MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının yapısal olduğunu ve radikal ekonomik değişim gerektiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ataması sonrası yatırımcılarda iyimserlik oluştuğunu ancak bu atamaların gerçekten ekonomik problemlere çözüm getirmek için mi yoksa başka nedenlerle mi yapıldığının belirsiz olduğunu ifade etti. Acemoğlu, Türkiye'nin potansiyelini gerçekleştirmek için kurumsal reformların ve teknoloji, eğitim, işçi üretkenliğine yatırımın önemine dikkat çekti ve düşük kaliteli büyümenin devam etmesinin tehlikelerini vurguladı.
16 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanlığına getirilmesi beklenen Hafize Gaye Erkan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Erkan, Merkez Bankası'nın başına geçerse, kurumun en genç ve ilk kadın başkanı olacak. Boğaziçi Üniversitesi ve ABD'nin prestijli üniversitelerinde eğitim almış ve Goldman Sachs gibi finans kuruluşlarında çalışmış bir isim. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz politikasını benimseyen Merkez Bankası'nın, Erkan'ın başkanlığı ile politikasında bir değişiklik yapması bekleniyor.
5 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP Tarsus İlçe Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomi politikaları ve faiz oranları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Nebati, 14 Mayıs'ı kına gecesi olarak nitelendirirken, 28 Mayıs'ı 'düğün gecesi' olarak tanımladı ve ekonomi politikaları çerçevesinde faiz oranlarını düşürme niyetlerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin bağımsızlığını ve kararlılığını vurgulayarak, hiç kimseye boyun eğmediklerini belirtti.
20 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyguladığı yeni ekonomi modeli nedeniyle Türkiye'de ekonomik kriz derinleşirken, iktidar eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomideki sıkıntılı dönemi aşmak için ikna etmeye çalışıyor. Şimşek, Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret etti ve ekonomi politikaları konusunda katkı vermeye hazır olduğunu belirtti. Numan Kurtulmuş ise neoliberalizmin çöktüğünü ve dünyanın yeni bir ekonomik sistem arayışında olduğunu ifade etti, ancak Türkiye'nin serbest pazar ekonomisi koşullarında büyümeye devam edeceğini söyledi.
17 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan'ın İstanbul'da düzenleyeceği yatırımcı toplantısına katılacaklar. İktidarın düşük faiz politikasında ısrar etmesi sonucu ekonomi krize girmiş ve bu durumu düzeltmek için piyasanın sevdiği isimlerden Şimşek ve Erkan göreve getirilmişti. Yeni ekonomi yönetiminin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyor.
3 Ağustos 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından dolar/TL kuru ilk iş gününde 21 seviyesinin üzerinde işlem gördü. Gece saatlerinde sığ piyasalarda 21,15 ile rekor seviyeye ulaşan dolar/TL, piyasalarda yeni kabine ve verilen mesajların etkileri takip ediliyor. Avro/TL kuru ise 23 sınırına yaklaştı.
5 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'nin vergi mevzuatında reform yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Şimşek, dolaylı vergi yükünün yüksekliğinin değil, dolaysız vergi gelirlerinin yetersizliğinin temel sorun olduğunu belirtti. Ayrıca, enflasyonu düşürme hedeflerine değindi ve rezervlerdeki artıştan bahsetti. Kur korumalı mevduat (KKM) sisteminden çıkış için adımlar atıldığını ve KKM'yi cazip kılan vergi düzenlemelerinin gözden geçirileceğini açıkladı.
20 Aralık 2023

İş Yatırım analistleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından Türkiye piyasalarının geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu. Analistler, ekonomi politikalarında 'makule dönme' adımlarının atılması halinde Türkiye'nin risk priminde düşüş beklentisi içinde olduklarını belirtti. Ayrıca, yeni kabine yapısının bu yönde bir sinyal olabileceğini ve Türk lirası riski almadan Türkiye varlıklarına yatırım yapmanın önerildiğini ifade ettiler. Piyasanın olumlu bir tutum sergilemesi ve banka hisseleri ile Türkiye Eurobond verim eğrisinin kısa ve orta kısmına yatırım yapılmasının önerildiği aktarıldı.
29 Mayıs 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki son değişiklikleri ve Merkez Bankası'nın faiz oranını %15'e çıkarmasını eleştirdi. Acemoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, rasyonel politikalara dönüş hedefinin ciddi olmadığını, ekonomik politik gücün hala cumhurbaşkanı ve çevresinde olduğunu ve yapısal problemlerle nasıl başa çıkılacağı konusunda belirsizlik olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu adımların sadece kısa vadede zaman kazanmak için atıldığını öne sürdü.
22 Haziran 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından avro/TL kuru hızlı bir yükseliş göstererek 25 seviyesini geçti. İktidarın döviz üzerindeki baskıyı sürdürme çabalarına rağmen, piyasada oluşan ikili fiyatlandırma ve seçimler sonrası kurdaki hareketlenme durdurulamıyor. Avro/TL, gece saatlerinde 23,3 seviyesini gördükten sonra piyasaların açılmasıyla 24,5'e fırladı ve yükselişini sürdürerek yüzde 7,7 artışla 25 seviyesini aştı. Dolar/TL ise 23 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.
7 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın, Türkiye Bankalar Birliği üyesi bankalarla yapması planlanan toplantı, 23 Haziran'a ertelendi. Toplantının amacı, bankaların yeni ekonomi yönetimine ve izlenecek politikalara ilişkin beklentilerini dinlemekti. Ertelenme kararı, bankaların Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda dile getirdikleri sorunların teknik boyutlarının görüşüleceği bir zamana denk gelmesi nedeniyle önem kazanıyor.
19 Haziran 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, bir iktidar değişikliği halinde ekonomi yönetimine talip olduğunu belirtti. Bloomberg'in analizine göre Yılmaz, Erdoğan sonrası ekonomide 'devrim' vadetti. Ancak Yılmaz'ın görüşleri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kamucu söylemleriyle çelişiyor. Kılıçdaroğlu, kamu-özel işbirliği projelerine verilen garantilerin sonlandırılmasını savunurken, Yılmaz devletin devamlılığını vurgulayarak bu tür anlaşmaların tanınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, CHP'nin AKP döneminde sermayeye aktarıldığını iddia ettiği 418 milyar doların geri alınması konusundaki ısrarı, İYİ Parti'nin farklı bir tutum sergilediğine işaret ediyor.
24 Mart 2023

AKP'nin eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gazeteci Fatih Altaylı aracılığıyla yaptığı açıklamada Ankara'da yaşadığını, iş seyahatleri nedeniyle zamanının çoğunu Londra ve Dubai gibi finans merkezlerinde geçirdiğini ve sağlık durumunun iyi olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi yönetimine dönmesi için yaptığı teklifi daha önce reddeden Şimşek, aktif siyaseti düşünmediğini tekrarladı. Altaylı, Şimşek'in sadece hafif bir mide ülseri dışında sağlık sorunu olmadığını belirtti.
26 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Sanayi Odası'nın toplantısında yaptığı konuşmada, sürdürülebilir yüksek büyüme için enflasyonun düşük olması gerektiğini vurguladı. Küresel enflasyonun bu sene yüzde 8,1 düşmesinin beklendiğini ve fiyat istikrarının önemine değindi. Ayrıca, Türkiye'nin dezenflasyon programının uluslararası normlara uygun olduğunu ve vergi reformu yapılacağını işaret etti.
31 Ocak 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ihracat sektörünün finansman sorununun Körfez ülkelerinden gelecek parayla çözüleceğini ifade etti. Şimşek, ihracat reeskont kredilerini günlük beş katına çıkarma kararı aldıklarını ve bu sayede ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceklerini belirtti. Bakan, Körfez'e yapılan ziyaretlerde ihracatın finansmanını ön planda tuttuklarını ve Körfez merkezli finans kuruluşlarından ihracatın finansmanına yönelik önemli imkanların Türkiye'ye tahsis edileceğini söyledi.
11 Ağustos 2023

Hakan Kara, Türkiye'nin yılın ikinci yarısında düşük büyüme ve yüksek enflasyon ile karakterize edilen stagflasyon yaşayacağını öngördü. İktidarın son bir buçuk yıldır uyguladığı ekonomi politikaları sonucu bütçe sorunları, dış açık ve enflasyon rekorlarına dikkat çekti. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanması ve piyasalar tarafından olumlu karşılanmasına rağmen, Kara, ekonomik sorunların faturasının Şimşek'e kesileceğini ifade etti. Ayrıca, döviz kurlarında yaşanan büyük artışlar ve Şimşek'in ekonomide sıkılaştırıcı önlemler alması bekleniyor.
8 Haziran 2023

Bloomberg, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcılarla yaptığı özel toplantıda kur korumalı mevduatı (KKM) eleştirdiğini yazdı. KKM, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak için Aralık 2021'de başlatılmıştı. Habere göre Şimşek, KKM'nin kötü bir fikir olduğunu ve şartlar elverdiğinde sonlandırılacağını belirtti. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, haberin tamamen uydurma olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
7 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde yaptığı açıklamada, faiz politikalarında bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme konusunda kararlı olduklarını belirtti. Erdoğan, geçmişteki 'düşük faiz, düşük enflasyon' politikasını hatırlatarak, aynı anlayışla çalışmaya devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, Merkez Bankası'nda bir kadın yöneticinin olmasının önemine değindi ve finans sektörünü güçlendirme çabalarından bahsetti. Ekonomi politikalarının 'normalleşmesi' amacıyla Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirildiği ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atandığı bilgisi verildi.
14 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi risk priminin (CDS) düştüğünü Twitter hesabından paylaştı. Şimşek, bu düşüşü 'rasyonel politikaların meyvesi' olarak nitelendirdi. Bakanın göreve gelmesinin ardından Merkez Bankası başkanı değişmiş ve politika faizi yüzde 17.5'e yükseltilmişti.
28 Temmuz 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanmasını beklenmedik bulduğunu belirtti. Türkiye ekonomisinin 90'lara geri döndüğünü önceki açıklamalarında ifade eden Acemoğlu, Türkiye'nin demokrasi ve ekonomi alanlarında iki büyük tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonominin başına geçirilmesinin olumlu olabileceğini ancak Erdoğan'ın politikalarının etkisinde kalırsa sınırlı bir etki yaratacağını ifade etti. Acemoğlu, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönmesi için farklı bir politika ve kurumsal ortamın gerekliliğine vurgu yaptı.
3 Haziran 2023
İşaretlediklerim