Bloomberg, 2023 yılında yatırımcıların takip etmesi gereken 50 şirketi sıraladı. Listede Adidas, Airbus, Disney gibi büyük şirketler yer alıyor. Türkiye'den ise fiyat/kazanç oranı açısından dünyanın en ucuz 100 şirketi arasına Akbank girebildi. Türk şirketlerinin piyasa değeri/defter değeri oranına göre ucuz sayılan şirketler arasında yer almadığı, sadece beş Türk şirketinin en ucuz ilk 1000'e girdiği belirtiliyor. Borsa İstanbul'un çok ucuz olduğu yönündeki söylemlerin aksine, Türkiye'de hisselerin küresel piyasalara kıyasla ucuz olmadığı, ucuz olan tek sektörün bankacılık olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, 2023'te Borsa İstanbul'da yüksek getirilerin bulunmasının zor olacağını ve daha stresli günlerin başlayacağını öngörüyor.
14 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,75 değer kaybederek günü 8.242,26 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,45 ve holding endeksi yüzde 1,18 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,86’yla kimya, petrol, plastik, en çok gerileyense yüzde 3,85’le iletişim oldu. Analistlere göre küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası yetkililerinin 'şahin' ifadeleri ve ABD hükümetinin kapanabileceği endişesiyle negatif bir seyir izlendi.
26 Eylül 2023

Türkiye borsası, 2022'deki rekorların ardından yeni yılda dalgalı bir seyir izlemekte ve depremler sonrası alınan önlemlerle desteklenmeye çalışılmaktadır. Kur korumalı mevduatta faiz tavanının kaldırılması ve seçim belirsizliği nedeniyle yatırımcıların borsadan çekilmesi beklenirken, hacim düşüş göstermiştir. Buna rağmen halka arzlara olan ilgi devam etmektedir. İnvestaz Araştırma Direktörü Tuğberk Çitilci, bilanço döneminde otomotiv ve gıda sektörlerinin endeksten pozitif ayrışacağını öngörmektedir.
19 Nisan 2023

Yapı Kredi Bankası, 2022 yılında 52,74 milyar TL net kar elde ettiğini ve bir önceki yıl olan 2021'de bu rakamın 10,49 milyar TL olduğunu açıkladı. Banka, 2022'de 76,95 milyar TL net faiz geliri elde etti ve geçen yıl 604,44 milyar TL kredi verdi. 2023 yılı için TL kredi artışı beklentisi %40'tan az, net faiz marjı beklentisi ise %5'ten fazla olarak belirlendi. Ayrıca banka, bu yıl için komisyon geliri artışı beklentisinin %60'tan fazla olacağını duyurdu.
3 Şubat 2023

Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetti. Bu oran, Reuters anketinde beklenen yüzde 5,2'lik büyümenin üzerinde gerçekleşti. 2022'nin son çeyreğinde ise ekonomi yüzde 3,5 büyüdü, bu da yüzde 3'lük beklentinin üzerinde bir performans gösterdi. Ayrıca, TÜİK Ulusal Hesaplar Daire Başkanı Cihat Erce İşbaşar, üçüncü çeyrek büyüme oranlarının beklentilerin altında kalmasının ardından görevden alındı.
28 Şubat 2023

Ticaret Bakanlığı, Ocak-Haziran 2024 ihracat verilerini açıkladı. İstanbul, Kocaeli ve İzmir'de ihracatın azaldığı belirtildi. İstanbul'da ihracat yüzde 17,7, Kocaeli'de yüzde 8,8 ve İzmir'de yüzde 19 oranında düştü. İstanbul en çok Almanya'ya, Kocaeli İngiltere'ye ve İzmir ABD'ye ihracat yaptı.
5 Temmuz 2024

Reuters'ın yatırımcılara danışarak hazırladığı analize göre, 2023 yılında gelişmekte olan piyasaları etkileyecek yedi ana konu belirlendi. Bu konular arasında ABD ve diğer büyük ekonomilerdeki faiz artırımlarının yavaşlaması, Çin'in yeniden açılma süreci, Rusya-Ukrayna savaşı, devlet borçlarının yapılandırılması, Brezilya'da Lula iktidarı, Türkiye'deki seçimler ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki seçimler yer alıyor. Analiz, bu faktörlerin gelişmekte olan piyasaların toparlanmasına katkı sağlayabileceğini veya zorluklar yaratabileceğini öne sürüyor.
16 Ocak 2023

Yurt dışında yerleşik kişiler, 8 Mart haftasında net olarak 292,9 milyon dolar değerinde hisse senedi satışı gerçekleştirdi. Bloomberg HT'nin Merkez Bankası verilerine dayanarak yaptığı derlemeye göre, son dört haftada yabancılar toplamda 500 milyon dolarlık hisse sattı. Ocak ayında yabancı yatırımcılar 236,5 milyon dolarlık net alım yapmış ve bu alımlar BIST 100 endeksinin 9.400 seviyesine ulaşmasına katkıda bulunmuştu. Ancak, son satışlarla birlikte endeks şu an 8.900 seviyesinde bulunuyor.
14 Mart 2024

Merkez Bankası'nın Ocak ayı TÜFE bazlı reel kur endeksi verilerine göre, Türk Lirası'nın dolar ve Euro karşısında %43 oranında değer kaybettiği belirtiliyor. 2021'deki kur şokunun ardından dolar ve Euro kuru, enflasyonun altında kalmış durumda. Ancak, Türk Lirası'nın bu kadar düşük değerde olmasına rağmen, risklerin arttığı ve hükümetin alışılmış ekonomik politika hatalarını tekrarlaması durumunda yeni bir kur şoku yaşanabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, 2023 yılında cari açığın 45,1 milyar dolar olduğu ve bu açığın yabancı yatırım sermayesi yerine dış borçla finanse edildiği, bu durumun dış borç stokunun artmasına ve temerrüt riskinin yükselmesine neden olduğu vurgulanıyor.
16 Şubat 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), dolar/TL'nin 2024'te 40'a ulaşacağını tahmin ediyor. Kuruluşun büyüme beklentisi 2023 için yüzde 3,5, 2024 için yüzde 2,3 olarak belirlendi. Ayrıca, ortalama TÜFE tahminleri 2023 için yüzde 53, 2024 için yüzde 48 olarak belirlendi.
3 Kasım 2023

Dünya Bankası, eğer politika yapıcılar işgücü arzını, üretkenliği ve yatırımı artırmak için gerekli adımları atmazsa, ortalama potansiyel küresel ekonomik büyümenin 2030'a kadar yılda %2,2 ile otuz yılın en düşük seviyesine düşeceğini ve bu durumun 'kayıp bir on yıl' başlatacağını belirtti. Rapor, sürdürülebilir sektörlerde yatırım artışı, ticaret maliyetlerinin azaltılması, hizmetlerde büyümenin artırılması ve işgücüne katılımın genişletilmesi gibi önerilerde bulundu. Ayrıca, Covid-19 salgını ve Rusya'nın Ukrayna işgali gibi krizlerin ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği ifade edildi.
28 Mart 2023

Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'nin dış ticaret açığı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44 artış gösterdi ve 8,85 milyar dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayında ihracat yüzde 17,2 azalarak 19,3 milyar dolara, ithalat ise yüzde 4,5 azalarak 28,2 milyar dolara düştü. Enerji ithalatı fiyatlardaki düşüşle yüzde 35,8 azalırken, altın ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 174 artarak 1,3 milyar dolara yükseldi. Önceki dönemlerde de dış ticaret açığı rekor seviyelere ulaşmıştı.
2 Mayıs 2023

Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 70 katılımcıyla gerçekleştirdiği mart ayı piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarını yayınladı. Ankete göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,53 lira, cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi ise yüzde 44,19 olarak belirlendi. Dolar/TL beklentisi bir önceki ankete göre yükselirken, enflasyon beklentisi de arttı. Ancak, politika faizinde bir değişiklik beklenmiyor.
15 Mart 2024

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye'de dolar/TL kurunun ekonomi yönetimi tarafından kontrollü bir şekilde yükseltildiğini, ancak daha fazla yükselmesinin istenmediğini ifade etti. İhracatçıların Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmede 25-26 TL seviyesini 'denge kur' olarak talep ettikleri belirtildi. Şatıroğlu, Mehmet Şimşek'in kabineye girmesi durumunda Merkez Bankası politikalarında değişiklik yapabilecek güce sahip olabileceğini ve bu durumun TL'nin seyrini etkileyebileceğini söyledi. Ayrıca, mevcut politikaların devam etmesi halinde Türkiye'yi 2001 krizinden daha büyük bir ekonomik krizin beklediğini öne sürdü.
1 Haziran 2023

Türkiye'nin dış ticaret açığı, 2023'ün ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre %18,7 artarak 61 milyar 235 milyon dolara yükseldi. Bu durum, ithalatı önleyici politika arayışını hızlandırdı. Altın ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük getirildi ve benzer bir uygulamanın otomotiv, tekstil ve ayakkabı sektörleri için de planlandığı belirtildi. Bu sektörlerde ithalatı zorlaştıracak ek mali yükümlülüklerin getirilmesi bekleniyor.
10 Ağustos 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), düzenlediği 'Gelişmekte Olan Piyasalara Bakış: Türkiye 2024 Görünümü' başlıklı toplantıda Türkiye ekonomisinin dengelenme sürecine ilişkin pozitif sinyaller aldıklarını ifade etti. S&P'nin Avrupa, Orta Doğu, Afrika Ülke Reytingleri Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin ekonomik istikrarı artırmak için attığı adımların olumlu etkilerini ve ortodoks para politikasının yeniden uygulanmasının ekonomiye katkılarını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notu görünümünün bu gelişmeler ışığında yükseltildiğini hatırlattı.
5 Aralık 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı ve yıl başından bu yana %16,18 oranında değer kaybetti. Geçtiğimiz hafta da %8'lik bir kayıpla kapanış yaptı. Uzmanlar, seçim fiyatlamasının başladığını ve risksiz kazanç araçlarına olan talebin borsadaki düşüşe neden olduğunu belirtiyor. Ekonomi uzmanları, seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla fiyatlamalar üzerindeki baskının azalacağını öngörüyor. Deniz Yatırım'ın raporuna göre, seçim sonrası fiyatlamalar üzerindeki baskının azalması ve faiz ile kur cephelerindeki düzeltme beklentilerinin yatırımcıları huzursuz ettiği belirtiliyor.
2 Mayıs 2023

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Ekonomik Araştırma Forumu konferansında yaptığı konuşmada, iç talebin güçlü olması nedeniyle Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin gerçekleşmeyeceğini ifade etti. Altınsaç, geçen yılın temmuz ve ağustos aylarında daha güçlü bir faiz artışı yapılması gerektiğini belirterek, mevcut politikaların yetersiz olduğunu ve maliye politikalarının daha fazla destek vermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, reel sektörde son 10 yılda bir verimlilik artışı olmadığını, bu durumun Türk Lirası'nın değeriyle ilgili olmadığını dile getirdi.
24 Şubat 2024

Merkez Bankası, eylül ve ekim aylarında gerçekleştirdiği 500'er baz puanlık faiz artışlarının ardından, son toplantısında politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. Uluslararası kurumların 250 baz puanlık bir artış beklediği bu hamle, ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleri ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunuyor. Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisini desteklemek için 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.
23 Kasım 2023

Yabancı yatırımcılar, Türkiye'deki seçimlerin finans piyasalarına etkilerini anlamak için yıllar sonra İstanbul ve Ankara'da temaslarda bulunuyorlar. BBVA ve BNP Paribas gibi büyük finans kuruluşları, ekonomi yönetimi ve muhalefet yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirecek. Son beş yılda Türk piyasalarından çekilen yabancı yatırımcı payı, TL cinsi tahvil piyasasında yüzde 25'ten yüzde 1'in altına düşmüş durumda. Yatırımcılar, muhalefetin seçim zaferi durumunda ekonomi politikalarındaki değişiklikleri ve bu değişikliklerin yatırım fırsatlarına etkilerini değerlendiriyor.
25 Mart 2023
İşaretlediklerim