ABD'nin Ohio eyaletinde, Logan ve Katja Lawrence çifti tarafından yönetilen ve 2500'den fazla üyeye sahip bir Neo-Nazi ev okulu grubu keşfedildi. Grup, öğrencilere Hitler ve diğer Nazilerden alıntılar yazdırıyor ve Beyaz üstünlükçü ideolojiyi destekleyen ders materyalleri sağlıyor. Ohio Eğitim Bakanlığı, grubun yasal gerekliliklere uyup uymadığını incelemeye başladı. ABD'de evde eğitim popüler bir seçenek olup, eyaletten eyalete değişen şartlar altında gerçekleştiriliyor; ancak yeterli kontrol mekanizmalarının olmaması sorun yaratıyor.
2 Şubat 2023

ABD'de Cadılar Bayramı kutlamaları sırasında Louisiana, Texas ve Indiana eyaletlerinde silahlı saldırılar düzenlendi. İlk belirlemelere göre altı kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı. Louisiana'daki Lake Charles kentinde bir partide çıkan kavgada silahlar ateşlendi ve altı kişi yaralandı. Texas'ın Texarkana kentindeki kutlamalarda ise üç kişi öldü, üç kişi yaralandı. Indiana, Florida ve Illinois eyaletlerinde de benzer saldırılar gerçekleşti.
30 Ekim 2023

ABD'de 2018 yılında Pittsburgh'daki bir sinagoga düzenlediği silahlı saldırıda 11 kişiyi öldüren ve altı kişiyi yaralayan Robert Bowers'a ölüm cezası verildi. Bowers, dini inançların özgürce yerine getirilmesini engelleyerek ölüme sebebiyet vermek, cinayet işlemek için ateşli silah kullanmak ve nefret suçu dahil 63 suçtan suçlu bulunmuştu. Jüri, Bowers'ın saldırıyı 'Yahudi düşmanlığı' ana motivasyonuyla yapmasının ve daha sonra bu konuda hiçbir pişmanlık göstermemesinin etkili olduğunu belirtti.
2 Ağustos 2023

Almanya'nın Illerkirchberg kasabasında geçen aralık ayında 13 yaşındaki Ece Sarıgül'ü öldüren ve 14 yaşındaki bir kız çocuğunu yaralayan Eritreli mülteci Okba B. müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Saldırı, saldırganın göç ofisinde kullanmayı düşündüğü bıçağı kızların görmesi üzerine gerçekleşti. Suçun 'çok ağır' olduğu belirtilerek, şartlı tahliye ihtimali düşük tutuldu. Karar temyize açık olup, hükümlü hapis cezasını çekerken sınır dışı edilebilir. Saldırı Almanya'da öfke yaratmış, ancak çocukların aileleri olayın göç karşıtı gruplarca istismar edilmesine karşı çıkmıştır.
5 Temmuz 2023

ABD'nin Las Vegas şehrinde bulunan Nevada Üniversitesi kampüsünde silahlı bir saldırı meydana geldi. Las Vegas Polisi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada çok sayıda kurbanın olduğunu ve halka bölgeden uzak durmaları çağrısında bulundu. Olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edildi ve saldırganın polis tarafından vurulduğu bildirildi. Üniversite öğrencileri ve okulun resmi hesabı, öğrencilere saklanmaları yönünde uyarılarda bulundu.
6 Aralık 2023

ABD'nin Utah eyaletindeki Enoch kentinde bir evde yapılan kontrolde beşi çocuk olmak üzere sekiz kişinin silahla vurularak öldürüldüğü belirlendi. Polis, bölge halkına yönelik herhangi bir tehdit ya da şüphelinin bulunmadığını açıkladı. Olayla ilgili soruşturma devam ederken, kurbanların kimlikleri hakkında bilgi verilmedi. Utah Valisi Spencer Cox, yaşanan şiddet olayından etkilenenler için destek mesajı yayınladı ve Enoch topluluğu için dua istedi.
5 Ocak 2023

ABD'nin Ohio eyaletinde, polis tarafından gözaltına alınan siyah vatandaş Frank Tyson, trafik kazasından kaçtığı iddiasıyla durduruldu. Polis müdahalesi sırasında Tyson, yere yatırılarak ters kelepçe takıldı ve polis memurunun diziyle boynuna basması sonucu 'Nefes alamıyorum' diyerek yardım istedi. Bu müdahale sonucunda Tyson olay yerinde hayatını kaybetti ve olaya karışan polisler soruşturma için açığa alındı. Bu olay, 2020'de benzer bir şekilde öldürülen George Floyd vakasını hatırlattı.
26 Nisan 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, seçim sonuçlarına müdahale suçlamasıyla Georgia eyaletindeki dava için perşembe günü teslim olması ve tutuklanması bekleniyor. Trump, bu suçlamaları reddediyor ve kendisi hakkında bir cadı avının başlatıldığını öne sürüyor. Fulton şehrinin şerifi Patrick Labat, Trump için diğer zanlılara da uygulanan 'normal' sürecin işleyeceğini belirtti. Trump'ın 2024 başkanlık seçimlerini kazanması halinde kendi suçlarını affedebileceği konuşuluyor ancak Georgia'da suçları için af çıkaramaz; çünkü başkanların sadece federal suçlamalar için af yetkisi var.
23 Ağustos 2023

Balıkesir Üniversitesi öğrencisi Ata Emre Akman, 10 Mayıs'ta teslimat için gittiği adreste 17 yaşındaki Erdoğan Özdemir tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Cinayetin ardından Özdemir tutuklandı ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi, ancak yaşı nedeniyle ceza talebi 18 ila 24 yıla indirildi. Özdemir'in babası Orhan Özdemir de oğlunu sakladığı iddiasıyla tutuklandı ve 'canavarca hisle veya eziyet çektirerek adam öldürmeye azmettirme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
23 Mayıs 2024

ABD'nin Los Angeles şehrinde, Ay Yeni Yılı kutlamaları sırasında Monterey Park'taki bir iş yerinde silahlı bir saldırı gerçekleşti. Saldırı sonucunda dokuz kişi yaşamını yitirdi. Saldırganın erkek olduğu ve tüfek taşıdığı belirtildi. Polis, saldırının detaylarına ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.
22 Ocak 2023

Balıkesir Üniversitesi öğrencisi Ata Emre Akman, 10 Mayıs’ta teslimat için gittiği adreste 17 yaşındaki Erdoğan Özdemir tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Mahkeme, Erdoğan Özdemir’e 24 yıl hapis cezası verdi. Savcı, Özdemir’in babası Orhan Özdemir’in azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almasını talep etmişti, ancak baba beraat etti. Savcı, Erdoğan Özdemir’in yaşının 17’den büyük olabileceğini öne süren tanık ifadelerini de dikkate aldı.
12 Temmuz 2024

Utah'ta yaşayan Craig Deleeuw Robertson isimli kişi, ABD Başkanı Joe Biden'ı tehdit ettiği gerekçesiyle FBI tarafından tutuklanmaya çalışılırken çıkan çatışmada öldürüldü. Robertson'ın ayrıca eski ABD Başkanı Donald Trump'ı yargılayan New York Bölge Savcısı Alvin Bragg ve New York Başsavcısı Letitia James'i de tehdit ettiği belirtildi. Zanlının Facebook'ta 'Bir veya iki başkanlık suikastı için doğru zaman. Önce Joe sonra Kamala!!' şeklinde bir paylaşım yaptığı ve silah fotoğrafları eklediği kaydedildi.
10 Ağustos 2023

Yozgat'ta 17 yaşındaki Z.Y., Salih Paşa Camisi önünde sohbet ettiği 14 yaşındaki F.Ü. ve E.G'yi bıçakla yaraladı. F.Ü. hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti. Şüpheli, kendisini yakalamak isteyen M.L'yi de yaraladıktan sonra kaçtı ancak daha sonra yakalanarak tutuklandı. Olayın ardından F.Ü.'nün cenazesi Gedikhasanlı köyü mezarlığına defnedildi.
16 Ağustos 2024

İzmir'in Menemen ilçesinde bir düğünde çıkan tartışmanın ardından Metin S. ve Lütfi H. isimli şahıslar pompalı tüfekle ateş açtı. Saldırı sonucu 16 yaşındaki bir çocuk öldü, yedi kişi yaralandı. Saldırganlardan biri olan ve 13 suç kaydı bulunan Lütfi H., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer şüpheli Metin S. ise tutuklandı.
17 Kasım 2023

İzmir'in Buca ilçesinde, iki grup arasında çıkan ve henüz nedeni bilinmeyen bir tartışma bıçaklı kavgaya dönüştü. 17 yaşındaki İbrahim Akgül, aldığı bıçak darbeleri sonucu ağır yaralandı ve kaldırıldığı Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Olayla ilgili şüpheliler M.A. ve A.E polis tarafından gözaltına alındı.
17 Mayıs 2023

ABD'nin Güney Carolina eyaletinde, annesi tarafından sıcak bir araçta unutulan 16 aylık bir bebek hayatını kaybetti. Araç içindeki sıcaklığın 38 dereceyi aştığı düşünülüyor. Bebek, yaklaşık altı saat sonra yoldan geçen bir kişi tarafından fark edildi.
26 Ağustos 2023

Elazığ'ın Palu ilçesindeki Cimşidbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde E.D. (17) isimli öğrenci, okulun arka bahçesinde Ş.K. (17) isimli arkadaşıyla henüz bilinmeyen bir nedenle tartıştı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu Ş.K., E.D.'yi bıçaklayarak yaraladı. Yaralı öğrenci hastaneye kaldırıldı ancak yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Olayın ardından şüpheli Ş.K. polis tarafından gözaltına alındı.
2 Ocak 2023

ABD'de Massachusetts Ulusal Hava Muhafızları istihbarat kanadı üyesi 21 yaşındaki Jack Teixeira, ABD ordusuna ait gizli bilgileri bir çevrim içi grupta paylaştığı iddiasıyla gözaltına alındı. New York Times'ın araştırmasına göre, Teixeira bu bilgileri grupta lider konumundayken ifşa etmiş. Sızıntı, grubun üyelerinden bazılarının belgeleri halka açık bir forumda yayımlamasıyla fark edildi. Adalet Bakanı Merrick Garland, Teixeira'nın ulusal savunma bilgilerini izinsiz çıkarma, saklama ve iletimle suçlandığını ve davanın Massachusetts Bölge Mahkemesinde görüleceğini açıkladı.
13 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Hartford Üniversitesinde düzenlenen Daha Güvenli Topluluklar Ulusal Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, silah endüstrisinin kar amacı güttüğünü ve sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti. Geçen yıl kabul edilen silah kontrolü yasasının önemine değinen Biden, bu yasanın silah kaçakçılığını federal bir suç haline getirdiğini ve son 30 yılda atılan en önemli adımlardan biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, Meksika Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmede, Meksika'ya gönderilen tehlikeli silahlar ve sınırda bu akışın durdurulması gerektiği konusuna değindi.
17 Haziran 2023

Batman'ın Beşevler Mahallesi'nde bir kömürlükte ikinci sınıf öğrencisi A.A.'nın cesedi bulundu. Akrabalarının durumu yetkililere bildirmesi üzerine olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ve polis ekipleri, kız çocuğunun hayatını kaybettiğini tespit etti. Çocuğun cesedi otopsi için hastane morguna kaldırıldı. Polis, olayla ilgili çocuğun babası Ö.F.A.'yı gözaltına aldı ve soruşturma devam ediyor.
30 Ocak 2023
İşaretlediklerim