Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden şirketin hisselerinin satışa çıkarıldığına dair gerçeği yansıtmayan dolandırıcılık girişimleri konusunda uyarıda bulundu. BOTAŞ, bu tür sahte içeriklerin yapay zeka kullanılarak oluşturulduğunu ve şirketin yüzde yüz kamu sermayeli olduğunu, herhangi bir hisse satışı veya vatandaşların katılabileceği bir yatırım planının olmadığını belirtti. Ayrıca, bu sahte hesap ve sitelere karşı yasal işlemlerin başlatıldığını ve vatandaşların bu tür dolandırıcılık girişimlerine itibar etmemesi gerektiğini duyurdu.
17 Kasım 2023

X platformunun sahibi Elon Musk, platformda yanlış bilgi olduğu belirlenen paylaşımların gelir getirmesinin engelleneceğini duyurdu. Bu uygulamanın, sansasyonelliğe karşı insanları doğru bilgiye teşvik etme amacı taşıdığını belirtti. Musk, topluluk notlarının bir araç olarak kullanma girişimlerinin hemen anlaşılacağını, çünkü tüm kod ve verilerin açık kaynaklı olduğunu ifade etti.
30 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, Exxen, Blu TV gibi dijital yayın platformlarının yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek uyarıda bulundu. RTÜK, içerik denetimlerine hız verdiğini ve gerekli hallerde en ağır yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, milli güvenlik, terör propagandası, çocuk ve gençlerin gelişimine zararlı içerikler ile Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine yapılan yayınlara izin verilmeyeceği vurgulandı. RTÜK, diyalog ve anlayış çerçevesinde sorunları çözmeyi tercih ettiğini, ancak gerekli görüldüğünde yaptırım gücünü kullanacağını belirtti.
3 Temmuz 2023

Tarikatların eleştirisi sonrası RTÜK tarafından cezalandırılan 'Kızıl Goncalar' dizisinin başrol oyuncusu Özcan Deniz, Instagram üzerinden yaptığı açıklamayla sessizliğini bozdu. Dizinin ahlaksızlıkla suçlanmasını eleştiren Deniz, kariyerinin en ahlaklı işinde yer aldığını belirtti ve 22 Ocak'ta dizinin yeniden ekranlara döneceğini duyurdu. Dizi, RTÜK cezaları ve çekim izinlerinin iptali gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştı.
11 Ocak 2024

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yapay zeka aracılığıyla veri çekme ve sistem manipülasyonunu önlemek amacıyla tweet görüntüleme sayısına günlük kota getirdiğini duyurdu. Onaylı hesaplar için 6 bin, onaysız hesaplar için 600 ve yeni onaysız hesaplar için 300 olarak belirlenen kotanın kullanıcı tepkileri üzerine artırıldığı açıklandı. Ancak bu durum kullanıcıların tepkisini dindirmedi ve birçok kişi Twitter'ı terk ederek BlueSky Social, Truth Social ve Mastodon gibi alternatif platformlara geçiş yaptı. 'Goodbye Twitter' etiketi ABD'de trend topic oldu.
3 Temmuz 2023

ABD merkezli film yapım şirketi Warner Bros., popüler fantastik roman serisi Harry Potter'ı dizi formatında yapacağını resmi olarak açıkladı. Yapılan basın açıklamasında dizinin, filmlerle aynı kalitede üretileceği ve her sezonun kitaplarla uyumlu olacağı belirtildi. Kitap serisinin yazarı J.K. Rowling, dizinin yürütücü yapımcıları arasında yer alacak. Dizinin tanıtım videosu yayınlanmış olmasına rağmen başlangıç tarihi henüz açıklanmadı.
13 Nisan 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023

ABD'li rapçi Kanye West'in, Yahudi karşıtı paylaşımları nedeniyle askıya alınan Twitter hesabı, yaklaşık sekiz ay sonra tekrar aktif hale getirildi. West, Ekim 2022'de adını 'Ye' olarak değiştirdikten sonra, Yahudileri hedef alan açıklamaları ve paylaşımları nedeniyle Twitter ve Instagram'ın hesabını askıya almasından kısa süre sonra sağcı sosyal medya şirketi Parler'ı satın alma kararı vermişti. Twitter'ın sahibi Elon Musk, Aralık 2022'de, West'in 'şiddete teşvik yasağını yeniden ihlal ettiğini' belirterek, 'Hesap askıya alınacak' demişti.
30 Temmuz 2023

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, 2023 yılında kurulun verdiği cezaları içeren bir tablo paylaştı. Tabloya göre, iktidarı eleştiren kanallara toplam 59 kez 67 milyon 850 bin liralık ceza kesilirken, iktidar yanlısı kanallara sadece dört ceza verildi. Bu cezaların toplamı 2 milyon 147 bin lira oldu. RTÜK'ün son cezalarından biri de Netflix'e 'Pieles' filmindeki bazı sahneler nedeniyle kesildi.
30 Aralık 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un seçim akşamı için 'trol ordusu' kullanarak manipülasyon yapma planları olduğunu iddia etti. Demirtaş, İletişim Başkanlığı'nın harcamalarının arttığını ve bu artışın sosyal medyada bot hesaplar ve 'astroturfer' hesaplarla ilişkilendirildiğini belirtti. Ayrıca, seçim günü ve oy sayımı sırasında manipülasyon yapılacağını ve bunun için hazırlıkların yapıldığını öne sürdü. Demirtaş, halk gücünün bu manipülasyonlara karşı duracağını ve gençlere sosyal medya üzerinden aktif olmaları çağrısında bulundu.
3 Nisan 2023

Sosyal medya platformu Twitter, Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattığını duyurdu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, İsrail-Hamas çatışması sırasında platformun Avrupa Birliği'nin dijital kurallarına uyup uymadığına yanıt verdi ve sahte ve manipüle edilmiş içerikleri değerlendirdiklerini belirtti. Yaccarino, çatışmanın başlamasından bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabın tespit edildiğini ve platformdan kaldırıldığını ifade etti. Avrupa Birliği, son günlerde Twitter'da şiddet içerikli ve yasa dışı içeriklerin yayıldığını ve bu tür içeriklerin kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk'a 24 saat süre verildiğini bildirmişti.
12 Ekim 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Halk TV'nin provokatif yayınlar gerçekleştirdiğini ve bu nedenle kanal hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu. Şahin, seçimler öncesinde medyanın uyması gereken kuralların olduğunu, ancak Halk TV'nin bu kurallara uymadığını belirtti. Halk TV'de yapılan bir programda Türkiye'nin sömürgeci bir güç olarak nitelendirilmesi ve terör örgütü üyesi bir kişinin övülmesi RTÜK tarafından kabul edilemez bulundu.
18 Mart 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, sosyal medya platformunun sadece 'koyu modda' çalışacağını belirtmişti. Ancak birçok kullanıcının itirazı üzerine bu fikirden vazgeçtiğini açıkladı. Musk, Twitter'ın aydınlık modunun kalacağını, ancak karanlık modun varsayılan ayar olacağını ve loş modun kaldırılacağını belirtti.
29 Temmuz 2023

Sony, Türkiye'deki ofisini kapatarak ülkedeki operasyonlarını sonlandırdığına dair iddiaları yalanladı. Bir firma yetkilisi, Türkiye'den tamamen çıkacakları yönündeki haberlerin doğru olmadığını, sadece televizyon ve ses sistemleri faaliyetlerinin optimize edildiğini belirtti. Diğer hizmetlerin ve müşteri hizmetlerinin devam edeceği bilgisi paylaşıldı.
30 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımla halkı, iktidara ve iktidara yakın medya kuruluşlarını görmezden gelmeye çağırdı. Demirtaş, yandaş kanalları televizyondan silme, sosyal medya hesaplarını engelleme, sitelerine tıklamama ve iktidar yanlısı liderleri izlememe ve dinlememe gibi eylemleri önerdi. Mesajında, muhalefete odaklanılması gerektiğini ve 'RTE' olarak bilinen kişinin aslında var olmadığını ima eden bir ifade kullandı.
17 Nisan 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, birkaç yıldır hiç aktivite göstermeyen hesapların temizleneceğini ve bu nedenle kullanıcıların takipçi sayılarında düşüş yaşayabileceğini belirtti. Bazı kullanıcılar, silinecek tweet'lerin tarihsel değere sahip olduğunu savunarak hesapların tamamen silinmemesi gerektiğini ifade etti. Musk ise hesap ve tweet'lerin arşivleneceğini yanıtladı.
9 Mayıs 2023

HBO'nun popüler komedi dizisi 'Curb Your Enthusiasm', 24 yıl süren yayın hayatının ardından 12. sezonu ile ekranlara veda ediyor. Dizi, 'Seinfeld' yaratıcısı Larry David'in kendi huysuz versiyonunu oynadığı ve günlük olaylarla dalga geçen bir mizah anlayışına sahip. Dizi, yayınlandığı süre boyunca Emmy ve Altın Küre ödülleri de dahil olmak üzere birçok ödül kazandı. Final sezonu 4 Şubat'ta başlayacak ve 10 bölüm sürecek.
15 Aralık 2023

ABD'deki film ve dizi sektörünün merkezi Hollywood'da, Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları'nın (AFTRA) başlattığı grev, yapımcıların anlaşmaya varamaması üzerine devam edecek. SAG-AFTRA, yapımcı şirketlerin, yapay zekaya karşı koruma, maaşları artırma ve film kazançlarından yüzde iki oranında pay vermeyi kabul etmediğini belirtti ve üyelerini yeniden greve çağırdı. Grev, iş garantisi ve maaş güvencesi talepleri üzerine başlamıştı.
12 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Disney +, Amazon Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’deki bazı yapımları 'Türk aile yapısına aykırı' buldu ve bu platformlara para cezası verdi. RTÜK, bu yapımlarda cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve bunların normalleştirilmesi gibi sebeplerle ailenin korunması ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Ayrıca, Virgin Radyo'da yayınlanan bir programda çocukların dinleyebileceği zaman dilimindeki gayri ahlaki, cinsellik ve müstehcenlik üzerine yapılan konuşmaları da yayıncılık ilkelerine aykırı buldu ve bu kuruluşa da para cezası verilmesini kararlaştırdı.
26 Temmuz 2023
İşaretlediklerim