Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar ele alındı. Blinken, Gazze ihtilafının bölgeye yayılmasını önlemek, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve insani yardımı seferber etmek yönündeki çabaları görüştüklerini belirtti. Ayrıca İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanması da görüşme gündemlerindeydi. Fidan ise Gazze'deki halkın ayrım yapılmaksızın topyekun hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
29 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasını protesto eden göstericilere polis müdahale etti ve çok sayıda kişi gözaltına alındı. Washington'da sabah saatlerinden itibaren başlayan protestolar, Kongre binası çevresinde yoğunlaştı. Netanyahu, Kongre'deki konuşmasında Gazze'deki sivil ölümlerle ilgili iddiaların yalan olduğunu savundu ve İsrail'in sivilleri korumak için büyük çaba sarf ettiğini belirtti. Göstericiler ise Netanyahu ve ABD Başkanı Joe Biden aleyhinde sloganlar attı.
24 Temmuz 2024

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar'ın istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağrıldığını duyurdu. Bu karar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve insani yardım girişine izin vermemesi nedeniyle alındı. İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi'ni de hedef aldı.
4 Kasım 2023

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak görmeyip 'kurtuluş ve mücahitler grubu' olarak tanımlaması, İsrail ile Türkiye arasında bir polemiğe yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Türkiye'yi Hamas'ı barındırmakla itham eden bir mesaj paylaşmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskı politikalarını eleştirdi ve İsrail'in sivil nüfusa saldırılarını meşru müdafaa olarak görmeyi reddetti.
2 Aralık 2023

İsrail'de dokuz asker, Gazze'den alıkonulan bir Filistinliye cinsel istismar ve işkencede bulundukları suçlamasıyla gözaltına alındı. Bu olay, aşırı sağcı silahlı kişilerin askerlerin sorgulandığı Beit Lid askeri üssünü basmasına yol açtı. Başbakan Netanyahu, askeri üsse düzenlenen baskını kınayarak sükunet çağrısında bulundu. Sde Teiman askeri üssü, Filistinli tutuklulara yönelik ağır işkencelerle anılan bir merkez olarak biliniyor.
29 Temmuz 2024

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir hava saldırısı ve baskın düzenleyerek dokuz kişiyi öldürdü ve 80 kişiyi yaraladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun yaralılara ulaşımı engellediğini ve çevre sağlık merkezlerinin müdahale için hazır beklediğini bildirdi. Filistin Sağlık Bakanı ve Filistin Kızılayı, uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarını durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. İsrail'in saldırılarına tepki olarak Batı Şeria genelinde Filistinliler protesto gösterileri düzenledi.
4 Temmuz 2023

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin krizinin farklı olduğunu ve İsrail'in büyük bir intikam peşinde olduğunu belirtti. Fidan, İsrail'in 7 Ekim'de verdiği kayıpların, şimdiye kadar verdiği en büyük kayıplar olduğunu ve bu kaybın telafisini barışta değil, intikamda gördüğü için büyük bir misilleme peşinde olduğunu ifade etti. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmıştı.
20 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'yi yeniden işgal etme planına ilişkin açıklamalarına yanıt vererek, ABD'nin bu planı desteklemediğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail ziyaretinde de bu duruşu İsrail muhataplarına ilettiği ifade edildi. Patel, İsrail'in güvenliğinin önemli olduğunu, ancak Gazze'nin 'terör saldırıları' için bir üs olarak kullanılamayacağını vurguladı. Bu açıklama, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılar sonrasında İsrail'in Gazze'nin merkezine girdiğini duyurmasının ardından geldi.
7 Kasım 2023

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda İsrail ile Paraguay arasında oynanan futbol maçında, Gazze'ye yönelik saldırıları protesto eden taraftarlar hakkında 'Yahudi karşıtı' oldukları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Fransa Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi, ellerinde Filistin bayrakları taşıyan ve 'Soykırım Olimpiyatları' yazılı pankart açan taraftarlar hakkında şikayette bulundu. Paris savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattığını doğruladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'e Rusya'ya uygulanan yaptırımların uygulanamayacağını belirtti.
29 Temmuz 2024

ABD Ankara Büyükelçiliği, İsrail'e destek verdiği gerekçesiyle ABD'ye karşı Türkiye'de başlayan protesto eylemleri nedeniyle Türkiye'deki vatandaşlarına güvenlik uyarısında bulundu. ABD işletmelerine yönelik boykot çağrıları ve ABD markalı işletmelerin çalışanlarına yapılan saldırılar sebebiyle, ABD hükümet personeline halka açık etkinliklerden kaçınmaları, ABD ile ilişkilendirilebilecek kıyafetler giymemeleri ve Güneydoğu'daki Adana Konsolosluğu bölgesine seyahat etmemeleri tavsiye edildi. Ayrıca, Adana ve İzmir Konsoloslukları geçici olarak ziyarete kapalı olacak.
17 Kasım 2023

ABD, Gazze ile ilgili olarak İsrail'e kırmızı çizgiler koymadığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Kirby, çatışmaların başından beri İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve sivil kayıplar, sivil zayiatlar ve benimsemeyi tercih edebilecekleri yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti.
28 Ekim 2023

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargı yetkilerini sınırlama planına karşı protestolar 28. haftasına girdi. Ülke genelinde, özellikle Tel Aviv olmak üzere birçok kentte yüzbinlerce kişi gösterilere katıldı. Göstericiler, demokrasi sloganları atarak ve 'SOS' yazılı pankartlar açarak hükümetin aşırı sağcı politikalarını eleştirdi. Netanyahu, yargı reformunu ertelediğini duyurmuş ancak bütçenin Meclisten geçmesinin ardından tekrar gündeme getireceğini açıklamıştı.
16 Temmuz 2023

İsrail heyeti, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısına Nazi Almanyası döneminde Yahudilere taktırılan Davut yıldızıyla katıldı. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, konseydeki konuşmasında örgütü Hamas militanlarının 7 Ekim saldırıları karşısında 'sessiz kalmak'la suçladı. Erdan, konuşmasının ardından 'Bir daha asla' yazılı sarı Davut yıldızını ceketine iliştirdi. Bu hareket, Holokost kurbanları için bir anıt merkezi bulunan Yad Vashem’in genel müdürü Dani Dayan tarafından eleştirildi.
31 Ekim 2023

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Kopenhag'ın merkezinde bir erkek saldırgan tarafından dövüldü. Saldırgan gözaltına alındı, ancak Frederiksen'in yaralanıp yaralanmadığı henüz bilinmiyor. Olay, Danimarka'nın komşu ülkelerinde de büyük yankı uyandırdı ve birçok lider saldırıyı kınadı. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Frederiksen'in saldırı karşısında şoke olduğu belirtildi.
7 Haziran 2024

ABD'nin California eyaletinde bulunan UCLA kampüsünde, İsrail'in Gazze politikalarını protesto eden öğrenciler, İsrail yanlısı bir grup ve polis müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. İki gece süren olaylar sırasında öğrenciler şiddete maruz kaldı, birçok öğrenci gözaltına alındı veya yaralandı. Üniversite yönetimi ve polisin sert müdahalesi eleştirilirken, olaylar ulusal çapta dikkat çekti ve Başkan Joe Biden olaylara ilişkin açıklamada bulundu.
3 Mayıs 2024

Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail istihbarat birimleri, Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine suikast planları yapmakta ve bu kapsamda Türkiye'deki Hamas üyelerini de hedef almayı planlamaktadır. İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın, Hamas liderlerini dünyanın her yerinde öldürme kararlılığını ifade ettiği bir kayıt yayımlandı. Türk istihbarat kaynakları, İsrail'e yasa dışı faaliyetlerde bulunmamaları konusunda uyarıda bulundu ve aksi halde ciddi sonuçlar olacağını iletti.
4 Aralık 2023

ABD'deki birçok prestijli üniversite kampüsünde, 18 Nisan'dan bu yana İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırılarını protesto eden gösteriler düzenleniyor. Bu protestolar yaklaşık iki haftadır devam ediyor ve bu süreçte toplamda en az 2 bin kişi gözaltına alındı. Gösteriler, ABD'nin en önemli yüksek öğrenim kurumlarını kapsayacak şekilde geniş bir alana yayılmış durumda.
3 Mayıs 2024

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, İsrail’in Gazze’yi kuşatmasını kınadı ve İsrail'in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu ancak tüm yöntemleri kullanamayacağını belirtti. İsrail'in Gazze Şeridi'ni tamamen kuşatması ve bölgedeki elektrik, su, gıda ve diğer zaruri ihtiyaçlara erişimi kesmesi üzerine Huitfeldt, bu durumu kabul edilemez olarak nitelendirdi. Gazze Şeridi'nde yaşayan insanların yiyecek ve ilaçları da olmadan bölgeyi terk etmelerinin istenmesini kınadığını ifade etti.
13 Ekim 2023

Türkiye'nin Gazze'ye havadan insani yardım gönderme talebi, İsrail tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'e karşı 'bir dizi yeni tedbir' alınacağını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yeni bir gerilim noktası oluşturabilir.
8 Nisan 2024

Evren Barış Yavuz, Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle Türkiye'nin İsrail ile olan ticaretine dikkat çekmek amacıyla bir paylaşım yaptı. Bu paylaşımında, özellikle İsrail'e jet yakıtı satışını eleştirdi ve bu bağlamda Filistin için düzenlenen bir eylemden alınan bir fotoğrafı kullandı. Fotoğrafta Bayraktar ailesi üyeleri de olduğu için Yavuz, hedef haline geldi ve gözaltına alındı. Yavuz, ifadesinde paylaşımının Bayraktar ailesini hedef almadığını, sadece sembolik bir görsel kullandığını ve amacının politik tutarsızlığa dikkat çekmek olduğunu belirtti.
13 Nisan 2024
İşaretlediklerim