Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, JP Morgan'ın İstanbul'da düzenlediği yatırımcı toplantısına katıldı. Toplantıda, Türkiye'nin ekonomi politikaları ve döviz ihtiyacı konuları ele alındı. JP Morgan Türkiye Masası Başkanı Burak Kaynak, Erkan'ın enflasyon görünümü ve para politikasına odaklanan kapsamlı ve teknik bir sunum yaptığını belirtti. Toplantının ardından başarılı bir soru-cevap seansı düzenlendi.
8 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan'daki temaslarında ticaretin ve yatırımların daha da geliştirilmesi yönünde samimi bir çaba gördüğünü belirtti. Şimşek, 'Yeni Pusula' temalı '7'nci Geleceğe Yatırım Girişimi' etkinliğine katıldı ve burada Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda olumlu görüşlerini paylaştı. Ayrıca, Türkiye'nin turizmde dünyanın en iyi dördüncü destinasyonu olduğunu belirterek, Suudi Arabistan'ın turizm hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabileceğini ifade etti.
26 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile birlikte yatırım görüşmeleri yapmak üzere Suudi Arabistan'a gidecek. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüşünde güçlü belirtiler olmaması nedeniyle, Şimşek döviz bulmak amacıyla Körfez ülkelerine yönelmiş durumda. Daha önce Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'a ziyaretlerde bulunan Şimşek, Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ile ikili görüşmeler yapacak ve 13 Temmuz'da Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.
11 Temmuz 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, uluslararası yatırım bankalarının araştırma bölümlerinin yöneticileriyle bir araya geldi. Bu görüşmelerde Erkan, yabancı yatırımcılara Türkiye ekonomisi hakkında genel düşüncelerini sordu. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir yatırımcı grubunun Türkiye'ye gelmesi planlanıyor. Piyasalar, Merkez Bankası'nın yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısını ve olası faiz kararlarını bekliyor.
21 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz arayışı için Britanya, Fas, Fransa ve Körfez ülkelerini ziyaret edecek. Şimşek, bu ülkelerde yatırımcılarla buluşacak ve uluslararası kurumların toplantılarına katılacak. Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcının Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler yok. Bu nedenle Şimşek, seçim sonrası döviz bulabilmek için yönünü Körfez'e çevirdi.
29 Eylül 2023

Eski AKP milletvekili ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görev süresi boyunca döviz kurları ve enflasyon rekorları kırmasının ardından BDDK Başkanlığına atanması ekonomistler tarafından eleştirildi. Ekonomist Uğur Gürses, Kavcıoğlu'nun 'gölge bakan' gibi oyunda tutulduğunu ve Mehmet Şimşek'in markaj altına alındığını ifade etti. Prof. Burak Arzova, Kavcıoğlu'nun atamasını futbol terminolojisiyle yorumlarken, Prof. Selva Demiralp ve iktisatçı Mustafa Sönmez de atamanın ekonomi politikaları üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Diğer ekonomistler de Kavcıoğlu'nun atamasının beklenmedik olduğunu ve yeni ekonomi yönetiminden umutlu olup olmamak konusunda şüphe uyandırdığını dile getirdi.
9 Haziran 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından dolar/TL kuru düştü ve birçok ekonomist bu kararı doğru buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter'dan 'Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz...' şeklinde bir mesaj paylaştı. Şimşek ve Gaye Erkan gibi 'piyasanın sevdiği' isimler, iktidarın düşük faiz politikasına rağmen ekonomiyi toparlamak için göreve getirilmişti.
24 Ağustos 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, faiz kararının ardından bankacılarla gerçekleştirdiği toplantıda para politikasında önemli değişikliklerin sinyalini verdi. Erkan, enflasyonla mücadeleyi birinci öncelik olarak belirtti ve Türk Lirası'nın güçlenmesi üzerine vurgu yaptı. Ayrıca, döviz kurunu baskılamak için kullanılan makro ihtiyati önlemlerin kaldırılacağını ve döviz rezerv satışlarının sona erdiğini belirtti. Bu açıklamalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz karşıtı tutumuna rağmen Merkez Bankası'nın faiz oranlarını %15'e çıkarması sonrasında geldi.
3 Temmuz 2023

Cengiz Holding'in sahibi Mehmet Cengiz'in geçmişteki yolsuzluk soruşturması ve kamu ihaleleriyle ilgili tartışmaları devam ederken, şirketin Konya'da gerçekleştireceği bir projeye devlet tarafından yatırım teşviki verildi. Teşvikler arasında vergi indirimleri, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve enerji desteği gibi birçok avantaj bulunuyor. Cengiz Holding, daha önce de vergi borçlarının silinmesi ve devlet ihalelerinde sıkça tercih edilmesiyle gündeme gelmişti.
16 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı'ndan istifasının kişisel bir karar olduğunu ve yeni başkanın kendi önerisi doğrultusunda atanacağını ifade etti. Erkan, istifa kararını kendisine yönelik itibar suikasti kampanyası ve ailesinin bu süreçten etkilenmesini önlemek amacıyla aldığını açıkladı. Şimşek, ekonomi programının kesintisiz ve kararlılıkla devam ettiğini ve yeni atanan başkan ve ekibe başarılar dilediğini belirtti.
2 Şubat 2024

Ünlü Türk aktör Şener Şen, başrolünde olduğu 'Zengin Mutfağı' oyunuyla Türkiye turnesine çıkıyor. Turne 14 Ağustos'ta başlayacak ve Denizli, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana'da seyirciyle buluşacak. Oyun, 15-16 Haziran 1970 işçi hareketlerinin bir zengin ailenin mutfağına yansımasını konu alıyor. İlk kez 1978'de sahnelenen oyun, yıllar geçse de güncelliğini koruyor.
24 Temmuz 2023

Doğan Holding, gayrimenkul ve ikinci el satış faaliyetleri yürüten Milpa şirketindeki yüzde 82,29 oranındaki payını, portföy yönetim şirketi Re-Pie'ye ait bir yatırım fonuna 55 milyon dolara satışını duyurdu. Re-Pie, daha önce teknoloji ve inovasyon odaklı start-up'lara yatırım yaparak Getir gibi şirketlerden rekor kar elde etmişti. Satış bedelinin 7,5 milyon lirası peşin olarak ödendi.
17 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington'da gerçekleşen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantılarında Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve yapısal dönüşümün bir parçası olarak yeni bir sanayi politikasının uygulandığını açıkladı. Şimşek, enflasyonun düşürülmesi ve Merkez Bankası'na destek sağlanması gerektiğini, orta vadeli programda belirlenen enflasyon hedeflerine ulaşılabilir olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yılki düzenlemelerin vergilere odaklandığını, bu yıl ise harcamaların kontrol altına alınacağını ve kesintilere gidileceğini ifade etti.
19 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz piyasasındaki son dalgalanmaların geçici olduğunu ve Türkiye'nin ekonomik politikalarının güçlü olduğunu ifade etti. Fitch tarafından Türkiye'nin kredi notunun 'B'den 'B+'ya yükseltilmesi ve görünümünün nötrden pozitife çevrilmesi, bu politikaların bir yansıması olarak değerlendirildi. Şimşek, fiyat istikrarının sağlanmasının birinci öncelik olduğunu, büyümenin dengelenmesi sürecinin iyi gittiğini ve cari açığın GSYİH'nın %3'ünün altına inme yolunda olduğunu belirtti. Ayrıca, seçimler sonrası Türkiye'nin orta vadeli programını sürdürme konusunda uzun bir döneme sahip olacağını ve Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürme konusunda kararlı olduğunu ifade etti.
11 Mart 2024

Türkiye'nin ekonomik durumunun 1970'lerden bu yana iktidara gelen partiler ve liderlerin tercihleriyle şekillendiği belirtiliyor. Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Tek Adam' rejimi altında ekonomiyi siyasi hedefler için kullandığı ve bu durumun Türkiye'yi enflasyon sarmalında bıraktığı ifade ediliyor. Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine getirilmesi, Erdoğan'ın irrasyonel politikalardan vazgeçip rasyonel politikalara dönüş yapma çabası olarak yorumlanıyor. Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi, Şimşek'in politikalarının olumlu bir adım olduğunu gösterse de, yerel seçimler öncesinde ekonominin geleceği konusunda Erdoğan'ın etkisinin devam ettiği vurgulanıyor.
13 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomi programlarının ana hedefinin dezenflasyon olduğunu ve bu programların başarılı olması durumunda kurun reel olarak değerlendiğini belirtti. Şimşek, kural bazlı ve öngörülebilir politikaların güveni artırdığını ve Türk lirasına olan ilgiyi yükselttiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'ye artan yabancı ilgisi ve dış finansman imkanlarının ülkenin rezervlerini güçlendirdiğini vurguladı. Şimşek, açık veya örtülü bir kur hedeflerinin olmadığını ve makro finansal istikrarı koruyacak adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi.
24 Mayıs 2024

Alaattin Aktaş, Türkiye'de yabancı bankaların piyasayı etkileme gücüne ve Türk Lirası'nın değer kaybına dikkat çekiyor. Yabancıların ve bazı yerel isimlerin Türk parasının değer kaybetmesi gerektiğine yönelik görüşlerini eleştiriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetiminin, Türkiye'nin ekonomik politikalarında rasyonel bir zemine dönüş yapması gerektiğini belirtirken, yavaş yavaş eski politikalara kayma eğilimi gösterdiğini vurguluyor. Vatandaşların ise bu durum karşısında döviz ve altına yönelme eğiliminde olduğunu belirtiyor.
19 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi'nde iş dünyası ile bir araya gelerek ekonomik reformlar ve enflasyonla mücadele konularında açıklamalarda bulundu. Şimşek, enflasyonun kalıcı olarak tek haneye düşürülmesi ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedeflerine vurgu yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin cari açığının ve rezerv yetersizliğinin önemli ölçüde azaldığını belirtti. Şimşek, 2025 ve 2026 yıllarının ekonomik açıdan daha iyi olacağını ifade ederek, iş dünyası ve çalışanlardan sabırlı olmalarını istedi.
27 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hakkında çıkan istifa iddialarını yalanladı. Şimşek, X hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın desteğini her zaman hissettiğini ve ekonomi yönetiminin ekip ruhuyla çalıştığını belirtti. Ekonomik istikrar ve reform programlarının başarıyla işlediğini vurgulayan Şimşek, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş başladığını ifade etti. Ayrıca, uydurma hikayelerle ekonominin ve piyasaların etkilenmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
23 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı büyüme verilerini değerlendirerek, kırılganlıkların önemli ölçüde azaldığını ve zorlu bir dönemin geride bırakıldığını belirtti. TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü. Şimşek, büyümede dengelenme başladığını, cari açığın daraldığını, risk priminin azaldığını ve dış kaynak girişlerinin arttığını ifade etti. Ayrıca, işsizlik oranının yüzde 8,8 ile yatay seyrettiği ve istihdamın bir önceki çeyreğe göre 205 bin kişi arttığı belirtildi.
2 Eylül 2024
İşaretlediklerim