Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 'Ekonomik Görünüm' raporunda Türkiye'nin 2023 yılı büyüme beklentisini yüzde 4,3'ten yüzde 4,5'e, enflasyon beklentisini ise yüzde 52,1'den yüzde 52,8'e yükseltti. Ayrıca, 2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 39,2'den yüzde 47,4'e çıkarıldı. Raporda, sıkılaşan para politikasının ve yüksek enflasyonun tüketimi zayıflatacağı, fakat Türkiye'nin ihracatının 2025'te güçleneceği öngörülüyor.
29 Kasım 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Ağustos 2024'te ihracat yüzde 2,3 artarak 22 milyar 48 milyon dolar, ithalat ise yüzde 10,7 azalarak 27 milyar 40 milyon dolar oldu. Ocak-Ağustos döneminde ihracat yüzde 3,9 artarken, ithalat yüzde 8,6 geriledi. Ağustos ayında dış ticaret açığı yüzde 42,7 azalarak 4 milyar 992 milyon dolara düştü. En fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, ithalatta ilk sırayı Çin aldı.
27 Eylül 2024

Türkiye'de borsa, Aralık 2021'de başlayan yükseliş trendiyle dikkat çekiyor. Yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamında yatırımcılar borsaya yönelmiş, hükümetin müdahaleleri ve yatırımcıların çaresizliği borsayı cazip hale getirmiştir. 2023 seçimlerinden sonra ekonomi yönetiminin değişmesi ve Merkez Bankası'nda yaşanan çalkantılara rağmen borsa yükselişini sürdürmüştür. Halka arzlar ve yabancı yatırımcı ilgisi gibi faktörler de borsanın yükselmesine katkıda bulunmuştur.
22 Şubat 2024

Türkiye'de sanayi üretim endeksi, Kasım 2022'de pandemi kapanmalarının yaşandığı 2020 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda düşüş gösterdi. Bu düşüş, küresel yavaşlamayla paralel olarak son aylarda ivme kaybeden sanayi üretiminin bir devamı niteliğinde. 2022 yılında Türkiye ekonomisi, önceki yıllara kıyasla yavaş bir büyüme gösterirken, Merkez Bankası da politika faizini 500 baz puan indirerek yüzde 9'a çekti.
10 Ocak 2023

Türkiye'nin dış ticaret açığı Mart 2023'te 8,6 milyar dolar olarak gerçekleşirken, Ocak-Mart dönemi toplamında 34,9 milyar dolarlık bir açık verdi. Bu rakamlar, Türkiye'nin bugüne kadarki en yüksek çeyreklik dış ticaret açığı olarak kayıtlara geçti. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un açıkladığı verilere göre, Mart ayında ihracat yüzde 4,4 artışla 23,6 milyar dolar, ithalat ise yüzde 4,2 artışla 32,2 milyar dolar oldu. Ocak-Mart döneminde ise ihracat yüzde 2,5 artarak 61,6 milyar dolar, ithalat yüzde 11,4 artarak 96,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
4 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ihracat sektörünün finansman sorununun Körfez ülkelerinden gelecek parayla çözüleceğini ifade etti. Şimşek, ihracat reeskont kredilerini günlük beş katına çıkarma kararı aldıklarını ve bu sayede ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceklerini belirtti. Bakan, Körfez'e yapılan ziyaretlerde ihracatın finansmanını ön planda tuttuklarını ve Körfez merkezli finans kuruluşlarından ihracatın finansmanına yönelik önemli imkanların Türkiye'ye tahsis edileceğini söyledi.
11 Ağustos 2023

Borsa İstanbul, yılbaşından bu yana olumlu bir performans sergileyerek, BIST100 Endeksi ile yüzde 25'lik bir getiri elde etti. Bu getiri, alternatif yatırım araçlarına göre önemli bir fark oluşturuyor. Piyasada iyimser bir hava hakim olmakla birlikte, 'yükseklik korkusu' henüz gündemde değil. Ancak, olağan dışı bir durum yaşanması halinde piyasa şartları ve yatırım araçlarının durumu yeniden değerlendirilecek.
25 Şubat 2024

Türkiye, 2023 yılında en fazla ithalat yapan ülkeler sıralamasında 361 milyar dolarla 19’uncu sıradan 18’inci sıraya yükseldi. Dünya genelinde ithalat yüzde 7,3 oranında gerilerken, Türkiye’de bu düşüş sadece yüzde 0,55 oldu. Türkiye’nin dünya ithalatından aldığı pay yüzde 1,43’ten yüzde 1,54’e çıktı. En büyük ticari partnerleri arasında Rusya, Çin ve Almanya yer aldı.
15 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, 2021 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 779 şirkete el konulduğunu belirtmesi ve gerekirse yeni şirketlere de el konulabileceğini söylemesi üzerine, bu durumun Türkiye'deki şirketlerin iflas riskini nasıl artırdığını ele alıyor. Korkmaz, FETÖ örgütüne ait şirketlerin nasıl bu kadar mal ve mülk sahibi olduğunu ve devletin bu duruma nasıl izin verdiğini sorguluyor. Ayrıca, Türkiye'deki büyük şirketlerin yurt dışında yatırım yapmak için bankalardan aldıkları krediler ve bu durumun Türkiye ekonomisine etkileri üzerinde duruyor. 2023 yılında doğrudan yabancı yatırım sermayesi giriş ve çıkışlarının dengesizliği de vurgulanıyor.
3 Mart 2024

Türkiye'nin iki ayda 13 milyar dolar dış ticaret açığı verdiği, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 daha az olduğu belirtiliyor. İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 59'dan yüzde 75'e yükseldiği ifade ediliyor. Bu iyileşmenin temel nedenleri olarak altın ithalatındaki azalma ve enerji faturasının hafiflemesi gösteriliyor. Altın ve enerji kalemleri dış ticaret açığı hesaplamalarından çıkarıldığında, dış ticaret açığının 1.7 milyar dolara düştüğü ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 96.1'e yükseldiği vurgulanıyor.
4 Mart 2024

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Goldman Sachs ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, Türk lirasının keskin bir değer kaybı yaşayabileceği ve piyasaların muhalefetin seçimleri kazanma olasılığını daha yüksek olarak fiyatladığı belirtiliyor. Türkiye'deki seçimlere dair yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi artarken, analizler AKP'nin iktidarda kalması durumunda karamsar bir ekonomik tablo çiziyor. Ancak iktidar değişikliği ve para politikasının düzelmesi halinde uzun vadede pozitif beklentiler olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın son bir ayda yaptığı yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı ve rezervlerdeki düşüş, kurda oynaklık riskini artırıyor.
12 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Şubat ayına ilişkin ihracat ve ithalat rakamlarını açıkladı. Şubatta ihracat %13,6 artışla 21 milyar 86 milyon dolara ulaşırken, ithalat %8,5 azalışla 28 milyar 87 milyon dolara geriledi. Bu durum, dış ticaret açığının %42,3 azalarak 7 milyar dolara düşmesine ve ihracatın ithalatı karşılama oranının %75,1'e yükselmesine yol açtı. Bakan Şimşek, bu gelişmeleri ekonomi programının başarısına bağlayarak, ekonomide dengelenmenin sürdüğünü ve net ihracattan büyümeye pozitif katkı beklediklerini ifade etti.
2 Mart 2024

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), bu yılın haziran ayında küresel ticarette bir artış gözlemlendiğini bildirdi. Mayıs ayında 95,6 olan ticaret barometresi, haziran ayında 99,1 seviyesine yükseldi. Bu artışın, güçlü otomotiv üretimi ve satışlarından kaynaklandığı belirtildi. Ancak, ihracat siparişlerinin sınırlı kalması durumunda, bu yılın üçüncü çeyreğinde küresel ürün ticaretindeki yukarı yönlü ivmenin sınırlı kalabileceği ifade edildi.
24 Ağustos 2023

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ile yaptığı görüşmenin ardından döviz kurunun istikrarlı bir şekilde devam edeceğini ve rezervlerdeki artışın kura yansıdığını ifade etti. Türk Lirası geçen yıl yabancı paralar karşısında değer kaybetmiş, ancak son aylarda döviz piyasasında Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerle keskin hareketler görülmemişti. İhracatçılar ise TL'nin her ay enflasyon kadar değer kaybetmesi gerektiğini savunuyor. Gültepe, ihracat ve sektörlerin yaşadığı sıkıntıları toplantıda dile getirdiklerini belirtti.
21 Ocak 2023

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, dolar/TL kuru ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak ihracatçıların rahatlaması için kurdaki artışın hızlanması gerektiğini ifade etti. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının ardından kurun yükselişe geçtiğini ve bu durumun yabancı yatırımcıları caydırabileceğini belirtti. Ayrıca, Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zamla birlikte doların 28 lira seviyelerine çıkması gerektiğini savundu. Demirtaş, Mehmet Şimşek'in ekonominin başına gelmesini ise olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
8 Haziran 2023

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, döviz kurunun 35 TL'ye çıkması halinde dahi ihracat hedeflerine ulaşmanın güçlüğüne dikkat çekti. Gültepe, ihracat hedeflerine ulaşabilmek için üretimin artırılması ve çeşitli desteklerin sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Uzakdoğu pazarlarına göre yüzde 20-40 daha pahalı olduğunu ve fiyat rekabetinde iyileştirmeler yapılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin yeni ekonomi modeli kapsamında cari işlemlerde fazla verme hedefi ve yüksek enflasyonla mücadele etme planlarına rağmen, TL'nin değer kaybı ve ihracatın ithalata bağımlılığı nedeniyle bu hedeflerin zorlandığı belirtildi.
19 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın haziran ayında gerçekleştirdiği piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu TÜFE artış beklentisi %38,55 olarak belirlendi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 26,18 iken, 12 ay sonrası için bu beklenti 28,99'a yükseldi. Ayrıca, cari işlemler açığı beklentisi de artarak 40,3 milyar dolar oldu. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, ankete daha gerçekçi tahminlerde bulunan katılımcıların dahil edilmesi gerektiğini önerdi.
16 Haziran 2023

Son beş yıl içinde, Borsa İstanbul'un Borsa 30 endeksindeki hisse senetleri, yatırımcılarına dolar bazında önemli kazançlar sağladı. Gübre ve Zirai Ürünler, Holdingler ve Otomotiv sektörleri öne çıkan performanslar sergiledi. Alarko Holding ve Koç Holding gibi büyük holdingler, yatırımcılar için güvenilir yatırım araçları oldu. Ancak, Turkcell dışında, endeksteki tüm hisseler dolar bazında değer kazandı. Bu durum, borsada sabrın ve doğru yatırım stratejilerinin önemini vurguluyor.
24 Şubat 2024

Düşük faizli ülkelerden borç alınıp yüksek faizli gelişmekte olan ülke para birimlerine yatırım yaparak kar elde etmeyi amaçlayan 'carry trade' işlemleri, küresel faiz oranlarının tepe seviyelerine yaklaşmasıyla yeniden ilgi görmeye başladı. Bloomberg'in 'EM-8 Carry Trade' endeksi yıl başından bu yana yüzde 5 artış gösterdi ve üç yıllık düşüş trendini kırdı. Endeks, Türk Lirası, Brezilya reali, Meksika pezosu gibi para birimlerini takip ediyor. Uzmanlar, Brezilya, Meksika, Hindistan, Çekya ve Polonya'nın carry trade için cazip olduğunu belirtiyor.
10 Nisan 2023
İşaretlediklerim