MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsveç'te gerçekleşen ve Türkiye'ye karşı saygısızlık içeren eylemler nedeniyle İsveç'in NATO üyeliğini kabul etmeyeceklerini belirtti. İsveç'te, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği yakınında Kuran yakma eylemi yapılması planlanan ve aynı zamanda İsveç vatandaşı olan Rasmus Paludan'ın eylemi ve Erdoğan maketiyle yapılan eyleme soruşturma açılmaması gibi olaylar Türkiye'nin tepkisine yol açtı. Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç savunma bakanının Türkiye ziyaretini iptal ettiğini duyurdu. Bahçeli, bu olaylar ışığında İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmayacağını ifade etti.
21 Ocak 2023

Norveç hükümeti, Filistin'i 1967 sınırlarıyla tanıyacağını duyurdu. Başbakan Jonas Hahr Store, bu kararın Norveç'in Orta Doğu'daki çatışmaya iki devletli çözüm yoluyla kalıcı bir çözüm bulunabileceği yönündeki tutumunu vurguladığını belirtti. Store, hem İsraillilere hem de Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifin 'yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet' olduğunu ifade etti.
22 Mayıs 2024

Finlandiya Ulusal Polis Kurulu, kamuya açık alanlarda Kuran ve diğer kutsal kitapların yakılmasını cezalandırılabilir suç olarak değerlendireceğini açıkladı. Finlandiya Emniyet Görevlisi Vesa Pihajoki, bu tür eylemlerin planlandığının bilinmesi durumunda önceden izin verilmeyeceğini, gerçekleşirse de polisin müdahale edeceğini belirtti. Finlandiya hukuku, diğer İskandinav ülkelerinden farklı olarak dini barışı koruma altına alıyor ve ihlaller cezalandırılabiliyor. Bu açıklama, İsveç'te bir aşırı sağcı aktivistin Kuran yakmasının ardından Türkiye'nin NATO üyeliği konusundaki tepkileri sırasında geldi.
31 Ocak 2023

İsveç polisi, Stockholm'deki bir caminin yakınlarında yapılması planlanan Kuran yakma eylemine izin verdi. Bu karar, daha önce Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Türk büyükelçiliği önünde Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından geldi. İsveç temyiz mahkemesi, polisin güvenlik gerekçelerinin planlanan eylemlerle belirgin bir bağlantısı olmadığı yönünde karar vermişti. Eylemin Kurban bayramına denk gelmesi ve İsveç'in NATO üyelik sürecini olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor.
28 Haziran 2023

Vilnius'ta 11 ve 12 Temmuz'da düzenlenecek NATO zirvesi öncesinde, Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine yönelik blokajını aşmak için Türkiye, Finlandiya ve İsveç dışişleri bakanları, istihbarat şefleri ve ulusal güvenlik danışmanlarının katılımıyla bir toplantı yapılacak. Toplantı sonrası NATO Genel Sekreteri Stoltenberg bir basın toplantısı düzenleyecek. Ancak İsveç'in üyeliği konusunda bu toplantıdan veya yaklaşan zirveden bir karar çıkması beklenmiyor. Türkiye'nin itirazları, İsveç'te bir camiye yakın bir yerde Kuran yakılmasına izin verilmesi sonrasında artmıştı.
6 Temmuz 2023

Türkiye'den Almanya'ya yapılan sığınma başvuruları artarken, başvuruların kabul oranı düşüyor. Başvuruların yüzde 80'den fazlasını Kürtler oluşturuyor ve bu grubun sığınma taleplerine verilen kabul oranı yüzde 4,8'e kadar düştü. Türkiye, Almanya'ya son yıllarda yapılan iltica başvurularında Suriye ve Afganistan'dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. 2023 Temmuz'unda ise Türkiye, 3 bin 791 başvuru ile Afganistan'ı geride bırakarak en çok iltica başvurusu gelen ikinci ülke oldu.
20 Ağustos 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye sınır hattında incelemelerde bulundu ve yasa dışı geçiş iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yüksek teknoloji ile donatılmış ve görevini başarıyla yerine getirdiğini belirtti. Yasa dışı geçişle ilgili videoların ve fotoğrafların Türkiye sınırlarıyla ilgisi olmadığını ifade etti ve eleştirilere, 'İsteyen, kendine güvenen varsa yasadışı geçişi denesin' diyerek meydan okudu.
24 Mayıs 2023

İsveç'te, PKK'ya finansman sağlamak suçlamasıyla yargılanan bir kişiye dört yıl altı ay hapis cezası verildi ve sınır dışı edilmesi kararı alındı. Bu karar, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için terörle mücadelede adımlar atma şartı koymasının ardından geldi. Stockholm Bölge Mahkemesi, sanığın Stockholm'deki bir Kürt işadamına silah zoruyla PKK'ya para ödemesi için baskı yapmaya çalıştığını belirtti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveç'in NATO üyeliğini görüşmek üzere Brüksel'deki toplantıya katılacak.
6 Temmuz 2023

Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Stephanie Holmes'u, ABD'li bazı gazetecilerin ve paralı askerlerin Kursk bölgesine izinsiz girmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Rusya, ABD'li gazetecilerin izinsiz girişini kınadı ve ABD'li paralı askerlerin Kursk'ta bulunduğuna dair kanıtların olduğunu belirtti. Bu durumun ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan dahil olması anlamına geldiğini ifade eden Rusya, yasa dışı yollardan ülkeye giren yabancı uzmanların ve paralı askerlerin meşru askeri hedefler olduğunu vurguladı.
20 Ağustos 2024

İsveç'te son aylarda Kuran yakarak gerilimi artıran Iraklı Salwan Momika'nın oturum vizesi bittikten sonra sınır dışı edilmesine karar verildi. Göçmenler Ofisi Basın Sözcüsü Jesper Tengroth, Momika'nın 16 Nisan 2024'e kadar çalışma ve oturma izninin bulunduğunu, bu tarihten sonra oturma ve çalışma izni verilmeyeceğini ve Momika'nın sınır dışı edileceğini belirtti. Tengroth, bu kararı Momika'nın 'yalan beyanından' dolayı aldıklarını aktardı.
26 Ekim 2023

ABD hükümeti, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecinde Türkiye'nin onayını bekleyen İsveç ile ilgili olarak Türkiye'ye hızlı onay vermesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Türkiye, İsveç'in terörle mücadele konusundaki tutumundan dolayı endişelerini dile getirmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin Türkiye Meclisi'nde onay sürecini başlatma kararı aldıklarını açıklamıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO değerlerini paylaşan ve ittifakı güçlendirecek ortaklar olduğunu belirtti.
18 Mart 2023

İsveç'te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemi, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkileri gerilmiş ve Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği sürecini askıya almasına neden olmuştu. Şubat ayında benzer eylemler için izin isteyen kişilere, terör saldırısı endişesiyle polis tarafından izin verilmemişti. Ancak mahkeme, polisin bu kararını anayasaya aykırı bularak yasaklamayı haksız buldu ve toplanma özgürlüğünün anayasal bir hak olduğunu belirtti.
4 Nisan 2023

Norveç Varlık Fonu, enflasyon ve Ukrayna'daki savaşın etkisiyle hisse senetleri ve tahvillerde yaşanan düşüşler nedeniyle 2022 yılında 1,64 trilyon Norveç kronu (164,4 milyar dolar) zarar etti. Bu zarar, 2008 finansal krizinden bu yana fonun yaşadığı en büyük kayıp olarak kayıtlara geçti. Fonun yatırım kârlılığı 2022'de eksi yüzde 14,1 olurken, referans aldığı gösterge endeksinden 0,88 puan daha iyi performans gösterdi. Norveç Varlık Fonu, ayrıca Borsa İstanbul'da Sanica Isı'nın halka arzına katılarak yüzde 5 hisse edindi.
31 Ocak 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'deki düzensiz göçmenlere ilişkin son sayıları paylaştı. Toplam düzenli göçmen sayısı 4 milyon 744 bin 622 olarak belirtildi. Bu sayının 3 milyon 374 bin 53'ü Suriyeli. Ayrıca, 1 milyon 150 bin 386 göçmenin ikamet izni bulunuyor. Son üç ayda 112 bin 404 düzensiz göçmen yakalandı ve 80 bin 496 kişinin sınırdan girişi engellendi.
12 Ekim 2023

Britanya, Rusya'nın kötü niyetli istihbarat faaliyetleri nedeniyle Rus savunma ateşesini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Britanya'nın Dışişleri, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının ortak açıklamasıyla duyuruldu. Ayrıca, Rusya ile bağlantılı bazı mülklerin diplomatik statüsü kaldırılacak ve Rus diplomatik vizelerinin süresi sınırlandırılacak. Dışişleri Bakanı David Cameron, bu adımların Rusya'ya açık bir mesaj olduğunu ve Ukrayna'nın yanında durmaya devam edeceklerini belirtti.
8 Mayıs 2024

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası NATO'ya katılmak isteyen İsveç ve Finlandiya'nın üyelik süreci, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişeleri nedeniyle durmuştu. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için terörle mücadele yasasını değiştirdi ve iade konusunda somut adımlar attı. Stockholm Üniversitesi Türk Çalışmaları Enstitüsü Müdürü Paul T. Levin, İsveç Yüksek Mahkemesi'nin PKK destekçisi olarak tanımlanan ve uyuşturucu suçundan hüküm giyen bir kişinin Türkiye'ye iadesine yeşil ışık yaktığını ve bu durumun İsveç'in Ankara'yı ikna çabalarında etkili olabileceğini ifade etti.
6 Haziran 2023

Hollanda Senatosu, hüküm giymiş göçmenlerin sınırdışı edilmesine olanak sağlayan yasa tasarısını onayladı. Yeni düzenlemeyle süresiz oturma izninin reddine ilişkin suçların kapsamı genişletildi ve en az 60 ay hapis cezası koşulu kaldırıldı. Muhalefet, yasanın hükümete ceza mahkemesi yetkisinin ötesinde bir takdir yetkisi verdiğini savunurken, Aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nden Sığınma ve Göç Bakanı Marjolein Faber yasayı savundu. Yeni yasa, 18 yaş üstü yabancıları kapsıyor ve suçlu yabancıların Hollanda'da kalmasının kamu düzeni açısından tehdit oluşturduğunu öne sürüyor.
10 Temmuz 2024

ABD, Macaristan'ın 'defalarca dile getirilen' güvenlik açıklarını ele almadığını savunarak bu ülkeye vize kısıtlaması getirdi. İki ülke arasındaki ilişkiler, Macaristan'ın İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili oylamayı ertelemesi ve LGBTİ+ haklarını kısıtlamasıyla gerildi. ABD'nin Budapeşte büyükelçiliği, 'Elektronik Seyahat Yetkilendirme Sistemi' kapsamında Macarlara sunulan geçerlilik süresinin iki yıldan bir yıla düşürüleceğini ve sistem kapsamında yalnızca tekil ziyaretlere izin verileceğini belirtti.
1 Ağustos 2023

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, İsveç'te bir caminin yakınlarında gerçekleştirilen ve polis izniyle düzenlenen Kuran yakma eylemini kınadı. Papa, ifade özgürlüğünün başkalarını aşağılamak için kullanılmaması gerektiğini belirterek, bu tür eylemlerin kendisini öfkelendirdiğini ve tiksindirdiğini ifade etti. İsveç'in NATO'ya giriş sürecinde yaşanan bu olay, Türkiye ve ABD tarafından da lanetlenmiş ve saygısız olarak nitelendirilmişti.
3 Temmuz 2023

Norveç Kızıl Parti Başkanı Björnar Moxnes, Oslo Havalimanı'nda bir dükkandan ödeme yapmadan pahalı bir gözlük alırken kamera görüntülerine yakalandı. Moxnes, gözlüğü yanlışlıkla aldığını iddia etse de polis tarafından 3 bin Norveç kronu ceza ile cezalandırıldı. Moxnes, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada durumu kabul ettiğini ve sonuçlarına katlanacağını belirtti.
2 Temmuz 2023
İşaretlediklerim