Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması sonrasında, yabancı bankalar Türkiye'nin faiz politikaları hakkında raporlarını güncelliyor. Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yakın zamanda yüzde 25 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, TL'nin değer kaybı ve hükümetin kredi büyümesini dengeleme ihtiyacı nedeniyle büyük bir faiz artışının gerekebileceğini belirtiyor ve üç farklı faiz senaryosu sunuyor.
12 Haziran 2023

Bankacılık kaynaklarına göre, Merkez Bankası şirketlerin döviz alımlarında işlem saat ve miktar sınırlaması getirmiş durumda. Şirketlerin döviz talepleri takip ediliyor ve gerçek ihtiyaç sahiplerine satış yapılması hedefleniyor. Döviz alım işlemleri belirli saat aralıklarında ve Merkez Bankası'nın izniyle gerçekleştiriliyor. Ayrıca, 1 milyon dolar üzerindeki döviz talepleri için bankaların ve şirketlerin bir gün önceden bildirimde bulunmaları gerekiyor.
24 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde bankaların uyguladığı marj farkı nedeniyle oluşan zararları karşılıyordu. Ancak yeni bir düzenleme ile bu marj farkının yüzde 1'i geçemeyeceği belirlendi. Daha önce bankalar, kendi belirledikleri yüksek döviz satış kurları üzerinden TCMB'den ödeme alabiliyorlardı. Uzmanlar, bankaların bu sistemden kazanç sağladığını ifade ediyordu.
5 Haziran 2023

Merkez Bankası, bankaların Türk lirası mevduat ve menkul kıymet yükümlülüklerine ilişkin düzenlemelerde değişiklikler yaparak Resmi Gazete'de yayımladı. Yapılan değişiklikle, TL mevduatların payı %70'i aşan bankalara makro ihtiyati tedbirlerde muafiyet sağlanacak. Bilançodaki TL payı %60'ın altında kalan bankalar için menkul kıymet yükümlülüğü %3'ten %7'ye çıkarıldı. Ayrıca, dövizden TL'ye dönüşüm oranlarına göre de yeni düzenlemeler getirildi.
7 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihtiyaç kredilerini faiz oranlarına göre menkul kıymet tesisine dahil ettiğini açıkladı. Bu düzenlemeyle bankalar, ihtiyaç kredilerinde faizi belirli bir orana indirmek zorunda kalacak ya da kullandırdıkları kredi miktarı kadar tahvil Merkez Bankası'nda bulunduracak. Uzmanlar, bu kararın bankaların ihtiyaç kredisi arzını azaltacağını öngörüyor. Ayrıca, bankaların kredi faiz oranlarında bir üst limit oluşacağı ve mevduat faizlerinin yüksek olduğu bir ortamda düşük faizli kredi vermeyi tercih etmeyecekleri belirtiliyor.
11 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), lira üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla bankalara döviz alım satım fiyatları arasındaki farkın artırılması çağrısında bulundu. Bankalardan bireysel yatırımcılara doların 19,15 liranın altında satılmamasını talep eden TCMB, daha önce de benzer bir talepte bulunmuştu. Alış ve satış fiyatları arasındaki farkın açılması, döviz talebini azaltmayı ve kısa süreli al-sat işlemlerinde müşteri zararını önlemeyi hedefliyor. TCMB'nin stabil kur politikası, son dönemdeki rezerv düşüşleriyle zorlanıyor.
11 Mart 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasına rağmen, piyasalar bu artışı yetersiz buldu ve döviz kurlarında yükseliş meydana geldi. Dolar/TL kuru 25,6 seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırdı, Avro/TL ise 27,8 lira seviyesine ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarının fiyat ve finansal istikrarı hedeflediğini ve sürecin kademeli olarak yönetileceğini belirtti.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası, Türk Lirasını (TL) güçlendirmek ve bankacılık sistemini TL'yi cazip kılacak şekilde dönüştürmek için yeni adımlar attı. Bu adımlar arasında, TL mevduatını desteklemek ve kur korumalı hesaplardan (KKM) standart TL mevduata geçişi özendirmek bulunuyor. Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenilemeyle TL payı hesaplamalarında revizyona gidildi ve ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 250 bin TL'ye yükseltildi.
18 Eylül 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Merkez Bankası'nın kur korumalı mevduat sisteminden dövize geçmek isteyen müşterilere yönelik uygulamasında bir değişikliğe gittiğini bildirdi. Daha önce sadece kamu bankalarına doğrudan döviz satışı yapılırken, artık özel bankalara da doğrudan döviz satışı yapılacağı belirtildi. Bu değişiklikle birlikte, özel bankaların da kur korumalı mevduattan dövize geçiş işlemlerinde doğrudan Merkez Bankası'ndan döviz alabilecekleri ifade edildi.
4 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz rezervlerini korumak amacıyla bankaların günlük döviz satışlarına sınırlama getirdi. Bu bilgi, eski Ziraat Bankası yöneticisi Şenol Babuşcu ve Bloomberg'e konuşan kaynaklar tarafından doğrulandı. Söz konusu kararın bankalara geçen hafta sözlü olarak iletildiği ve günlük limitlerin banka bazlı olarak belirlendiği ifade edildi.
18 Nisan 2023

Bloomberg HT tarafından yapılan ankete göre, katılan 23 kurumun medyan beklentisi Merkez Bankası'nın ocak ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 45 seviyesine çıkarması yönünde. Ankette, faiz artışının ardından ilk indirimin 2024'ün üçüncü veya dördüncü çeyreğinde olabileceği öngörülüyor. Türkiye ekonomisi için döviz ihtiyacının devam ettiği ve bu bağlamda Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek'in yatırımcılarla görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Ayrıca, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye yönelik 35 milyar dolarlık yatırım paketi duyurduğu bilgisi de veriliyor.
22 Ocak 2024

Merkez Bankası, dün yapılan düzenlemeyle nakit avans ve kredili mevduat hesaplarına ilişkin menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirmiş ve 15 bin lira üzeri işlemlerin menkul kıymet yükümlülüğüne tabi olacağını duyurmuştu. Ancak bu düzenleme seçim öncesinde tepkilere neden oldu. Bugün yapılan açıklamada ise, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde herhangi bir sınırlama olmayacağı belirtildi.
19 Mayıs 2023

Bayram öncesinde hızla yükselen dolar/TL kuru, yeni haftada daha sakin bir seyir izlemeye başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı görüşmede rezerv satışlarının sona erdiğini belirtmesi piyasada olumlu karşılandı. Ancak Bloomberg'e göre kamu bankalarının döviz satışı yapmaya devam ettiği ve Merkez Bankası'nın bu satışları likidite ihtiyacını karşılamak için yaptığını açıkladığı bildirildi. Ekonomistler ve Tunç Şatıroğlu gibi isimler, bu satışların aslında dolar kurunu belirli bir seviyede tutmak için yapıldığını öne sürüyor.
4 Temmuz 2023

Merkez Bankası, geçen ay gerçekleştirdiği 750 baz puanlık faiz artışının ardından bugün yeniden toplanıyor. Ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarılacağını tahmin ediyor. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 27,0420 seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu, beş şirketin sermaye artırımına onay verdi.
21 Eylül 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

Merkez Bankası, bankalar için uygulanan menkul kıymet tesis düzenlemesini gevşetti ve bankaların bilançolarındaki TL ağırlığı yükümlülüğünü yüzde 60'tan yüzde 57'ye indirdi. Ayrıca, yükümlülüğünü yerine getiremeyen bankalar için menkul kıymet tesisi oranı yüzde 10'dan yüzde 5'e çekildi. Uzmanlar, bu değişikliğin borsada banka hisseleri üzerinde olumlu bir etki yaratabileceğini belirtiyor.
26 Haziran 2023

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile nakit avans ve kredili mevduat hesaplarındaki menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirdi. Yeni düzenlemeyle, 15 bin lira ve altındaki nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamaları menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek. 15 bin liranın üzerindeki tutarlar ise bankalara ek yükümlülük olarak kullandırılmaya devam edilecek. Bu düzenleme, Merkez Bankası'nın daha önce getirdiği ve bankaların çoğunun kredi kartından nakit avansı kapatmasına neden olan menkul kıymet zorunluluğunu hafifletmeyi amaçlıyor.
18 Mayıs 2023

Merkez Bankası, 16 Mayıs'ta yaptığı değişiklikle ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirdi. Bu düzenleme, belirli bir limitin üzerindeki kredi kartlarından yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarını da kapsıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, bu zorunluluk nedeniyle çoğu banka pazartesi gününden itibaren kredi kartlarından nakit avans çekimini kapattı. Bu hamlenin amacı, hanehalkının altın talebini ve talep enflasyonunu kısıtlamak.
18 Mayıs 2023

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

Türkiye'de yeni ekonomi yönetimi ile döviz kurları serbest bırakıldı ve Merkez Bankası faizi yüzde 15'e çıkardı. Ancak bu artış doların yükselmesine engel olamadı ve dolar/TL kuru 25,46 seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi yönetiminin çeşitli ülkelerle anlaşmalar yaparak Türkiye'ye döviz girişi sağlamaya çalışacağını yazdı. Bu çerçevede, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ziyaret ve İngiltere ile artan yatırım potansiyeli öne çıkan detaylar arasında.
23 Haziran 2023
İşaretlediklerim