Antalya'da doğa yürüyüşü yapan Rus uyruklu Türk vatandaşı bir kadın, fotoğraf çekmek için uçurum kenarına gittiğinde, daha önce 'canavarca hisle öldürme', 'cinsel saldırı' ve 'suç delilini karartmak amacıyla öldürmek' suçlarından kaydı bulunan 64 yaşındaki Ö.D. tarafından saldırıya uğradı. Kadının çığlıkları üzerine eşi olay yerine gelerek müdahale etti ve şüpheli kaçtı. Polis ekipleri, şüpheliyi Antalya kent merkezinde yakalayarak gözaltına aldı ve sonrasında tutuklandı.
13 Aralık 2023

Mezopotamya Ajansı editörü Abdurrahman Gök'ün ikinci duruşmasında tahliye kararı verildi. Diyarbakır'da gerçekleştirilen 'şafak operasyonu'nda gözaltına alınan ve sonrasında tutuklanan Gök, 14 Eylül'deki ilk duruşmasında tutukluluğunun devamına karar verilmişti. Gök, 2017'de Diyarbakır'da yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un öldürülme anını fotoğrafladığı için 'kasten öldürmek' suçlamasıyla yargılanan polis hakkında dava açılmasına rağmen kendisi hakkında da dava açılmıştı.
5 Aralık 2023

ABD'de gerçekleştirilen büyük bir dolandırıcılık davasında, Lev Aslan Dermen ve Kingston ailesi üyeleri, ABD'yi 1 milyar dolar dolandırmaktan dolayı 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıç Jill Parrish, bu cezayı, yenilenebilir yakıt vergisi teşviklerinden yararlanmak için yalan beyanlarda bulunan Washakie Renewable Energy şirketinin CEO'su Jacob Kingston ve ailesine karşı verdi. Kingston ailesi ve Dermen, 511 milyon dolar çalmakla ve 600 milyon dolar daha çalmaya çalışmakla suçlanıyor. Aynı zamanda, Sezgin Baran Korkmaz'ın da bu suç örgütüyle bağlantılı olduğu ve ABD'de yargılandığı belirtiliyor.
8 Nisan 2023

Beyoğlu'nda 'Dur' ihtarına uymayan şüphelilere ateş açılması sonucu Zuhal Ebrar Yıldız'ın vurularak ölümüne neden olan polis memuru Alper Demirsoy, 'bilinçli taksirle öldürme' suçundan yargılandığı dava kapsamında tahliye edildi. İstanbul 45'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmada, olay yerine ait görüntülerin bilirkişi raporu okundu ve Yıldız'ın ölümüne neden olan gasp suçundan tutuklanan sanıklar tanık olarak dinlendi. Yıldız'ın ailesi sanığa ağır ceza verilmesini talep etti. Mahkeme, sanık polisin tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi ve duruşmayı erteledi.
6 Haziran 2023

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun 2002 yılında öldürülmesi olayının firari şüphelisi Nuri Gökhan Bozkır, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen operasyonla yakalandı. Bozkır, 'terör örgütlerine silah sağlama' ve 'tasarlayarak adam öldürme' suçlarından aranıyordu. Yakalama işlemi, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün ortak operasyonuyla gerçekleştirildi.
2 Ocak 2024

İran, İsrail'in istihbarat servisi Mossad'ın yönlendirmesiyle ülkenin savunma sistemlerine sabotaj yapmakla suçladığı biri kadın dört kişiyi idam ettiğini açıkladı. İdam edilenlerin Türkiye'deki bir Mossad görevlisiyle iş birliği yaptıklarını itiraf ettikleri bir video yayınlandı. Bu kişilerin Ocak 2022'de İran'a sızdıkları ve dört ay boyunca İran istihbaratı tarafından izlendikleri belirtildi. İran, İsrail'i nükleer programına yönelik saldırılar ve bilim insanlarını öldürmekle suçlarken, İsrail bu iddialara ne yanıt verdi ne de doğruladı.
29 Aralık 2023

ABD'de Türkiye karşıtlığıyla tanınan Demokrat Senatör Bob Menendez, yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla ilk kez mahkemeye çıktı. Menendez, iş insanları ve Mısır hükümeti lehine gizli lobi faaliyetlerinde bulunmakla suçlanıyor. Menendez ve eşi tüm suçlamaları reddetti ve Menendez 100 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı. Ayrıca, Menendez'in pasaportuna el konuldu ve sadece Kongre görevi nedeniyle yurt dışına resmi pasaportuyla seyahat edebilecek.
27 Eylül 2023

2017 yılında Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, polis memuru Yakup Şenocak tarafından vurularak öldürüldü. Şenocak'a 'olası kastla adam öldürme' suçundan müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmış, ancak Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat kararı verildi. İstinaf mahkemesinin bozma kararına rağmen, aynı mahkeme Şenocak hakkında 'ceza verilmesine yer olmadığına' karar verdi. Ayrıca, olayı fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök'e 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla verilen hapis cezası onandı.
17 Ocak 2023

ABD'nin Utah eyaletindeki Enoch kentinde bir evde yapılan kontrolde beşi çocuk olmak üzere sekiz kişinin silahla vurularak öldürüldüğü belirlendi. Polis, bölge halkına yönelik herhangi bir tehdit ya da şüphelinin bulunmadığını açıkladı. Olayla ilgili soruşturma devam ederken, kurbanların kimlikleri hakkında bilgi verilmedi. Utah Valisi Spencer Cox, yaşanan şiddet olayından etkilenenler için destek mesajı yayınladı ve Enoch topluluğu için dua istedi.
5 Ocak 2023

Adana'nın Yüreğir ilçesinde, B.Y. isimli bir kişi, henüz belirlenemeyen bir sebeple ailesinden dört kişiyi silahla yaraladı ve ağabeyini öldürdü. Saldırgan daha sonra aynı silahla intihar girişiminde bulundu. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve saldırganın ağabeyi müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Saldırgan ve diğer dört kişinin hayati tehlikesi olduğu belirtildi.
29 Ağustos 2023

Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 1993-1996 yılları arasında Ankara ve çevre kentlerde işlenen 19 cinayetle ilgili açılan JİTEM davasının yedinci duruşmasında, aralarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin'in de bulunduğu 19 sanık hakkında beraat kararı verdi. Duruşma savcısı, sanıklar hakkındaki beyanların çelişkili olması ve yeni delil elde edilemeyecek kadar zaman geçmesi nedeniyle beraat talebinde bulundu. Mahkeme, katılan avukatlarının süre talebini reddederek tüm sanıkların beraatine hükmetti.
26 Mayıs 2023

ABD'de bir mahkeme, 'intikam pornosu' kurbanı olan bir kadına 1,2 milyar dolar tazminat ödenmesine hükmetti. Kadın, eski erkek arkadaşının özel fotoğraflarını izinsiz bir şekilde internette paylaştığını iddia etmişti. Sanık, kadının fotoğraflarını sosyal medya platformlarında ve yetişkinlere yönelik web sitelerinde rızası olmadan yayınladı ve ayrıca Dropbox aracılığıyla arkadaşlarına ve ailesine gönderdi. Sanığın mahkemeye çıkmadığı belirtildi.
16 Ağustos 2023

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde 82 yaşındaki Sıddıka A. evinde bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu. Olay yerine gelen ekipler, yaşlı kadının bıçaklanarak öldürüldüğünü belirledi. Sıddıka A.'nın Alzheimer hastası eşi G.A. gözaltına alındı. Cenaze, incelemelerin ardından Bolvadin Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
12 Eylül 2023

İstanbul'da H.Y. adlı kadın, sürekli olarak U.Ç. isimli şahıs tarafından telefonla rahatsız edildiğini ve ölüm tehditleri aldığını belirterek sosyal medyada yardım çağrısında bulundu. Kadının iş yerini arayarak işten ayrılmasına neden olan U.Ç., yapılan incelemeler sonucu gözaltına alındı. U.Ç.'nin sorgulanması sonucunda 'hakaret', 'tehdit' ve 'özel hayatın gizliliğinin ihlali' suçlarından üç dosya olduğu ve hakkında uzaklaştırma kararı bulunduğu tespit edildi. Ayrıca şüpheliye elektronik kelepçe takılacağı öğrenildi.
29 Aralık 2023

Ankara'da 24 yaşındaki avukat Belen Nesil Coşğun'un silahla vurularak öldürülmesi olayının şüphelisi Muhammet B., emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece 'kadını kasten öldürmek' suçundan tutuklandı. Olay, Coşğun'un bulunduğu rezidanstan KADES'e yapılan bir çağrı üzerine güvenlik güçlerinin müdahalesiyle ortaya çıkmış, Muhammet B. ise 112 Acil Çağrı Merkezi'ne kız arkadaşının intihar ettiğini bildirmişti. Olay yerine ulaşan ekipler, Coşğun'u yerde yatarken bulmuş ve yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.
17 Haziran 2023

Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde yaşayan inşaat işçisi Ali İ. ve eşi U.İ. arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle tartışma çıktı. Tartışmanın ardından Ali İ., eşini av tüfeğiyle öldürdü ve aynı silahla intihar etti. Olayın ardından çiftin cenazesi hastane morguna kaldırıldı.
29 Ağustos 2023

ABD'nin Chicago kentinde Filistin asıllı Amerikalı altı yaşındaki Wadea al Fayoume, 'askeri tarzda bir bıçakla' 26 kez bıçaklandıktan sonra hayatını kaybetti. Annesi ağır yaralı olarak hastanede tedavi görüyor. Çocuğu öldüren 71 yaşındaki Joseph M. Czuba'nın 'İsrail-Filistin savaşının etkisiyle çocuğu Müslüman olması nedeniyle öldürdüğü' tespit edildi. ABD Adalet Bakanlığı, olayla ilgili federal bir nefret suçu soruşturması başlattı.
16 Ekim 2023

ABD'nin Virginia eyaletindeki Newport News kentinde bulunan Richneck İlkokulu'nda bir altı yaşındaki çocuk, tartıştığı öğretmenini tabancayla vurarak yaraladı. Öğretmen hastaneye kaldırıldı ve hayati tehlikesi olduğu bildirildi. Çocuğun silahı nasıl elde ettiği henüz bilinmiyor. Polis Şefi Steve Drew, çocuğun öğretmenini kazara değil, tartışma sırasında bilinçli olarak vurduğunu belirtti. Soruşturma devam etmektedir.
7 Ocak 2023

ABD'de 'Gilgo Beach seri cinayetleri' gündemdeki etkisini sürdürüyor. Ancak, bilim insanları ABD'deki seri katil sayısının azaldığını belirtiyor. Bu durumun en büyük nedenlerinden biri, soruşturma teknolojilerindeki hızlı gelişmeler ve dijital gözetim araçlarının yaygınlaşması. Ayrıca, ABD'lilerin günlük yaşamlarında daha temkinli alışkanlıklar edinmesi de seri katil sayısını azaltıyor. Öte yandan, seri katillerin sayısı azalsa da toplu öldürmelerin sayısı artıyor.
7 Ağustos 2023

İran'da 'ahlak polisi' olarak bilinen birimin gözaltı yetkisi kaldırıldı. Bu karar, 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin zorunlu başörtüsü kuralına karşı geldiği gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından başlayan 'özgürlük' protestolarının ardından geldi. İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Yakub Rızazade, 'ahlak polisi'nin artık uyarı devriyesi olacağını ve gözaltına almayacağını belirtti.
20 Temmuz 2023
İşaretlediklerim