Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon verilerine göre, 2024'ün ilk çeyreğinde enflasyon yüzde 15 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde, dolar ve euro gibi döviz kurları enflasyonun gerisinde kalırken, altın ve borsa gibi yatırım araçları enflasyonun üzerinde bir performans gösterdi. Yatırım fonları da benzer şekilde yüksek getiriler elde etti. Sektörel bazda, holdingler, otomotiv ve ulaştırma sektörleri yüksek performans gösterirken, demir çelik, cam ve çimento sektörleri zayıf kaldı. Borsa 30 hisselerinin yarısı enflasyonun üzerinde getiri sağladı.
4 Nisan 2024

ABD'de nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından hazine tahvilleri ve dolar endeksi değer kaybetti. Buna karşılık altın, hisse senetleri ve kripto paralar yükselişe geçti. Ons altın 2 bin 380 dolara kadar çıkarken, Bitcoin yüzde 5'e yakın artışla 64 bin 500 doları test etti. ABD'de yıllık enflasyon yüzde 3,4 artış gösterirken, ortalama kazançlar yüzde 0,4 düştü.
15 Mayıs 2024

2024 yılında sıkı para politikası nedeniyle iç piyasada talebin daralması beklenirken, şirketler bu durumu yurt dışı pazarlara açılarak aşmaya çalışıyor. Özellikle ihracat yapan firmalar, son bir yılda ortalama yüzde 144 prim sağlayarak yüksek performans gösterdi. Yüzde 70 ve üzeri ihracat yapan 29 şirketin ortalama getirisi yüzde 144 olurken, 14 şirket yatırımcıya yüzde 150'nin üzerinde kazandırdı. Bu durum, küresel ekonomik zorluklara rağmen, ihracat odaklı stratejilerin yerel ekonomik sıkıntılardan bağımsız değer yaratma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyuyor.
16 Mart 2024

2023 yılında çeyrek altın üretimi, bir önceki yıla göre %67,8 artışla 17,8 milyon adete yükselerek rekor bir seviyeye ulaştı. Enflasyona karşı korunma aracı olarak görülen çeyrek altına olan yoğun talep, üretimdeki bu artışın temel sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. 2020 yılından itibaren çeyrek altın üretiminde yüksek seviyeler gözlemlenirken, 2020'de 10 milyon adedi aşan üretim, 2022'de 10 milyon 607 bin 900 adet olarak kaydedilmişti.
19 Şubat 2024

Bayram sonrasında piyasaların hareketli bir şekilde açılması beklenirken, İran-İsrail arasındaki gerginlik ve ABD'nin Rusya'ya yönelik yeni ekonomik kısıtlamaları ekonomi gündeminin önemli maddeleri arasında yer alıyor. İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasının bombalanmasına misilleme yapma ihtimali ve ABD'nin küresel metal piyasalarına yönelik hamlesi, altın ve gümüş fiyatlarının sıçrama yapmasına neden oldu. Türkiye'de ise, hisse senedi piyasasına olan ilginin artarak devam etmesi bekleniyor.
14 Nisan 2024

Zeynep Aktaş, İsrail ve İran arasında yaşanan karşılıklı misilleme saldırılarının küresel piyasalarda güvenli liman arayışını güçlendirdiğini belirtiyor. Yatırımcılar, artan jeopolitik riskler ve belirsizlikler nedeniyle altın, gümüş, tarım ve petrol temalı fonlara yöneliyor. İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısı sonrası petrol fiyatları kısa süreliğine yükselse de, İran'ın durumu tırmandırmayacağına dair açıklamaları sonrasında fiyatlar bir miktar düşüş gösterdi. Bu durum, yatırımcıların portföy çeşitlendirmesi ve yatırım tercihlerinde güvenli limanları tercih etme eğilimini pekiştiriyor.
20 Nisan 2024

Şeref Oğuz, altının küresel çapta güvenli bir yatırım aracı olarak kabul edilmesinin nedenlerini ve tarihsel önemini ele alıyor. Altın, savaşlar, ekonomik krizler, afetler gibi belirsiz zamanlarda yatırımcılar için güvenli bir liman olarak görülüyor. Ayrıca, enflasyon ve para birimi devalüasyonu gibi ekonomik sorunlar sırasında koruma sağlayarak yatırımcıların talebini artırıyor. Oğuz, altının sadece bir yatırım aracı olmadığını, aynı zamanda tarihte para birimi olarak da kullanıldığını vurguluyor.
7 Mayıs 2024

Rusya'nın bütçesi sadece petrol ve doğalgaz gelirlerine dayanmazken, vergiler, devlete ait işletmelerin kârları ve enerji dışı ihracat gelirleri de önemli katkılar sağlıyor. 2023 yılında Rusya'nın petrol ve doğalgaz dışı gelirleri yüzde 16 artış gösterdi. İhracat yüzde 28 düşüşle 425 milyar dolar civarında gerçekleşirken, ithalattaki gerileme ile 140 milyar dolara yakın ticaret fazlası verildi. Batılı ülkelerin yaptırımlarının etkisi tartışılırken, Rusya'nın mevcut küresel konjonktürü lehine kullanarak ekonomik bedeli hafifletmeye çalıştığı belirtiliyor.
6 Haziran 2024

Türkiye'nin iki ayda 13 milyar dolar dış ticaret açığı verdiği, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 daha az olduğu belirtiliyor. İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 59'dan yüzde 75'e yükseldiği ifade ediliyor. Bu iyileşmenin temel nedenleri olarak altın ithalatındaki azalma ve enerji faturasının hafiflemesi gösteriliyor. Altın ve enerji kalemleri dış ticaret açığı hesaplamalarından çıkarıldığında, dış ticaret açığının 1.7 milyar dolara düştüğü ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 96.1'e yükseldiği vurgulanıyor.
4 Mart 2024

Altın arzının yüksek talebe yetişememesi üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası'na işlenmemiş altın ithalatı için kota tahsis etti. 7 Ağustos 2023'te getirilen bu kota uygulaması, piyasada işlenmemiş altın arzındaki daralmaya bir çözüm olarak görülüyor. Bu durum, aynı zamanda kaçak altının yurda girişini hızlandıran bir faktör olarak belirtiliyor.
27 Mart 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımlar çerçevesinde dondurulan Rusya Merkez Bankası varlık ve rezervlerinden elde edilen gelirlerin ayrı bir hesaba alınmasına karar verdi. Bu karar, AB ülkeleri tarafından dondurulan yaklaşık 200 milyar avro değerindeki Rusya Merkez Bankası varlıklarını kapsıyor. Ayrıca, dondurulan varlıklardan elde edilecek net karların, Ukrayna'nın yeniden inşası için AB bütçesine mali katkı sağlamasının yolunu açabileceği belirtildi. Bu karar, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla birlikte alınan yaptırım kararlarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
12 Şubat 2024

Ukrayna'daki savaş ve diğer bölgelerdeki gerilimler nedeniyle dünya genelinde askeri harcamalar yüzde 7 artarak 2,4 trilyon dolara yükseldi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yapılan araştırmaya göre, bu artış son 15 yılda görülen en yüksek seviyedir. Rusya ve Ukrayna'daki artışlar dikkat çekici olup, ABD ise 916 milyar dolar ile en yüksek bütçeye sahip ülke konumunda. Küresel askeri harcamaların artışı, devletlerin artan güvenlik ihtiyaçlarına ve jeopolitik gerilimlere yanıt olarak değerlendiriliyor.
23 Nisan 2024

Avrupa Birliği, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından dondurduğu Moskova Merkez Bankası'na ait 210 milyar avro değerindeki varlıklardan elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararı aldı. Bu kararla, Ukrayna'ya silah alımı ve yeniden yapılanma projeleri için yaklaşık 3 milyar avro tahsis edilecek. Ayrıca, AB Ukrayna'ya 50 milyar avroluk bir kaynaktan daha fon sağlaması için gerekli reformların yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
8 Mayıs 2024

İspanya, zengin yabancılara oturma izni sağlayan ve konut fiyatlarını artırarak yerel halkı pazar dışına iten 'altın vize' programını sonlandırdı. Program, Avrupa genelinde konut fiyatlarını yükseltmiş ve barınma krizini körüklemişti. Diğer Avrupa ülkeleri de benzer programları ya kapatıyor ya da düzenlemeler getirerek spekülatif alımları azaltmaya çalışıyor. Bu durum, yerel halkın konut erişimini zorlaştırırken, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor.
28 Nisan 2024

Yüksek faiz ortamında para piyasası fonları popülerken, yüksek riskli fonlar da dikkat çekiyor. Yatırım fonları, yatırımcıların farklı risk ve getiri beklentilerine göre çeşitleniyor. Risk düzeyi yüksek olan fonlar, kısa vadede dalgalanmalar yaşasa da, uzun vadede yüksek getiriler sunabiliyor. Yatırımcılar, portföylerini çeşitlendirerek bu tür fonlardan yüksek yıllık getiriler elde edebilir.
27 Nisan 2024

2023 yılında nükleer silahlanma harcamaları yüzde 13 artarak 10,7 milyar dolar arttı ve toplamda 100 milyar dolara yaklaştı. Bu artış, büyük ölçüde Rusya-Ukrayna çatışması ve İsrail’in Gazze saldırılarının yarattığı belirsizlik döneminde ABD’nin savunma harcamalarından kaynaklandı. Nükleer Silahların Kaldırılması için Uluslararası Kampanya (Ican) grubunun araştırmasına göre, bu harcamalar iklim değişikliğiyle mücadele ve sağlık ile eğitim hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi alanlarda kullanılabilirdi. 2023'te en fazla harcama yapan ülkeler arasında ABD, Çin ve Rusya yer aldı.
30 Haziran 2024

Bulgaristan, 2025 yılında para birimini avroya çevirmek için hazırlıklarına devam ediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Kristalina Georgieva, bu tarihin gerçekçi olduğunu belirtti. Bulgaristan Parlamentosu, avroya geçiş sürecinde yapılacak çalışmaları belirleyen Merkez Bankası Kanunu'nu kabul etti. Daha önce 2024 olarak belirlenen avroya geçiş hedefi tutturulamamıştı.
13 Mart 2024

İsviçre’nin Türkiye’ye altın ihracatı mayıs ayında 9,5 tona geriledi. Nisan ayında bu rakam 10 tondu. İsviçre Federal Gümrük İdaresi’nin verilerine göre, İsviçre’nin toplam altın ihracatı mayısta 103,4 ton olarak gerçekleşti. İsviçre, dünyanın en büyük külçe altın rafine ve transit merkezi olarak biliniyor.
21 Haziran 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeniden seçildikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini Çin'e yapıyor. Bu ziyaret, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in de ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yapmasıyla karşılıklı olarak gerçekleşiyor. İki lider, çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etme çabalarını sürdürüyor ve bu bağlamda dış politika koordinasyonunu güçlendirmeye çalışıyorlar. Ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacmi son beş yılda iki katına çıkarak 228 milyar dolara ulaşmış durumda.
16 Mayıs 2024

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte spamlar, Aralık 2023'te toplam e-posta trafiğinin yüzde 46,8'ini kapladı. Rusya, spam e-postaların en büyük kaynağı olarak belirlendi ve bu e-postalar dolandırıcılık ve kimlik avı amaçlı kullanılıyor. Özellikle büyük şirketler, spam e-postalar yoluyla dolandırılmış durumda. Uzmanlar, spam e-postalara karşı dikkatli olunması gerektiğini ve resmi kurumların e-posta yoluyla kişisel bilgi talep etmeyeceğini vurguluyor.
3 Mayıs 2024
İşaretlediklerim