İzmir'in Bayraklı ilçesinde, ağır ceza mahkemesinde görülen bir dava nedeniyle yakalama kararı bulunan C.K. gözaltına alındı. Arkadaşları B.Y. ve A.D. tarafından ziyaret sırasında getirilen simit içerisinde uyuşturucu haplar bulundu. İki şüpheli gözaltına alındı ve uyuşturucu madde ticareti suçundan işlem başlatıldı. B.Y. serbest bırakılırken, yaşı küçük olan A.D. tutuklandı. Gözaltında bulunan C.K. ise adliyeden serbest bırakıldı.
15 Ocak 2023

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde Nazım Ö., boşanma aşamasında olduğu eşi Dilek Ö. ile yaşanan tartışma sonucu pompalı tüfekle eşine ateş açarak onu öldürdü. Olayın ardından çevredekilerin ihbarı üzerine polis ve sağlık ekipleri olay yerine geldi. Sağlık ekipleri Dilek Ö.'nün öldüğünü tespit etti ve kaçan zanlı polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı.
18 Mayıs 2023

Eskişehir'de 21 Haziran 2022'de bir apartmanın ikinci katından düşerek hayatını kaybeden 36 yaşındaki Zerin Kılınç'ın ölümüyle ilgili soruşturma kapsamında, olaydan sonra serbest bırakılan erkek arkadaşı Y.S. tutuklandı. Kılınç'ın ailesinin başvurusu üzerine savcılık tarafından başlatılan soruşturma sonucunda Y.S., 'kasten öldürme' suçundan adliyeye sevk edildi ve nöbetçi hakimlikçe tutuklama kararı verildi.
11 Ocak 2023

ABD'de 2018 yılında Pittsburgh'daki bir sinagoga düzenlediği silahlı saldırıda 11 kişiyi öldüren ve altı kişiyi yaralayan Robert Bowers'a ölüm cezası verildi. Bowers, dini inançların özgürce yerine getirilmesini engelleyerek ölüme sebebiyet vermek, cinayet işlemek için ateşli silah kullanmak ve nefret suçu dahil 63 suçtan suçlu bulunmuştu. Jüri, Bowers'ın saldırıyı 'Yahudi düşmanlığı' ana motivasyonuyla yapmasının ve daha sonra bu konuda hiçbir pişmanlık göstermemesinin etkili olduğunu belirtti.
2 Ağustos 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde uyuşturucu kullandığı iddia edilen K.A. isimli şahıs, henüz belirlenemeyen bir nedenle iki kız kardeşiyle tartıştı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu araya giren annesi S.Ü.'yü bıçaklayarak öldüren K.A., gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
2 Ocak 2023

Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde bir evde çıkan yangında bir yaşındaki Zeynep A.'nın cansız bedeni bulundu. Yangından kurtulan baba Mehmet A., yangını uyurken fark ettiğini ve dışarı kaçtığını ifade etti. Anne Hilal A., polis merkezine giderek teslim oldu ve ifadesinde kızını boğarak öldürdüğünü, ardından evi ateşe verip kaçtığını söyledi. Hilal A., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.
29 Mart 2023

İran'da, 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girip hayatını kaybetmesi sonucu başlayan protestolar devam ediyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre, en az 481 kişi öldürüldü ve en az 109 kişi idam cezasına çarptırıldı ya da suçlamayla karşı karşıya kaldı. Dört kişinin idamı infaz edildi. İran'da zorunlu başörtüsü kuralına uymayan kadınların sayısının artması üzerine, Genel Başsavcı Yardımcısı Abdussamed Hurremabadi polise, bu ihlallerle kararlı şekilde mücadele etme talimatı verdiğini açıkladı.
10 Ocak 2023

Aydın'ın Balıkköy Mahallesi'nde bir sitenin otoparkında silah sesleri duyan vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen ekipler, bir kadın ve bir erkeğin cesetleri ile yaralı bir kişiyi buldu. Kadını ve erkeği öldüren şahsın, kadınla bir süre birlikte yaşadığı ve olay yerinde yaraladığı diğer kişiyi hastaneye kaldırıldıktan sonra aynı silahla intihar ettiği anlaşıldı.
9 Ocak 2024

Ermenistan'da, iktidarı zorla ele geçirme ve başbakanla hükümet üyelerine suikast iddiasıyla sekiz kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 'Haçlılar Askeri-Yurtsever Toplum Kuruluşu' üyeleri ve Erivan eski belediye başkanı Albert Bazeyan'ın da olduğu belirtildi. Bu kişilerin hükümetin yetkilerini anayasada öngörülmeyen bir şekilde devralarak iktidarı zorla ele geçirme hazırlığı yaptıkları tespit edildi.
25 Eylül 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013 yılında Şırnak-Uludere'de askerlik görevini yaparken intihar ettiği iddia edilen Muharrem Ali Al'ın annesi Ejder Al tarafından yapılan başvuruyu değerlendirdi ve Türkiye'yi AİHS'nin 2'nci maddesini ihlal etmekle mahkum etti. Mahkeme, başvuran kadına 27 bin avro maddi tazminat ödenmesine karar verdi. Türkiye'deki askeri mahkeme ve Anayasa Mahkemesi, daha önce kadının başvurularını sonuçsuz bırakmıştı.
4 Temmuz 2023

ABD'nin başkenti Washington'da, Temsilciler Meclisi Texas Üyesi Henry Cuellar'ın aracı silahlı kişilerce gasp edildi. Cuellar, aracını park ederken yerel saatle 21:30 sularında Navy Yard bölgesinde silahlı üç kişinin saldırısına uğradı. Aracı ve eşyaları çalınan Cuellar olayda yara almadı. Çalınan aracı bir süre sonra bulan polis, kimliği belirlenemeyen şüphelileri aramaya devam ediyor.
3 Ekim 2023

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bir kişi, N.A, tabancayla bacağından vuruldu ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıyla yapılan görüşmede, olayın yağma suçundan aranan M.A. tarafından gerçekleştirildiği öğrenildi. Polis, M.A'ya ulaştığında, zanlı polisin 'dur' ihtarına uymayarak silahını başına doğrulttu ve evine gitti. Polisin ikna çabalarına rağmen M.A, evinde silahla intihar etti ve hastaneye kaldırıldığı sırada hayatını kaybetti.
20 Eylül 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir'de saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın davasında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eziyet yasağının ihlal edildiğine dair kararının ardından yeniden yargılanan sanık polis Hüseyin Engin, 'kasten basit yaralama' suçundan yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Daha önceki yargılamada diğer sanık polislerden Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut'a indirimli cezalar verilmiş, iki polis beraat etmişti. Korkmaz ailesi, verilen kararı Yargıtay'a taşıyacağını açıkladı.
17 Ocak 2023

Fransa'da 27 Haziran'da Nanterre'de bir araca ateş açarak 17 yaşındaki Nael M'yi öldüren polis, 'kasten adam öldürme' suçlamasıyla yargılanıyordu. Polisin avukatlarının tahliye talebi üzerine mahkeme, polisi adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Nael'in ölümü ülke genelinde şiddetli protestolara ve çatışmalara yol açmış, birçok kentte talan, yağmalama ve sokağa çıkma yasağı yaşanmıştı. Olaylar sonucunda 667 kişi gözaltına alınmıştı.
15 Kasım 2023

1996 yılında öldürülen Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili olarak, organize suç örgütü lideri Sedat Peker, kardeşi Atilla Peker ve eski MİT mensubu Mehmet Korkut Eken hakkında tutuklama emri çıkarıldı. Sedat Peker, bir YouTube videosunda kardeşi Atilla Peker'i cinayeti işlemekle görevlendirdiğini iddia etmişti. Atilla Peker ise daha önce Fethiye başsavcılığına cinayetle ilgili bilgiler içeren bir dilekçe sunmuştu.
15 Aralık 2023

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde, kız arkadaşı S.A.'yı boğarak öldürdüğü iddia edilen Ü.A. tutuklandı. Olayın ardından polis merkezine giderek teslim olan Ü.A., ifadesinin ardından adliyeye sevk edildi ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. S.A.'nın cesedi Tekirdağ Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.
16 Ağustos 2023

Batman'ın Gerçüş ilçesinin eski kaymakamı Server Sinanoğlu, alkollü araç kullanırken 13 yaşındaki Muhammet Çelik'in ölümüne neden olmuş ve 0.27 promil alkollü olarak tutuklanmıştı. Çocuğun ailesinin şikayetten vazgeçmesi üzerine tahliye edilen Sinanoğlu, daha sonra Çorum valiliğine hukuk müşaviri olarak atanmıştı. Yargılandığı davada 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan iki yıl hapis cezasına çarptırıldı ve cezası ertelenmedi.
13 Temmuz 2023

İstanbul Beyoğlu'nda Özgür N. isimli şahıs, henüz belirlenemeyen bir nedenle eşi Sevilay N. ve üç çocuğunu silahla vurarak öldürdü. Olayın ardından intihar girişiminde bulunan Özgür N., ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi ve polis ekiplerinin olayla ilgili çalışmaları devam ediyor.
12 Kasım 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, CNN Türk'e verdiği röportajda, kadın cinayetleri suçlularına verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının caydırıcı olmadığını belirterek idam cezasının geri getirilmesini savundu. İstanbul Sözleşmesi ile kadın cinayetleri arasında bir bağlantı olmadığını ifade eden Şahin, bazı suçlar için idam cezasının uygulanması gerektiğini ve bu cezanın caydırıcı olacağını düşündüğünü açıkladı.
4 Ocak 2024

İran, eski savunma bakan yardımcısı ve Britanya-İran uyruklu Alireza Akbari'yi Britanya adına casusluk yapmak suçlamasıyla idam etti. Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, İran'ın Akbari'ye verilen ölüm cezasını uygulamaması gerektiğini belirtmiş ve ölüm cezasının siyasi amaçlı olduğunu ifade ederek Akbari'nin serbest bırakılmasını talep etmişti. İran medyası, Akbari'nin işkence altında suçları itiraf ettiğini ve İran'ın önde gelen nükleer bilimcisi Mohsen Fakhrizadeh'in öldürülmesinde rol oynadığını iddia etti.
14 Ocak 2023
İşaretlediklerim