Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Filistinlilerin 'haklı direnişini' desteklediğini ifade etti. Davutoğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze'ye dönük tüm ambargoların kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırması ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2023

Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun Gazze'deki El Kuds hastanesinin tahliye edilmesini istediğini duyurdu. Hastanede şu anda 400'den fazla hasta ve 12 bin kadar yerlerinden edilmiş Filistinli bulunuyor. Filistin Kızılayı, uluslararası topluma acilen harekete geçmesi ve El Ehli Hastanesi'ndeki gibi bir felaketin önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Gazze'li yetkililer, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim'de düzenlediği saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
20 Ekim 2023

İsrail, Gazze Şeridi'nde 500 kişinin öldüğü hastane saldırısının sorumlusunun İslami Cihad olduğunu iddia etti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), saldırıyla ilgili incelemeyi tamamladığını ve füzenin İslami Cihad tarafından atıldığının kesinleştiğini öne sürdü. İsrail, kanıt olarak uydu görüntüleri ve iki Hamas militanının konuştuğunu öne sürdüğü bir ses kaydı yayınladı. Gazzeli yetkililer ise saldırıdan İsrail'i sorumlu tutuyor.
18 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen İslam Bilginleri İstişare Toplantısı'nda Batı'yı eleştirerek, İsrail'i eleştiren rektörlerin işten atılmasını ve öğrencilere konuşma hakkının verilmemesini örnek gösterdi. Gazze'deki duruma dikkat çekerek, İsrail'in insan hakları ihlallerini ve uluslararası toplumun bu duruma sessiz kalışını eleştirdi. Türkiye'nin Filistin'e olan desteğini ve İsrail'e karşı aldığı ekonomik tedbirleri vurguladı. Ayrıca, İsrail'e karşı uluslararası arenada hukuki adımlar atıldığını belirtti.
12 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Gazze'de bir binanın vurularak havaya uçurulmasını Twitter'dan paylaşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, 'Gebereceksin...' diye yazdı. Bu, İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi. Şu ana kadar 1200'ü aşkın İsrailli ve 900'ü aşkın Filistinli hayatını kaybetti.
11 Ekim 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Arap ülkelerinin liderlerine bir mesaj yollayarak Gazze Şeridi'ndeki halkı desteklemek için bütçe ayırmaya çağırdı. Heniyye, Hamas'ın defalarca İsrail işgalini caydırma çağrısı yaptığını belirtti ve İsrail'e karşı acil baskı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarına karşı Arap ve Müslüman ülkelerinin Filistin’in yanında olmasını istedi.
10 Ekim 2023

İsrail askerleri, Al Jazeera televizyonunun Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki ofisini kapattı. Ağır silahlı askerler, ofise baskın düzenleyerek tüm ekipman ve belgelere el koydu. Al Jazeera, bu baskını kınayarak gazetecilik yapmaya devam edeceklerini duyurdu. İsrail hükümetinin bu eylemi, işgal altındaki topraklardaki durumu gizlemeyi amaçladığı iddia edildi.
22 Eylül 2024

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail'in Gazze'deki hastanelere yakıt ikmali başvurularına son bir haftada beş kez olumsuz yanıt verdiğini belirtti. Dujarric, bu durumun bazı hastanelerin 10 günden fazla yeni yakıt tedarikinden mahrum kalmasına yol açtığını söyledi. Ayrıca, Gazze'nin güneyinde aşırı kalabalık oluştuğunu ve çocuk felci aşı kampanyasının sürdüğünü aktardı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Filistinli sağlık çalışanlarının işkence ve gözaltına alınmasıyla ilgili raporunu dikkatle takip edeceklerini ifade etti.
28 Ağustos 2024

Danimarka'da aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan'ın Kuran yakmasına Türkiye'den tepki geldi. Paludan, daha önce İsveç'te de benzer bir eylem yapmıştı. Türkiye, Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan'ı Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak eyleme izin verilmesini kınadı ve Danimarka'nın tutumunu kabul edilemez bulduğunu iletti. Paludan, geçen hafta Türkiye'nin Stockholm büyükelçiliği önünde de Kuran yakmış ve bu eylem Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımına engel olacağını açıklamasına neden olmuştu.
27 Ocak 2023

Candan Yıldız, Gazze'de yaşanan insanlık dramını ve uluslararası toplumun bu duruma karşı sessiz kalışını eleştirdi. Güney Afrika'nın, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım davası açmasına rağmen, alınan tedbir kararlarının İsrail'i durdurmadığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısına misilleme olarak başlattığı savaşın, Gazze'deki coğrafya, tarih, kültür ve inançları yok ettiği vurgulandı.
25 Mart 2024

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, hükümetin yargı reformu düzenlemelerine karşı düzenlenen sivil itaatsizlik eylemlerinde 'çizginin aşıldığını' belirtti. Ana muhalefet lideri Yair Lapid, Netanyahu'nun protestoları Huvvara'daki saldırılarla kıyaslamasını eleştirdi. İsrail'de Netanyahu hükümetinin yargı reformlarına karşı yaklaşık iki aydır devam eden kitlesel protestolar var. Protestolar sırasında İsrail polisi göstericilere sert müdahalede bulundu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, polisin eylemlerini desteklediğini açıkladı.
2 Mart 2023

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Filistin'e destek olmak amacıyla grev başlattığını Twitter hesabından duyurdu. Thunberg, dünyanın Filistinlilere ve etkilenen tüm sivillere destek olması gerektiğini belirtti. İsrail, Thunberg'ün grev kararına resmi Twitter hesabından yanıt verdi ve Hamas'ın roketlerinin sürdürülebilir malzemeler kullanmadığını ve masum İsraillileri öldürdüğünü belirtti.
20 Ekim 2023

İsrail, Hamas ile Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen dolaylı müzakerelerin çıkmaza girdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu, müzakerelerin tıkanması üzerine Mossad Başkanı Barnea ve ekibini İsrail'e geri çağırdı. İsrail, Hamas'ın elindeki İsrailli esir çocuk ve kadınların serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılan kısmı yerine getirmediğini iddia etti. Mossad heyetinin, Gazze'de 24 Kasım'da başlayan ve dün sona eren insani aranın yeniden başlatılması için Doha'da olduğu bildirildi.
2 Aralık 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye hem güneyden hem de kuzeyden saldırdıklarını ve yerleşim bölgelerine girdiklerini belirtti. Gallant, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ı ortadan kaldıracaklarını ve Gazze'den İsrail'e yönelik bir güvenlik tehdidi olmayacağını iddia etti. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'la savaşa girme niyetinde olmadığını, ancak herhangi bir olası gelişmeye karşı hazır olduklarını belirtti.
4 Kasım 2023

Hamas, Gazze şeridinden İsrail'e roketli saldırı düzenledi ve 'Aksa Tufanı' operasyonunu başlattığını duyurdu. İsrail, Gazze Şeridi'nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını duyurarak savaş durumu alarmı verdi ve Gazze'ye saldırı başlattı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, roket saldırılarında bir İsraillinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ve Hamas arasındaki bu son çatışma, bölgedeki gerginliği daha da artırdı.
7 Ekim 2023

İsrail'in aşırı sağcı ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben Gvir, Batı Şeria'da halka yeni cezalar verilmesini ve İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin idam edilmesini talep etti. Bu açıklama, El Halil kentinde İsrail polisinin bulunduğu araca yapılan silahlı saldırının ardından geldi. Ben Gvir, Batı Şeria'da daha fazla askeri kontrol noktası kurulmasını ve Filistinlilerin sokaklarda dolaşmasına izin verilmemesini istedi. Ayrıca, Filistin yönetimini terörü teşvik etmekle suçladı.
1 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in 'devlet aklıyla hareket etmek' yerine, 'örgüt gibi davrandığını' belirtti. Gazze'ye saldırıların genişlemesinin daha fazla acı, ölüm ve gözyaşından başka bir şey getirmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, İsrail yönetimini hatadan geri dönmeye ve devlet aklıyla hareket etmeye çağırdı. Ayrıca, Gazze'de insani ateşkesin tesisine yönelik girişimlere tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları destek olmaya davet etti.
20 Ekim 2023

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze Şeridi'nde rehin tutulan İsrailliler evlerine dönmeden Gazze'ye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini belirtti. Bu açıklama, İsrail-Filistin savaşının altıncı gününde ve Gazze'ye yönelik yoğun bombardıman nedeniyle artan insani yardım çağrılarına bir yanıt olarak geldi. Katz, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı toplu cezalandırma yöntemine yönelik uluslararası tepkilere de 'İnsani olana karşı insani. Kimse bize ahlak dersi vermesin' şeklinde yanıt verdi.
12 Ekim 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında bir sivil kafile hedef alındı ve 70 kişi hayatını kaybetti. Gazze İçişleri Bakanlığı, evlerinden ayrılmak zorunda kalan Filistinlilerin oluşturduğu üç ayrı kafileye saldırı düzenlendiğini belirtti. Filistin resmi haber ajansı Wafa, saldırıyı 'yeni bir katliam' olarak nitelendirdi.
13 Ekim 2023
İşaretlediklerim