Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Litvanya'daki NATO zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması için Avrupa Birliği'nde Türkiye'nin önünün açılması gerektiğini belirtti. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini terörle ilgili endişeler nedeniyle bekletiyordu ve bu şart ilk defa dile getirildi. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvurmuş, ancak Türkiye'nin endişeleri nedeniyle süreç durmuştu. Finlandiya'nın üyeliği onaylanırken, İsveç'in üyeliği hala bekletiliyor.
10 Temmuz 2023

İsveç polisi, Stockholm'deki bir caminin yakınlarında planlanan Kuran yakma eylemine izin verdi. Bu durum, Türkiye'de tepkilere yol açtı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu olayın ardından İsveç'in NATO üyelik başvurusuna destek verilmeyeceğini belirtti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, bu eylemi lanetledi.
28 Haziran 2023

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini ekimde onaylayacağı konusunda umutlu olduğunu belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. Türkiye ve Macaristan'ın onay süreçlerinin tamamlanması sonrasında Finlandiya İttifak'a katılmış, ancak İsveç konusundaki çekinceler sürmüştü. Billström, Türk hükümetinin Vilnius'taki NATO liderler zirvesinde onay sürecinin hızlı bir şekilde işletileceği sözünü verdiğini hatırlattı.
1 Eylül 2023

Avrupa Birliği, üye ülkeler arasında yıllardır süregelen tartışmaların ardından ortak göç ve iltica kuralları konusunda anlaşma sağladı. İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ve AB Komisyonu üyesi Ylva Johansson, sığınmacıların dağıtımında 'sorumluluk' ve 'dayanışma' arasında bir denge kurulduğunu belirtti. Sığınmacıları kabul etmeyen ülkeler, her sığınmacı için ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin avro ödeme yapacak. Anlaşma, sığınma başvurularının hızlı değerlendirilmesini ve nitelikli olmayanların geri gönderilmesini kolaylaştıracak. Polonya ve Macaristan hariç diğer üye ülkeler anlaşmayı destekledi.
9 Haziran 2023

İsveç, Türkiye'nin FETÖ ile bağlantılı olduğunu öne sürdüğü dört kişinin iadesi konusundaki taleplerini geri çevirdi. Bu talepler, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreci öncesinde, 2019 ve 2020 yıllarında yapılmıştı. İsveç Yüksek Mahkemesi, geçen yaz bu kişilerin iade edilemeyeceğine hükmetmiş ve hükümetin bu karara uymasını zorunlu kılmıştı. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için Bülent Keneş'in iadesini şart koşmuş, ancak İsveç bu talebi reddetmişti.
13 Ocak 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkede gerçekleşen bazı eylemlerin İsveçlilerin güvenliğini tehlikeye attığını ve İsveç'in imajına zarar verdiğini belirtti. Özellikle Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemi ve Erdoğan maketiyle yapılan eylemler, Türkiye ile olan diplomatik ilişkilerde gerilime yol açtı. Kristersson, bu tür eylemleri yapanları 'kullanışlı aptallar' olarak tanımlayarak, İsveç karşıtlarının işine yaradığını ifade etti.
1 Şubat 2023

Finlandiya, dışişleri bakanının ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e katılım sürecini tamamlayan belgeleri teslim etmesiyle NATO'nun 31'inci üyesi oldu. Türkiye'nin onayının ardından Finlandiya'nın üyeliği konusundaki tüm engeller kalktı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından İsveç ve Finlandiya NATO'ya katılmak için başvurmuş, ancak Türkiye başlangıçta iki ülkenin adaylıkları konusunda endişelerini dile getirmişti. Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi üzerine Finlandiya'nın NATO üyeliği TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayımlandı.
4 Nisan 2023

Lübnan'da 17 ve 18 Eylül tarihlerinde Hizbullah tarafından kullanılan çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi hayatını kaybetti ve 3 bin 250 kişi yaralandı. Lübnanlı yetkililer, olaydan İsrail'i sorumlu tutarken, Norveç, bu cihazların dağıtımında rol oynadığı iddia edilen bir vatandaş için uluslararası arama kararı çıkardı. Norveç Ulusal Ceza Soruşturma Servisi, şüphelinin Norveç pasaportu taşıyan 39 yaşında bir erkek olduğunu ve ABD'ye kaçtığını düşündüklerini belirtti.
26 Eylül 2024

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine destek verdiğini açıkladı. Ancak bu desteğin karşılığında, Avrupa Birliği'nden (AB) Reform Eylem Grubu toplantılarının yeniden başlatılmasını, vize serbestisi ve AB'ye katılım müzakerelerinde bazı fasılların kapatılmasını beklediğini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin Batı'dan mali destek beklentisi olduğu ve ABD ile 'makul' bir ilişki geliştirmeyi arzuladığı, ancak Rusya ile ilişkilerin zarar görmeyeceği ifade edildi.
11 Temmuz 2023

Avrupa Birliği ülkeleri, 2021 yılında 275 bin 40 olan sığınmacı kabul sayısını 2022'de 384 bin 245'e yükseltti. Almanya, en fazla sığınma talebini onaylayan ülke olarak öne çıktı ve bu dört ülke (Almanya, Fransa, İtalya, İspanya) toplam olumlu iltica kararlarının yüzde 73'ünü verdi. Onaylanan sığınma taleplerinin büyük bir kısmı mülteci statüsüne, ikincil koruma ve insani koruma kategorilerine dahil edildi. Koruma statüsü alanlar arasında Suriyeliler, Afganlar ve Venezuelalılar en büyük grupları oluşturdu.
28 Nisan 2023

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, Rusya ve Ukrayna'nın toplamda 1000 kişilik bir esir takası anlaşması üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Rusya ve Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanları, Ankara'da düzenlenen bir konferans sırasında bir araya gelerek listelerini paylaştılar. Türkiye, esir takası için İstanbul'da bir 'insani koridor' oluşturmaya hazır olduğunu belirtti. Putin ve Erdoğan'ın yaptığı telefon görüşmesinde de yaralı askerlerin takası konusu ele alındı.
17 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in temmuz ayında yapılacak olan NATO liderler zirvesinde ittifaka katılacağını tahmin ettiğini belirtti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda endişelerini dile getirmiş ve İsveç'ten terörle mücadele konusunda adımlar atmasını beklemişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmamış durumda. Blinken, Türkiye'nin meşru çıkarlarını dikkate alarak İsveç ile çalıştıklarını ve sürecin yakın zamanda tamamlanacağını ifade etti.
6 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Nobel Barış Ödülü'ne aday olmak istediğini belirtti. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna savaşındaki arabuluculuk rolü nedeniyle 11 ülkeden aday gösterilmesi için başvuru yapıldığını ifade etti. Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó da Erdoğan'ın adaylığını desteklediklerini söyledi. Erdoğan, İsveç'in Nobel Barış Ödülü'ne nasıl yaklaşacağını bilmediğini, ancak kendi yönetim tecrübesinin ve barışa katkılarının ödül için uygun olduğunu düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, Nobel Barış Ödülü'nün Norveç'te verildiği, ancak Erdoğan'ın bunu İsveç ile karıştırdığı belirtildi.
2 Şubat 2023

ABD'nin, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi sonrasında Türkiye'de olası misilleme saldırılarına karşı vatandaşlarını uyardığı güvenlik uyarısının ardından, İçişleri Bakanlığı Türkiye'de güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığını duyurdu. ABD'nin uyarı notunda adı geçen şahısların gözaltına alındığı ve yapılan aramalarda herhangi bir silah veya eylem emaresine rastlanmadığı, ancak soruşturmanın tüm yönleriyle devam ettiği belirtildi. Ayrıca, IŞİD ve El Kaide'nin bu tür olayları eylem gerekçesi olarak kullanabileceği bilgisi de değerlendirilmekte.
31 Ocak 2023

Hollanda hükümeti, Türkiye'ye yönelik silah sevkiyatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu. Bu karar, 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon nedeniyle uygulanan silah ambargosunun sona ermesi anlamına geliyor. Hollanda'nın bu adımı, 'Fransız-Alman Silah Anlaşması'na katılmak üzere atıldı. Ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından alındığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Hollanda Danıştayı, aile ve memleket ziyareti için ülkelerine gidip dönen Suriyeli sığınmacıların oturma izninin iptal edilebileceğine karar verdi. Hollanda makamları, sığınmacıların ülkelerine sorunsuz gidip dönmesinin Suriye'de güvenlik sorununun en aza indiğinin göstergesi olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, ülkelerini ziyaret ettiği belirlenen sığınmacıların oturma izni uzatılmıyor. Danıştay, bu konuda Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi'ne (IND) hak verdi ve Suriye'ye gidip gelen sığınmacıların oturma izninin iptal edilebileceğini vurguladı.
15 Ağustos 2024

İstanbul İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Fatma Zehra S., Erasmus+ programı kapsamında Stockholm Üniversitesi'nde staj yapmak istedi ancak Profesör Per Carlbring, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini engellemesi nedeniyle başvuruyu reddetti. Öğrencinin ayrımcılık şikayeti üzerine üniversite özür diledi ve profesörün davranışını kabul edilemez bulduğunu, öğrenciye başka bir staj yeri bulunması konusunda yardım teklif ettiğini açıkladı.
17 Ocak 2023

Rusya Merkez Bankası, yurt dışına para transferine yönelik kısıtlamaları altı aylığına daha uzattı. Bu kısıtlamalar, yaptırımlar nedeniyle Mart 2022'de getirilmişti. Kısıtlamalar çerçevesinde, Rus vatandaşları ve 'dost ülkeler' den yerleşik olmayanlar, yurt dışına bir ay içerisinde en fazla bir milyon dolar değerinde para transferi gerçekleştirebiliyor.
29 Eylül 2023

Norveç, çocuk ve gençlerin sağlığını korumak amacıyla abur cubur reklamlarını yasaklama kararı aldı. Bu yasak, şekerleme, dondurma ve gazlı içecekler gibi ürünleri kapsayacak ve 18 yaşına kadar gençleri de içerecek şekilde genişletilecek. Yasak, 2025 yıl sonuna kadar uygulamaya geçirilecek ve kuralları ihlal eden firmalara ağır cezalar verilecek. Norveç Sağlık Bakanı Yardımcısı, bu adımın sağlıksız yiyecek ve içeceklerin toplumdaki hastalıkların büyük bir bölümünü oluşturduğu gerekçesiyle alındığını belirtti.
9 Eylül 2024

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, NATO dışişleri bakanları toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'ye İsveç'in NATO üyeliğine hızlı bir şekilde onay vermesi çağrısında bulundu. Baerbock, tüm NATO müttefiklerinin Finlandiya ve İsveç'in ittifaka dahil edilmeleri konusunda söz verdiklerini hatırlatarak, verilen sözlere güven duyulmasının önemine vurgu yaptı. Finlandiya, NATO'ya 4 Nisan'da katılırken, İsveç'in üyeliği henüz Türkiye ve Macaristan tarafından onaylanmadı.
1 Haziran 2023
İşaretlediklerim