Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), sanayide, elektrik üretim amaçlı ve küçük ile orta ölçekli işletmelerde kullanılan doğalgaza yüzde 20 zam geldiğini duyurdu. Ekim ayının başlangıcında paylaşılan toptan satış listesine göre konutlarda kullanılan doğalgaza zam yapılmadı. Açıklamada fiyatların 'en makul düzeyde' belirlendiği ve 'Avrupa’da Ukrayna’dan sonra en düşük doğalgaz fiyatlarının Türkiye’de olduğu' savunuldu. Ayrıca, sanayi abonelerinin elektrik tarifesine de yüzde 20 zam yapıldığı belirtildi.
1 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sanayide yapılan doğalgaz indirimine işaret ederek, evlerde kullanılan doğalgazın birim fiyatının da indirilmesi gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin ağır kış koşullarına girdiğini ve hanelerin doğalgaz fiyatlarının yüksek olduğunu ifade etti. BOTAŞ'ın şubat ayında elektrik üretimi ve sanayi kuruluşları için doğalgaz satış fiyatlarında indirim yaptığı bilgisini verdi. Ayrıca, Türkiye'nin doğalgazı büyük oranda ithal ettiği ve seçimler yaklaşırken iktidar tarafından doğalgaz ve petrol kaynakları bulunduğuna dair açıklamalar yapıldığına değindi.
30 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimler öncesinde mutfakta kullanılan doğalgazın bir yıl, konutlarda kullanılan doğalgazın ise bir ay boyunca ücretsiz olacağını vaat etti. Ayrıca, elektrik faturalarındaki indirimlerin bu ayki faturalara yansıtılacağı belirtildi. Resmi bir açıklama olmamakla birlikte, düzenlemenin cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılacağı ve Hazine'nin bu sübvansiyon için kaynak ayıracağı ifade edildi. Doğalgaz dağıtım şirketlerinin yükü Hazine tarafından karşılanacak.
27 Nisan 2023

BOTAŞ, Türkiye'nin İran'dan aldığı doğalgazda 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yüzde 70 oranında bir azalma olduğunu duyurdu. Bu azalmanın İran iletim şebekesinde meydana gelen bir arıza kaynaklı olduğu belirtildi. BOTAŞ, arızanın giderilmesi için İranlı yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü ve kış döneminde doğalgaz kullanımının olumsuz etkilenmemesi için gerekli önlemlerin alındığını, ilave gaz ihtiyaçlarının doğalgaz depolama tesislerinden karşılandığını açıkladı.
8 Ocak 2023

20 Nisan'da Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın karaya ulaştırılması nedeniyle bir tören düzenlenecek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu törende doğalgaz fiyatlarında indirim açıklayacağı belirtiliyor. Ancak indirimin Karadeniz gazının maliyetinden değil, Hazine tarafından sübvanse edileceği ifade ediliyor. Bu durum, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde AKP'nin ekonomik krizle mücadelede halka yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.
7 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa'da doğalgaz fiyatlarının düştüğünü belirterek, Türkiye'de hala yüksek olan doğalgaz faturalarını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, Türkiye'de doğalgaz fiyatlarının dünya piyasaları ile uyumlu bir şekilde indirilmesi gerektiğini ifade etti ve hükümete bu konuda bir adım atması için çağrıda bulundu.
18 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, nisan ayında elektrikte tüm abone grupları için yüzde 15, sanayide kullanılan doğalgaz için ise yüzde 20 indirim yapılacağını duyurdu. Ayrıca, 9 Nisan'da seçim aday listelerini teslim edeceklerini ve üç dönem kuralı nedeniyle bazı yeni isimlerin listelerde yer alacağını belirtti. Erdoğan, seçimlerden sonra kabinede değişiklikler olacağını ve yeni isimlere görev verileceğini ifade etti.
29 Mart 2023

BOTAŞ, şirketin Rus petrol ve doğalgaz şirketi Gazprom tarafından satın alınacağına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Açıklamada, BOTAŞ'ın yarım asırlık tecrübesiyle Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlayan önemli bir kurum olduğu ve bu tür asılsız iddiaların spekülatif ve olumsuz etki yaratma amacı taşıdığı belirtildi. Gazprom da benzer bir açıklama yaparak satın alma iddialarının doğru olmadığını ifade etti.
26 Mayıs 2023

Habertürk yazarı Bülent Aydemir, doğalgaz dağıtım şirketlerinin abonelere bu ayki faturalarının iptal edildiğini bildiren mesajlar göndermeye başladığını yazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce yaptığı açıklamaya göre, aylık 25 metreküp doğalgazın ücretsiz olacağı ve konutların bir aylık doğalgaz tüketiminin devlet tarafından karşılanacağı vaat edilmişti. Dağıtım şirketleri, iptal edilen faturaların yeniden düzenleneceğini abonelere bildiriyor.
28 Nisan 2023

İGDAŞ, 24 Nisan'dan itibaren doğalgaz sayaç okumalarını durdurduğunu ve bu tarihten önce kesilen faturaların ödenmesi gerektiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim vaadi olarak aylık 25 metreküp doğalgazın ücretsiz olacağını duyurmasının ardından, doğalgaz dağıtım şirketlerinin abonelere faturaların iptal edildiğine dair mesajlar gönderdiği iddia edilmişti. Ancak İGDAŞ yetkilisi, resmi bir bilgilendirme yapılmadığı ve indirimin uygulanmadığı için böyle bir mesajın kendilerinden gitmediğini belirtti.
28 Nisan 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TVNET'te yaptığı açıklamada Türkiye'nin Bulgaristan'a doğalgaz satacağını ve BOTAŞ ile Bulgargaz arasında bir anlaşmanın imzalanacağını duyurdu. Türkiye'nin doğalgazı büyük oranda ithal ettiği ve seçimler yaklaşırken iktidar tarafından doğalgaz ve petrol kaynakları bulunduğuna dair açıklamalar yapıldığı belirtiliyor. Muhalefet ise bu tür açıklamaların seçim odaklı olduğunu iddia ediyor.
2 Ocak 2023

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden şirketin hisselerinin satışa çıkarıldığına dair gerçeği yansıtmayan dolandırıcılık girişimleri konusunda uyarıda bulundu. BOTAŞ, bu tür sahte içeriklerin yapay zeka kullanılarak oluşturulduğunu ve şirketin yüzde yüz kamu sermayeli olduğunu, herhangi bir hisse satışı veya vatandaşların katılabileceği bir yatırım planının olmadığını belirtti. Ayrıca, bu sahte hesap ve sitelere karşı yasal işlemlerin başlatıldığını ve vatandaşların bu tür dolandırıcılık girişimlerine itibar etmemesi gerektiğini duyurdu.
17 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim vaatleri arasında yer alan ve 24 Nisan'da başlayacak olan ücretsiz doğalgaz uygulamasının detayları belli oldu. 31 Mayıs'a kadar doğalgaz sınırsız kullanılabilirken, bu süre zarfında kesilen faturalar iptal edildi ve ödenen bedeller iade edilecek. Devlet, bu dönemdeki doğalgaz giderlerini karşılayacak ve dağıtım şirketlerine hizmet bedelleri ödenecek. Ön ödemeli sayaç kullanıcıları için ayrı bir sistem geliştirilirken, KDV konusunda yaşanan pürüzler de giderildi. Uygulama, bir aylık sınırsız kullanımın ardından 11 ay boyunca 25 metreküpe kadar olan doğalgaz kullanımını devlet tarafından karşılanacak şekilde devam edecek.
2 Mayıs 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile doğalgaz üzerinden alınan ÖTV, standart metreküp başına 0,0747 lira, motorlu taşıtlarda kullanılan doğalgazda ise metreküp başına 2,7944 lira olarak belirlendi. Önceki oranlar sırasıyla 0,0230 lira ve 0,8599 lira idi. Bu değişiklikle her iki kalemde de ÖTV oranları yaklaşık yüzde 224 artış gösterdi. Ayrıca, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV tutarlarında da artış yapıldığı ve bu zamların pompa fiyatlarına yansıtıldığı belirtildi.
16 Temmuz 2023

Bloomberg'e göre, Türkiye Aralık 2022'de Rusya'dan doğalgaz ödemelerinin bir kısmını 2024'e ertelemesini talep etti. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Rusya'ya yapılacak doğalgaz ödemelerinin ertelenmesi için müzakerelerin sürdüğünü doğruladı. Reuters'ın haberine göre, Türkiye'nin 600 milyon dolarlık doğalgaz borcu seçimlerden önce 2024'e ertelendi ve bu miktarın 4 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtildi. Türkiye'nin dövizdeki hareketlenmeyi durdurmak için son bir ayda 50 milyar dolarlık 'arka kapı' satışı yaptığı ve net rezervlerin eksi 69 milyar dolara ulaştığı ifade edildi.
10 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Filyos Gaz İşleme Tesisi'nde düzenlenen Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni'nde yaptığı konuşmada, Karadeniz'deki doğalgaz rezervlerinin 710 milyar metreküpe ulaştığını ve bu gazın Türkiye'nin yıllık enerji ihtiyacının yaklaşık %30'unu karşılayabileceğini belirtti. Ayrıca, hane halkının aylık ortalama 25 metreküp doğalgaz tüketimi için bir yıl boyunca faturalardan ücret düşürüleceğini duyurdu. İlk etapta günde 10 milyon metreküp gaz çıkarılacağı, ilerleyen süreçte bu miktarın günde 40 milyon metreküpe çıkacağı ifade edildi.
20 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karadeniz'de bulunan doğalgaz rezervinin 1 trilyon dolar değerinde olduğunu açıklaması tartışma yarattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu değerin güncel piyasa fiyatlarına göre hesaplandığını belirtti. Ancak, doğalgazın çıkarılma maliyetinin bu hesaba dahil edilmediği ifade edildi. CHP ve MHP'den konuyla ilgili farklı tepkiler geldi.
9 Ocak 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İstanbul'da düzenlenen 'Enerjide Türkiye Yüzyılı Hedefleri' programında yaptığı konuşmada, şubat ayı itibariyle elektrik fiyatlarında yüzde 15-16 seviyesinde bir gerileme beklendiğini ifade etti. Bu açıklama, Anadolu Ajansı tarafından aktarıldı.
28 Ocak 2023

BOTAŞ, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay il merkezi, Kırıkhan, Kahramanmaraş il merkezi, Pazarcık ve Narlı ilçelerine doğalgaz akışını tedbir amaçlı durdurduğunu açıkladı. Hasar tespit çalışmalarının başlatıldığı belirtildi ve ham petrol boru hatlarında herhangi bir hasar olmadığı ifade edildi. Deprem sonrasında Kahramanmaraş'ta doğalgaz kaynaklı bir yangın çıktığı bilgisi de verildi.
6 Şubat 2023

Benzin fiyatlarına 15 gün önce yapılan 1,55 lira zamın ardından bugün ortalama 98 kuruş indirim yapıldı. Seçimlerden bu yana akaryakıt fiyatlarına yüzde 80'in üzerinde zam yapılmıştı. İndirimle birlikte İstanbul Avrupa yakasında benzinin litresi 36,80 liraya, Ankara'da 37,35 lira, İzmir'de 37,47 lira, Bursa'da 37.40 lira, Adana'da 37.80 lira, Antalya'da 37.98 lira, Diyarbakır'da ise 38.03 lira oldu.
1 Eylül 2023
İşaretlediklerim