Piyasalar, 'gri listeden çıkış' beklentisiyle olumlu bir hava içinde bulunuyor. Borsada yükseliş ivmesi korunurken, altın başta olmak üzere diğer yatırım araçlarında da yukarı yönlü getiriler gözlemleniyor. Haftalık bazda, özellikle altına olan yönelim artış gösterirken, borsa, dolar ve euro gibi diğer yatırım enstrümanları da haftayı yükselişle tamamladı. Borsadaki yatırımcı sayısı, yeni halka arzlarla birlikte artarak 8 milyon sınırına ulaştı.
25 Şubat 2024

Dünya Altın Konseyi, merkez bankalarının 2024 yılının ilk yarısında 483 ton altın alarak rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Rapora göre, küresel tezgah üstü hariç altın talebi yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 azalarak 929 tona düştü. Ancak tezgah üstü alımlar da eklendiğinde altın talebi yüzde 4 artarak 1258 tona çıktı. Merkez bankalarının altın rezervlerini artırma motivasyonunun başlıca nedeni olarak güvenlik gösterildi.
30 Temmuz 2024

Yılın ilk sekiz aylık döneminde en fazla kazandıran yatırım aracı altın oldu. Cumhuriyet Altını, yüzde 38,09'luk getirisi ile diğer yatırım araçlarını geride bıraktı. Yüksek enflasyon, belirsizlikler ve küresel ekonomik sıkıntılar, yatırımcıları güvenli liman olarak bilinen altına yönlendirdi. BIST 100 Endeksi ise yılın ilk yarısında güçlü bir performans sergilemesine rağmen, son ayda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle getirilerde düşüş yaşadı.
1 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon verilerine göre, 2024'ün ilk çeyreğinde enflasyon yüzde 15 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde, dolar ve euro gibi döviz kurları enflasyonun gerisinde kalırken, altın ve borsa gibi yatırım araçları enflasyonun üzerinde bir performans gösterdi. Yatırım fonları da benzer şekilde yüksek getiriler elde etti. Sektörel bazda, holdingler, otomotiv ve ulaştırma sektörleri yüksek performans gösterirken, demir çelik, cam ve çimento sektörleri zayıf kaldı. Borsa 30 hisselerinin yarısı enflasyonun üzerinde getiri sağladı.
4 Nisan 2024

ABD'de nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından hazine tahvilleri ve dolar endeksi değer kaybetti. Buna karşılık altın, hisse senetleri ve kripto paralar yükselişe geçti. Ons altın 2 bin 380 dolara kadar çıkarken, Bitcoin yüzde 5'e yakın artışla 64 bin 500 doları test etti. ABD'de yıllık enflasyon yüzde 3,4 artış gösterirken, ortalama kazançlar yüzde 0,4 düştü.
15 Mayıs 2024

Goldman Sachs, Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimini kazanmasının ardından altın fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen, gelecek yıl için altın fiyatlarında rekor seviyeler bekliyor. Banka, merkez bankalarının alımları ve ABD'nin faiz indirimleri nedeniyle altının değer kazanacağını öngörüyor. Trump'ın zaferi sonrası altın fiyatları kısa vadede düşüş gösterse de, uzun vadede yükseliş bekleniyor. Doların değer kazanması ve ABD ekonomisinin iyi durumda olması, altın fiyatları üzerinde baskı yaratıyor.
18 Kasım 2024

2024 yılında sıkı para politikası nedeniyle iç piyasada talebin daralması beklenirken, şirketler bu durumu yurt dışı pazarlara açılarak aşmaya çalışıyor. Özellikle ihracat yapan firmalar, son bir yılda ortalama yüzde 144 prim sağlayarak yüksek performans gösterdi. Yüzde 70 ve üzeri ihracat yapan 29 şirketin ortalama getirisi yüzde 144 olurken, 14 şirket yatırımcıya yüzde 150'nin üzerinde kazandırdı. Bu durum, küresel ekonomik zorluklara rağmen, ihracat odaklı stratejilerin yerel ekonomik sıkıntılardan bağımsız değer yaratma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyuyor.
16 Mart 2024

2023 yılında çeyrek altın üretimi, bir önceki yıla göre %67,8 artışla 17,8 milyon adete yükselerek rekor bir seviyeye ulaştı. Enflasyona karşı korunma aracı olarak görülen çeyrek altına olan yoğun talep, üretimdeki bu artışın temel sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. 2020 yılından itibaren çeyrek altın üretiminde yüksek seviyeler gözlemlenirken, 2020'de 10 milyon adedi aşan üretim, 2022'de 10 milyon 607 bin 900 adet olarak kaydedilmişti.
19 Şubat 2024

Bayram sonrasında piyasaların hareketli bir şekilde açılması beklenirken, İran-İsrail arasındaki gerginlik ve ABD'nin Rusya'ya yönelik yeni ekonomik kısıtlamaları ekonomi gündeminin önemli maddeleri arasında yer alıyor. İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasının bombalanmasına misilleme yapma ihtimali ve ABD'nin küresel metal piyasalarına yönelik hamlesi, altın ve gümüş fiyatlarının sıçrama yapmasına neden oldu. Türkiye'de ise, hisse senedi piyasasına olan ilginin artarak devam etmesi bekleniyor.
14 Nisan 2024

Zeynep Aktaş, İsrail ve İran arasında yaşanan karşılıklı misilleme saldırılarının küresel piyasalarda güvenli liman arayışını güçlendirdiğini belirtiyor. Yatırımcılar, artan jeopolitik riskler ve belirsizlikler nedeniyle altın, gümüş, tarım ve petrol temalı fonlara yöneliyor. İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısı sonrası petrol fiyatları kısa süreliğine yükselse de, İran'ın durumu tırmandırmayacağına dair açıklamaları sonrasında fiyatlar bir miktar düşüş gösterdi. Bu durum, yatırımcıların portföy çeşitlendirmesi ve yatırım tercihlerinde güvenli limanları tercih etme eğilimini pekiştiriyor.
20 Nisan 2024

Şeref Oğuz, altının küresel çapta güvenli bir yatırım aracı olarak kabul edilmesinin nedenlerini ve tarihsel önemini ele alıyor. Altın, savaşlar, ekonomik krizler, afetler gibi belirsiz zamanlarda yatırımcılar için güvenli bir liman olarak görülüyor. Ayrıca, enflasyon ve para birimi devalüasyonu gibi ekonomik sorunlar sırasında koruma sağlayarak yatırımcıların talebini artırıyor. Oğuz, altının sadece bir yatırım aracı olmadığını, aynı zamanda tarihte para birimi olarak da kullanıldığını vurguluyor.
7 Mayıs 2024

Yılbaşından bu yana kıymetli metaller yatırımcıların ilgisini çekti. Gümüş, %41.69 oranında değer kazanarak yatırımcılara önemli bir getiri sağladı ve hedefi 50 dolar seviyesinde. Altın ise %31.92'lik artışla güvenli liman olarak tercih edilmeye devam etti ve ons fiyatı 2.721 dolara ulaştı. Bakır ve platin daha ılımlı artışlar gösterirken, palladyum %1.51 değer kaybetti.
21 Ekim 2024

Dünyanın en büyük altın müşterisi olan Çin, Ocak 2021'den bu yana ilk kez ağustos ayında İsviçre'den altın ithal etmedi. Yükselen spot altın fiyatları, Asyalı perakende alıcıları uzak tutarken, İsviçre'den Çin'e yapılan tedarik haziran ve temmuzdaki düşüşün ardından ağustosta tamamen durdu. Hindistan'a yapılan altın sevkiyatları ise ülkenin altın ithalat vergisini düşürmesiyle ağustosta yüzde 38 arttı. Türkiye'ye yapılan altın sevkiyatı ise temmuz ve Ağustos 2023'ün gerisinde kaldı.
20 Eylül 2024

Rusya'nın bütçesi sadece petrol ve doğalgaz gelirlerine dayanmazken, vergiler, devlete ait işletmelerin kârları ve enerji dışı ihracat gelirleri de önemli katkılar sağlıyor. 2023 yılında Rusya'nın petrol ve doğalgaz dışı gelirleri yüzde 16 artış gösterdi. İhracat yüzde 28 düşüşle 425 milyar dolar civarında gerçekleşirken, ithalattaki gerileme ile 140 milyar dolara yakın ticaret fazlası verildi. Batılı ülkelerin yaptırımlarının etkisi tartışılırken, Rusya'nın mevcut küresel konjonktürü lehine kullanarak ekonomik bedeli hafifletmeye çalıştığı belirtiliyor.
6 Haziran 2024

Türkiye'nin iki ayda 13 milyar dolar dış ticaret açığı verdiği, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 daha az olduğu belirtiliyor. İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 59'dan yüzde 75'e yükseldiği ifade ediliyor. Bu iyileşmenin temel nedenleri olarak altın ithalatındaki azalma ve enerji faturasının hafiflemesi gösteriliyor. Altın ve enerji kalemleri dış ticaret açığı hesaplamalarından çıkarıldığında, dış ticaret açığının 1.7 milyar dolara düştüğü ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 96.1'e yükseldiği vurgulanıyor.
4 Mart 2024

Şeref Oğuz, Trump'a yapılan saldırının küresel ekonomiyi ve altın fiyatlarını derinden etkileyeceğini öne sürüyor. Oğuz, altının ons fiyatının yılsonuna kadar 3 bin doları bulabileceğini ve gelecek yıl 4 bin dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Ayrıca, Bitcoin'in de bu süreçte değer kazanacağını belirtiyor. Trump'ın 'fight' kelimesiyle başlayan gerginlik, dünya genelinde ekonomik belirsizlikleri artıracak gibi görünüyor.
16 Temmuz 2024

Altın arzının yüksek talebe yetişememesi üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası'na işlenmemiş altın ithalatı için kota tahsis etti. 7 Ağustos 2023'te getirilen bu kota uygulaması, piyasada işlenmemiş altın arzındaki daralmaya bir çözüm olarak görülüyor. Bu durum, aynı zamanda kaçak altının yurda girişini hızlandıran bir faktör olarak belirtiliyor.
27 Mart 2024

Avrupa Birliği, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 1.5 milyon avroyu Ukrayna'ya gönderdi. Bu adım, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya savaş açmasından bu yana Moskova Merkez Bankası'nın dondurulan 210 milyar avro tutarındaki varlıklarının bir kısmının Kiev yönetimine aktarılması anlamına geliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu transferin Avrupa'yı daha güvenli bir yer haline getireceğini belirtti.
26 Temmuz 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımlar çerçevesinde dondurulan Rusya Merkez Bankası varlık ve rezervlerinden elde edilen gelirlerin ayrı bir hesaba alınmasına karar verdi. Bu karar, AB ülkeleri tarafından dondurulan yaklaşık 200 milyar avro değerindeki Rusya Merkez Bankası varlıklarını kapsıyor. Ayrıca, dondurulan varlıklardan elde edilecek net karların, Ukrayna'nın yeniden inşası için AB bütçesine mali katkı sağlamasının yolunu açabileceği belirtildi. Bu karar, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla birlikte alınan yaptırım kararlarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
12 Şubat 2024

Ukrayna'daki savaş ve diğer bölgelerdeki gerilimler nedeniyle dünya genelinde askeri harcamalar yüzde 7 artarak 2,4 trilyon dolara yükseldi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yapılan araştırmaya göre, bu artış son 15 yılda görülen en yüksek seviyedir. Rusya ve Ukrayna'daki artışlar dikkat çekici olup, ABD ise 916 milyar dolar ile en yüksek bütçeye sahip ülke konumunda. Küresel askeri harcamaların artışı, devletlerin artan güvenlik ihtiyaçlarına ve jeopolitik gerilimlere yanıt olarak değerlendiriliyor.
23 Nisan 2024
İşaretlediklerim