Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatlar geçen hafta 72,9 milyar TL düştü ve 3,1 trilyon TL'ye geriledi. Dolar cinsinden bakıldığında kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü 112,4 milyar dolar oldu. Aynı dönemde, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,5 milyar dolar artışla 173,2 milyar dolara yükseldi.
19 Ekim 2023

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini bu ay 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkaracağını öngörüyor. Banka, asgari ücret artışının enflasyonla mücadeleyi zorlaştıracağını ve yıl sonu TÜFE beklentisinin yüzde 42 olacağını belirtiyor. Ayrıca, Mart yerel seçimlerinin mali politikalarda potansiyel gevşemeye dair belirsizlik yarattığını ifade ediyor. Deutsche Bank yetkilisi, 2024 sonunda dolar kuru tahminini 1 dolar için 36 lira olarak öngörüyor.
12 Ocak 2024

Merkez Bankası, tüzel kişilerin dövizden Türk lirası mevduata geçişte sağlanacak desteğin şartlarında değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının açılma tarihi şartı 31 Aralık 2022'ye kadar uzatıldı. Yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin döviz hesapları, talep etmeleri halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilebilecek. Bu tebliğ, döviz hesaplarının TL mevduat ve katılım hesaplarına dönüşümünde sağlanacak desteğin detaylarını düzenliyor.
10 Ocak 2023

Merkez Bankası, liralaşma stratejisi çerçevesinde, şirketlerin yurt dışından elde ettikleri dövizin Türk Lirası'na dönüşümünü teşvik etmek amacıyla bir destek paketi açıkladı. Bu destek paketi kapsamında, şirketlerin Merkez Bankası'na sattıkları döviz miktarının yüzde 2'si kadar dönüşüm desteği alacakları belirtildi. Bankalar da benzer bir taahhütte bulunarak destekten yararlanabilecek. Ancak taahhütler yerine getirilmezse, ilgili şirketlerin Merkez Bankası kaynaklı kredi kullanım talepleri bir yıl süreyle kabul edilmeyecek ve ihlal edilen süre için verilen destek geri alınacak.
26 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), müşteri bazında belirli bir limitin üzerinde olan kredi kartlarıyla yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verdi. Bu değişiklik 16 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak. Ayrıca, TL dönüşüm hedefinin hesaplanmasında fiziki altın karşılığı açılan hesaplar da dahil edilecek ve yabancı para mevduat/katılım fonunda yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç tutulacak.
16 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların TL mevduatlarının toplam mevduat içindeki oranını yüzde 60'tan yüzde 57'ye düşürdü. Bu değişiklik, yeni ekonomi yönetiminin 'liralaşma' politikaları çerçevesinde yapılan düzenlemelerin bir parçası olarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca, ilave zorunlu karşılık oranının hesaplanmasında gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı dikkate alınacak olan son iki hesaplama tarihi itibarıyla en yüksek oranın esas alınacağı belirtildi.
8 Temmuz 2023

Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması ve diğer konular, bankaların üst düzey yöneticileri tarafından Merkez Bankası yetkilileriyle görüşülecek. KKM uygulaması, seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için iktidar tarafından desteklenmiş ve bir ay içinde dört yeni düzenleme getirilmişti. Bankacılar, KKM hesaplarının sürdürülebilirliğini tartışmaya başlamış olup, toplamda 120 milyar doları aşan döviz dönüşümlü KKM hesaplarında bankaların peşin faiz ödemeleri yapmakta olduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle birlikte Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS) 400 baz puanın altına düştü. Kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risk gelişmelerine göre her gün değişir ve piyasalar tarafından 'risk barometresi' olarak izlenir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcılarla görüşmelerden olumlu sinyaller aldıklarını belirtti. Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine çıkarmasının ardından Türkiye'nin CDS'i 398,5 baz puana düştü.
1 Kasım 2023

Bloomberg ajansının verilerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası'nın değer kaybını sınırlamak amacıyla 18 ayda 177 milyar dolarlık 'arka kapıdan' döviz satışı yaparak piyasaya müdahale etti. Seçim öncesinde dövize olan talebin artmasıyla döviz kurlarının yükselmesi üzerine TCMB, müdahalelerini artırdı ve döviz rezervlerini desteklemek için altın satışına başladı. Son bir ayda 49 milyar dolarlık bir satış gerçekleştirildi ve 14-21 Nisan haftasında brüt altın ve döviz rezervleri 5,4 milyar dolar azaldı.
9 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden çıkışları desteklemek ve TL mevduatının cazibesini artırmak amacıyla yeni kararlar aldı. Yayımlanan tebliğe göre, bankalar döviz dönüşümlü KKM hesaplarına politika faizinin altında faiz verebilecek, ancak bu oran politika faizinin yüzde 85'inden düşük olamayacak. Gerçek kişilerin döviz mevduatlarını TL'ye çevirmeleri için tarih koşulunda değişiklik yapıldı ve kur farkı ödemelerinde banka ile TCMB arasında bir paylaşım modeli getirildi.
1 Aralık 2023

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, bankaların 2022 yılında elde ettikleri rekor kârların bir kısmını dağıtmak için yaptıkları talepler üzerine çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin toplantısında konuşan Akben, kar dağıtımının bankaların rasyolarına göre belirli bir oranda olabileceğini ifade etti. Türkiye'deki bankalar, enflasyona endeksli tahviller sayesinde 2022'de yüksek kârlar elde etmiş ve BDDK'ya kar dağıtımı yapmak istediklerini bildirmişlerdi.
16 Ocak 2023

Merkez Bankası, seçimler öncesinde faiz indirimine yönelik bir açıklama yaparken, bankaların mevduat faizlerinde artışa gitmesine yol açan 'üç ay' kuralını getirdi. Bu kural sonrasında bazı bankaların mevduat faiz oranları yüzde 30'u aştı. Vatandaşlar, ekonomi politikaları nedeniyle birikimlerini dövizde tutmayı sürdürürken, Merkez Bankası liralaşma stratejisi çerçevesinde döviz hesaplarının TL'ye dönüştürülmesi için bankaları teşvik ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son verilmesini istedi ve aksi takdirde düzenleme yapabileceğini belirtti.
20 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam kredi bakiyesi 50 milyon Türk Lirası ve üzerinde olan şirketler için Özet Döviz Pozisyon Raporlama yükümlülüğünü Ocak 2024'e kadar erteledi. Daha önce bu yükümlülük, 10 milyon TL ile 50 milyon TL arasındaki kredi bakiyesine sahip firmalar için Ocak 2024'e, 50 milyon TL ve üzeri firmalar için ise 30 Haziran 2023'e ertelenmişti. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 50 milyon TL ve üzeri kredi bakiyesine sahip tüm firmalar için raporlama süresi Ocak 2024'e uzatıldı.
3 Temmuz 2023

Merkez Bankası, TL'nin değer kaybını önlemek için dövizden TL'ye dönüşüm yükümlülüklerini değiştirdi ve bu hamleyle kur korumalı mevduat hesaplarını (KKM) daha cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, mevduat faizlerinin yüzde 40 seviyesine ulaşmasıyla KKM faizlerinin de yüzde 50'ye çıkabileceği ifade ediliyor. 31 Mart'ta KKM'ye uygulanan faiz sınırı kaldırılmış ve bankaların asgari faiz oranı olarak politika faizini, üst limiti ise kendilerinin belirlemesine olanak tanınmıştı.
18 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, bankanın 5 Haziran'dan itibaren 20 milyar dolarlık net alım yaptıktan sonra geçen hafta yeniden net dolar satışına döndüğünü belirtti. Seçimlerden sonra dolar kurunda yüzde 35 artışın esas nedeninin Merkez Bankası'nın bu net alımı olduğunu ifade etti. Dolar/TL ve avro/TL kurlarının seçimler sonrası önemli ölçüde yükseldiği görüldü.
24 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gelen yeni fiziki döviz veya altın nedeniyle Türk Lirası mevduat oranının düşmesini engellemek amacıyla, 28 Mart 2023 tarihinden itibaren bu tür girişlerin TL mevduat oranı hesaplamalarında dikkate alınmamasına karar verdi. Bu düzenleme, deprem felaketi sonrasında yastık altındaki birikimlerin ekonomiye kazandırılmasını hızlandırmayı amaçlıyor. Ayrıca, bankaların menkul kıymet tesis oranları, mevduat ve kredilerdeki TL payına göre ayarlanacak ve gerçek kişilerin dönüşüm hesapları da bu hesaplamalarda dikkate alınacak.
29 Mart 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yabancı merkez bankaları ve diğer yabancı bankalara olan dış borcu 45 milyar doları geçti. 2017 yılında MB'nin yabancı merkez bankalarına olan swap borcu 0,6 milyar dolar iken, yurt dışı bankalara depo borcu bulunmuyordu. 2023 yılı itibarıyla swap borcu 23,7 milyar dolara, depo borcu ise 22,6 milyar dolara yükseldi. Toplam borç miktarı altı yılda 77 kat artarak 46,3 milyar dolara ulaştı. MB'nin eski başekonomisti Hakan Kara, artan yurt dışı borcun ulusal güvenlik açısından yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
10 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların TL mevduat ve katılım fonlarının toplam mevduat içindeki payını hesaplama formülüne türev ürünleri ve repoları dahil etti. Bu değişiklikle bankaların yüzde 10 tahvil yükümlülüğü tutma zorunluluğu bulunan TL mevduat hesaplamalarında, finansal türev işlemler ve yabancı para repo işlemleri de dikkate alınacak. Menkul kıymet tesis oranı değişiklikleri 27 Ocak'tan, yabancı para komisyonları ise 20 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.
10 Ocak 2023

Bloomberg'e göre, Dünya Bankası Türkiye'ye verdiği desteği ikiye katlayarak 35 milyar dolara çıkarmak için görüşmeler düzenliyor. Bu finansmanın, hükümete doğrudan kredi vermenin yanı sıra özel sektöre desteği de içereceği belirtiliyor. Artırılması düşünülen finansman, yeni ekonomi yönetimine bir 'güven oyu' olarak görülüyor. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, bu durum Batı yatırımlarını çekme çabalarını da beraberinde getiriyor.
5 Eylül 2023
İşaretlediklerim