ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail ile olan temaslarında savaş hukukuna uyulması gerektiğini vurguladıklarını açıkladı. Bu açıklama, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'nin vurulmasının ardından geldi. Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, İsrail'in saldırıdan sorumlu olup olmadığına dair bir bilgi vermedi ancak savaş hukukuna uyulmasının önemini vurguladı. Singh, Hamas'ın geçmişte sivillerin bulunduğu yerleri ve hastaneleri komuta merkezi olarak kullandığını belirtti.
18 Ekim 2023

ABD, 2014 yılında Nijeryalı yetkililer tarafından yurt dışında mülk edinmek amacıyla kaçırılan 8,9 milyon doları Nijerya'ya iade etme kararı aldı. ABD'deki Kraliyet Mahkemesi'nde Başsavcı Mark Temple, bu paraların Nijerya'ya ait olduğunu ve üst düzey yetkililer tarafından kaçırıldığını belirtti. Nijerya hükümeti ile iade için müzakerelere başlandı. Bu paraların, Goodluck Jonathan döneminde Boko Haram saldırıları sırasında silah alımı için yapılan hükümet onaylı sözleşmeler olarak kamufle edildiği iddia ediliyor.
17 Ocak 2024

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan ve YPG'nin kontrolündeki bir ABD askeri üssünü ziyaret etmesinin ardından, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrılarak ziyarete ilişkin izahat istendi. Ziyaret, DEAŞ ile mücadele misyonu ve bölgedeki güvenlik tedbirleri ile ilgiliydi ve ayrıca Hol mülteci kampındaki mültecilerin ülkelerine iade edilmesi çabaları değerlendirildi.
6 Mart 2023

İsveç ve Danimarka'da Kuran yakılmasına verilen izinler Türkiye'de tepkilere neden oldu. Bu olayların ardından Almanya, Hollanda ve Britanya'nın İstanbul başkonsoloslukları güvenlik endişeleri sebebiyle geçici olarak hizmetlerini durdurdu. Almanya ve Hollanda konsolosluklarından yapılan açıklamalarda, Batı karşıtı duyguların ve protestoların olabileceği, saldırı tehdidinin arttığı belirtildi. Britanya Dışişleri Bakanlığı da benzer bir terör saldırısı tehdidi olduğunu ve başkonsolosluğun tedbir amaçlı kapalı olduğunu duyurdu.
1 Şubat 2023

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD hava sahasında tespit edilen ve Çin'e ait olduğu belirtilen casus balonunun uluslararası hukukun ve ABD'nin egemenliğinin ihlali olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden'ın Amerikan halkının güvenliğini öncelikli tuttuğunu ve Çin'e karşı ulusal güvenliği koruma konusunda kararlı olduğunu vurguladı. Ayrıca, Biden'ın Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin ziyaretini ertelemesi kararını desteklediği belirtildi.
4 Şubat 2023

ABD Kongre saldırısına ilişkin hazırlanan rapor, istihbaratın saldırı öncesinde şiddet olasılığını doğru analiz edemediğini belirtiyor. Rapor, FBI dışında İç Güvenlik Bakanlığı’nın İstihbarat ve Analiz Ofisi’nin saldırı öncesinde şiddet olasılığını hafife aldığını ve bu nedenle hükümetin başkent Washington için gereken güvenlik önlemlerini hazırlayamadığını ifade ediyor. Ayrıca, FBI'ın sosyal medyayı izlemek için sözleşmeli olduğu şirketin değiştiği ve bu nedenle sosyal medyadaki tehditleri izleme kabiliyetinin olumsuz etkilendiği belirtiliyor.
28 Haziran 2023

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'da gerçekleşen ve Kuran'ı hedef alan bir eylem sebebiyle Hollanda'nın Ankara büyükelçisini bakanlığa çağırdı. Bakanlık, Hollanda'dan bu tür provokatif eylemlere izin verilmemesini talep etti ve olayın failine yönelik gerekli işlemlerin yapılmasını beklediğini açıkladı. Bu olay, İsveç'te benzer bir eylemin ardından Türkiye-İsveç ilişkilerinin gerilmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO konusunda İsveç'e destek verilmeyeceğini belirtmesinin hemen sonrasında gerçekleşti.
24 Ocak 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırılarla İran'ın bir ilgisinin olmadığını belirtti. ABD'li yetkililer, Hamas-İsrail savaşının kızışmasının ardından İran destekli güçlerin bölgedeki ABD üslerini hedef aldığını iddia etmişti. Abdullahiyan, bölgedeki herhangi bir grubun ABD hedeflerine saldırısının kanıtsız bir şekilde İran'la ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgedeki insanların Filistin'deki gelişmelere karşı hassas ve öfkeli olduğunu, ancak İran'dan emir almadıklarını ve kendi kararlarıyla hareket ettiklerini savundu.
29 Ekim 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, 9 ve 10 Mayıs tarihlerinde Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce hakkında sahte belge ve fotoğraflarla dezenformasyon yapıldığını belirledi. Yapılan incelemeler sonucunda, bu içeriklerin yurt dışı kaynaklı sitelerden alınan görüntüler ve internet üzerinden sahte içerikler olduğu tespit edildi. Bu bağlamda, provokatif paylaşımlarda bulunan 13 sosyal medya hesabı kullanıcısının kimliği belirlendi ve ilgili birimlere bilgi verildi.
12 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın Delaware'deki evinde FBI ajanları tarafından yapılan aramada altı gizli belge daha bulundu. Arama yaklaşık 13 saat sürdü ve bulunan belgeler Adalet Bakanlığı tarafından incelenmek üzere alındı. Biden ve eşi Jill Biden arama sırasında evde değildi. Daha önce Biden'ın ofisinde de gizli belgeler bulunmuş ve bu durum Adalet Bakanlığı tarafından özel bir savcının atanmasıyla incelenmeye başlanmıştı. Biden'ın ev ve ofisindeki gizli belgelerin bulunması, daha önce benzer bir durumla eleştirilen eski Başkan Donald Trump'ın ardından şimdi de Biden'a yönelik eleştirilere neden oluyor.
23 Ocak 2023

Güney Kore'de saldırı suçlamaları nedeniyle hapis yatan ve disiplin suçlarından ABD'ye geri gönderilmekte olan 23 yaşındaki ABD'li asker Travis King, havaalanından kaçarak askerden arındırılmış bölge turuna katıldı ve Kuzey Kore sınırını geçti. ABD'li yetkililer, King'in sınırı kendi iradesiyle geçtiğini ve şu anda Kuzey Kore'de gözaltında olabileceğini belirtti. Pentagon, durumu yakından izlediğini ve endişe duyduğunu açıkladı. Ayrıca, Kuzey Kore'nin Japonya yakınlarına iki balistik füze fırlattığı bilgisi paylaşıldı, ancak bu durumun King'in geçişinden ziyade ABD'nin Güney Kore'ye nükleer denizaltı göndermesine yanıt olduğu düşünülüyor.
19 Temmuz 2023

ABD, Ukrayna-Rusya savaşıyla bağlantılı olarak yaklaşık 150 hedefle ilgili yaptırım kararı aldı. Bu hedefler arasında beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor. Türk şirketleri, Rusya'nın savunma bakanlığına bağlı gemileri onarma ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanıyor. Türkiye, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'yla, Batı'nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
14 Eylül 2023

ABD'nin, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi sonrasında Türkiye'de olası misilleme saldırılarına karşı vatandaşlarını uyardığı güvenlik uyarısının ardından, İçişleri Bakanlığı Türkiye'de güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığını duyurdu. ABD'nin uyarı notunda adı geçen şahısların gözaltına alındığı ve yapılan aramalarda herhangi bir silah veya eylem emaresine rastlanmadığı, ancak soruşturmanın tüm yönleriyle devam ettiği belirtildi. Ayrıca, IŞİD ve El Kaide'nin bu tür olayları eylem gerekçesi olarak kullanabileceği bilgisi de değerlendirilmekte.
31 Ocak 2023

Güney Kore'deki Birleşmiş Milletler Komutanlığı, ABD'li asker Travis King'in Kuzey Kore sınırını izinsiz ve isteyerek geçtiği için gözaltına alındığını doğruladı. BM Komutanlığı, Kuzey Kore'den askerin nerede olduğuna dair bilgi talep etti ve gelen ilk yanıtta King'in gözaltına alındığı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Kuzey Kore'ye Travis King hakkında diplomatik kanallardan çağrı iletildiğini ancak Kuzey Kore'nin bu çağrıya henüz yanıt vermediğini söyledi.
3 Ağustos 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, yapay zekanın uluslararası barış ve güvenlik üzerindeki etkilerini değerlendirmek için bir araya geldi. Toplantıya Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly başkanlık etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yapay zekanın hızlı gelişimine ve potansiyel olumlu ve olumsuz etkilerine dikkat çekti. Guterres, yapay zekanın terör ve suç için kullanılması durumunda büyük yıkımlara yol açabileceği ve siber saldırılar gibi mevcut tehditlere işaret etti.
18 Temmuz 2023

ABD ve Venezuela arasında yapılan mahkum takası sonucunda, Venezuela'da tutuklu bulunan 10 Amerikan vatandaşı serbest bırakıldı. Karşılığında, ABD'de yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olan ve Nicolas Maduro'ya yakınlığıyla bilinen iş insanı Alex Saab Venezuela'ya iade edildi. Ayrıca, Malezyalı iş insanı Leonard Glenn Francis'in de ABD'ye iade edildiği açıklandı. Bu takas, son haftalarda iki ülke arasındaki ilişkilerin yumuşamasının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
21 Aralık 2023

Avrupa Birliği, İran destekli Husilerin saldırılarına maruz kalan Kızıldeniz'deki ticari gemileri korumak için bölgeye en az üç savaş gemisi göndermeyi planlıyor. AB diplomatik servisinin belgesine göre, bu operasyonun Kızıldeniz'den Körfez'e hareket etme yetkisiyle hızlı bir şekilde uygulanması öneriliyor. Husilerin saldırıları nedeniyle birçok nakliye firması bölgeden kaçınmaya başladı ve bu durum petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ayrıca, ABD ve Britanya güçleri Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelere hava ve füze saldırıları düzenledi.
12 Ocak 2024

Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, Rus paralı asker şirketi Wagner'in ABD Hazine Bakanlığı tarafından 'ciddi bir uluslararası suç örgütü' olarak tanınacağını açıkladı. Bu kararın, Wagner'in uluslararası faaliyetlerinin kısıtlanmasına ve diğer ülkelerin de benzer adımlar atmasına yardımcı olacağını belirtti. Ayrıca, Kirby Kuzey Kore'nin Wagner grubuna Ukrayna'da kullanılmak üzere silah sevkiyatı yaptığını ve bu durumun BMGK kararlarını ihlal ettiğini ifade etti.
21 Ocak 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarının gönderilmesine onay verdi. ABD de Ukrayna'ya Abrams tankları gönderme kararı aldı. Bu kararlar, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Batı'nın askeri desteğinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Almanya'nın envanterinde bulunan Leopard 2 A6 tipi tanklardan en az bir bölük, ABD'den ise bir tabur Abrams tankı sağlanacak.
25 Ocak 2023

2015-2022 yılları arasında AFAD Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi başkanlığı yapan İrfan Keskin'in, 2018 yılında Kamu Siber Güvenlik Zirvesi'nde Osmanlı askeri kostümü giyerek yaptığı konuşma sosyal medyada gündem oldu. Kahramanmaraş'taki yıkıcı depremler sonrası arama kurtarma ve yardım çalışmalarındaki koordinasyon eksikliği tartışılırken, bir Twitter kullanıcısı bu durumu eleştiren bir video paylaştı. Keskin, şu anda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı milli teknoloji genel müdür yardımcılığı görevini yürütmekte.
12 Şubat 2023
İşaretlediklerim