ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı göndermeyeceğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'nın savaş uçağı talebine, Rus topraklarında kullanılmaması ve Fransız ordusunun gücünü zayıflatmaması şartıyla olumlu yaklaşabileceklerini belirtti. Ukrayna daha önce Batı'dan hava savunma sistemleri ve tank talebinde bulunmuş, ABD ve Almanya tank gönderme kararı almıştı. Biden, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümünde Avrupa'ya yapacağı ziyaret hakkında kesin bir bilgi vermedi.
31 Ocak 2023

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, sahte dolar basıp Afrika ülkelerine çıkarmaya hazırlanan kişilere yönelik operasyon düzenledi. Kağıthane'deki bir depoda yapılan baskında, İsveç, Britanya, Gana ve Türk vatandaşlarından oluşan altı kişi suçüstü yakalandı. Depoda, Afrika'ya gönderilmek üzere hazırlanmış 100'lük banknotlar halinde 1 milyar dolarlık sahte para bulundu. Ayrıca, şüphelilerin kiraladığı lüks villalarda yapılan aramalarda miktarı belirtilmeyen para ve ziynet eşyasına el konuldu.
9 Haziran 2023

Ekim 2021'deki darbenin ardından yönetimi ele alan generaller konseyi arasındaki anlaşmazlıklar Sudan'da çatışmalara yol açtı. Bu çatışmalar sonucunda Türkiye, ABD ve Fransa, Sudan'daki vatandaşlarını ve diplomatik personellerini tahliye etmeye başladı. ABD önce elçilik personelini tahliye etti, ardından vatandaşlarının tahliye işlemine başladı. Fransa da hızlı bir tahliye operasyonu başlattığını duyurdu. Türkiye de tahliye işlemlerine başladı.
23 Nisan 2023

Milli Savunma Bakanlığı, 11 Ocak 2024 tarihinde Kuzey Irak'taki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde bölücü terör örgütü mensuplarının düzenlediği taciz ve sızma girişimi sonucunda Piyade Uzman Çavuş Samet Aslan'ın şehit olduğunu ve bir askerin yaralandığını duyurdu. Açıklamada, bölgedeki operasyonların devam ettiği bilgisi paylaşıldı.
11 Ocak 2024

ABD, Danimarka ve Hollanda'nın elinde bulunan F-16 savaş uçaklarının Ukrayna'ya gönderilmesine onay verdi. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, bu kararı 'muhteşem haber' olarak nitelendirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, transfer için yasal güvencelerin verildiğini belirtti. Ancak, Ukrayna'nın F-16'ları kullanmaya başlaması için pilotların eğitimlerini tamamlaması gerekiyor ve bu sürecin aylar alacağı tahmin ediliyor.
19 Ağustos 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde Çin'e ait 29 askeri hava aracı ve dört savaş gemisinin görüldüğünü duyurdu. Bu araçlardan 21'i Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ne (ADIZ) girdi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın Tayvan ile ilgili yaptığı açıklamalar ve Çin'in tepkisi, bu askeri hareketliliğin ardından geldi. Daha önce ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti de bölgede gerilimi artırmıştı.
2 Mart 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Türkiye'nin Birleşik Krallık, Gana, İran, Angola, Etiyopya ve Portekiz'deki büyükelçileri merkeze alındı. Yeni atamalar yapılarak, bu ülkelerde görev yapacak büyükelçiler belirlendi. Atamalar arasında Dış Politika Danışma Kurulu Üyesi, Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı ve Enformasyon Genel Müdürü gibi çeşitli bürokratik pozisyonlardan isimler yer aldı.
23 Şubat 2023

ABD, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme ihtimaline karşı, bölgedeki vatandaşlarını tahliye etmek için bir plan hazırladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu 'tedbir amaçlı acil eylem planı'nın 'beklenmedik durum ve olasılıklar'a karşı hazırlandığını belirtti. İsrail-Filistin çatışmasının tırmanabileceği ihtimaline dair endişeler nedeniyle acil durum planlarını değerlendirmeye aldığı bildirildi.
25 Ekim 2023

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un otoparkında bir asker, aracının içinde ölü olarak bulundu. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, olayın yerel saatle 15:30'da fark edildiğini ve polisin durumu tespit ettiğini açıkladı. Arlington Acil Tıbbi Servis ekipleri de askerin ölümünü teyit etti. Olayla ilgili soruşturma sürüyor ve şu an için daha fazla detay paylaşılmadı.
15 Mart 2023

ABD'de toplanan 60 tonluk yardım malzemesi, Kahramanmaraş merkezli depremler için Türkiye'ye gönderildi. Yardım malzemeleri, New York John F. Kennedy Havalimanı'ndan Cargolux uçağı ile taşındı. Bu gönderimden önce ABD'den Türkiye'ye yaklaşık 500 ton yardım malzemesi ulaştırılmıştı.
21 Şubat 2023

Irak merkezi yönetimi, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'nda meydana gelen ve Wall Street Journal'ın Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Kobani'yi hedef aldığını bildirdiği patlamadan Türkiye'yi sorumlu tuttu. ABD'li yetkililer, saldırıda herhangi bir zayiatın olmadığını ve konvoyda üç ABD askerinin de bulunduğunu açıkladı. Irak Cumhurbaşkanlığı, saldırının ülke egemenliğini hedef aldığını ve Türkiye'nin bu eylemler için özür dilemesi gerektiğini belirtti. Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili ise Türkiye'nin saldırıyla ilgisi olmadığını ve TSK'nın böyle bir operasyon düzenlemediğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Mali'deki süregelen çatışmalar, yerinden edilmeler ve kısıtlı insani yardım ulaşımı nedeniyle beş yaş altı yaklaşık 1 milyon çocuğun yıl sonuna kadar akut beslenme yetersizliğine itilebileceği uyarısında bulundu. Mali nüfusunun yaklaşık çeyreğinin gıda güvensizliğiyle mücadele ettiği belirtildi. BM, Mali'ye gerekli yardımların ulaştırılmaması halinde 2023 sonuna kadar 200 bin çocuğun açlıktan ölebileceği uyarısını yaptı.
2 Eylül 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin Ukrayna'ya Abrams tipi muharebe tankları sağlaması durumunda Almanya'nın da Ukrayna'ya Leopard tankları gönderebileceğini ifade etti. Ancak Biden'ın bu konuda herhangi bir taahhütte bulunmadığı haberde vurgulandı. Almanya'nın onayı olmadan başka bir ülkenin envanterindeki Leopard tanklarını Ukrayna'ya göndermesi mümkün değil. Almanya daha önce Ukrayna'ya 40 adet Marder zırhlı muharebe aracı göndereceğini duyurmuştu.
19 Ocak 2023

ABD Hazine Bakanlığı, İran'ın drone ve silah programlarını desteklediği gerekçesiyle İran ve Türkiye'deki dört kurum ve üç kişiye yaptırım kararı aldığını duyurdu. Bu tedarik ağının İran Savunma ve Silahlı Kuvvetleri yararına çalıştığı belirtiliyor. Yaptırımlar arasında Türk vatandaşı Murat Bukey de bulunuyor, Bukey'in kimyasal ve biyolojik tanıma sistemleri temin ettiği iddia ediliyor. İspanya Yüksek Mahkemesi, Bukey'in ABD'den ithal ettiği malzemeleri İran'a sattığı şüphesiyle geçen yıl ABD'ye iadesine karar vermişti.
21 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi Yayım İşleri Şube Müdürlüğü'ne atanan Osman Baran Kaplan, birim personeli hakkında kişisel veriler ve yorumlar içeren notlar aldı ve bu bilgileri içeren bir dosyayı birim çalışanlarına e-posta yoluyla gönderdi. Notlarda, Eğitim-Sen üyesi olanlar ve 'verimli çalışmayanlar' özellikle belirtildi. Ayrıca, okul yönetiminin Eğitim-Sen üyesi personeli Eğitim-Bir-Sen'e geçmeye zorladığı ve diğer sendikalara üye olanları da bu sendikaya geçmeye teşvik ettiği iddia ediliyor.
13 Kasım 2023

T24 yazarı Tolga Şardan, 'MİT’in cumhurbaşkanlığına sunduğu yargı raporu’nda neler var?' başlıklı yazısı nedeniyle gözaltına alındı ve tutuklandı. İstanbul başsavcılığı, yazı nedeniyle Şardan hakkında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı’na bağlı 'Dezenformasyonla Mücadele Merkezi', MİT’in böyle bir raporunun bulunmadığını savundu. Şardan'ın yazısında, MİT'in cumhurbaşkanlığının talebi üzerine hazırladığı raporda adliyelerdeki skandal kararlar ve uygulamalar hakkında bilgiler olduğunu iddia etmişti.
1 Kasım 2023

ABD donanması, Kızıldeniz'de bir konteyner gemisine saldırı girişiminde bulunan Husilere ait üç tekneyi batırdı. Husiler, İsrail'i hedef alacaklarını ve Kızıldeniz'den İsrail'e gidecek ticari gemileri engelleyeceklerini duyurmuştu. Bu tehdit üzerine uluslararası bir görev gücü oluşturulmuş ve ABD önderliğindeki bu güç, Husilerin saldırı girişimine karşılık vermiştir. Olay sonucunda üç teknedeki mürettebat öldürüldü ve dördüncü tekne kaçtı.
31 Aralık 2023

ABD, Gazze ile ilgili olarak İsrail'e kırmızı çizgiler koymadığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Kirby, çatışmaların başından beri İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve sivil kayıplar, sivil zayiatlar ve benimsemeyi tercih edebilecekleri yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti.
28 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, enerji ve su tedariki gibi kritik altyapı konularında ve dezenformasyon, dış müdahaleler ve iklim değişikliğinin güvenlik politikalarına etkileri gibi alanlarda işbirliğini artırmayı hedefleyen yeni bir bildiri yayımlayacak. Bildiri, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından imzalanacak. Ancak Türkiye'nin Kıbrıs meselesi nedeniyle bu işbirliğine engel olabileceği endişeleri bulunuyor. Türkiye daha önce AB ile gizli bilgilerin paylaşımını içeren anlaşmaların uygulanmasını engellemiş ve AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımadığını gerekçe göstermişti.
10 Ocak 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali devam ederken, Ukrayna Batılı ülkelerden daha fazla askeri yardım talep ediyor. Polonya, envanterindeki Alman yapımı Leopard tanklarını Ukrayna'ya göndermek için Almanya'dan resmi izin talebinde bulundu. Almanya'nın bu konuda engel olmayacağını açıklamasının ardından Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Almanya'ya başvurdu ve Almanya'nın da Ukrayna'ya tank göndermesini önerdi.
24 Ocak 2023
İşaretlediklerim