ABD Başkanı Joe Biden'ın danışmanları, Biden'ın başkan yardımcılığı yaptığı döneme ait gizli bilgiler içeren belgelerin, kurucusu olduğu Penn Biden Merkezi'ndeki kişisel ofisinde bulunduğunu açıkladı. Belgeler, 2 Kasım 2022'de kilitli bir dolapta keşfedildi ve Biden'ın avukatları hemen Beyaz Saray ve ilgili kurumlarla iletişime geçti. Adalet Bakanlığı belgeleri incelemeye aldı. Bu durum, daha önce Donald Trump'ın evinden gizli belgelerin çıkması nedeniyle Trump'ı sorumsuzlukla suçlayan Biden için ironik bir durum yarattı ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri tarafından eleştirildi.
10 Ocak 2023

Almanya, Ukrayna'ya yaklaşık 40 adet Marder tipi zırhlı muharebe aracı gönderme kararı aldığını ve bu araçların kullanımı için gerekli olan sekiz haftalık askeri eğitimlerin Almanya'da verileceğini açıkladı. Araçların mart sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca, Almanya bir adet Patriot uçaksavar füze bataryası için de eğitim verecek. Bu açıklama, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya zırhlı muharebe araçları ve Patriot gönderme kararı aldıklarını duyurdukları ortak yazılı açıklamanın ardından geldi.
6 Ocak 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin İsrail'in Filistin'e saldırıları sırasında İran'a iki kez mesaj gönderdiğini belirtti. İlk mesajda ABD'nin savaşı genişletmek istemediğini, ikinci mesajda ise İran'dan itidalli olmasını istediğini ifade etti. Ayrıca, İran'ın Filistin direnişini desteklemeye devam edeceğini ve İsrail'in Filistin topraklarında işgalci olduğunu belirtti.
24 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı, Bağdat'taki büyükelçiliğinde ve Erbil kentindeki konsolosluğunda acil ihtiyaç duyulmayan personelin tahliye edilmesini istedi. Bu talimatın, 'ABD personeline ve çıkarlarına yönelik artan güvenlik tehditleri nedeniyle' verildiği belirtildi. Ayrıca, ABD vatandaşlarına Irak’a gitmemeleri tavsiye edildi.
23 Ekim 2023

ABD, Almanya ve Fransa büyükelçilikleri, İsveç'te Kuran yakılmasının ardından Türkiye'deki vatandaşlarını terör saldırısı riskine karşı uyarıda bulunmuştu. ABD büyükelçiliği, Türk Polis Teşkilatı'nın Beyoğlu'ndaki (Taksim, İstiklal, Galata) terör tehditlerini ortadan kaldırdığını ve bölgenin güvenli olduğunu duyurdu. Büyükelçilik, Türk Polis Teşkilatı'na teşekkürlerini sunarak, vatandaşlarına güncel gelişmeleri takip etmeye çağırdı.
27 Şubat 2023

ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey yetkili, her ay yüzlerce 'tanımlanamayan uçan cisim' (UFO) ihbarı aldıklarını söyledi. Pentagona bağlı Tüm Alanlarda Anomali Çözüm Ofisi Direktörü Sean Kirkpatrick, bu yılın ilk dört ayında yaklaşık 800 ihbar aldıklarını ve bu sayının artacağını belirtti. Kirkpatrick, ihbarların çoğunun balon veya dron gibi objeler olduğunu, ancak bazılarının ABD'yi gözetlemeye çalışan düşmanlara ait olabileceğini vurguladı.
19 Ekim 2023

Yedi Yıl Savaşları sırasında Fransız denizcilere ulaşamadan Britanya donanması tarafından ele geçirilen mektuplar, ilk defa açılarak incelendi. Bu mektuplar, İngiliz Kraliyet Donanması tarafından Kew'deki Ulusal Arşiv'de saklanıyordu ve Cambridge Üniversitesi Tarih Fakültesi'nden Profesör Renaud Morieux tarafından talep edildi. Profesör Morieux, 102 mektubu deşifre etmek için aylarını harcadı ve mektupların evrensel insan deneyimleriyle ilgili olduğunu, büyük yaşam zorluklarıyla başa çıkma yollarını ortaya koyduğunu belirtti.
9 Kasım 2023

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Ukrayna birliklerinin güney cephedeki Berdyansk yönünde 1300 metre, doğudaki Bahmut yönünde 1500 metreye kadar ilerleme kaydettiğini açıkladı. Malyar, Ukrayna ordusunun Melitopol, Berdyansk ve Bahmut yönlerinde taarruz operasyonlarını sürdürdüğünü ve düşmana ciddi kayıplar verdirdiğini belirtti. Ayrıca, Rusların Bahmut'a tutunduğunu ifade etti.
29 Haziran 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Ukrayna'ya 2,5 milyar dolarlık ek askeri yardım yapacağını duyurdu. Bu yardım paketiyle ABD'nin 30. kez Ukrayna'ya silah ve ekipman sağlayacağı belirtildi. Paketin içeriğinde zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri ve çeşitli mühimmatlar bulunuyor. Pentagon da paketin detaylarını paylaşarak, içerisindeki araç ve mühimmatların sayıları hakkında bilgi verdi.
20 Ocak 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, Karadeniz üzerinde Rus Su-27 savaş uçaklarının ABD'nin MQ-9 keşif ve istihbarat İHA'sına saldırgan bir şekilde önleme yaptığını ve bir uçağın İHA'ya çarparak düşürdüğünü açıkladı. Milley, olayın kasıtlı olup olmadığı konusunda görüntülü kanıtların olduğunu ancak fiziksel temasın kasıtlı olup olmadığından emin olmadıklarını ifade etti. Rusya'nın ABD İHA'sını düşürmesi konusunda kesin bir sonuca varılmaya çalışıldığı belirtildi.
16 Mart 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) 'potansiyel tehdit' olarak değerlendirdiği için düşürdüğünü duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştü ve ABD'nin 'sadece IŞİD'i yenme harekatına destek amacıyla Suriye'de kalmaya devam ettiğini' teyit etti. Ayrıca, Austin, Türkiye'nin 'meşru güvenlik kaygılarını' kabul ettiğini ve 'ABD güçlerine yönelik herhangi bir riski önlemek için ABD ile Türkiye arasında yakın koordinasyonun önemini' vurguladı.
5 Ekim 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya 250 milyon dolarlık askeri yardım paketi gönderileceğini duyurdu. Bu paket, karadan havaya füze sistemleri, Stinger füzeleri, top mühimmatları ve antitank silahları gibi Ukrayna ordusunun ihtiyaç duyduğu silahları içeriyor. Ayrıca, Joe Biden yönetimi, Ukrayna'ya 61 milyar dolarlık ilave desteği de içeren ve Senatodaki Cumhuriyetçilerin engellediği bir paketi yeni yılda geçirmek için çalışmalarına devam edecek. Cumhuriyetçiler, ABD'nin güney sınırlarının güvenliğini artıracak tedbirlerin olmamasını gerekçe göstererek bu tasarıya destek vermemişlerdi.
28 Aralık 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Ukrayna'ya HIMARS ve topçu sistemleri için gerekli mühimmat ve cephane içeren yeni bir askeri yardım paketi açıklayacağını duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya gelecekteki yardımları görüşecekler. Ayrıca, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G20 toplantısında Rusya Dışişleri Sergey Lavrov ile görüşerek, Yeni START nükleer anlaşmasına bağlılık, ABD vatandaşı Paul Whelan'ın serbest bırakılması ve Ukrayna'ya destek mesajlarını iletti.
3 Mart 2023

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023

ABD Savunma Bakanlığı, ABD hava sahasında Çin'e ait bir istihbarat balonu tespit ettiğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu durumu sorumsuzca bulduğunu belirterek Çin ziyaretini iptal etti. Çin yönetimi ise balonun bilimsel ve meteorolojik amaçlarla uçurulduğunu ve ABD hava sahasına girmesinin üzüntü yarattığını ifade etti. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD ile olan bu krizin sakinlikle çözülmesi gerektiğini vurguladı.
4 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden, kişisel ofisinde avukatları tarafından kapalı bir kutuda bulunan gizli belgeler hakkında bilgi sahibi olmadığını ve içeriklerini bilmediğini ifade etti. Biden, belgelerin bulunmasından şaşkınlığını dile getirdi ve avukatlarının Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi'ne (NARA) durumu bildirdiklerini belirtti. Ayrıca, sürecin kısa zamanda sonuçlanmasını umduğunu söyledi.
11 Ocak 2023

İsveç ve Danimarka'da Kuran yakılmasına izin verilmesi Türkiye'de tepki çekerken, ABD'nin terör saldırısı uyarısı sonrası bazı ülkeler Türkiye'ye seyahat uyarıları yayımladı. Hollanda, Almanya, Fransa ve İsviçre gibi ülkeler İstanbul'daki temsilciliklerini 'terör riski' gerekçesiyle geçici olarak kapattı. Bu gelişmeler üzerine Almanya, Hollanda, İngiltere ve İsviçre'nin de aralarında bulunduğu dokuz ülkenin büyükelçileri Türk Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
2 Şubat 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan'ın başkenti Hartum'da artan çatışmalar sebebiyle ABD Büyükelçiliği'nde faaliyetlerin geçici olarak durdurulduğunu ve tüm personelin güvenli bir şekilde tahliye edildiğini açıkladı. Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmaların sivil ölümlere ve altyapı hasarlarına yol açtığı, büyükelçilik personeline kabul edilemez riskler oluşturduğu belirtildi. ABD, bölgedeki vatandaşlarına yönelik seyahat uyarısını güncelleyerek Sudan'a seyahat etmemelerini ve orada bulunanların ülkeyi terk etmelerini tavsiye etti.
23 Nisan 2023

ABD, Ukrayna'ya karşı taarruz operasyonlarını desteklemek üzere yarım milyar dolar değerinde askeri yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mayın temizleme ekipmanları, zırhlı araçlar, topçu mühimmatı ve Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmatı içeriyor. Ayrıca, roket saldırılarına karşı hava savunmasını güçlendirecek ek mühimmat da pakete dahil. Bu, ABD ordusunun kendi envanterinden Ukrayna'ya 41'inci kez yaptığı askeri yardım oldu.
27 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Kızıldeniz'deki Amerikan gemilerine yönelik saldırılar nedeniyle Yemen'de Husilere ait hedeflere hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. Saldırılar, ABD ve Britanya orduları tarafından gerçekleştirildi ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle yapıldı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, saldırıda Husilere ait insansız hava araçları, balistik ve seyir füzeleri ile radar ve gözetleme kapasitelerinin hedef alındığını belirtti. ABD'li bir savunma yetkilisi, Yemen'in ABD veya İngiltere gemilerine saldırdığı iddialarını reddetti.
12 Ocak 2024
İşaretlediklerim