iç barış için büyük bir engel olduğunu ve AKP iktidarının engellemelerine rağmen çözüm önerileri sunduklarını belirtti. Ayrıca, çözüm sürecinin suiistimal edildiğini ve sorunun TBMM'de çözülmesi gerektiğini vurguladı. Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun tüm Türkiye'nin ortak sorunu olduğunu ve demokratik yollarla çözüme kararlı olduklarını kaydetti.
13 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, AİHM'nin Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala kararlarını anımsatarak Türkiye'nin hukuk devleti olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Atatürk Havalimanı'nın havacılık ve uzay çalışmaları merkezi haline getirilmesi planı çerçevesinde, Bayraktar ailesinin şirketi Baykar ile yaşanan tartışmaya değindi. Kılıçdaroğlu, Bayraktar ailesinin önemli işler yaptığını ve onlara destek vereceklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin kavgadan yorulduğunu ve herkesin oylarına talip olduğunu, HDP ile de diğer partilerle de görüşmeye açık olduklarını söyledi.
29 Nisan 2023

Can Ataklı, AKP ve lideri Erdoğan'ın yanlışlarını kabul etmediğini, geri adım atmadığını ve hesap vermediğini belirtiyor. İktidarın, devletin ve medyanın büyük bir kısmını kontrol ederek bu durumu sürdürdüğünü ve rakipleriyle karşılaşmaktan kaçındığını ifade ediyor. Ayrıca, AKP yetkililerinin ve bürokratlarının, kendilerinden olmayanlarla iletişim kurmaktan kaçındığını ve sadece kendi medya kanalları üzerinden iletişim kurduğunu vurguluyor.
3 Mart 2024

AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, Elips TV'de katıldığı bir programda Türkiye'de dini yaşamın sekülerleştiğini, dindarlığın içinden ahlakın kaybolduğunu ve dinin siyasallaşmasının bir yara olduğunu belirtti. İmam hatip okullarının sayısının artmasını olumlu bulduğunu ancak dindar ve imam hatipli kişilerin yolsuzluk ve suç örgütleriyle anılmaması gerektiğini vurguladı. Hizbullah ve DAEŞ gibi radikal grupları eleştirdi ve Türkiye'de başörtüsü mücadelesinin geldiği noktayı sorguladı. Ekonomik sorunlara da değinen Arınç, alım gücündeki düşüşe dikkat çekti.
8 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ekonomik sorunlarını kabul ederek, bu sorunları aşacak irade, potansiyel ve programın mevcut olduğunu belirtti. Ekonomik sıkıntıların küresel krizlerin etkisiyle arttığını ve bu durumun vatandaşları bunalttığını ifade etti. Ayrıca, enflasyonun vatandaşların günlük hayatından çıkarılacağını ve bu konuda atılacak adımlara destek beklediğini söyledi.
21 Ağustos 2023

Berkant Gültekin, Türkiye siyasetinde iktidar dışında kalan aktörlerin karşılaştığı zorlukları ve bu zorlukların CHP ve lideri Özgür Özel üzerindeki etkilerini tartışıyor. Gültekin, CHP'nin söylemsel olarak umut vermesine rağmen, fiiliyatta beklenen etkiyi yaratamadığını ve kadrosal yenilenmenin önemine değiniyor. Ayrıca, yerel seçimlerin partideki dönüşümü erteleyebileceğini ancak Özgür Özel'in zorlu şartlar altında gerçek bir değişim için kritik bir aşamaya ilerlediğini belirtiyor.
10 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'masadaki arkadaşları tarafından sazan sarmalına alındığını' ifade etti. Erdoğan, CHP'nin genel seçimde oylarını artıramadığını ve ittifak içindeki diğer partilerin CHP listesinden milletvekili çıkardığını belirterek, bunun Türk siyasi tarihinde büyük bir 'yankesicilik' ve 'hortumlanma' olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin vizyoner ve projeci bir muhalefete sahip olmamasını en büyük problem olarak nitelendirdi.
17 Mayıs 2023

Taha Akyol, Mehmet Şimşek'in son dönemde yaptığı açıklamaları, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki ciddi yanlışların bir göstergesi olarak ele alıyor. Şimşek'in 'rasyonel zemine dönüş' ifadesi ve ekonomideki 'kopmuş linkler' hakkındaki yorumları, özellikle son on yılda, daha belirgin olarak son beş yılda yapılan hataların bir özeti olarak görülüyor. Akyol, geçmişte ekonomi yönetiminde yer alan Şimşek ve Ali Babacan'ın uyarılarının dikkate alınmadığını ve şimdi ise seçimler sonrası bu hataların düzeltilmesi için zorlu tedavilere başvurulduğunu belirtiyor.
14 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyguladığı yeni ekonomi modeli nedeniyle Türkiye'de ekonomik kriz derinleşirken, iktidar eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomideki sıkıntılı dönemi aşmak için ikna etmeye çalışıyor. Şimşek, Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret etti ve ekonomi politikaları konusunda katkı vermeye hazır olduğunu belirtti. Numan Kurtulmuş ise neoliberalizmin çöktüğünü ve dünyanın yeni bir ekonomik sistem arayışında olduğunu ifade etti, ancak Türkiye'nin serbest pazar ekonomisi koşullarında büyümeye devam edeceğini söyledi.
17 Nisan 2023

Ercan Taner, Beşiktaş'ın son dönemdeki maçlardaki başarısız performansını eleştirerek, takımın kaybedenler kulübü haline geldiğini belirtti. Oyuncuların yenilgilere normal bir şekilde yaklaştığını ve gelişim gerektiğini sürekli dile getirdiklerini, ancak takımın pres yapma, organize atak geliştirme ve yenik duruma düştükten sonra tepki verme konularında yetersiz kaldığını ifade etti. Taner, takımın dört teknik direktör değiştirdiğini ve yönetimin artık önemli bir karar alması gerektiğini, aksi takdirde yeni sezonda da benzer sorunların yaşanacağını vurguladı.
13 Mart 2024

Ayşenur Arslan, Menzil tarikatının Türkiye'deki etkisini ele alıyor ve bu konuda ciddi bir tehlike olduğunu vurguluyor. İsmail Arı'nın Menzil üzerine yazdığı araştırma kitabının kısa sürede üçüncü baskıya ulaşmasını örnek göstererek, tarikatın kadın ve erkekler üzerindeki olumsuz etkilerine ve siyasi gücüne dikkat çekiyor. Arslan, Menzil'in Türkiye'nin önemli organlarını sarmış bir kanser metaforu kullanarak, bu yapıyla mücadelenin önemini vurguluyor.
17 Şubat 2024
İşaretlediklerim